Μπορεί να “πάτωσαν” στις εξετάσεις πιστοποίησης οι περισσότεροι από τους ιδιώτες των δικηγορικών και λογιστικών γραφείων που θα… έσωζαν τους εν αναμονή συνταξιούχους, όμως ο Χατζηδάκης δεν πτοήθηκε καθόλου! Βρήκε καινούργιους σωτήρες, τους ιδιώτες μάνατζερ, που με τριετείς συμβάσεις και παχυλότατους μισθούς και μπόνους (εδώ δεν χωράνε οικονομίες…), θα αναλάβουν να αναμορφώσουν τον ΕΦΚΑ και να… στρώσουν τους υπαλλήλους στη δουλειά, ώστε να βγαίνουν γρήγορα οι εκκρεμείς συντάξεις. Οπως είδαμε σε προηγούμενο δημοσίευμά μας, την πρόθεσή του να μπάσει τους “μανατζαραίους” στον ΕΦΚΑ την είχε ήδη εκφράσει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ήδη πριν ακόμη από την αποτυχία των “αρίστων” λογιστών και δικηγόρων. Είναι το πρώτο βήμα για να παραδωθεί ο ΕΦΚΑ σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.
Σε συνέντευξή του στα “ΝΕΑ” του φιλικού συγκροτήματος Μαρινάκη, στις 7 Δεκέμβρη, ο Χατζηδάκης αναφέρθηκε στους στόχους του νέου νομοθετικού εκτρώματος (το τρίτο κατα σειρά φέτος), που πρόκειται να φέρει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής μέσα στον Γενάρη του 2022, λέγοντας πως «αλλάζει ο τρόπος που θα διοικείται ο ΕΦΚΑ. Δεν ψάχνουμε για μόνιμους, αλλά για μάνατζερ που βλέπουν ως πρόκληση τη μεγάλη κοινωνική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ και έχουν την διάθεση να πάρουν το ρίσκο με ένα κατ’ αρχήν τριετές συμβόλαιο», ενώ απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν για ιδιωτικοποίηση, είπε πως «όσοι δημόσιοι υπάλληλοι θέλουν να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια είναι καλοδεχούμενοι» (σ.σ. τους καλεί βάλουν κι αυτοί υποψηφιότητα για μάνατζερ!). Και με αμοιβές που θα ανταποκρίνονται στην ιδιαίτερη φύση αυτής της προσπάθειας».
Ωστε, λοιπόν, από αυτό έπασχε ο ΕΦΚΑ. Από έλλειψη… μάνατζμεντ. Οχι από προσωπικό και έλλειψη υποδομών. Και γιατί θα καταφέρουν τα καλοπληρωμένα στελέχη αυτό που δεν κατάφεραν, από την αρχή κιόλας, οι αγαπημένοι ιδιώτες λογιστές και δικηγόροι;
Εχετε μήπως την απορία, με βάση ποια κριτήρια και ποια προσόντα θα τοποθετηθούν τα “golden boys” που θα αναλάβουν να σώσουν τον ΕΦΚΑ; Αν θα υπάρξει δηλαδή επιλογή μέσω ΑΣΕΠ, αν θα υπάρξει μοριοδότηση (ειδικά για όσους προέρχονται από το Δημόσιο, όπως λέει ο υπουργός); Ελάτε τώρα! Εδώ πάμε να χτυπήσουμε το… τέρας της γραφειοκρατίας μέσα στην καρδιά του, το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, και τους… τεμπέληδες υπαλλήλους του, με τέτοιες δαιδαλώδεις διαδικασίες θα ασχολούμαστε τώρα; Ο… μεγάλος αναμορφωτής του ασφαλιστικού συστήματος Χατζηδάκης δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει, γιατί θα καταφέρουν οι μάνατζερ αυτό που δεν μπόρεσαν οι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές. Αλήθεια, ξέρουν αυτοί καλύτερα τη συγκεκριμένη δουλειά, όχι μόνο από τους μόνιμους υπαλλήλους, αλλά και από τους 683 έκτακτους, που είχαν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ και όταν έληξε η σύμβασή τους απολύθηκαν, αφήνοντας τεράστιο κενό;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα, έρχεται να απαντήσει με εμπεριστατωμένα στοιχεία και… ολοκληρωμένη ανάλυση η ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Απασχόλησης, που προαναγγέλλει το νέο νομοθετικό έκτρωμα: «Αξιοποιούμε ιδέες και πολιτικές οι οποίες έχουν εφαρμοσθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή έχουν προχωρήσει με επιτυχία στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον δημόσιο τομέα στη χώρα μας με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη ΔΕΗ»!
Σε αυτό το σημείο, γίνεται τόσο… συγκεκριμένος ο Χατζηδάκης, όπως ο υφυπουργός του Τσακλόγλου, όταν φέρνει παραδείγματα εφαρμογής του ασφαλιστικού τζόγου στις επικουρικές συντάξεις. Κάπου, σε κάποιες χώρες της Ευρώπης (μη ρωτήσετε ποιες…), οι ιδιώτες μάνατζερ έχουν φέρει τα πάνω κάτω στην ταχύτερη έκδοση των συντάξεων! Και επειδή πρέπει να πιστέψουμε την “ειλικρίνειά” τους, δεν χρειάζεται να παραθέσουν ούτε πίνακες, επίσημα συγκριτικά στοιχεία από τις προηγούμενες χρονιές, ούτε καν τα ονόματα αυτών των χωρών. Το μόνο συγκεκριμένο παράδειγμα που φέρνουν είναι η είσοδος των μάνατζερ στη ΔΕΗ, που από τότε που ανέλαβαν δράση ούτε… μπλακ άουτ έχει γίνει στην χώρα ούτε ανατιμήσεις στους λογαριασμούς!
Βέβαια, και τους ιδιώτες των δικηγορικών και λογιστικών γραφείων, παρά το “κάζο” που έπαθε από αυτούς, δεν τους αφήνει έτσι, αλλά τους δίνει μία… δεύτερη ευκαιρία! Στην εν λόγω συνέντευξη στα ΝΕΑ, ο Χατζηδάκης είπε ξερά πως «οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα συμβάλλουν και αυτοί», χωρίς να αναφερθεί καθόλου στην παταγώδη αποτυχία τους. Ούτε και ρωτήθηκε, βέβαια, από τη δημοσιογράφο του Συγκροτήματος που έπαιρνε την συνέντευξη (οι “ενοχλητικές” ερωτήσεις στους υπουργούς δεν είναι προσόν της… άριστης δημοσιογραφίας!). Κι ας έχει περάσει μόλις ένας μήνας από αυτό το φιάσκο.
Ας του θυμίσουμε, λοιπόν, ότι από τους 1.147 ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές – φοροτεχνικούς, που είχαν παρακολουθήσει την εκπαίδευση, πήραν μέρος στις εξετάσεις μόνο οι 547. Δηλαδή πάνω από τους μισούς (συνολικά 600), που παρακολούθησαν την εκπαίδευση, μόλις αντιλήφθηκαν πόσο δύσκολες και χρονοβόρες είναι οι διαδικασίες έκδοσης των συντάξεων όσων έχουν διαδοχική ασφάλιση ή παράλληλη ασφάλιση σε διαφορετικά ταμεία, την… έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια!
Οπως γνωρίζουν καλά οι εν αναμονή συνταξιούχοι, σε αυτές τις περιπτώσεις οι καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων μπορούν να φτάσουν και τρία χρόνια ακόμη, λόγω των τραγικών ελλείψεων του ΕΦΚΑ. Γι’ αυτό και το χρήμα για τους ιδιώτες θα έβγαινε περισσότερο από αυτές τις πολύπλοκες περιπτώσεις, όπου ο ασφαλισμένος θα ήταν διατεθειμένος να πληρώσει, πέρα από την νόμιμη αμοιβή, και κάποιο “γρηγορόσημο” στους ιδιώτες, αφού η τροπολογία Χατζηδάκη δεν επέβαλε σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης.
Από τους 790 που είχαν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στην εξέταση, 357 ζήτησαν εξαίρεση “λόγω υποχρεώσεων”, ζητώντας να εξεταστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, περιμένοντας προφανώς να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση. Από τους 547 που τελικά πήραν μέρος, κατάφεραν να περάσουν μόνο οι 179! Οι υπόλοιποι έμειναν… μετεξεταστέοι. Αυτοί οι λίγοι που τα κατάφεραν είναι μόλις το 10% όσων είχαν παρακολουθήσει τα μαθήματα!
Και αφού πέτυχαν τέτοιο… άθλο, ο Χατζηδάκης και η διοίκηση του ΕΦΚΑ είπαν να μην τους… ζορίσουν κι άλλο και έτσι τους ανατέθηκαν οι εύκολες υποθέσεις, που αφορούν τους ασφαλισμένους με έναν μόνο φορέα ασφάλισης, που οι συντάξεις τους έτσι κι αλλιώς έβγαιναν πιο γρήγορα (ακόμα και σε τρεις μήνες). Με τις δύσκολες και χρονοβόρες υποθέσεις, που αναφέραμε πιο πάνω, θα συνεχίσουν να ασχολούνται οι έμπειροι… γραφειοκράτες (κατά Χατζηδάκη) του ΕΦΚΑ, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να πάρουν ανάσα, καθώς αναλαμβάνουν 100 υποθέσεις ο καθένας.
Και ενώ για τους αποτυχόντες των δικηγορικών και λογιστικών γραφείων ο υπουργός “μας” είναι… λακωνικότατος, όσον αφορά τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ είναι πάντοτε λαλίστατος, συνεχίζοντας τη βρώμικη εκστρατεία εναντίον τους, γεμάτη από ταξικό μίσος, που περιλαμβάνει και το “καρότο” και το “βούρδουλα”. Αφού τους χαρακτηρίσει “συντεχνίες” που ευθύνονται “για την ταλαιπωρία 6,5 εκτομμυρίων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων, στην οποία δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια συμβιβαζόμενοι με τις ιστορίες καθημερινής τρέλλας”, μπαίνει στο “ψητό” του νομοθετικού εκτρώματος που ετοιμάζει, που περιλαμβάνει “από τα πριμ για τους υπαλλήλους που δουλεύουν περισσότερο (σ.σ. πρόκειται για τον τέταρτο όρο που φέρνει το νομοσχέδιο) μέχρι τους ελέγχους και τις κυρώσεις για όσους δεν δουλεύουν (έκτος όρος), ενώ το οφείλουν απέναντι στην κοινωνία. Γι’ αυτό καταργούμε την εκπροσώπηση των συνδικαλιστών στα Πειθαρχικά. Και δεν πιστεύω στη σχολή του πολιτικού κόστους!”.
Πρώτα – πρώτα, το “πριμ παραγωγικότητας” για όσους φέρουν περισσότερες συντάξεις (λες και τους… έλειπαν τα κίνητρα), είναι καθαρά προβοκατόρικη κίνηση. Ας δούμε γιατί. Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ (δικό τους όργανο), στις αρχές του έτους, είχε προγραμματίσει για το 2021 περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ώρες υπερωριακής απασχόλησης αλλά και απασχόλησης κατά τα Σαββατοκύριακα, τις νυχτερινές ώρες και τις αργίες, συνολικού κόστους 10 εκατ. ευρώ, για το 2021. Πρόκειται για την πρόσθετη απασχόληση (υπερωρίες και εργασία πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου) που κατά κανόνα εγκρίνεται κάθε χρόνο από τον e-ΕΦΚΑ και αντιστοιχεί σε περίπου 20 επιπλέον ώρες το μήνα για κάθε υπάλληλο, ήτοι 1.962.240 ώρες για υπερωριακή απασχόληση που παρέχεται κατά τις απογευματινές ώρες και μέχρι τις 10 το βράδυ! Παράλληλα, από το 2018 (επί ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με τον Χατζηδάκη είναι τάχα με τις… “συντεχνίες”), οι εργαζόμενοι χωρίζονται σε ομάδες υπερωριακής απασχόλησης για την έκδοση των συντάξεων. Επομένως, για ποιον ακριβώς λόγο θα τους πριμοδοτήσει (με πενταροδεκάρες προφανώς) ο… μεγαλόψυχος Χατζηδάκης; Για να κόψουν και τον βραδυνό ύπνο ή μήπως τις… βόλτες τα Σαββατοκύριακα;
Οσο για τον έκτο όρο του εκτρώματος, όπου ο Χατζηδάκης δείχνοντας τα “δόντια του” καυχιέται πως καταργεί την εκπροσώπηση συνδικαλιστών (έστω και των γραφειοκρατών) στα πειθαρχικά συμβούλια, τι να πει κανείς; Προαναγγέλλει με τον πιο γλαφυρό τρόπο το καθεστώς γαλέρας που έρχεται στον ΕΦΚΑ που θα διοικούν οι ιδιώτες μάνατζερ. Στην ίδια κατεύθυνση αυστηροποίησης του εσωτερικού καθεστώτος είναι και η δημιουργία του ηλεκτρονικού “Πύργου Ελέγχου” στον οποίο θα αναφέρονται οι… ιπτάμενοι εργαζόμενοι και θα απολογούνται όταν δεν είναι ιδιαίτερα “αποδοτικοί”, ασκώντας κριτική μόνο στον… εαυτό τους!
Ξέρει καλά τι κάνει ο Χατζηδάκης. Προσπαθεί, εντελώς πρόστυχα, να ταυτιστεί με την αγανάκτηση πολλών ασφαλισμένων για τις καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων και την ταλαιπωρία που υφίστανται, πλειοδοτώντας σε καταγγελίες και κυβερνητική… αντιπολίτευση στον ΕΦΚΑ, χαρακτηρίζοντάς τον ως “την μεγαλύτερη πληγή της δημόσιας διοίκησης”. Προσπαθεί να στρέψει τα βέλη αλλού.
Ιδιαίτερα προβληματική είναι και η λειτουργία των πειθαρχικών ελέγχων. Λες και είναι… περαστικός αυτός και η κυβέρνησή του από αυτόν τον τόπο, κάνει λόγο ότι “το 48% των κατηγοριών που έχει δεχτεί ο Συνήγορος του Πολίτη αφορούν τον ΕΦΚΑ. Είναι ενδεικτικό ότι εκκρεμεί η εξέταση 1.127 καταγγελιών για κακή εξυπηρέτηση ή/και υπερβολική καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων”. Δηλαδή, όταν ένας πολίτης καταγγέλλει την καθυστέρηση στην έκδοση της σύνταξής του, αυτό σύμφωνα με τον Χατζηδάκη αποτελεί… τεκμήριο ενοχής για τον υπάλληλο που την έχει αναλάβει! Ποτέ δεν ευθύνονται οι ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και στη μηχανοργάνωση. Αλλωστε ο κοινωνικός αυτοματισμός αποτελεί καθημερινή ρουτίνα γι’ αυτόν και την κυβέρνησή του. Ο ίδιος και ο Τσακλόγλου τα φορτώνουν όλα στους… καλοταϊσμένους συνταξιούχους, με απύθμενο θράσος. Οπως έκαναν για να περάσουν τον ατομικό κουμπαρά και τον τζόγο στις επικουρικές συντάξεις, έτσι και για τις καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων βρήκαν τον… τέλειο ένοχο στο πρόσωπο των μόνιμων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ.
Πράγματι, δεν πιστεύει σε καμιά σχολή του “πολιτικού κόστους”, όπως λέει. Ως γνήσιος χούλιγκαν του νεοφιλελευθερισμού, της περιβόητης “σχολής του Σικάγο”, πιστεύει στην πρόκληση… σοκ και δέους μέσω αντεργατικών μεταρρυθμίσεων.
Κατά τα άλλα, υπόσχεται μέχρι και… προσλήψεις προσωπικού που θα “τρέξει” τις συντάξεις, μέχρι τον Ιούνη του 2022. Ποιες είναι αυτές; Οπως αναφέρει η τρίτη θέση του αντιδραστικού νομοθετήματος, “ξεκινούν άμεσα -σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών- διαδικασίες πρόσληψης 500 μόνιμων υπαλλήλων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 (κυρίως από επιλαχόντες προηγούμενων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ). Θα υπάρξει προτεραιοποίηση προσλήψεων σύμφωνα με στοχευμένες ανάγκες (Πληροφορικοί, ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού)”, ενώ στην συνέχεια αναφέρει πως “προβλέπεται επίσης η άμεση πρόσληψη 100 υπαλλήλων με συμβάσεις έργου για την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων”.
Και μόνο η διαφορά στη διατύπωση ανάμεσα στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με τις συμβάσεις έργου τα λέει όλα. Η πράγματική… αμεσότητα, αφορά τις συμβάσεις έργου (λες και η έκδοση των συντάξεων είναι εποχιακή δουλειά, που δεν θα γίνεται συνέχεια!). Οπως έχουμε δει, στις αρχές του χρόνου ο Χατζηδάκης εξήγγειλε πως θα προσλάβει με εποχιακές συμβάσεις έργου ακόμα και… συνταξιούχους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, ενώ στη συνέχεια έβαλε ακόμα και φαντάρους που μετρούσαν μέρες, να μετράνε… ένσημα “υπέρ πατρίδος”. Φυσικά, καμία επαναπρόσληψη ή έστω μοριοδότηση δεν προβλέπεται για τους 683 συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, που δούλεψαν στον ΕΦΚΑ και έχουν κάποια πείρα. Οσο για τους 500 μόνιμους (ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 1.000), ας ξεκινήσουν οι… διαδικασίες, μετά την ψήφιση του νόμου, και ύστερα βλέπουμε.
Πόσες και πόσες φορές, οι αστικές κυβερνήσεις δεν έχουν εξαγγείλει χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις σε τομείς όπως δημόσια υγεία και παιδεία, οι οποίες είναι “στο δρόμο” και… ακόμα έρχονται; Και μέχρι τότε, “την βγάζουν” με λίγους συμβασιούχους (καλή ώρα το ΕΣΥ). Να σημειωθεί ότι ειδικά στον ΕΦΚΑ, έχουν να γίνουν μόνιμες προσλήψεις από το 2010, δηλαδή σα να λέμε προ… μνημονίου!
Οι εκκρεμείς συντάξεις υπολογίζονται συνολικά σε 400.000. Ο ίδιος ο Χατζηδάκης έχει παραδεχτεί, πως 122.000 έχουν υποβάλει αίτηση για κύρια σύνταξη και ακόμα περιμένουν, ενώ 80.000 είναι στην κατηγορία της παράλληλης σύνταξης. Ο Χατζηδάκης, όμως, υπόσχεται πως θα το λύσει το πρόβλημα μέχρι το καλοκαίρι! Σαν “σούπερμαν” που είναι, ζητάει… υπεράνθρωπες προσπάθειες και από τους εργαζόμενους!