Μπόχα σκανδάλου παίρνει η μπίζνα για την «αξιοποίηση» που έχουν στήσει η Κυβέρνηση, το Πολυτεχνείο Κρήτης και η ιδιωτική εταιρεία Belvedere εκμισθώτρια των ακινήτων του Πολυτεχνείου στο λόφο Καστέλι που δεσπόζει στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων. Τα χαρακτηριστικά του μοιάζουν με αυτά της παράνομης εκχώρησης του οικοπέδου όπου βρισκόταν το παλιό γήπεδο της ΑΕΚ, από την Ερασιτεχνική ΑΕΚ στην εταιρεία Δικέφαλος ΑΕ συμφερόντων Μελισσανίδη για την ανέγερση του νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η κρατική καταστολή με την εκκένωση της Rosa Nera αναπτύσσεται στο έδαφος και ενός άλλου σκανδάλου.
Τα έγγραφα που τεκμηριώνουν αυτή τη σκανδαλώδη κίνηση από την πλευρά της διοίκησης του Πολυτεχνείου, που ξεκίνησε το 2017 επί της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και συνεχίστηκε με την εισβολή των πραιτοριανών του Χρυσοχοΐδη και την εκκένωση της Rosa Nera το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2020, έφερε στη δημοσιότητα με σειρά άρθρων η τοπική εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα».
Στις 2 Αυγούστου του 1979, υπογράφεται η σύμβαση παραχώρησης του ακινήτου στο Πολυτεχνείο από το Ταμείο Εθνικής Αμυνας. Στη σύμβαση περιλαμβάνεται όρος που υποχρεώνει το ίδρυμα να χρησιμοποιεί το ακίνητο για να καλύπτει αποκλειστικά ανάγκες του, απαγορεύοντας οποιαδήποτε αλλαγή της συμφωνηθείσας χρήσης, όπως και την παραχώρηση ή εκμίσθωσή του σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο Δημόσιου η Ιδιωτικού Δικαίου.
Στις 15 Οκτώβρη του 1984, ο τότε υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, με επιστολή του προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού, καλεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την παραχώρηση της κυριότητας του ακινήτου, όπου στεγαζόταν στο παρελθόν η 5η Μεραρχία (λόφος Καστέλι), για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Πολυτεχνείου, με αντίτιμο την καταβολή του ποσού των 103 εκατομμυρίων δραχμών. Η διαδικασία παραχώρησης ολοκληρώθηκε σε δυο φάσεις, ενώ το ποσό δεν καταβλήθηκε ποτέ, αφού στόχος της παραχώρησης ήταν η μεταγραφή του ακινήτου στο Υποθηκοφυλακείο στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη, για τυπικούς λόγους, αφού δεν μπορεί -για λόγους εξορθολογισμού του ιδιοκτησιακού καθεστώτος- σε ένα ακίνητο που χρησιμοποιεί ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα και του έχει παραχωρηθεί με σύμβαση στο παρελθόν, να εμφανίζεται άλλος ιδιοκτήτης, εν προκειμένω το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στην εγγραφή του στον αρμόδιο φορέα.
Το 1993, σύμφωνα με εισήγησή της προς τη διοίκηση του Πολυτεχνείου, η Εταιρία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, καταγράφει αναλυτικά τα ακίνητα που ανήκουν στο Πολυτεχνείο, ενώ το ακίνητο στον λόφο Καστέλι χαρακτηρίζεται ως μη μεταβιβάσιμο, με βάση τη σύμβαση παραχώρησης του 1979 και τις δικαιοπραξίες που ακολούθησαν, όπως περιγράφονται παραπάνω.
Το 2012, ο λόφος Καστέλι εντάσσεται στη ζώνη Β1, υψηλής αρχαιολογικής προστασίας, καθώς εκεί γίνονται ανασκαφές που αφορούν την Αρχαία Κυδωνία και οι χρήσεις γης είναι αυστηρά ελεγχόμενες. Θα αποτελέσει ένα δεύτερο σκάνδαλο αν η Αρχαιολογία Χανίων δώσει άδεια να εγκατασταθούν τουριστικές δραστηριότητες, ακόμα και ήπιας κλίμακας, σε αυτή τη ζώνη, ενώ θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι οι ισχυρισμοί του Πολυτεχνείου ότι ο δημόσιος χώρος που περιβάλλει το κτίριο της Μεραρχίας θα παραμείνει δημόσιος, αποτελεί απόπειρα εξαπάτησης της τοπικής κοινωνίας. Ποιος καπιταλιστής θα πάρει ένα τέτοιο φιλέτο και δε θα εκμεταλλευθεί και τον περιβάλλοντα χώρο του, μετατρέποντας τον σε εξάρτημα της επένδυσής του, εγκαθιστώντας εκεί δραστηριότητες που θα αποτρέπουν την πρόσβαση σε όποιον δεν ανήκει στην εκλεκτή πελατεία του, καταβάλλοντας φυσικά το ανάλογο μίσθωμα στο Δήμο; Γίνεται σε τεράστια έκταση και κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας από κάθε μαγαζάτορα μικρό και μεγάλο και δε θα γίνει από την ξενοδοχειακή εταιρία που θα εκμεταλλευθεί το εν λόγω ακίνητο;
Η απόφαση της διοίκησης του πρώην πρύτανη και νυν υφυπουργού Παιδείας της κυβέρνησης ΝΔ, Διγαλάκη, το 2017, έχει βρει τη συντριπτική πλειοψηφία της χανιώτικης κοινωνίας απέναντί της, ενώ η εκκένωση της κατάληψης συσπείρωσε τον κόσμο του αγώνα στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, γεγονός που «έδωσε» δυο τεράστιες πορείες με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών στα Χανιά, αποδεικνύοντας ότι τα σχέδια για την καταστροφή του τελευταίου δημόσιου χώρου στον πυρήνα της πόλης και η απόπειρα καταστολής ενός ζωντανού πολιτικού κυττάρου με αντικαπιταλιστικό και αντιφασιστικό χαρακτήρα δε θα περάσουν «αναίμακτα» για το κράτος.
Σκοπός αυτού του σημειώματος δεν είναι να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας της αστικής νομιμότητας καλώντας το Πολυτεχνείο και το κράτος να πράξει με βάση τους νόμους που το ίδιο θέσπισε. Ετσι κι αλλιώς, αυτοί οι νόμοι εύκολα μπορούν να ξεχειλώσουν, ώστε να καλύψουν πλήρως την ασυδοσία των καπιταλιστών. Σκοπός του είναι να αναδείξει το σκανδαλώδη χαρακτήρα αυτής της απόφασης, σε συνδυασμό με την αξεδιάλυτη διαπλοκή των καπιταλιστικών συμφερόντων με τους διάφορους κρατικούς φορείς που ενεργούν με τον πιο εξόφθαλμο τρόπο ως εντολοδόχοι τους, είτε εκχωρώντας παράνομα δημόσια γη σε ιδιώτες, είτε στέλνοντας στρατούς καταστολής να τσακίσουν όσους αντιστέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε κλείνοντας το μάτι σε άτυπους στρατούς ανεγκέφαλων χουλιγκάνων και φασιστοειδών που λειτουργούν ως σιδερένια φτέρνα του συστήματος.