Μπορεί να μην δουν αυξήσεις στους μισθούς οι εργαζόμενοι, ο Χατζηδάκης όμως θα τους δώσει και άλλεςå ηλεκτρονικές χάντρες και καθρεφτάκια, νομίζοντας πως απευθύνεται σε Xαχόλους. Μετά την ψηφιακή κάρτα εργασίας, άλλη μια… σπουδαία μεταρρύθμιση παίρνει σάρκα και οστά! Πρόκειται για την εφαρμογή myteka, που αφορά τους ασφαλισμένους στο ΤΕΚΑ, το νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης, με το οποίο οι ασφαλιστικοί πλασιέδες του κεφαλαίου Χατζηδάκης – Τσακλόγλου καθιέρωσαν τον ασφαλιστικό τζόγο και το χτύπημα των επικουρικών συντάξεων ( έχουμε αναφερθεί εδώ και εδώ).
Το myteka είναι προσβάσιμο από το gov.gr αρχικά μόνο για τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ μέχρι τέλος 2022 θα έχουν πρόσβαση και οι μισθωτοί ασφαλισμένοι στο ΤΕΚΑ. Επίσης, από την άνοιξη του 2023 θα είναι διαθέσιμη και η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.
Οπως δήλωσε ο σούπερ-μεταρρυθμιστής υπουργός κατά την παρουσίαση του, «υπάρχει ένας ατομικός λογαριασμός που μπορεί να παρακολουθεί ο νέος ασφαλισμένος και να βλέπει πώς εξελίσσονται οι αποταμιεύσεις του σε σχέση με την επικουρική του σύνταξη. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε μεγαλύτερες ελευθερίες (!) στους νέους. Δεν φροντίζει κάποιος άλλος γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς»!
Τι είδους «ελευθερίες» δίνει το υπουργείο στους νέους ασφαλισμένους, αλλά και σε όσους κάτω των 35 ετών επιλέξουν να ενταχθούν στο νέο σύστημα το 2023; Σύμφωνα με το ασφαλιστικό έκτρωμα 4826/2021, το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα δεσμεύει τις εισφορές τους στον λεγόμενο ατομικό «κουμπαρά», για να τοποθετηθούν στη συνέχεια σε διάφορα ασφαλιστικά και επενδυτικά «προϊόντα». Οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στο ΤΕΚΑ, σαν… χρηματιστές (ή καλύτερα τζογαδόροι), θα παρακολουθούν από την εφαρμογή του κινητού τους την… πορεία των «επενδυμένων» εισφορών τους, που πλέον θα αποτελούν περιουσιακά στοιχεία των εταιριών.
Δηλαδή, ένα τμήμα του έμμεσου, «κοινωνικού» μισθού των εργατών, που μέχρι τώρα χρηματοδοτούσε το παλιό διανεμητικό σύστημα επικουρικών συντάξεων, θα γίνεται κεφάλαιο για τις μπίζνες ελλήνων και ξένων καπιταλιστών.
Παρουσιάζοντας τη… μεγάλη ψηφιακή μεταρρύθμιση, ο Χατζηδάκης δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τη «μείωση της ανεργίας», η οποία διαφαίνεται τάχα από τον αριθμό των ασφαλισμένων που εντάχθηκαν στο νέο ταμείο επικουρικής: «Περισσότεροι από 102.000 νέες και νέοι συμπολίτες μας έχουν εγγραφεί στο ΤΕΚΑ (σ.σ. το νέο ταμείο επικουρικής) τους τελευταίους μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι καθώς η εγγραφή των εργαζομένων που βρίσκουν για πρώτη φορά δουλειά είναι υποχρεωτική, 102.000 νέοι έχουν βρει για πρώτη φορά δουλειά από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά. Και μάλιστα χωρίς να υπολογίζονται όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι».
Δεν παρέπεμψε βέβαια σε αναλυτικούς πίνακες, που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς του, τόσο για τον αριθμό των ασφαλισμένων όσο και για το είδος και τη διάρκεια του επαγγέλματός τους. Πόσοι είναι οι μισθωτοί, που έπιασαν δουλειά από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και πόσοι οι «αυτοαπασχολούμενοι» που μπαίνουν υποχρεωτικά στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα; Τι ψάχνουμε τώρα θα πείτε. Για τον λαλίστατο σούπερμαν του νεοφιλελευθερισμού Χατζηδάκη σημασία έχει ο φτηνός εντυπωσιασμός για μείωση της ανεργίας, από τη μια, και η προώθηση του ασφαλιστικού τζόγου, εξασφαλίζοντας κεφάλαια στους διάφορους «επενδυτές» εντός και εκτός Ελλάδας, με ουσιαστική κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, από την άλλη.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός… ασφαλιστικού τζόγου, Πάνος Τσακλόγλου, αναφερόμενος στο myteka είπε πως «είναι ο φύλακας της λογοδοσίας του Ταμείου και ο σπόρος της εμπιστοσύνης προς αυτό. “Χτίζεται“ κυρίως για την ενημέρωση του ασφαλισμένου, ώστε να έχει τη δυνατότητα ελέγχου και αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών»! Ενώ ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, είπε πως «σήμερα υλοποιούμε αυτό που πριν από λίγα χρόνια φαινόταν πολύ μακρινό (σ.σ. λες και αποτελούσε κάποιο μεγάλο… όνειρο των εργαζόμενων!): κάθε νέα και κάθε νέος να μπορεί άμεσα και σε πραγματικό χρόνο να έχει πλήρη εικόνα της επικουρικής του ασφάλισης… Το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης είναι ψηφιακό»!
Δεν μπαίνουν βέβαια καθόλου στον κόπο οι μεγάλοι μεταρρυθμιστές να μας εξηγήσουν με ποιο τρόπο οι… χρηματιστές-εργαζόμενοι θα έχουν λόγο στις επενδύσεις και στη διαχείριση των ασφαλιστικών εισφορών τους που θα αποταμιεύονται στον «κουμπαρά». Υπάρχει μόνο μια γενική αναφορά, στο σχεδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας για το myteka στις 22 Σεπτέμβρη, για την εξέλιξη του ασφαλιστικού «κουμπαρά», ότι από το 2025 θα μπορούν «οι ασφαλισμένοι να επιλέγουν ασφαλιστικό προϊόν». Βέβαια, οι ασφαλισμένοι δεν είναι και τόσο έμπειροι «αλογομούρηδες», ώστε να γνωρίζουν πολλά πράγματα από τοποθετήσεις κεφαλαίων, και έτσι οι υπεύθυνοι από τα ταμεία θα τους παροτρύνουν να επιλέγουν τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ωστόσο, στο ίδιο σχεδιάγραμμα, υπόσχονται υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους κατά 43% και 68%, χωρίς να εξηγούν πώς θα επιτευχθεί αυτό!
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο ίδιος ο Τσακλόγλου, ένα μόλις μήνα μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού εκτρώματος, σε συνέδριο του Economist για το δημογραφικό είχε παραδεχτεί τους κινδύνους του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, λέγοντας: «Ο συνταξιούχος του νέου συστήματος θα λαμβάνει τρεις συντάξεις, οι οποίες θα υπόκεινται σε διαφορετικό κίνδυνο. Θα παίρνει την εθνική σύνταξη η οποία υπόκειται στο δημοσιονομικό κίνδυνο, την ανταποδοτική σύνταξη η οποία υπόκειται σε δημογραφικό κίνδυνο και την επικουρική κεφαλαιοποιητική σύνταξη η οποία υπόκειται στον κίνδυνο των αγορών»! Μάλλον εννοούσε την προοπτική να χάσουν οι ασφαλισμένοι τις αποταμιεύσεις τους και να καταλήξουν να παίρνουν συντάξεις αντίστοιχες των 150 δολαρίων, όπως έγινε πριν από τέσσερα χρόνια στη Χιλή, όπου οι εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν κατά του περιβόητου κεφαλαιοποιητικού AFP που είχε καθιερώσει ο Πινοσέτ, που αποτελεί πρότυπο των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμιστών τύπου Χατζηδάκη, Τσακλόγλου και σίας.