Αλληλεγγύη στη Rosa Nera

0

Ξημερώματα Σαββάτου, 5 η ώρα, προτού χαράξει, οι πραιτωριανοί του Χρυσοχοΐδη εισέβαλαν στο ιστορικό κτίριο που στεγάζει εδώ και δεκαέξι χρόνια την κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά, συνέλαβαν τα 16 άτομα που διέμεναν εκεί και σφράγισαν το κτίριο.

Ενάντια στον κόσμο που μαζεύτηκε για να διαμαρτυρηθεί έγινε επίθεση με χημικά και κρότου λάμψης. Από μια τέτοια χειροβομβίδα τραυματίστηκε στο πόδι δημοσιογράφος της ΕΡΤ, που κάλυπτε επιτόπου το ρεπορτάζ. Το τραύμα, όπως έδειξαν φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κάθε άλλο παρά γρατζουνιά είναι. Είναι σαν ένας μικρός κρατήρας.

Mια ογκώδης διαδήλωση συγκροτήθηκε μετά από μερικές ώρες και «όργωσε» το κέντρο των Χανίων. Και ήταν μόνο η πρώτη αυθόρμητη απάντηση. Δείγμα σαφές του τι σημαίνει η Rosa Nera για τον προοδευτικό κόσμο των Χανίων και πώς αντιδρά αυτός ο κόσμος στο χτύπημα ενός ζωντανού κοινωνικού κυττάρου προκειμένου να προωθηθεί μια μπίζνα που θα αρπάξει από τους κατοίκους των Χανίων και την τελευταία ελεύθερη πλατεία της παλιάς πόλης για να τη μετατρέψει σε προαύλιο ενός πολυτελούς ξενοδοχείου.

Δε χρειάζεται να συμμερίζεται κανείς το σύνολο των πολιτικών και ιδεολογικών απόψεων που εκφράζει με το λόγο της η συνέλευση που διαχειρίζεται την Κατάληψη Rosa Nera, για να εκφράσει την ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη του σ’ ένα εγχείρημα που εδώ και δεκαέξι χρόνια αποτελεί ένα κύτταρο ζωντανής δημιουργίας και αλληλεγγύης στα δυτικά της Κρήτης. Ενας παραπάνω λόγος για την έκφραση αυτής της αλληλεγγύης είναι αυτοί που  εκστρατεύουν συστηματικά ενάντια στην… «ανομία» της κατάληψης: οι διοικούντες το Πολυτεχνείο Κρήτης, ταγμένοι σαφώς εδώ και χρόνια υπέρ του πανεπιστήμιου-επιχείρηση. Με επικεφαλής τον πρώην πρύτανη και νυν υφυπουργό Παιδείας του Μητσοτάκη, Βασίλειο Διγαλάκη.

Μπίζνα θέλουν να στήσουν στο ιστορικό κτίριο στο λόφο Καστέλι, που δεσπόζει πάνω από το πανέμορφο παλιό λιμάνι των Χανίων. Γι’ αυτούς το κτίριο που στεγάζει τη Rosa Nera δεν είναι παρά ένα φιλέτο. Γι’ αυτό και το παραχώρησαν σε ξενοδοχειακό όμιλο (Belvedere), που πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την εκμίσθωση του κτιρίου από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Oπως γράφτηκε προ ημερών, ο όμιλος απειλούσε ότι θα αποσυρθεί, αν η κυβέρνηση δεν άδειαζε και δεν του παρέδιδε το κτίριο. Και άμ’ έπος άμ’ έργον… «Σήμερα η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έπραξε το αυτονόητο και η κατάληψη εκκενώθηκε και η επένδυση προχωρά», πανηγύρισε από το twitter ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ-υπουργός.

Είπαμε ότι η πρώτη πορεία αλληλεγγύης μάζεψε και πάλι πολύ κόσμο, ενώ σωρεία είναι οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης.. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Η Rosa Nera δεν υπήρξε ένα «απομονωμένο οχυρό», αλλά ένα κύτταρο πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στα Χανιά, ανοιχτό στην κοινωνία, με συμμετοχή σε ό,τι απασχολούσε το κοινωνικό κίνημα στα Χανιά. Γι’ αυτό «εισπράττει» τώρα αυτήν την τόσο πλατιά αλληλεγγύη, όπως την «εισέπραξε» και στο παρελθόν.

Κι εμείς είχαμε την ευκαιρία της συνεργασίας με τη Rosa Nera. Μας φιλοξένησαν όταν τα δυο καΐκια που έσπασαν για πρώτη φορά τον αποκλεισμό της Γάζας ελλιμενίστηκαν στα Χανιά για να ξεκινήσουν το μακρύ ταξίδι προς την Κύπρο και από εκεί προς τις ακτές της Παλαιστίνης. Πήραμε μέρος σε πολιτικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στο ιστορικό κτίριο. Φιλοξενηθήκαμε σ’ αυτό όταν χρειάστηκε να κατέβουμε στα Χανιά για πολιτική δουλειά. Γι’ αυτό και έχουμε έναν παραπάνω λόγο να ενώσουμε τη φωνή μας με τον προοδευτικό κόσμο των Χανίων και να φωνάξουμε: Κάτω τα ξερά σας από τη Rosa Nera!

ΥΓ1. Ιστορικοί συμβολισμοί: το κτίριο στο λόφο Καστέλι ήταν επί οθωμανικής αυτοκρατορίας έδρα του πασά διοικητή της περιοχής. Στο υπόγειό του υπήρχαν κελιά όπου βασάνιζαν τους επαναστάτες. Στη ναζιστική κατοχή ήταν έδρα της Κομαντατούρ. Στα υπόγεια γίνονταν φρικτά βασανιστήρια σε όσους συλλαμβάνονταν για αντιστασιακή δράση. Μετά έγινε έδρα της 5ης Μεραρχίας. Επί χούντας, τα υπόγεια κελιά μετατράπηκαν και πάλι σε χώρους βασανιστηρίων. Τώρα, μετά από δεκαέξι χρόνια ελευθερίας, θέλουν να τα παραδώσουν στους σύγχρονους βιαστές της κοινωνίας, στους απαλλοτριωτές των αναγκών της.

ΥΓ2. Ο εισαγγελέας άφησε ελεύθερους τους συλληφθέντες (η αστυνομία εξακολουθεί να κρατάει δυο μετανάστες χωρίς χαρτιά), αφού της απήγγειλε κατηγορίες για διατάραξη οικιακής ειρήνης και φθορά μνημείου! Τίνος την οικιακή ειρήνη διατάραξαν, όταν έμεναν σε ένα κτίριο που επί δεκαέξι χρόνια χρησιμοποιούνταν και ως χώρος στέγασης; Οσο για τη φθορά μνημείου, χρειάζεται μεγάλο θράσος για να την ισχυριστεί κάποιος. Το μνημείο θα είχε πέσει εδώ και χρόνια, αν δεν εγκαθίστατο εκεί η Rosa Nera. Οι άνθρωποι καθάρισαν το χώρο από τα μπάζα, έκαναν συνεχώς εργασίες συντήρησης, έσωσαν κυριολεκτικά ένα παρατημένο στη φθορά του χρόνου ιστορικό κτίριο.

ΥΓ3. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Χανίων που συζητήθηκε το ζήτημα του λόφου Καστέλι, όλες οι δημοτικές παρατάξεις τάχθηκαν κατά της ξενοδοχοποίησης. Τώρα, θα κληθούν να τροποποιήσουν το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης ώστε να εξυπηρετηθεί ο ξενοδοχειακός καπιταλιστικός όμιλος. Τι θα κάνουν άραγε;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: