Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Ντροπή σου, Ταραντίλη!

0

«Ο νόμος είναι αυτός που καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη μετακίνηση ενός προσώπου που βρίσκεται στη φυλακή. Σύμφωνα με τον νόμο, ο Κουφοντίνας δεν δικαιούται μετακίνηση στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο νόμος ισχύει για όλους και όλες, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά στοιχεία».

Αυτά δήλωσε χθες στο pressroom ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, εκμεταλλευόμενος (και) το γεγονός ότι η «ενημέρωση» γίνεται χωρίς να είναι παρόντες οι δημοσιογράφοι, ώστε να μπορούν να επανέλθουν σε κάτι που έχει πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν ξέρουμε, βέβαια, αν υπήρχε διάθεση από αυτόν που έκανε την ερώτηση (αυτός μάλλον επεδίωκε να πάρει δήλωση ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ) ή από κάποιον άλλο δημοσιογράφο να επανέλθει στο θέμα –αναζητώντας την αλήθεια, βρε αδερφέ- ξέρουμε όμως σίγουρα ότι ο Ταραντίλης, που μοστράρεται και ως πανεπιστημιακός δάσκαλος (τρομάρα του) κι έχει ένα τουπέ χιλίων ακαδημαϊκών, είπε ψέματα. Χυδαία ψέματα.

Ποιος νόμος λέει ότι «ο Κουφοντίνας δεν δικαιούται μετακίνηση στις φυλακές Κορυδαλλού»;

Εγκριτοι νομικοί έχουν σημειώσει ότι «η εφαρμογή στο πρόσωπο του κρατούμενου των διατάξεων του δυσμενέστερου, μεταγενέστερου νόμου 4760/2020, όπως αναφέρεται, είναι προβληματική, καθώς, όπως η θεωρία επισημαίνει, το δίκαιο της έκτισης της ποινής αποτελεί ουσιαστικό ποινικό δίκαιο και ως εκ τούτου δυσμενέστερες διατάξεις δεν μπορούν να τύχουν εφαρμογής στον εκτίοντα ποινή, για τον οποίο πρέπει να τύχουν εφαρμογής οι διατάξεις του επιεικέστερου νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Π.Κ.».

Θα την πετάξουμε στα σκουπίδια αυτή την επισήμανση των νομικών και θα δεχτούμε (για τις ανάγκες της συζήτησης, φυσικά) ότι στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουφοντίνα τυγχάνει εφαρμογής ο πρόσφατος νόμος 4760/2020, ο και «νόμος Κουφοντίνα» αποκληθείς, καθώς περιλαμβάνει φωτογραφικές διατάξεις για τη μεταβολή επί το δυσμενέστερο των συνθηκών κράτησής του. Τι προβλέπει το άρθρο 3 αυτού του νόμου; Το παραθέτουμε για πολλοστή φορά:

«Κρατούμενος ο οποίος από τον χρόνο μετάβασής του σε αγροτικές φυλακές ή στην Κ.Α.Υ.Φ. απωλέσει τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα, επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη».

Από πού μετήχθη ο Κουφοντίνας στις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας; Από τον Κορυδαλλό. Επομένως, ο Ταραντίλης λέει ψέματα επικαλούμενος τον νόμο. Σύμφωνα με τον νόμο, ο Κουφοντίνας έπρεπε να επαναμεταχθεί στον Κορυδαλλό.

Σημειωτέον ότι ο υφυπουργός Μπάτσων και Καταστολής Ελ. Οικονόμου, σε αντίθεση με τον Ταραντίλη, δεν αναφέρθηκε «στον νόμο» αλλά «σε αυτά που προβλέπονται». Διατύπωση που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η περιβόητη γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, στο ανεκδιήγητο έγγραφο με το οποίο απάντησε στην αίτηση του Δ. Κουφοντίνα να του δοθούν αντίγραφα των αποφάσεων που τον αφορούν, αναφέρει:

«Στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 3 του ν. 4760/2020 (…) ο αιτών (σ.σ. Κουφοντίνας) και άλλοι κρατούμενοι, οι οποίοι είχαν μεταχθεί από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, επαναμετήχθησαν σε αυτό».

Φυσικά, αυτό δεν έγινε ποτέ, είναι ψέμα της Νικολάου. Σημασία, όμως, έχει πως παραδέχεται ότι ο νόμος επιβάλλει την επαναμεταγωγή του Κουφοντίνα από την Κασσαβέτεια στον Κορυδαλλό. Γιατί αντί του Κορυδαλλού βρέθηκε στον Δομοκό; Η Νικολάου ισχυρίζεται ότι «ακολούθησε άμεσα απόφαση έκτακτης μεταγωγής τους από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού σε άλλα Καταστήματα Κράτησης, για λόγους δημόσιας τάξης, ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας, στο πλαίσιο των μέτρων τα οποία ελήφθησαν λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα επιδημιολογική κατάσταση, για την αποφυγή διάδοσης του κοροναϊού στο Κατάστημα αυτό».

Ολα αυτά είναι, βέβαια, προσχηματικά. Μεταγωγές στον Κορυδαλλό έχουν γίνει, χωρίς να λογαριάσουν τον κοροναϊό. Κι αν, εν πάση περιπτώσει, το πρόβλημα ήταν η πανδημία, μπορούσαν να περιμένουν να ολοκληρωθεί ο κύκλος της και μετά να μεταγάγουν τον Κουφοντίνα από την Κασσαβέτεια στον Κορυδαλλό. Χρησιμοποίησαν την πανδημία ως πρόσχημα για να μεταγάγουν τον Κουφοντίνα στον Δομοκό, κατά παράβαση του ίδιου τους του νόμου.

Να το πάμε και παρακάτω; Η Νικολάου διέρρευσε σε ιστοσελίδα και ανάρτησε και στην προσωπική της ιστοσελίδα, ότι αρχίζει η επιστροφή στην «κανονικότητα» στις φυλακές, με άρση της απαγόρευσης των αδειών των κρατούμενων και «εκτέλεση των εκκρεμών αποφάσεων μεταγωγών της Κ.Ε.Μ. και πραγματοποίηση των μεταγωγών αυτών με φειδώ και μόνο όταν το επιβάλλουν σοβαροί λόγοι εύρυθμης λειτουργίας των Καταστημάτων Κράτησης». Ας ολοκληρώσουν, λοιπόν, την «εκκρεμή» μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό.

ΥΓ1. Γιατί δεν πρέπει να γυρίσει ο Κουφοντίνας στον Κορυδαλλό; Επειδή «δεν ζητάει και μια συγγνώμη για τα μάτια του κόσμου». Το γράφει ο γνωστός Γιώργος Παπαχρήστος (μία από τις ντροπές της Ηπείρου) στα σημερινά «Νέα». Αυτό είναι, λοιπόν, το ζήτημα: να κάνει ο Κουφοντίνας δήλωση μετάνοιας. Για τον Παπαχρήστο και τους ομοίους του ο νόμος δεν έχει καμιά σημασία. Σημασία έχει να τσακίσουν ως προσωπικότητα τον Κουφοντίνα. Οσο αυτός δεν τους κάνει τη χάρη να συρθεί μπροστά τους σαν σκουλίκι, επιμένουν σε μια τακτική βασανισμού του. Για την κυβέρνηση, όμως, υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ισχύει ο νόμος. Οχι ο «νόμος» που κατασκεύασε ο πολιτικά ολίγιστος Ταραντίλης, αλλά ο νόμος που είναι γραμμένος στο ΦΕΚ. Κάθε δημοκρατικός άνθρωπος -ιδιαίτερα ο νομικός κόσμος- οφείλει να υπενθυμίζει με παρρησία και δύναμη ότι πρέπει να τηρηθεί ο νόμος. Αυτός ο άδικος νόμος των διακρίσεων, που για τον Κουφοντίνα προβλέπει ότι πρέπει να μεταχθεί στον Κορυδαλλό.

YΓ2. Χθες το βράδυ, στο δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Χρυσοχοΐδης παρουσίασε άλλη παραλλαγή ψευδολογίας: «Υπάρχει υπέρμετρη αντίδραση για ένα θέμα πολύ μικρό. Δεν εξετάζω για ποιο λόγο ο Κουφοντίνας είναι στη φυλακή. Εξετάζω μόνο ότι ένας κρατούμενος ζητά να έρθει στην Αθήνα, το 50% των κρατουμένων θέλουν να έρθουν στην Αθήνα γιατί ο κ. Κουφοντίνας να έχει ξεχωριστή μεταχείριση; Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν σκοπιμότητες. Αυτό που γίνεται δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, είναι αίτημα για διακριτική μεταχείριση».

Ψέμα πρώτο: Ο Κουφοντίνας δε ζήτησε να μεταχθεί στον Κορυδαλλό. Ουδέποτε υπέβαλε τέτοιο αίτημα. Αντίθετα, είχε υποβάλει αίτημα να φύγει από τον Κορυδαλλό και να μεταχθεί σε αγροτική φυλακή, το οποίο είχε γίνει δεκτό. Η κυβέρνηση ψήφισε νόμο για να διώξει τον Κουφοντίνα από τις αγροτικές φυλακές και να τον μεταγάγει στον Κορυδαλλό, όπως αποφάσισε η ΚΕΜ.

Ψέμα δεύτερο: Ο Κουφοντίνας δε ζητάει διακριτική μεταχείριση. Ζητάει να τηρηθεί η πρόβλεψη του νόμου. Να εφαρμοστεί η απόφαση της ΚΕΜ για μεταγωγή του στον Κορυδαλλό. Θυμίζουμε τι έγραψε στη δήλωση έναρξης απεργίας πείνας: «Αφού επιμένουν στο νόμο που τόσο προκλητικά μηχανεύτηκαν, οφείλουν να τον εφαρμόσουν, τουλάχιστον αυτόν, και να με ξαναφέρουν στο υπόγειο του Κορυδαλλού, στην ειδική πτέρυγα που έκτισε ο ίδιος ο υπουργός της καταστολής, ο Μ. Χρυσοχοίδης, για να θάψει τη 17Ν, και όπου πέρασα τα 16 από τα 18 χρόνια που είμαι στη φυλακή».

Ας αφήσει τα ψέματα ο Χρυσοχοΐδης και ας κάνει αυτό που προβλέπει ο δικός του νόμος.

Το έγγραφο της Νικολάου

Κοινοποίηση: