Τέσσερα ακόμη άτομα προφυλακίστηκαν από τις δικαστικές αρχές, με βάση ένα εμφανώς κατασκευασμένο κατηγορητήριο, που εξυπηρέτησε τις σκοπιμότητες των μπάτσων, που έπρεπε να δείξουν έργο, μετά τα μικρής έκτασης επεισόδια στην διάρκεια της πορείας του ΕΚΦ. Ανάμεσα στους 4 που προφυλακίστηκαν είναι ένας ανήλικος 17 ετών (!), ένα άτομο με σημαντικά προβλήματα υγείας και ένας Ουκρανός, που προφυλακίστηκε λόγω… ανακριτικού λάθους! Ναι συνέβη και αυτό! Οι μπάτσοι λένε για τον Ουκρανό, ότι τους πέταξε μια πέτρα και η απόφαση για την προφυλάκιση του φορτώνει μια τσάντα με μολότοφ! Μπέρδεψαν τις υποθέσεις; Μπορεί να ‘ναι κι έτσι. Μπορεί, όμως, και να μέτρησε το γεγονός ότι είναι Ουκρανός. Το μόνο βέβαιο είναι πως είναι ο μόνος που προφυλακίστηκε χωρίς οι μπάτσοι να λένε γι’ αυτόν ότι πέταξε μολότοφ.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Καταρχάς έχουμε τις συλλήψεις. Συλλήψεις με το γνωστό τρόπο. Οχι πάνω σε επεισόδια, όχι στη διάρκεια συγκρούσεων, αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο και σε άσχετο τόπο. Από τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε από συνηγόρους υπεράσπισης έχουμε 6 άτομα να έχουν συλληφθεί στο σταθμό του Ηλεκτρικού στο Θησείο, 3 σε μια καφετέρια στους Αμπελόκηπους, 2 στην αυλή ενός σπιτιού, 1 στο σπίτι του (εκεί βρήκαν μάλιστα και ένα μπουκάλι νέφτι και το επεδείκνυαν ως αποδεικτικό μέσο!) και 1 στο δρόμο που βάδιζε, χωρίς εκείνη τη στιγμή να γίνεται τίποτα. Ο τελευταίος είναι ο Κ. Καλαρέμας, για τον οποίο τα παπαγαλάκια της Ασφάλειας διέδιδαν ότι ήταν ο καθοδηγητής εκείνων που έδρασαν με βίαιο τρόπο, ότι τους μοίραζε μολότοφ και ότι υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό. Εχει σημασία η περίπτωσή του, γιατί ο Καλαρέμας τελικά κατηγορείται για δύο πλημμελήματα (αντίσταση και στάση). Και όμως, δεν του επιβλήθηκε μόνο ο περιοριστικός όρος της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα αλλά και εγγύηση 2.000 ευρώ. Πλήρωσε τα «προηγούμενα» που έχουν μαζί του οι μπάτσοι.
Και πώς γίνονταν οι συλλήψεις σε άσχετα σημεία; Ηταν συλλήψεις στο πλαίσιο μαζικών προσαγωγών, τις οποίες ακολούθησε το «ξεσκαρτάρισμα» με βάση λίστες που έχει κατασκευάσει η Ασφάλεια. Οπως αποκάλυψε ένας από τους συλληφθέντες, που αφέθηκε ελεύθερος, η ανακρίτρια του είπε ότι δεν θα προφυλακιστεί, τον συμβούλεψε όμως να προσέχει, γιατί το όνομά του είναι στη λίστα που έχει φτιάξει η Ασφάλεια!
Μετά τις συλλήψεις ακολούθησε το «μαγείρεμα» του κατηγορητήριου. Οι μπάτσοι μοιράστηκαν τους ρόλους των «αναγνωριστών», όπως γίνεται πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις: οπωσδήποτε ένας ΜΑΤάς αναγνωρίζει καθέναν από τους κατηγορούμενους και καταθέτει ότι του πετούσε είτε μολότοφ είτε πέτρες και καδρόνια. Το πόση αξιοπιστία έχουν αυτές οι αναγνωρίσεις το γνωρίζουμε από το παρελθόν. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ΜΑΤάδες εμφανίζονται στα δικαστήρια και όχι μόνο δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν αλλά λένε και άλλα αντί άλλων. Οσο για τα διάφορα «ευρήματα», που στη συνέχεια τα χρεώνουν στους συλλαμβανόμενους, αρκεί να θυμίσουμε την περίπτωση του Βρετανού Σάιμον Τσάπμαν που τον συνέλαβαν στην πορεία της Θεσσαλονίκης ενάντια στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το 2001 και όπως αποδείχτηκε από φωτογραφίες και βίντεο που τραβήχτηκαν, του φόρεσαν σακίδιο που είχαν βρει πεταμένο στο δρόμο! Ηδη, στη συγκεκριμένη υπόθεση, έχουμε την πρώτη αποκάλυψη. Για τα 6 άτομα που συνέλαβαν στον Ηλεκτρικό στο Θησείο αναφέρουν ότι τα συνέλαβαν στο Μοναστηράκι! Κι ας υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο και μαρτυρίες για το πού και πώς έγινε η σύλληψη.
Τα υπόλοιπα τα ανέλαβε ο διαβόητος Ι. Διώτης, ο οποίος ήταν στη ΓΑΔΑ και συντόνιζε την κατασκευή του κατηγορητήριου (τον είδαν αρκετοί συνήγοροι και δεν έκανε καμιά προσπάθεια να κρυφτεί).Κατασκευάστηκε, λοιπόν, για πρώτη φορά σε τέτοιας φύσης συλλήψεις, που αφορούν επεισόδια στο δρόμο, στη διάρκεια μιας πορείας, ένα κατηγορητήριο κατά το πρότυπο της 17Ν! Τα 6 άτομα που συνελήφθησαν στο Θησείο κατηγορήθηκαν ως αρχηγοί όλων και ηθικοί αυτουργοί σε όλες τις πράξεις. Οσοι λένε (οι μπάτσοι) ότι πετούσαν μολότοφ ως φυσικοί αυτουργοί. Οσοι λένε ότι πετούσαν πέτρες ως άμεσοι συνεργοί! Σε τι αδίκημα; Σε απόπειρα ανθρωποκτονίας!! Οι μολότοφ από εμπρηστικοί μηχανισμοί αναβαθμίστηκαν σε εκρηκτικούς και το πέταγμά τους σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.
Τελικά, οι κατηγορίες αμβλύνθηκαν από τις ανακριτικές αρχές (γιατί παραήταν τραβηγμένες) οι περισσότεροι κατηγορούμενοι κατηγορήθηκαν για πλημμελήματα και αφέθηκαν ελεύθεροι (9 με όρους και 4 χωρίς όρους) και η απόπειρα ανθρωποκτονίας έφυγε από τη μέση. Εγινε έκρηξη με κίνδυνο για πρόσωπα, κακούργημα που επισύρει ακόμη και ισόβια, αλλά ασφαλώς δεν είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας.
Τι μένει τώρα; Μένει να οργανωθεί η συμπαράσταση για τους 4 που προφυλακίστηκαν, ώστε να αποφυλακιστούν όσο γίνεται γρηγορότερα.