Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Και ο Αριστείδης Χατζής υπέρ του αιτήματος Κουφοντίνα

0

Η ανάρτηση στο facebook έγινε στις 18 Φλεβάρη. Εμείς την πληροφορηθήκαμε χθες, από διαδικτυακά δημοσιεύματα. Αναφερόμαστε σ’ αυτήν γιατί προέρχεται από έναν «υπεράνω υποψίας» αστό διανοούμενο, «φιλελεύθερο» όπως αυτοπροσδιορίζεται, αποδεδειγμένα πολιτικό αντίπαλο του Δημήτρη Κουφοντίνα και της Αριστεράς γενικότερα (όπως έχει δηλώσει παλιότερα, απόλαυσε τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στις εκλογές του Ιούλη 2019, ενώ συμπαθεί και εκτιμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο θεωρούσε «την καλύτερη διαθέσιμη εναλλακτική για το κόμμα του και την Ελλάδα αυτή τη στιγμή»).

Πρόκειται για τον Αριστείδη Χατζή, αναπληρωτή καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του ΕΚΠΑ, μέλος δικηγορικών συλλόγων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, μόνιμο συνεργάτη των «Νέων» του Συγκροτήματος Μαρινάκη, αρθρογράφο σε διεθνή επιστημονικά έντυπα αλλά και μεγάλες εφημερίδες στο εξωτερικό, μέλος της υπό την Αγγελοπούλου Επιτροπής «Ελλάδα 2021», στέλεχος του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών κτλ. κτλ.

«Δεν ξέρω τι θα κάνετε αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αμέσως οτιδήποτε χρειάζεται για να μην πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας», είναι τα πρώτα λόγια της εκτενέστατης ανάρτησης του Α. Χατζή.

Σημειώνει: «Μην μου γράψετε για τα θύματά του γιατί ο Δ. Κουφοντίνας καταδικάστηκε για τα εγκλήματά του και εκτίει την ποινή του. Και απ’ όσο θυμάμαι η ποινή που του επιβλήθηκε δεν ήταν η θανατική. Και κάποια στιγμή πάρτε το απόφαση, το Κράτος Δικαίου δεν εκδικείται. Διότι αν το κάνει, παύει να είναι Κράτος Δικαίου».

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι νομικές επισημάνσεις του, που αποτελούν χαστούκι για την κυβέρνηση και τη Σοφία Νικολάου: «Μην μου γράψετε για κανόνες δικαίου και διάφορες άλλες μπουρδολογίες. Διότι κατά πάσα πιθανότητα δεν είστε νομικοί. Κι αν είστε, τότε ξέρετε πολύ καλά ότι η νομική επιστήμη δεν είναι ακριβώς exact science. Αλλά και γιατί εδώ έγιναν σοβαρά λάθη και παρατυπίες και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για διαφορετικές ερμηνείες της πραγματικότητας και των κανόνων (fact & rule skepticism, γνωστά στη νομική θεωρία από τις αρχές του 20ου αι. τουλάχιστον). Αλλά δεν με απασχολεί εδώ το νομικό κομμάτι, καθώς η ζωή ενός ανθρώπου κινδυνεύει» (η έμφαση δική μας).

Και συνεχίζει: «Μη μου γράψετε για θεατρινισμούς και εκβιασμούς γιατί εδώ ο άνθρωπος αυτός προφανώς δεν υποκρίνεται. Θα πεθάνει. Κι αν πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας μ’ αυτόν τον τρόπο, αυτό θα αποτελεί μια μεγάλη αποτυχία όλων μας. Καταρχάς μια αποτυχία του Κράτους μας. Όπως κάθε φορά που πεθαίνει κάποιος κρατούμενος με οποιονδήποτε μη φυσικό τρόπο. Θα αποτελεί μια μεγάλη πολιτική αποτυχία της Κυβέρνησης. Και θα αντιληφθεί καλύτερα το γιατί, όταν συμβεί. Δεν χρειάζεται να το περιγράψω, θα το ζήσουμε. Κυρίως όμως, για μένα, θα αποτελεί μια τερατώδη αποτυχία των αρχών που πρέπει να διέπουν μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Όχι μόνο των αρχών του Κράτους Δικαίου αλλά και των βασικών αρχών του ανθρωπισμού» (η έμφαση δική μας).

Τέλος, ο Α. Χατζής είναι σαφέστατος στο ζήτημα της υποχρεωτικής σίτισης: «Και κάτι ακόμα. Υπάρχει ένας τρόπος για να σωθεί που δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Δεν θα πρέπει να του δοθεί τροφή με το ζόρι, αν ο ίδιος δεν θέλει να τη λάβει. Αυτή είναι η δική του ζωή και πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει αυτός πότε και πώς αυτή θα λήξει» (η έμφαση δική μας).

Κοινοποίηση: