Έχουμε αρθρογραφήσει τις τελευταίες μέρες για τους αναισθησιολόγους του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», που αντιστέκονται στο μαρτύριο της υπερεφημέρευσης. Ομως δεν είναι μόνον αυτοί. Το πρόβλημα είναι γενικότερο.
Στο τμήμα καρδιολογίας του ίδιου νοσοκομείου υπηρετούν ένας επιμελητής και μια διευθύντρια και ένας που έχει μετακινηθεί από το νοσοκομείο «Αγία Σοφία». Το τμήμα συμμετέχει σε 15 γενικές εφημερίες το μήνα, όλες ενεργείς.
Η διευθύντρια οφείλει να κάνει 3 ενεργείς εφημερίες και 3 ετοιμότητας («από το σπίτι», όπως λέγονται). Με το πρόγραμμα εφημερίας που έχει εγκριθεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου (από τον αναπληρωτή διοικητή Τόσκα, με τη σύμφωνη γνώμη του κοινού διοικητή Παπασάββα, προφανώς), τον Μάη υποχρεώνεται να κάνει 5 ενεργείς εφημερίες και 7 ετοιμότητας!
Οι επιμελητές Α και Β οφείλουν να κάνουν 4 ενεργείς εφημερίες (2 καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 Κυριακή-αργία) και δύο εφημερίες ετοιμότητας. Με το πρόγραμμα εφημερίας του Μάη, ο επιμελητής Α οφείλει να κάνει 5 ενεργείς εφημερίες και 9 εφημερίες ετοιμότητας και ο επιμελητής Β 5 ενεργείς εφημερίες.
Η υπερεφημέρερευση πλήττει και τους αναισθησιολόγους στο διπλανό (και υπό κοινή διοίκηση) Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Εκεί εργάζονται 12 αναισθησιολόγοι (5 διευθυντές και 7 επιμελητές Α και Β). Οι 5 διευθυντές οφείλουν να κάνουν 15 (5 Χ 3) ενεργείς εφημερίες και 15 εφημερίες ετοιμότητας. Οι 7 επιμελητές οφείλουν να κάνουν 28 (7 Χ 4) ενεργείς εφημερίες και 14 (7 Χ 2) εφημερίες ετοιμότητας.
Ενώ, όμως, οι 12 αναισθησιολόγοι οφείλουν να κάνουν 43 ενεργείς εφημερίες, με το πρόγραμμα εφημερίας του Μάη (που ενέκρινε ο Παπασάββας) υποχρεώνονται να κάνουν 78! Αυτοί οι αναισθησιολόγοι κάνουν 35 ενεργείς εφημερίες περισσότερες το μήνα, περίπου 3 περισσότερες ο καθένας!
Η ενεργή εφημερία στις καθημερινές αρχίζει στις 3 μμ και διαρκεί μέχρι τις 8 πμ της επομένης (17 ώρες), τα δε Σαββατοκύριακα και αργίες αρχίζει στις 8 πμ και συνεχίζεται μέχρι τις 8 πμ της επομένης (24 ώρες)!
Στους πέντε από τους έξι αναισθησιολόγους του «Π. & Α. Κυριακού» χρωστάνε πολλές ημέρες τακτικής άδειας. Στους δύο οφείλουν αρκετές μέρες από την άδεια του 2022 και όλη την άδεια του 2023, ενώ στους τρεις έδωσαν μόνο από 3 έως 7 ημέρες άδεια απ’ αυτή που δικαιούνται για το 2023.
Υπερεφημέρευση και μη χορήγηση των αδειών στο σύνολο τους και στο χρόνο που πρέπει δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα επικίνδυνο για τους ίδιους τους γιατρούς και για την υγεία των νοσηλευόμενων παιδιών.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα εφημεριών στο αναισθησιολογικό του «Π. & Α. Κυριακού», ο αναπληρωτής διοικητής έκανε τη γκάφα να ζητήσει, εκ των υστέρων, από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου να εγκρίνει το δικό του πρόγραμμα υπερεφημέρευσης. Το Επιστημονικό Συμβούλιο υπερασπίστηκε τη νομιμότητα και απέρριψε το πρόγραμμα Τόσκα.
Λέμε ότι ο Τόσκας ζήτησε εκ των υστέρων από το Επιστημονικό Συμβούλιο να εγκρίνει το πρόγραμμα των εφημεριών του Μάη,γιατί σύμφωνα με την παράγραφο 2γ του άρθρου 7 του νόμου 2889 του 2001:
2. Ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας έχει ως κύριο έργο την παρακολούθηση της εύρυθμης λειτουργίας της ιατρικής υπηρεσίας, της οποίας είναι και διοικητικός προϊστάμενος. Στο πλαίσιο αυτό:…
γ) Εισηγείται στο Διοικητή το πρόγραμμα εφημεριών των ιατρών και του λοιπού προσωπικού της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, έπειτα από γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου.
Και έχει το θράσος ο ανεκδιήγητος Γεωργιάδης (γνωστός για τον αχαλίνωτο γκεμπελισμό του) να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει υπερεφημέρευση, αποσιωπώντας το ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο απέρριψε το πρόγραμμα υπερεφημεύρυσης του Τόσκα. Ο τελευταίος για λόγους προφανείς απέφυγε να το υπογράψει, ενώ σύμφωνα με την παράγραφο 2γ του άρθρου 7 είναι υποχρεωμένος να το υπογράψει. Το κατάπτυστο αυτό πρόγραμμα εφημερίας το υπέγραψε ο Κ. Βουρδής, αναπληρωτής διευθυντής στη Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας.