Οι μάσκες έπεσαν από την αρχή ακόμη της δίκης για την υπόθεση της «Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Την περασμένη Δευτέρα, 24 Γενάρη, η πρόεδρος ανακοίνωσε τις προειλημμένες αποφάσεις: οι ταυτότητες των ακροατών θα κρατιούνται από τους μπάτσους στην είσοδο και θα επιστρέφονται με την αποχώρηση, τα δε πρακτικά δεν θα τηρούνται με απομαγνητοφώνηση, διότι το κόστος είναι μεγάλο και δεν υπάρχουν λεφτά.
Ολοι οι κατηγορούμενοι αποχώρησαν και έπαυσαν τους συνηγόρους τους, όπως είχαν προαναγγείλει (με δήλωση που διάβασαν πριν το δικαστήριο ανακοινώσει τις αποφάσεις του). Οσοι απ’ αυτούς είναι κρατούμενοι ανακοίνωσαν ότι προχωρούν άμεσα σε αποχή συσσιτίου, η οποία θα εξελιχτεί σε απεργία πείνας, αν το δικαστήριο επιχειρήσει να συνεχίσει τη δίκη με διορισμένους συνηγόρους. Σαν να μην τρέχει τίποτα, το δικαστήριο διόρισε συνηγόρους από τον κατάλογο του ΔΣΑ και διέκοψε για την επομένη. Το ότι οι κατηγορούμενοι δήλωσαν σαφώς, ότι δεν δέχονται να συνεργαστούν με διορισμένους, δεν έπαιξε κανένα ρόλο για ένα δικαστήριο αποφασισμένο να διεκπεραιώσει το έργο της εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων του συστήματος. Ούτε, βέβαια, εξέτασε τη δυνατότητα μεταφοράς της δίκης στο Εφετείο, για να υπάρξει έξοδος από το αδιέξοδο. Οι διαταγές είναι αυτή η δίκη να γίνει στην αυλή των φυλακών, για να υπάρξει η σχετική σηματοδότηση.
Γεγονός επιβεβαιωτικό των παραπάνω είναι η απόλυτη αδιαφορία του δικαστηρίου για το γεγονός ότι ασφαλίτης βιντεοσκοπούσε με το κινητό τη δίκη και τον κόσμο που καθόταν στο ακροατήριο. Οταν οι αλληλέγγυοι τον συνέλαβαν, η απάντηση ήταν η εισβολή των μπάτσων στη δικαστική αίθουσα, που με τα γκλομπ επιτέθηκαν στους αλληλέγγυους.
Την Τρίτη, από τους 18 συνηγόρους που διόρισε αυτεπάγγελτα το δικαστήριο (δύο για κάθε κατηγορούμενο) παρουσιάστηκαν μόνο τέσσερις. Προς τιμήν τους, αρνήθηκαν και οι τέσσερις το διορισμό, επικαλούμενοι τον κώδικα δεοντολογίας των δικηγόρων και το ηθικό πρόβλημα που τους δημιουργεί η σαφής θέση των κατηγορούμενων ότι δεν θα συνεργαστούν μαζί τους.
Ατάραχη η πρόεδρος, διέκοψε για την Πέμπτη, προκειμένου να διορίσει άλλους δικηγόρους, μπας και βρει κάποιους που θα δεχτούν να παραβιάσουν την πιο στοιχειώδη δεοντολογία του υπερασπιστή. Δεν παρέλειψε να ανακοινώσει ότι τα πρακτικά θα σταλούν στον εισαγγελέα και το Δικηγορικό Σύλλογο. Υπάρχουν, όμως, πολλά προηγούμενα (εμείς θυμόμαστε από τις δίκες για τις υποθέσεις 17Ν και ΕΛΑ), που ουδεμία συνέπεια είχαν οι δικηγόροι που αρνήθηκαν το διορισμό τους. Οταν υπάρχει σαφής τοποθέτηση του κατηγορούμενου ότι δεν τον αποδέχεται, ουδείς δικαιούται να υποχρεώσει το δικηγόρο να δεχτεί τον αυτεπάγγελτο διορισμό του.
Από τους εννέα κατηγορούμενους οι έξι είναι προφυλακισμένοι και δεν προσήλθαν στη δίκη. Οι τρεις που είναι ελεύ-θεροι με περιοριστικούς όρους δήλωσαν ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να παραστούν, γιατί δεν θέλουν να δικαστούν με δικηγόρους που δεν γνωρίζουν και δεν εμπιστεύονται. Ζήτησαν, δε, να τους δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο, προκειμένου να συνεννοηθούν με τους δικηγόρους τους και να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Την Τετάρτη, οι συνήγοροι υπεράσπισης, δηλώνοντας ότι έχουν ακόμη την εμπιστοσύνη των εντολέων τους, έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο ΔΣΑ και ζήτησαν ή να γίνουν δεκτά τα δυο αιτήματα των κατηγορούμενων ή να μεταφερθεί η δίκη στο Εφετείο. Ζήτησαν, επίσης, την παρέμβαση του ΔΣΑ.
Την Πέμπτη και η δεύτερη παρτίδα δικηγόρων δεν αποδέχτηκε το διορισμό, αλλά το δικαστήριο, παρά το αίτημα των τριών κατηγορούμενων που είναι προσωρινά ελεύθεροι να τους δοθεί χρόνος, προχώρησε σε διορισμό τρίτης παρτίδας και διέκοψε τη δίκη για τη Δευτέρα.