Την περασμένη Δευτέρα (8 Μάρτη), στην καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή των Μπογιόπουλο-Κοττάκη, παρακολουθήσαμε ένα φαινόμενο σπάνιο στα ραδιοφωνικά χρονικά. Εμφανίστηκε η δικαστική συντάκτης του σταθμού Αννα Κανδύλη (είναι και αναπληρώτρια γενική διευθύντρια στην ιστοσελίδα dikastiko.gr), η οποία προσπάθησε να περάσει με απροκάλυπτο τρόπο την κυβερνητική γραμμή για την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα, διαστρέφοντας την πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας ακόμα και ψέματα.
Προσέκρουσε, όμως, στη σθεναρή στάση του Νίκου Μπογιόπουλου, ο οποίος, προς τιμήν του, αρνήθηκε να συναινέσει στη διαστρέβλωση της αλήθειας και στην παραπληροφόρηση των ακροατών του. Είχε φροντίσει να είναι ενημερωμένος για την ουσία της υπόθεσης και έβαλε στη θέση της την Κανδύλη, η οποία κατάφερε να εκτεθεί ανεπανόρθωτα, καθώς δεν μπόρεσε να τη σώσει ούτε ο Κοττάκης με μια στρεψόδικη παρέμβαση που επιχείρησε στο τέλος.
Καθήσαμε και απομαγνητοφωνήσαμε ολόκληρη τη συζήτηση, την οποία παραθέτουμε, παρεμβάλλοντας δικά μας σχόλια και επεξηγήσεις. Μολονότι έχουν μεσολαβήσει κρίσιμα γεγονότα έκτοτε (η δήλωση αναρμοδιότητας του ΣτΕ, διά της προέδρου του, και η έκδοση δύο απορριπτικών αποφάσεων από την ΚΕΜ), δημοσιεύουμε την απομαγνητοφώνηση και τα σχόλια, γιατί αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς ο καφκικός εφιάλτης που δημιουργεί η αστική εξουσία για έναν πολιτικό κρατούμενο στηρίζεται από ανθρώπους στο μιντιακό σύστημα, οι οποίοι εν πλήρη συνειδήσει παραπληροφορούν και ψεύδονται.
Η συζήτηση και τα σχόλιά μας
Μπογιόπουλος: Εχουμε και την απόφαση του δικαστηρίου για το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα;
Κανδύλη: Ναι και όπως ήταν αναμενόμενο και οι δικηγόροι του το περίμεναν, απερρίφθη. Απερρίφθη, αναρμοδιότητα του δικαστηρίου, όσον αφορά τα περισσότερα αιτήματά του τον παραπέμψανε στα διοικητικά δικαστήρια, όσον αφορά το θέμα της μεταγωγής στην Κεντρική Επιτροπή Μεγαγωγών. Και έτσι είχαμε προσφυγή σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου προσέφυγε κατά της μεταγωγής του και βασικά ζήτησε και προσωρινή διαταγή, την έκδοση προσωρινής διαταγής, ούτως ώστε να ανασταλεί και η μεταγωγή του και να ακυρωθεί και η απόφαση της κ. Νικολάου για τη μεταγωγή του στο Δομοκό. Να σας πω και μεταξύ άλλων τι επικαλείται, δυο λόγους βασικά, ότι ο νόμος, ο πρόσφατος νόμος, που λέει ότι στις φυλακές του Βόλου που ήτανε δεν μπορούν να κρατούνται τρομοκράτες, και πάνε Δομοκό, ότι ήταν ένας φωτογραφικός νόμος για αυτόν, γιατί ήταν μόνο για το αδίκημα της τρομοκρατίας, και επίσης ότι η μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, γιατί από το Βόλο έπρεπε να πάει Κορυδαλλό και μετά να γίνει μεταγωγή στο Δομοκό, αυτή η στάση στον Κορυδαλλό στην πραγματικότητα δεν έγινε, αλλά ήταν εικονικό το πέρασμα.
Μπογιόπουλος: Εδώ οφείλουμε, για χάρη της αλήθειας, να σημειώσουμε ότι η εξέλιξη δικαιώνει απόλυτα αυτά που έλεγε η Κούρτοβικ και ο Σοφός, οι συνήγοροι δηλαδή του Κουφοντίνα, ότι δεν μπορεί η κ. Νικολάου να τους στέλνει να προσφύγουν στη δικαιοσύνη από τη στιγμή που η ίδια έχει αρνηθεί όλα εκείνα τα οποία θα καθιστούσαν αρμόδιο το δικαστήριο. Το δικαστήριο λοιπόν βγήκε και είπε ότι είναι αναρμόδιο, αυτό καταλαβαίνω έτσι, σε ό,τι αφορά τη μεταγωγή του.
Κανδύλη: Το συγκεκριμένο δικαστήριο, στα διοικητικά μπορεί να προσφύγει όπως και έγινε.
Ο Μπογιόπουλος λέει το προφανές, η Κανδύλη προσπαθεί να δημιουργήσει αμφιβολία στο προφανές, υπονοώντας ότι άλλα δικαστήρια είναι αρμόδια, τα διοικητικά. Ο Μπογιόπουλος, όμως, αν και δεν είναι δικαστικός συντάκτης, ξέρει στοιχειωδώς το θέμα και δεν «τσιμπάει».
Μπογιόπουλος: Ναι σύμφωνοι, καμία αντίρρηση, μιλώ για την ιστορία που έχει ανοίξει εδώ και δύο μήνες, με τη κ. Νικολάου να λέει πηγαίντε στη δικαιοσύνη για το θέμα της μεταγωγής, να απαντούν οι συνήγοροι ότι δεν μπορούμε να πάμε εκεί, διότι εσύ είσαι που προΐστασαι της ΚΕΜ, της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, και αν δεν έχουμε δύο αρνήσεις απο σένα δεν μπορούμε να πάμε εκεί, και η κ. Νικολάου να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ή να μη καταλαβαίνει πραγματικά. Γιατί βγαίνει ο Αλιβιζάτος χτες στην «Καθημερινή» και ανάμεσα σε όλα τα άλλα που λέει, λέει ότι είναι και ανέλπιστης επιπολαιότητας η στάση της.
Κανδύλη: Για τη κ. Νικολάου λες; Ο κ. Αλιβιζάτος;
Μπογιόπουλος: Μάλιστα
Κανδύλη: Κοίταξε κανονικά έπρεπε να γίνει προσφυγή στα διοικητικά, τα άλλα ήταν αναρμόδια. Βεβαίως, υποθέτω ότι το κάνανε, σε μια προσπάθεια τελοσπάντων μήπως γίνει κάτι και απο εκεί που είναι πιο γρήγορο εννοώ, για πιο γρήγορα λόγω και της κατάστασης του.
Η Κανδύλη παρατάει τους υπαινιγμούς και λέει στα ίσια, ότι φταίει η υπεράσπιση Κουφοντίνα, διότι έπρεπε να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. Δεν ξέρει ότι τα ζητήματα έκτισης των ποινών υπάγονται στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών (ποινικό); Δεν ξέρει ότι το βασικό περιεχόμενο της προσφυγής ήταν να θεωρηθεί ότι η αίτηση Κουφοντίνα απορρίφθηκε σιωπηρά δύο φορές από την ΚΕΜ και επομένως είχε δικαίωμα προσφυγής στο συγκεκριμένο δικαστήριο (της Λαμίας); Φυσικά και τα ξέρει όλα αυτά. Προσπαθεί, όμως να μπερδέψει τον Μπογιόπουλο, περνώντας την άποψη ότι τάχα προσέφυγαν σε λάθος δικαστήριο οι δικηγόροι. Ο Μπογιόπουλος και πάλι δεν «τσίμπησε».
Μπογιόπουλος: Εγώ δεν λέω τι θα ‘πρεπε να γίνει γιατί δεν ξέρω τι θα ‘πρεπε να γίνει. Ξέρω όμως ότι αυτό που έλεγε η κ. Νικολάου να γίνει, δεν γίνεται με δική της υπαιτιότητα. Και της το έλεγαν οι συνήγοροι.
Κανδύλη: Η κ. Νικολάου, βέβαια, από την πλευρά της λέει ότι έχουν γίνει όλα νόμιμα, και η μεταγωγή και όλα.
Μπογιόπουλος: Μα το απεφάνθη σήμερα το δικαστήριο, ότι δεν έχουν γίνει όλα νόμιμα. Απεφάνθη το δικαστήριο που είπε ότι είμαι αναρμόδιο. Ακριβώς αυτό. Γιατί είναι αναρμόδιο;
Κανδύλη: Οχι τα διοικητικά όμως.
Ψέμα στο ψέμα. Προώθηση της παραπειστικής προπαγάνδας, ότι τάχα το πρόβλημα προέκυψε από το λάθος των δικηγόρων, που δεν προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια. Εκείνη τη στιγμή δεν ήταν γνωστό, πλέον όμως είναι γνωστό ότι η ίδια η πρόεδρος του ΣτΕ αρνήθηκε να εκδώσει Προσωρινή Διαταγή, με το επιχείρημα ότι τα διοικητικά δικαστήρια είναι παντελώς αναρμόδια για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την έκτιση των ποινών. Να δεχτούμε ότι η δημοσιογράφος δεν είναι υποχρεωμένη να παίρνει θέση σε ζητήματα εν εξελίξει νομικών διαδικασιών. Εδώ όμως δεν είχαμε ουδετερότητα, αλλά έκφραση σαφούς θέσης. Της θέσης της κυβέρνησης: «κάνανε λάθος, έπρεπε να πάτε στα διοικητικά δικαστήρια». Η θέση της άλλης πλευράς δεν εκτέθηκε καν. Εκ των υστέρων και γνωρίζοντας την απόφαση της προέδρου του ΣτΕ, μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.
Μπογιόπουλος: Αλλά τα διοικητικά! Τώρα να σου πω και την άποψη μου γι’ αυτό, τα ποινικά και τα διοικητικά και πινγκ πονγκ και πάμε πινγκ και πάμε πονγκ…
Κανδύλη: Τι να κάνουμε, αφού έτσι προβλέπεται, να το πάμε αλλιώς;
Μπογιόπουλος: Δεν έχω αντίρρηση, προβλέπεται όμως όταν ζητάνε και τα έγγραφα οι συνήγοροι ενός κρατουμένου να δίνονται, αλλά δεν δόθηκαν.
Κανδύλη: Τέλος πάντων, λέω από την πλευρά, τώρα κάνω και το συνήγορο του διαβόλου, από την πλευρά της κ. Νικολάου λέει ότι έχουν δοθεί όλα τα έγγραφα κανονικά, τα πάντα, και από τη πλευρά του Δημήτρη Κουφοντίνα λένε ότι κάτι σφραγιδούλες δοθήκανε.
Μπογιόπουλος: Μα είναι προφανές. Ξέρεις, Αννα μου, εσύ τα ξέρεις και καλύτερα από μένα, εγώ τώρα τα μαθαίνω στο πλαίσιο του ρεπορτάζ. Υπάρχει εκείνο το περίφημο άρθρο 9 παράγραφος 4 του Σωφρονιστικού Κώδικα, που λέει ότι ένας κρατούμενος για να προσφύγει λοιπόν στο δικαστήριο θέλει δύο αρνήσεις, άρα θα πρέπει να έχει συνεδριάσει δύο φορές η ΚΕΜ. Η ΚΕΜ δεν έχει συνεδριάσει καμία φορά και η ΚΕΜ η οποία δεν έχει συνεδριάσει καμία φορά, της ΚΕΜ προΐσταται η κ. Νικολάου…
Κανδύλη: Το αντίθετο βέβαια λένε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έτσι;
Μπογιόπουλος: Μα αφού δεν έχει συνεδριάσει.
Κανδύλη: Οτι έχει γίνει κανονικά και από την ΚΕΜ.
Μπογιόπουλος: Εχει γίνει; Και πού είναι οι αποφάσεις οι απορριπτικές, ώστε να προσκομιστούν στα δικαστήρια; Αρα δεν έχει προσκομίσει τις αποφάσεις. Αρα πάλι δίκιο έχουν αυτοί.
Εδώ πια έχουμε το χονδροειδές ψέμα: έχει βγάλει αποφάσεις η ΚΕΜ! Αν η ΚΕΜ είχε βγάλει αποφάσεις, δε θα υπήρχε απόρριψη λόγω απαραδέκτου από το δικαστήριο της Λαμίας. Ο Μπογιόπουλος μπορεί να μην ήξερε ένα επιμέρους στοιχείο, όμως η Κανδύλη το ήξερε. Ηξερε ότι από τις 3 Μάρτη η Νικολάου είχε παραδεχτεί με έγγραφο προς την υπεράσπιση Κουφοντίνα, ότι η αίτηση Κουφοντίνα εκκρεμεί στην ΚΕΜ. Ξέρουμε, ακόμη, ότι η Νικολάου είχε ενημερώσει στα μουλωχτά την εισαγγελία Λαμίας από τις 25 Φλεβάρη ότι εκκρεμεί αίτηση Κουφοντίνα στην ΚΕΜ, προειδοποιώντας επί της ουσίας το δικαστήριο ότι δεν μπορεί να πάρει απόφαση, διότι το ζήτημα εκκρεμεί στην ΚΕΜ. Τέλος, πλέον ξέρουμε και ότι η ΚΕΜ συνεδρίασε και απέρριψε τις αιτήσεις Κουφοντίνα στις 11 Μάρτη (χθες). Επειδή ο Μπογιόπουλος, δεν «τσιμπάει», αλλά απαντά «άμα βγήκαν αποφάσεις της ΚΕΜ, πού είναι;», η Κανδύλη καταλαβαίνει το στρίμωγμα και προσπαθεί ν’ αλλάξει θέμα.
Κανδύλη: Κοίταξε, Νίκο μου, όταν έχουμε από τη ΚΕΜ απορριπτικές, η ΚΕΜ είναι διοίκηση, διοικητικά πάμε, στα διοικητικά δικαστήρια, όχι στα ποινικά.
Κοττάκης: Ναι γιατί είναι διοικητική πράξη η απόφαση.
Κανδύλη: Ετσι. Δεν πάμε στα ποινικά. Πάμε στα διοικητικά κατευθείαν.
Ο Σωφρονιστικός Κώδικας είναι σαφής (άρθρο 9 παρ. 4): Οταν ο κρατούμενος έχει δύο απορριπτικές αποφάσεις από την ΚΕΜ, μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών, που συνεδριάζει ως συμβούλιο. Ποινικό δικαστήριο είναι αυτό, όχι διοικητικό. Το ίδιο είπε και το δικαστήριο της Λαμίας. Δεν είπε «πηγαίνετε στα διοικητικά» (για άλλα ζητήματα το είπε αυτό). Είπε «δεν έχετε δύο απορρίψεις από την ΚΕΜ, δεν μπορώ να εξετάσω το αίτημά σας». Και η πρόεδρος του ΣτΕ είπε ότι και για τα άλλα αιτήματα δεν έχουν αρμοδιότητα τα διοικητικά δικαστήρια. Παρεμβαίνει και ο Κοττάκης που έχει σπουδάσει νομικά (τρομάρα του), μπας και καταφέρει να «θολώσει» τον Μπογιόπουλο. Ο Μπογιόπουλος επιμένει στα προφανή και η Κανδύλη κάνει την τελευταία απελπισμένη προσπάθεια.
Μπογιόπουλος: Παιδιά, συγγνώμη, αλλά ξέρω ότι στις 28/12 ζητήθηκαν τα χαρτιά της μετάθεσης του Κουφοντίνα. Στις 7 Γενάρη, δηλαδή μετά από δεκαπέντε μέρες, η κ. Νικολάου απάντησε ότι δεν υπάρχουν αυτά και ότι δεν τα στέλνει διότι θα είχανε μέσα λέει προσωπικά δεδομένα άλλων κρατουμένων. Ξέρω επίσης ότι στις 17 ξαναζητήθηκαν αυτά τα έγγραφα και ξέρω ότι πάλι δεν τα έστειλε η κ. Νικολάου και μάλιστα αναγκάστηκε να παρέμβει ο Συνήγορος του Πολίτη στις 20/1.
Κοττάκης: Οχι, άλλο πράγμα λέμε.
Μπογιόπουλος: Οχι, λέμε αυτό ακριβώς και λέμε στις 18/2 ξανααπάντησε η κ. Νικολάου, η οποία έστειλε ένα ακριβές αντίγραφο της δικής της απόφασης, αλλά όχι των αποφάσεων της ΚΕΜ που επικαλείτο. Αυτά είναι τα στοιχεία τα οποία έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και αυτά είναι τα στοιχεία τα οποία προσκομίστηκαν στο δικαστήριο. Με αυτά τα στοιχεία λένε οι συνήγοροι, ο Σοφός και η Κούρτοβικ, δεν μπορείτε να μας λέτε να πάμε στη δικαιοσύνη, διότι είναι αναρμόδια η δικαιοσύνη, διότι δεν έχετε επιτελέσει όλα εκείνα τα οποία θα έπρεπε να κάνετε για να μπορούμε να πάμε στη δικαιοσύνη.
Κανδύλη: Είναι διαφορετικό αυτό το οποίο λέω εγώ όσον αφορά την αρμοδιότητα των δικαστηρίων, τέλος πάντων εντάξει, σου λέω κανονικά δεν έπρεπε να γίνει προσφυγή στα ποινικά. Δεν έπρεπε να γίνει.
Μπογιόπουλος: Μάλιστα. Αυτό λέω κι εγώ.
Κανδύλη: Και μάλιστα το ήξερε και η κ. Κούρτοβικ ότι δεν, δεν θα ‘χει…
Μπογιόπουλος: Μα Αννα μου, βγαίνει στον Χατζηνικολάου η Νικολάου, βγαίνει σε όλα τα κανάλια και λέει να πάτε εκεί σε αυτό το δικαστήριο και να κάνετε αίτημα. Και της απαντούν, αυτό το δικαστήριο που μας λες είναι αναρμόδιο και βγαίνει το ίδιο το δικαστήριο και λέει ότι είναι αναρμόδιο. Η Νικολάου τους έστελνε εκεί, όλοι το θυμόμαστε.
Κανδύλη: Η Νικολάου τους έστελνε εκεί;
Μπογιόπουλος: Ναι στη Λαμία, ναι. Η Νικολάου βεβαίως. Αυτή δεν τους έστελνε;
Κανδύλη: Δεν ξέρω. Αν το έχεις ακούσει… δεν το άκουσα εγώ.
Η πλήρης κατάρρευση! Δεν άκουσε η δικαστική συντάκτης αυτό που έχει ακούσει όλος ο κόσμος! Ο Κοττάκης προσπαθεί να το πάει αλλού: «Οντως αυτά έλεγε η Νικολάου, αλλά οι δικηγόροι έπρεπε να ξέρουν».
Κοττάκης: Συγγνώμη, συγγνώμη Αννα, έχει δίκιο ο Νίκος αλλά υπάρχει και μια λεπτομέρεια. Το πώς κανείς επιλέγει να υπερασπιστεί έναν άνθρωπο ο οποίος θεωρεί ότι έχουν καταπατηθεί τα δικαιώματα του, δεν συναρτάται με το πού θα του πει να πάει το κράτος. Αν η κ. Νικολάου του είπε πήγαινε στο ποινικό δικαστήριο και θεωρούσε ότι έπρεπε να πάει στο διοικητικό, θα πήγαινε στο ποινικό;
Μπογιόπουλος: Μανώλη μου, υποτίθεται ότι το κράτος είναι αυτό που υποδεικνύει τη νόμιμη οδό. Αν το ίδιο το κράτος δεν υποδεικνύει τη νόμιμη οδό…
Κοττάκης: Μα εδω κατηγορείται το κράτος ότι καταπατεί τη νόμιμη οδό…
Μπογιόπουλος: Μα αυτό προκύπτει. Με βάση το δικαστήριο επιβεβαιώνεται αυτό.
Κοττάκης: Πρόσεξε, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις, εγώ μιλάω καθαρά νομικά αυτή τη στιγμή, δεν μπαίνω στην ουσία της αντιπαράθεσης. Λέω ότι αν ξέρεις ότι το δίκιο σου είναι στο διοικητικό δικαστήριο, θα ζητήσεις αυτά τα χαρτιά που λες ότι δεν του στέλνανε, τα οποία είναι διοικητικά, οι απορριπτικές στην πραγματικότητα, για να προσφύγεις στα διοικητικά δικαστήρια, αυτό λέω.
Μπογιόπουλος: Επειδή εγώ δεν μπορώ να αντέξω πολύ καφκικό περιβάλλον…
Κοττάκης: Τι να κάνουμε, δεν πειράζει…
Μπογιόπουλος: Εχουμε λοιπόν ένα περιβάλλον που λέει η αρμόδια γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κάντε αυτό. Εκ της θέσεώς της προφανώς προτείνει κάτι νόμιμο. Προκύπτει λοιπόν από αυτό που έχει κάνει και απο αυτό που προτείνει, ότι δεν είναι νόμιμο, με δική της υπαιτιότητα δεν είναι νόμιμο. Και αυτό το οποίο της καταλογίζουν δύο μήνες τώρα, ότι τους προτείνει ό,τι ειναι παράνομο ό,τι είναι ατελέσφορο, προκύπτει διά του ιδίου του δικαστηρίου. Αρα λοιπόν, η κ. Νικολάου εδώ και δύο μήνες, όχι ως πρόσωπο αλλά ως πολιτεία, προέτεινε κάτι παράνομο και απαράδεκτο ως τάχα μου νόμιμη οδό. Αυτό λέω ότι ειναι καφκικό.
Η Κανδύλη αρπάζεται από τη σοφιστεία του Κοττάκη και προσπαθεί να ξεφύγει από την ουσία που σωστά ο Μπογιόπουλος χαρακτηρίζει καφκικό περιβάλλον (για καφκικό εφιάλτη μιλούσαμε κι εμείς).
Κανδύλη: Βρε Νίκο μου, ό,τι και να πει ο κάθε γενικός γραμματέας, ο κάθε υπουργός, ο κάθε δεν ξέρω τι, από τη στιγμή που έχεις δικηγόρους, οι δικηγόροι σου ξέρουνε πάρα πολύ καλά πού μπορεί να τελεσφορήσει κάτι.
Μπογιόπουλος: Μα ήξεραν οι δικηγόροι, και έλεγαν μας στέλνετε εκεί που δεν θα βγάλουμε άκρη κι εμείς καλή τη πίστη…
Κανδύλη: Μα μπορούσαν να μη πάνε εκεί και να πάνε αλλού…
Μπογιόπουλος: Μα μετά θα τους έλεγαν ότι δεν πάτε. Αυτά τους έλεγαν δύο μήνες, ότι δεν πάτε στα δικαστήρια. Και σε ποια δικαστήρια δεν πάτε; (έτσι δεν τους έλεγαν), δεν πάτε στα δικαστήρια που σας υποδεικνύουμε. Ε, λοιπόν, πήγαν στα δικαστήρια που τους υποδείκνυαν και αποδείχτηκε ότι είχαν δίκιο που έλεγαν ότι εδώ που μας στέλνετε είναι παραπειστικό το επιχείρημα σας.
Κανδύλη: Ξαναλέω, οι συνήγοροι ξέρουν πάρα πολύ καλά σε ποιο δικαστήριο μπορεί να τελεσφορήσει, άρα μπορούσαν από την αρχή να πάνε στα διοικητικά. Και αν εκεί στα διοικητικά τους έλεγαν, ξέρετε ότι δεν έχετε αυτά τα οποία πρέπει, τότε ναι, ΟΚ να συμφωνήσω μαζί σου. Από τη στιγμή που δεν θα τα είχαν δηλαδή.
Μπογιόπουλος: Αφού δεν τα ‘χουν, δεν τα έδωσαν αυτοί που τους έστελναν εκεί. Δεν τα είχαν, γι’ αυτό κήρυξε τον εαυτό του αναρμόδιο το δικαστήριο. Διότι η κ. Νικολάου έπρεπε να είχε δώσει δύο αποφάσεις, τις οποίες δεν πήρε ποτέ ή δεν τις προσκόμμισε ποτέ.
Κανδύλη: Το δικαστήριο σε κάθε περίπτωση είπε ότι δεν μπορώ εγώ δεν έχω δικαιοδοσία… ξαναλέω όταν είναι της ΚΕΜ είναι διοικητικές πράξεις.
Αλλο χοντρό ψέμα. Το δικαστήριο δεν είπε ότι δεν έχει δικαιοδοσία, αλλά ότι έχει δικαιοδοσία, όμως δεν έχει δυο απορριπτικές από την ΚΕΜ, διότι η Νικολάου έστειλε στις 25.2.2021 έγγραφο που έλεγε ότι η αίτηση Κουφοντίνα ακόμα εκκρεμεί στην ΚΕΜ. Ο Μπογιόπουλος δε γνωρίζει αυτή τη λεπτομέρεια, γνωρίζει όμως την ουσία και σ’ αυτήν επιμένει.
Μπογιόπουλος: Το ίδιο λέμε, Αννα μου. Μόνο που της ΚΕΜ προΐσταται η κ. Νικολάου, αυτό λέω τόση ώρα. Η ΚΕΜ λοιπόν έπρεπε να είχε βγάλει δύο απορριπτικές αποφάσεις και με αυτές να πάνε στα δικαστήρια. Η κυρία λοιπόν Νικολάου δεν τις έβγαλε ποτέ, τους έλεγε να πάνε σε εκείνο το δικαστήριο, της απαντούσαν ότι αν πάμε χωρίς τις αποφάσεις σου, τις δικές σου, είναι αναρμόδιο το δικαστήριο και εκείνη συνέχιζε να λέει όχι να πάτε. Ε, λοιπόν, πήγαν και το δικαστήριο απεφάνθη ότι είχαν δίκιο αυτοί και όχι η κ. Νικολάου, αυτοί που πήγαν βεβαίως.
Κανδύλη: Τώρα πήγαν στα διοικητικά, πήγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οπότε θα δούμε τώρα τι θα γίνει με το Συμβούλιο της Επικρατείας και τι θα πεί.
Ξέρουμε πλέον ότι το ΣτΕ δήλωσε πλήρη αναρμοδιότητα. Οπως επίσης ξέρουμε ότι η ΚΕΜ έβγαλε δυο απορριπτικές αποφάσεις στις 11 Μάρτη (χθες), αφού και τα ποινικά και τα διοικητικά δικαστήρια αρνήθηκαν να επιληφθούν, τα μεν ποινικά με το επιχείρημα ότι το ζήτημα εκκρεμεί στην ΚΕΜ, το δε ΣτΕ κηρύσσοντας πλήρη αναρμοδιότητα.
Χθες, σχολιάζοντας τις απορριπτικές αποφάσεις της ΚΕΜ, μιλήσαμε για «ξεβράκωμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Ξεβρακώθηκαν» και τα παπαγαλάκια, αλλά δεν πρόκειται να το βάλουν κάτω. Είναι η μόνη δουλειά που ξέρουν να κάνουν.