Η ψήφιση των διατάξεων του αντεργατικού νόμου 4713/2020 για τον εκσυγχρονισμό της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης φύσηξε ούριο άνεμο στα πανιά των εργασιακών γαλέρων των φροντιστηριαρχών και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, οι οποίοι ξεσαλωμένοι αναβιώνουν τον ρόλο του δουλοκτήτη και βαρούν ασταμάτητα τον βούρδουλα στις πλάτες των σύγχρονων δούλων τους.
Οι εργασιακές συνθήκες των εργαζόμενων εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών (ΚΞΓ), κατά κοινή ομολογία, είναι δυσμενέστερες ακόμα και απ’ αυτές των κάτεργων της τυπικής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η ανυπαρξία κάθε ελέγχου έχει μετατρέψει το χώρο αυτό σε ξέφραγο αμπέλι, όπου κυριαρχεί χάος εργοδοτικής ασυδοσίας με παραβίαση κάθε είδους εργασιακής νομιμότητας, αδιαφάνεια, υποδηλωμένη και αδήλωση εργασία με μαύρες δεδουλευμένες απολαβές χωρίς ασφαλιστικές εισφορές και πολλές φορές κάτω των ορίων των νόμιμων αποδοχών. Εργασιακές σχέσεις λάστιχο με δίμηνες, τρίμηνες, δεκάμηνες συμβάσεις μερικής απασχόλησης, που αναγκάζουν τους εκπαιδευτικούς να εργάζονται σε δύο και τρία φροντιστήρια προσπαθώντας να μαζέψουν ένσημα προκειμένου να καλυφθούν ασφαλιστικά, αλλά και να εξασφαλίσουν το επίδομα ανεργίας με τη λήξη της σύμβασής τους. Ελεύθερες απολύσεις και άσκηση τρομοκρατίας προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να εργαστούν τις διακοπές, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες με τη βούλα του κράτους .
Η απλήρωτη εργασία αποτελεί καθημερινή πρακτική. Η ΟΙΕΛΕ έχει κατ’ επανάληψη καταγγείλει ότι η φροντιστηριακή αλυσίδα «Διακρότημα» εκμεταλλευόμενη την εσκεμμένη αδράνεια του Υπουργείου Εργασίας επιβάλλει παρανόμως 60λεπτη διδακτική ώρα, την οποία μάλιστα ευθαρσώς, χωρίς κανέναν ενδοιασμό διαφημίζει ως παροχή μέσω των εντύπων της, κλέβοντας 15 διδακτικά λεπτά από τον εκπαιδευτικό, παρ’ όλο που σύμφωνα με την παρ. 4 όπως ποστέθηκε με την παρ.1 του άρθρου 202 του ν. 4610/2019 στον νόμο 4515/2016 «4. Η διδακτική ώρα για τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών αντιστοιχεί σε χρονική διάρκεια σαράντα πέντε (45) λεπτών της ώρας». Επιβάλλουν δηλαδή 15 λεπτά υπερωρία ανά ώρα.
Πρόσφατα μάλιστα η ΟΙΕΛΕ είχε καταγγείλει και δεύτερη περίπτωση. Αυτήν της φροντιστηριακής αλυσίδας «Ακάδημος» ότι «μπήκε στο χορό της εργοδοτικής παρανομίας για την παράνομη διδακτική ώρα 60 λεπτών, με τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Παιδείας να σφυρίζουν αδιάφορα !». Φυσικά και σφυρίζουν αδιάφορα, αφού με αυτόν τον τρόπο καλύπτουν μια καραμπινάτη κλεψιά των εργαζομένων, η οποία για κάποιους μπορεί να φαντάζει πταίσμα μπροστά στο όργιο θεσμοθετημένης κλεψιάς του μόχθου μιας ζωής όλων των εργαζόμενων συνολικά, όμως και με αυτόν τον τρόπο οι φροντιστηριάρχες κερδίζουν πολλά ζεστά εκατομμύρια ευρώ, αν αναλογιστεί κανείς τον αριθμό των απασχολούμενων εκπαιδευτικών, το σύνολο των ωρών καθημερινής λειτουργίας των φροντιστηρίων και των ΚΞΓ και τις αναγάγει σε μήνες και έτη και ότι γι’ αυτά τα 15 λεπτά δεν καταβάλλουν προσαυξημένες αποδοχές και αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους.
Και φυσικά θα ήταν αστείο να πιστέψουμε ότι αυτά τα δύο περιστατικά είναι μεμονωμένες περιπτώσεις της άπληστης δίψας για κέρδος των δύο φροντιστηριακών αλυσίδων. Αυτές οι παρανομίες και αυθαιρεσίες εις βάρος των εργαζόμενων είναι απότοκο των αντιδραστικών αντεργατικών νόμων, που διευκολύνουν τον πλουτισμό των μεγαλοεπιχειρηματιών με τις ευλογίες του κράτους και την αδράνεια των ελεγκτικών του μηχανισμών.