Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ο διπλός εξευτελισμός ενός αυτοκρατορίσκου: αθώα η Μπέγκελ, έκθετος ο Μητσοτάκης
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 15 Νοέμβρη
  • Αμπντουλάχ Αλ-Ντανάν: «Η Αντίσταση ζει στις καρδιές του παλαιστινιακού λαού»
  • Το κάλεσμα του Πεπ
  • Στις 20 Νοέμβρη, στην Καρδίτσα, η δίκη των βασανιστών του Βασίλη Μάγγου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Σε ιδιώτες «μάνατζερ» παραδίδει τον ΕΦΚΑ ο Χατζηδάκης!
Εργατικά

Σε ιδιώτες «μάνατζερ» παραδίδει τον ΕΦΚΑ ο Χατζηδάκης!

Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Δεκ 2021, 10:37

Μπορεί να  “πάτωσαν” στις εξετάσεις πιστοποίησης οι περισσότεροι από τους ιδιώτες των δικηγορικών και λογιστικών γραφείων που θα… έσωζαν τους εν αναμονή συνταξιούχους, όμως ο Χατζηδάκης δεν πτοήθηκε καθόλου! Βρήκε καινούργιους σωτήρες, τους ιδιώτες μάνατζερ, που με τριετείς συμβάσεις και παχυλότατους μισθούς και μπόνους (εδώ δεν χωράνε οικονομίες…), θα αναλάβουν να αναμορφώσουν τον ΕΦΚΑ και να… στρώσουν τους υπαλλήλους στη δουλειά, ώστε να βγαίνουν γρήγορα οι εκκρεμείς συντάξεις. Οπως είδαμε σε προηγούμενο δημοσίευμά μας, την πρόθεσή του να μπάσει τους “μανατζαραίους” στον ΕΦΚΑ την είχε ήδη εκφράσει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ήδη πριν ακόμη από την αποτυχία των “αρίστων” λογιστών και δικηγόρων. Είναι το πρώτο βήμα για να παραδωθεί ο ΕΦΚΑ σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.

Σε συνέντευξή του στα “ΝΕΑ” του φιλικού συγκροτήματος Μαρινάκη, στις 7 Δεκέμβρη, ο Χατζηδάκης αναφέρθηκε στους στόχους του νέου νομοθετικού εκτρώματος (το τρίτο κατα σειρά φέτος), που πρόκειται να φέρει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής μέσα στον Γενάρη του 2022, λέγοντας πως «αλλάζει ο τρόπος που θα διοικείται ο ΕΦΚΑ. Δεν ψάχνουμε για μόνιμους, αλλά για μάνατζερ που βλέπουν ως πρόκληση τη μεγάλη κοινωνική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ και έχουν την διάθεση να πάρουν το ρίσκο με ένα κατ’ αρχήν τριετές συμβόλαιο», ενώ απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν για ιδιωτικοποίηση, είπε πως «όσοι δημόσιοι υπάλληλοι θέλουν να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια είναι καλοδεχούμενοι» (σ.σ. τους καλεί βάλουν κι αυτοί υποψηφιότητα για μάνατζερ!). Και με αμοιβές που θα ανταποκρίνονται στην ιδιαίτερη φύση αυτής της προσπάθειας».

Ωστε, λοιπόν, από αυτό έπασχε ο ΕΦΚΑ. Από έλλειψη… μάνατζμεντ. Οχι από προσωπικό και έλλειψη υποδομών. Και γιατί θα καταφέρουν τα καλοπληρωμένα στελέχη αυτό που δεν κατάφεραν, από την αρχή κιόλας, οι αγαπημένοι ιδιώτες λογιστές και δικηγόροι;

Εχετε μήπως την απορία, με βάση ποια κριτήρια και ποια προσόντα θα τοποθετηθούν τα “golden boys” που θα αναλάβουν να σώσουν τον ΕΦΚΑ; Αν θα υπάρξει δηλαδή επιλογή μέσω ΑΣΕΠ, αν θα υπάρξει μοριοδότηση (ειδικά για όσους προέρχονται από το Δημόσιο, όπως λέει ο υπουργός); Ελάτε τώρα! Εδώ πάμε να χτυπήσουμε το… τέρας της γραφειοκρατίας μέσα στην καρδιά του, το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, και τους… τεμπέληδες υπαλλήλους του, με τέτοιες δαιδαλώδεις διαδικασίες θα ασχολούμαστε τώρα; Ο… μεγάλος αναμορφωτής του ασφαλιστικού συστήματος Χατζηδάκης δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει, γιατί θα καταφέρουν οι μάνατζερ αυτό που δεν μπόρεσαν οι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές. Αλήθεια, ξέρουν αυτοί καλύτερα τη συγκεκριμένη δουλειά, όχι μόνο από τους μόνιμους υπαλλήλους, αλλά και από τους 683 έκτακτους, που είχαν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ και όταν έληξε η σύμβασή τους απολύθηκαν, αφήνοντας τεράστιο κενό;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα, έρχεται να απαντήσει με εμπεριστατωμένα στοιχεία και… ολοκληρωμένη ανάλυση η ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Απασχόλησης, που προαναγγέλλει το νέο νομοθετικό έκτρωμα: «Αξιοποιούμε ιδέες και πολιτικές οι οποίες έχουν εφαρμοσθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή έχουν προχωρήσει με επιτυχία στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον δημόσιο τομέα στη χώρα μας με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη ΔΕΗ»!

Σε αυτό το σημείο, γίνεται τόσο… συγκεκριμένος ο Χατζηδάκης, όπως ο υφυπουργός του Τσακλόγλου, όταν φέρνει παραδείγματα εφαρμογής του ασφαλιστικού τζόγου στις επικουρικές συντάξεις. Κάπου, σε κάποιες χώρες της Ευρώπης (μη ρωτήσετε ποιες…), οι ιδιώτες μάνατζερ έχουν φέρει τα πάνω κάτω στην ταχύτερη έκδοση των συντάξεων! Και επειδή πρέπει να πιστέψουμε την “ειλικρίνειά” τους, δεν χρειάζεται να παραθέσουν ούτε πίνακες, επίσημα συγκριτικά στοιχεία από τις προηγούμενες χρονιές, ούτε καν τα ονόματα αυτών των χωρών. Το μόνο συγκεκριμένο παράδειγμα που φέρνουν είναι η είσοδος των μάνατζερ στη ΔΕΗ, που από τότε που ανέλαβαν δράση ούτε… μπλακ άουτ έχει γίνει στην χώρα ούτε ανατιμήσεις στους λογαριασμούς!

Βέβαια, και τους ιδιώτες των δικηγορικών και λογιστικών γραφείων, παρά το “κάζο” που έπαθε από αυτούς, δεν τους αφήνει έτσι, αλλά τους δίνει μία… δεύτερη ευκαιρία! Στην εν λόγω συνέντευξη στα ΝΕΑ, ο Χατζηδάκης είπε ξερά πως «οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα συμβάλλουν και αυτοί», χωρίς να αναφερθεί καθόλου στην παταγώδη αποτυχία τους. Ούτε και ρωτήθηκε, βέβαια, από τη δημοσιογράφο του Συγκροτήματος που έπαιρνε την συνέντευξη  (οι “ενοχλητικές” ερωτήσεις στους υπουργούς δεν είναι προσόν της… άριστης δημοσιογραφίας!). Κι ας έχει περάσει μόλις ένας μήνας από αυτό το φιάσκο.

Ας του θυμίσουμε, λοιπόν, ότι από τους 1.147 ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές – φοροτεχνικούς, που είχαν παρακολουθήσει την εκπαίδευση, πήραν μέρος στις εξετάσεις μόνο οι 547. Δηλαδή πάνω από τους μισούς  (συνολικά 600), που παρακολούθησαν την εκπαίδευση, μόλις αντιλήφθηκαν πόσο δύσκολες και χρονοβόρες είναι οι διαδικασίες έκδοσης των συντάξεων όσων έχουν διαδοχική ασφάλιση ή παράλληλη ασφάλιση σε διαφορετικά ταμεία, την… έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια!

Οπως γνωρίζουν καλά οι εν αναμονή συνταξιούχοι, σε αυτές τις περιπτώσεις οι καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων μπορούν να φτάσουν και τρία χρόνια ακόμη, λόγω των τραγικών ελλείψεων του ΕΦΚΑ. Γι’ αυτό και το χρήμα για τους ιδιώτες θα έβγαινε περισσότερο από αυτές τις πολύπλοκες περιπτώσεις, όπου ο ασφαλισμένος θα ήταν διατεθειμένος να πληρώσει, πέρα από την νόμιμη αμοιβή, και κάποιο “γρηγορόσημο” στους ιδιώτες, αφού η τροπολογία Χατζηδάκη δεν επέβαλε σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης.

Από τους 790 που είχαν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στην εξέταση, 357 ζήτησαν εξαίρεση “λόγω υποχρεώσεων”, ζητώντας να εξεταστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, περιμένοντας προφανώς να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση. Από τους 547 που τελικά πήραν μέρος, κατάφεραν να περάσουν μόνο οι 179! Οι υπόλοιποι έμειναν… μετεξεταστέοι. Αυτοί οι λίγοι που τα κατάφεραν είναι μόλις το 10% όσων είχαν παρακολουθήσει τα μαθήματα!

Και αφού πέτυχαν τέτοιο… άθλο, ο Χατζηδάκης και η διοίκηση του ΕΦΚΑ είπαν να μην τους… ζορίσουν κι άλλο και έτσι τους ανατέθηκαν οι εύκολες υποθέσεις, που αφορούν τους ασφαλισμένους με έναν μόνο φορέα ασφάλισης, που οι συντάξεις τους έτσι κι αλλιώς έβγαιναν πιο γρήγορα (ακόμα και σε τρεις μήνες). Με τις δύσκολες και χρονοβόρες υποθέσεις, που αναφέραμε πιο πάνω, θα συνεχίσουν να ασχολούνται οι έμπειροι… γραφειοκράτες (κατά Χατζηδάκη) του ΕΦΚΑ, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να πάρουν ανάσα, καθώς αναλαμβάνουν 100 υποθέσεις ο καθένας.

Και ενώ για τους αποτυχόντες των δικηγορικών και λογιστικών γραφείων ο υπουργός “μας” είναι… λακωνικότατος, όσον αφορά τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ είναι πάντοτε λαλίστατος, συνεχίζοντας τη βρώμικη εκστρατεία εναντίον τους, γεμάτη από ταξικό μίσος, που περιλαμβάνει και το “καρότο” και το “βούρδουλα”. Αφού τους χαρακτηρίσει “συντεχνίες” που ευθύνονται “για την ταλαιπωρία 6,5 εκτομμυρίων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων, στην οποία δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια συμβιβαζόμενοι με τις ιστορίες καθημερινής τρέλλας”, μπαίνει στο “ψητό” του νομοθετικού εκτρώματος που ετοιμάζει, που περιλαμβάνει “από τα πριμ για τους υπαλλήλους που δουλεύουν περισσότερο (σ.σ. πρόκειται για τον τέταρτο όρο που φέρνει το νομοσχέδιο) μέχρι τους ελέγχους και τις κυρώσεις για όσους δεν δουλεύουν (έκτος όρος), ενώ το οφείλουν απέναντι στην κοινωνία. Γι’ αυτό καταργούμε την εκπροσώπηση των συνδικαλιστών στα Πειθαρχικά. Και δεν πιστεύω στη σχολή του πολιτικού κόστους!”.

Πρώτα – πρώτα, το “πριμ παραγωγικότητας” για όσους φέρουν περισσότερες συντάξεις (λες και τους… έλειπαν τα κίνητρα), είναι καθαρά προβοκατόρικη κίνηση. Ας δούμε γιατί. Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ (δικό τους όργανο), στις αρχές του έτους, είχε προγραμματίσει για το 2021 περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ώρες υπερωριακής απασχόλησης αλλά και απασχόλησης κατά τα Σαββατοκύριακα, τις νυχτερινές ώρες και τις αργίες, συνολικού κόστους 10 εκατ. ευρώ, για το 2021. Πρόκειται για την πρόσθετη απασχόληση (υπερωρίες και εργασία πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου) που κατά κανόνα εγκρίνεται κάθε χρόνο από τον  e-ΕΦΚΑ και αντιστοιχεί σε περίπου 20 επιπλέον ώρες το μήνα για κάθε υπάλληλο, ήτοι 1.962.240 ώρες για υπερωριακή απασχόληση που παρέχεται κατά τις απογευματινές ώρες και μέχρι τις 10 το βράδυ! Παράλληλα, από το 2018 (επί ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με τον Χατζηδάκη είναι τάχα με τις… “συντεχνίες”), οι εργαζόμενοι χωρίζονται σε ομάδες υπερωριακής απασχόλησης για την έκδοση των συντάξεων. Επομένως, για ποιον ακριβώς λόγο θα τους πριμοδοτήσει (με πενταροδεκάρες προφανώς) ο… μεγαλόψυχος Χατζηδάκης; Για να κόψουν και τον βραδυνό ύπνο ή μήπως τις… βόλτες τα Σαββατοκύριακα;

Οσο για τον έκτο όρο του εκτρώματος, όπου ο Χατζηδάκης δείχνοντας τα “δόντια του” καυχιέται πως καταργεί την εκπροσώπηση συνδικαλιστών (έστω και των γραφειοκρατών) στα πειθαρχικά συμβούλια, τι να πει κανείς; Προαναγγέλλει με τον πιο γλαφυρό τρόπο το καθεστώς γαλέρας που έρχεται στον ΕΦΚΑ που θα διοικούν οι ιδιώτες μάνατζερ. Στην ίδια κατεύθυνση αυστηροποίησης του εσωτερικού καθεστώτος είναι και η δημιουργία του ηλεκτρονικού “Πύργου Ελέγχου” στον οποίο θα αναφέρονται οι… ιπτάμενοι εργαζόμενοι και θα απολογούνται όταν δεν είναι ιδιαίτερα “αποδοτικοί”, ασκώντας κριτική μόνο στον… εαυτό τους!

Ξέρει καλά τι κάνει ο Χατζηδάκης. Προσπαθεί, εντελώς πρόστυχα, να ταυτιστεί με την αγανάκτηση πολλών ασφαλισμένων για τις καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων και την ταλαιπωρία που υφίστανται, πλειοδοτώντας σε καταγγελίες και κυβερνητική… αντιπολίτευση στον ΕΦΚΑ, χαρακτηρίζοντάς τον ως “την μεγαλύτερη πληγή της δημόσιας διοίκησης”. Προσπαθεί να στρέψει τα βέλη αλλού.

Ιδιαίτερα προβληματική είναι και η λειτουργία των πειθαρχικών ελέγχων. Λες και είναι… περαστικός αυτός και η κυβέρνησή του από αυτόν τον τόπο, κάνει λόγο ότι “το 48% των κατηγοριών που έχει δεχτεί ο Συνήγορος του Πολίτη αφορούν τον ΕΦΚΑ. Είναι ενδεικτικό ότι εκκρεμεί η εξέταση 1.127 καταγγελιών για κακή εξυπηρέτηση ή/και υπερβολική καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων”. Δηλαδή, όταν ένας πολίτης καταγγέλλει την καθυστέρηση στην έκδοση της σύνταξής του, αυτό σύμφωνα με τον Χατζηδάκη αποτελεί… τεκμήριο ενοχής για τον υπάλληλο που την έχει αναλάβει! Ποτέ δεν ευθύνονται οι ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και στη μηχανοργάνωση. Αλλωστε ο κοινωνικός αυτοματισμός αποτελεί καθημερινή ρουτίνα γι’ αυτόν και την κυβέρνησή του. Ο ίδιος και ο Τσακλόγλου τα φορτώνουν όλα στους… καλοταϊσμένους συνταξιούχους, με απύθμενο θράσος. Οπως έκαναν για να περάσουν τον ατομικό κουμπαρά και τον τζόγο στις επικουρικές συντάξεις, έτσι και για τις καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων βρήκαν τον… τέλειο ένοχο στο πρόσωπο των μόνιμων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ.

Πράγματι, δεν πιστεύει σε καμιά σχολή του “πολιτικού κόστους”, όπως λέει. Ως γνήσιος χούλιγκαν του νεοφιλελευθερισμού, της περιβόητης “σχολής του Σικάγο”, πιστεύει στην πρόκληση… σοκ και δέους μέσω αντεργατικών μεταρρυθμίσεων.

Κατά τα άλλα, υπόσχεται μέχρι και… προσλήψεις προσωπικού που θα “τρέξει” τις συντάξεις, μέχρι τον Ιούνη του 2022. Ποιες είναι αυτές; Οπως αναφέρει η τρίτη θέση του αντιδραστικού νομοθετήματος, “ξεκινούν άμεσα -σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών- διαδικασίες πρόσληψης 500 μόνιμων υπαλλήλων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 (κυρίως από επιλαχόντες προηγούμενων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ). Θα υπάρξει προτεραιοποίηση προσλήψεων σύμφωνα με στοχευμένες ανάγκες (Πληροφορικοί, ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού)”, ενώ στην συνέχεια αναφέρει πως “προβλέπεται επίσης η άμεση πρόσληψη 100 υπαλλήλων με συμβάσεις έργου για την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων”.

Και μόνο η διαφορά στη διατύπωση ανάμεσα στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με τις συμβάσεις έργου τα λέει όλα. Η πράγματική… αμεσότητα, αφορά τις συμβάσεις έργου (λες και η έκδοση των συντάξεων είναι εποχιακή δουλειά, που δεν θα γίνεται συνέχεια!). Οπως έχουμε δει, στις αρχές του χρόνου ο Χατζηδάκης εξήγγειλε πως θα προσλάβει με εποχιακές συμβάσεις έργου ακόμα και… συνταξιούχους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, ενώ στη συνέχεια έβαλε ακόμα και φαντάρους που μετρούσαν μέρες, να μετράνε… ένσημα “υπέρ πατρίδος”. Φυσικά, καμία επαναπρόσληψη ή έστω μοριοδότηση δεν προβλέπεται για τους 683 συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, που δούλεψαν στον ΕΦΚΑ και έχουν κάποια πείρα. Οσο για τους 500 μόνιμους (ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 1.000), ας ξεκινήσουν οι… διαδικασίες, μετά την ψήφιση του νόμου, και ύστερα βλέπουμε.

Πόσες και πόσες φορές,  οι αστικές κυβερνήσεις δεν έχουν εξαγγείλει χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις σε τομείς όπως δημόσια υγεία και παιδεία, οι οποίες είναι “στο δρόμο” και… ακόμα έρχονται; Και μέχρι τότε, “την βγάζουν” με λίγους συμβασιούχους (καλή ώρα το ΕΣΥ). Να σημειωθεί ότι ειδικά στον ΕΦΚΑ, έχουν να γίνουν μόνιμες προσλήψεις από το 2010, δηλαδή σα να λέμε προ… μνημονίου!

Οι εκκρεμείς συντάξεις υπολογίζονται συνολικά σε 400.000. Ο ίδιος ο Χατζηδάκης έχει παραδεχτεί, πως 122.000 έχουν υποβάλει αίτηση για κύρια σύνταξη και ακόμα περιμένουν, ενώ 80.000 είναι στην κατηγορία της παράλληλης σύνταξης. Ο Χατζηδάκης, όμως, υπόσχεται πως θα το λύσει το πρόβλημα μέχρι το καλοκαίρι! Σαν “σούπερμαν” που είναι, ζητάει… υπεράνθρωπες προσπάθειες και από τους εργαζόμενους!

Εκτύπωση 🖨
ΕΦΚΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤο πανηγύρι τέλειωσε, η θλίψη επιστρέφει

Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

Επόμενο άρθρο Kαρπαζοεισπράκτορες των ιμπεριαλιστών

Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

Σχετικά Αρθρα

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατεία της ΟΙΕΛΕ απροκάλυπτος υπερασπιστής των σχολαρχών και της εμπορευματοποίησης της Παιδείας

Εργατικά 12 Νοέ 2025, 17:34

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

Εργατικά 5 Νοέ 2025, 21:47

Η ελληνική αστική Δικαιοσύνη στο πλευρό του γενοκτόνου σιωναζισμού

Σέρνουν σε δίκη τον πρόεδρο των λιμενεργατών της COSCO

Εργατικά 4 Νοέ 2025, 08:18

Η Μενδώνη αναβιώνει απροκάλυπτα το Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας!

Εργατικά 2 Νοέ 2025, 19:46

Απλήρωτοι εκπαιδευτικοί στην Ιόνιο Σχολή: «Δεν αντέχουμε άλλο»!

24ωρη απεργία αύριο 30/10

Εργατικά 29 Οκτ 2025, 21:24

Πειθαρχικά και διώξεις σε όποιον αντιστέκεται – Η Χρύσα Χοτζόγλου πίσω στη δουλειά, ενάντια στις διώξεις όλοι μια γροθιά

Εργατικά 29 Οκτ 2025, 18:59
Ροή Ειδήσεων
Καταστολή

Ο διπλός εξευτελισμός ενός αυτοκρατορίσκου: αθώα η Μπέγκελ, έκθετος ο Μητσοτάκης

15 Νοέ 2025, 09:10
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

15 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Νοέμβρη

15 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Αμπντουλάχ Αλ-Ντανάν: «Η Αντίσταση ζει στις καρδιές του παλαιστινιακού λαού»

Συνέντευξη με τον υπεύθυνο πολιτικών σχέσεων του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

14 Νοέ 2025, 21:05
Αθλητισμός

Το κάλεσμα του Πεπ

14 Νοέ 2025, 14:54
Καταστολή

Στις 20 Νοέμβρη, στην Καρδίτσα, η δίκη των βασανιστών του Βασίλη Μάγγου

Δικαίωμα παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας ζητούν οι γονείς του

14 Νοέ 2025, 14:26
Κόντρες

Γιατί τόση «καΐλα» για τον Ιμάμογλου;

14 Νοέ 2025, 14:03
Πολιτική

Ερντογάν διακηρύσσει, Ερχιουρμάν συγκατανεύει

14 Νοέ 2025, 12:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Νοέμβρη

14 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Λευτεριά στην Παλαιστίνη από την κορυφή της Πύλης του Βραδεμβούργου

13 Νοέ 2025, 22:14
Οικονομία

Το GSI θα κάνει παρέα στον EastMed, στο ντουλάπι με τα απραγματοποίητα φαραωνικά σχέδια

13 Νοέ 2025, 21:54
Διεθνή

Γαλλία: Η κυβερνητική σταθερότητα, η απειλή του δρόμου και οι πολιτικές καντρίλιες

13 Νοέ 2025, 19:39
Κόντρες

…κι η κοπριά στα λάχανα

13 Νοέ 2025, 15:11
Πολιτισμός

Ντοκιμαντέρ σκοπιμότητας να προβοκάρει την Αντίσταση του παλαιστινιακού λαού

13 Νοέ 2025, 14:05
Πολιτική

Σπίτια και κοινωνικές παροχές μόνο για καραβανάδες

13 Νοέ 2025, 12:02
Διεθνή

Πατέρας Μανουέλ Μουσάλαμ: Η Ενοπλη Αντίσταση είναι ο μοναδικός δρόμος για την απελευθέρωση

13 Νοέ 2025, 09:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Νοέμβρη

13 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτική

Προετοιμάζοντας τη διάδοχη κατάσταση για τη διαχείριση της αστικής κρατικής εξουσίας

12 Νοέ 2025, 22:32
Διεθνή

Για τους ήρωες της ενημέρωσης

12 Νοέ 2025, 19:32
Εργατικά

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατεία της ΟΙΕΛΕ απροκάλυπτος υπερασπιστής των σχολαρχών και της εμπορευματοποίησης της Παιδείας

12 Νοέ 2025, 17:34
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Νοέμβρη

Βραζιλία: Ημέρα δημοκρατίας (1889).

Βέλγιο: Ημέρα βασιλιά.

1922: Εκτελούνται οι έξι υπεύθυνοι για τη μικρασιατική καταστροφή (Δημήτριος Γούναρης, Γεώργιος Χατζηανέστης, Νικόλαος Στράτος, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Γεώργιος Μπαλτατζής, Νικόλαος Θεοτόκης).

1929: Συγκρούσεις απεργών (προσωπικό ιδιωτικών λεωφορείων) με τη χωροφυλακή (Αθήνα).

1951: Το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών καταδικάζει σε θάνατο τον Νίκο Μπελογιάννη και άλλους για παράβαση του Αναγκαστικού Νόμου 509/1947.

1973: Φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καλώντας τον λαό σε εξέγερση εναντίον της δικτατορίας.

1973: Οκτώ μέλη του IRA καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη για βομβιστικές ενέργειες στο Λονδίνο.

1977: Δεκαοκτώ επιθέσεις με βόμβες σε όλη τη Γαλλία για την έκδοση του δικηγόρου Κρουασάν.

1977: Βόμβα στα γραφεία της ΕΝΕΠ Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη.

1977: Εμπρησμός των γραφείων της Εθνικής Παράταξης (ΛΕΑ).

1979: Βόμβα στο αυτοκίνητο αξιωματικού ε.α. μέλους της ΑΕ «Αερολιμήν Αθηνών» (ΕΛΑ).

1983: Εκτελούνται ο πλοίαρχος Τζορτζ Τσάντες (JUSMAGG) και ο οδηγός του Νίκος Βελούτσος (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

    • Εφετείο 17Ν

      Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

  • ΕΛΑ

    Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

      Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

      Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

      Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

      Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

    Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

  • Επικοινωνία

    Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

    Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

  • Όροι χρήσης

    Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

    Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

  • Ποιοι είμαστε

    Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

    Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

  • Επικοινωνία

    Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

    Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

  • Όροι χρήσης

    Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

    Καθεστώς τρόμου για τους υπαλλήλους με το νέο νομοθετικό έκτρωμα

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo