Εχει γίνει ποτέ δεκτή αίτηση εξαίρεσης κατά δικαστών; Απ’ όσο γνωρίζουμε, όχι. Η συντεχνία επιδεικνύει μια αξιοζήλευτη συνοχή, ακόμα και στις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις. Αυτοπροστατεύεται. Αλλωστε, για να μην ξεχνιόμαστε, καλυμμένη από την ισοβιότητα και το ιδεολόγημα της «ανεξαρτησίας», η δικαστική κάστα έχει υπηρετήσει όλα τα καθεστώτα, χωρίς ποτέ να της ζητηθεί λογαριασμός από το σύστημα. Αρκετοί διώχτηκαν από τον κρατικό μηχανισμό μετά την πτώση της χού-ντας, δικαστής όμως κανένας.
Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να συμβεί διαφορετικά στη δίκη για την υπόθεση της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, στην οποία τέσσερις από τους πέντε παρόντες κατηγορούμενους (Ράλλης, Βογιατζάκης, Γιόσπας και Μητρούσιας) υπέβαλαν αίτηση εξαίρεσης κατά του συνόλου των μελών της έδρας. Μπορεί οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροί τους να επιχειρηματολόγησαν αναλυτικά και να τεκμηρίωσαν το αίτημά τους, καταδεικνύοντας ότι η έδρα «σύρθηκε πίσω από το υπουργείο Δικαιοσύνης υπαναχωρώντας από τις αρχικές της θέσεις», όμως το δικαστήριο που εξέτασε την αίτηση εξαίρεσης δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά της ώρας για να «διασκεφτεί» και να απορρίψει την αίτηση εξαίρεσης, με το σκεπτικό ότι «οι αιτήσεις ανάγονται στον τρόπο διεξαγωγής της δίκης και δεν είναι γεγονότα που κατά την έννοια του νόμου δικαιολογούν μεροληψία».
Το ολιγόλεπτο της διάσκεψης, δηλαδή η μη τήρηση κάποιων προσχημάτων, δεν ήταν τυχαίο. Θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα, ότι καλύπτουν απόλυτα τους συναδέλφους τους που στελεχώνουν τα έκτακτα τρομοδικεία και δε σηκώνουν συζήτηση επ’ αυτού.
Η δίκη θα συνεχιστεί την επόμενη Τρίτη, με την αρχική σύνθεση του δικαστηρίου. Στο μεταξύ, τη διακοπή της απεργίας πείνας ανακοίνωσαν οι προφυλακισμένοι γι’ αυτή την υπόθεση, που έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή τους στη ΣΠτΦ.