Ασφαλώς, το προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» (28/5/2021), του στυλοβάτη της κυβέρνησης Κούλη, Μαρινάκη, δεν ήταν τυχαίο. Σύμφωνα με αυτό «η εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας εντός των ανωτάτων ιδρυμάτων δεν αναμένεται να γίνει ούτε το φθινόπωρο, για λόγους που επίσημα διατυπώνονται ως διεκπεραιωτικοί: καθυστερήσεις στην πρόσληψη των απαιτούμενων αστυνομικών, ψυχολόγων, αλλά και διεκπεραίωσης των τυπικών διαδικασιών που πρέπει να προηγηθούν της εφαρμογής του θεσμού».
Ο Μητσοτάκης ψάχνει να βρει κατάλληλη «τρύπα» στο επόμενο χρονικό διάστημα για να κάνει εκλογές, αν φυσικά δεν του τσακίσει τις ελπίδες ένα τέταρτο κύμα πανδημίας, πράγμα πολύ πιθανό με την εγκληματική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση (άνοιγμα των πάντων στο εσωτερικό και άνοιγμα στον τουρισμό).
Γι’ αυτό και φροντίζει να αναβάλει την εφαρμογή του εν λόγω φασιστικού μέτρου, επειδή, πέρα από τις προσδοκίες του και τις νεοφιλελεύθερες εμμονές του, αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις που θα επιβαρύνουν επιπλέον το κλίμα. Οι φοιτητές δείχνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να καθήσουν ήσυχοι, διαμηνύοντας με τις πρόσφατες καταλήψεις και τις μαζικότατες διαδηλώσεις ότι ο νόμος έκτρωμα Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη θα μείνει στα χαρτιά, ενώ οι αντιδράσεις τους θα ενταθούν, επεκταθούν και θα μαζικοποιηθούν περαιτέρω στην περίπτωση που τα Πανεπιστήμια θα επαναλειτουργήσουν με διά ζώσης διαδικασίες το φθινόπωρο (με την επιφύλαξη ενός τέταρτου πανδημικού κύματος). Κοντολογίς, η ακαδημαϊκή χρονιά θα ξεκινήσει με κακά μαντάτα για τους σχεδιασμούς του Κούλη, στα οποία πρέπει να προσθέσουμε: Τη γενική αναταραχή στους εκπαιδευτικούς λόγω της προώθησης της αξιολόγησης. Τα συναισθήματα που θα δημιουργήσει στους χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους το πετσόκομμα των ονείρων για πανεπιστημιακές σπουδές λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της κοπτορραπτικής στον κλειστό αριθμό εισακτέων (μείωση εισακτέων στα κεντρικά Πανεπιστήμια, επιλεκτική αύξηση στα περιφερειακά) . Την εναντίωση της εργαζόμενης κοινωνίας στο αντιδραστικό, αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.
Η δημοσίευση της σχετικής είδησης στην εφημερίδα του Μαρινάκη προκάλεσε αντιδράσεις. Ο Τσίπρας έσπευσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός μιλώντας στη Βουλή για «επικοινωνιακές κινήσεις για να χαϊδέψετε το συντηρητικό σας ακροατήριο», για «νόμους που δεν μπορείτε να εφαρμόσετε» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «θρασυδειλία».
Το γεγονός ενεργοποίησε επίσης εσωκομματικά παιχνίδια μέσα στη ΝΔ, μιας και πλήττεται η «αξιοπιστία» της κυβέρνησης.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στο «καπάκι» δήλωσε ότι «Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τοποθετείται με τον πλέον επίσημο τρόπο, από το βήμα της Βουλής με βάση δημοσιεύματα, δίχως να μπει στον κόπο να διασταυρώσει στοιχειωδώς την ακρίβειά τους. Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι τις επόμενες μέρες δημοσιεύεται η προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού φύλαξης των Πανεπιστημίων, που θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ…».
Ενώ ο υφυπουργός Παιδείας Συρίγος, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, απαντώντας στην αγωνία του Πορ(δ)οσάλτε -τον «είχαν ζώσει τα φίδια», όπως είπε, γιατί δεν άκουγε να προχωράει το ζήτημα- και στο αν επιβεβαιώνει ή διαψεύδει το δημοσίευμα των Νέων (σ.σ. το πρωτοσέλιδο των Νέων είχε υπέρτιτλο: «Αναβάλλεται η εφαρμογή του μέτρου» και τίτλο: «Πανεπιστήμια χωρίς ΕΛ.ΑΣ.»), είπε: «Εγώ ξέρω ότι ο σχεδιασμός προχωράει κανονικά. Εγώ έχω αναλάβει το τμήμα εκείνο που αφορά στην ασφάλεια των πανεπιστημιακών κτιρίων, είμαι σε απόλυτη συνεργασία με όλους τους πρυτάνεις της χώρας, έχουν βγει οι επιτροπές ασφαλείας – οι μονάδες ασφαλείας όπως αποκαλούνται – πολλά πανεπιστήμια έχουν ξεκινήσει και έχουν κάνει διαγωνισμούς και έχουν δώσει τα σχέδια ασφαλείας για να εκπονηθούν και προχωράμε κανονικά…». Απέφυγε, δηλαδή, να διαψεύσει ευθέως το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας και αράδιασε απλώς τις ενέργειες προετοιμασίας που έχει αναλάβει ο ίδιος.
Οι εσωτερικές ίντριγκες στη ΝΔ μας αφήνουν αδιάφορους. Εμείς κρατάμε την ουσία που έχει να κάνει με τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει το φοιτητικό κίνημα, στέλνοντας μια και καλή το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη στα σκουπίδια, γιατί νεκρανασταίνει το χουντικό Σπουδαστικό της ασφάλειας, πετάει έξω από τα Πανεπιστήμια τους «αιώνιους φοιτητές» και καθιερώνει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Να τον στείλει στα σκουπίδια, ακυρώνοντας ακόμη και τους ύπουλους σχεδιασμούς πιο λάιτ εκδοχών, που μπορεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση ανάλογα με τη συγκυρία (καλή ώρα όπως και τώρα), όπως τη δημιουργία των «ομάδων φύλαξης», που θα υπάγονται απευθείας στις πρυτανικές αρχές και θα λογοδοτούν σε αυτές, τις κάμερες, τα συστήματα ασφάλειας, την ελεγχόμενη είσοδο, κ.λπ.
Γιούλα Γκεσούλη