Τελικά, με την «εξειδίκευση» από το οικονομικό επιτελείο για τα φιλανθρωπικά επιδόματα φτώχειας προς τους συνταξιούχους, αποδείχτηκε ότι το ποσό που θα δοθεί θα είναι μικρότερο. Πάντα σύμφωνα με τις δικές τους ανακοινώσεις. Σταϊκούρας και Χατζηδάκης ανακοίνωσαν πως το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 280.000 ευρώ. Θυμίζουμε ότι αρχικά ο Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει 300.000 ευρώ, ενώ όπως είδαμε στο προηγούμενο δημοσίευμα, τα παπαγαλάκια έκαναν λόγο για 700.000 συνταξιούχους που θα πάρουν επίδομα 300 ευρώ! Ωστόσο, σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας στις 15 Φλεβάρη, αυτά τα 280.000 θα… απλωθούν σε περισσότερους, καθώς «οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά που ενισχύονται ανέρχονται σε περίπου 1.112.000».
Στο επόμενο ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, στις 16 Φλεβάρη, παραθέτουν 7 παραδείγματα, στα οποία «εξηγούν» αν το συνταξιουχικό επίδομα θα είναι 200, 250 ή 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, την προσωπική διαφορά, τι επιδόματα είχε λάβει κ.ά. Επιλέξαμε τέσσερα από τα παραδείγματα, όπως παρουσιάζονται στην προπαγανδιστική ανακοίνωση του Χατζηδάκη, και προσθέτουμε κάτω από το καθένα το μέγεθος της κλοπής που υφίστανται οι συνταξιούχοι λόγω της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» (για το οποίο «ξέχασε» να μας ενημερώσει το… ενημερωτικό σημείωμα), το οποίο δεν καλύπτουν με τίποτα τα ψίχουλα που ανακοίνωσαν.
Παράδειγμα 1ο
«Χαμηλοσυνταξιούχος χηρείας με προσωπική διαφορά και με συντάξιμες αποδοχές τον μήνα της τάξεως των 650 ευρώ, έλαβε τα Χριστούγεννα του 2022 έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ και επιπλέον 250 ευρώ πέρυσι το Πάσχα. Με την έκτακτη ενίσχυση που ανακοινώθηκε θα λάβει μέχρι τις 31 Μαρτίου επιπλέον 300 ευρώ».
Σε αυτήν την περίπτωση, με κύρια σύνταξη 650 ευρώ (μεικτά), ο συνταξιούχος θα έπαιρνε αύξηση (650 Χ 7,75%=) 50,37 ευρώ το μήνα. Δηλαδή (50,37 Χ 12=) 604,50 ευρώ το χρόνο. Με το επίδομα των 300 ευρώ που θα πάρει, θα του έχουν αρπάξει 304 ευρώ! Βέβαια, οι εγκέφαλοι του υπουργείου Εργασίας, προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχυση, αναφερόμενοι στα αντίστοιχα εφάπαξ φιλοδωρήματα της περασμένης χρονιάς, που έχουν εξανεμιστεί προ πολλού, αφήνοντας να εννοηθεί πως πρόκειται για ολόκληρη σύνταξη που έχει πάρει ο συνταξιούχος. Λες και επανέφεραν το «πεντακοσάρικο» που είχε καταργήσει ο Μητσοτάκης, αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βαφτίσει εντελώς πρόστυχα σαν «13η σύνταξη».
Παράδειγμα 3ο
«Συνταξιούχος με προσωπική διαφορά και με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.050 ευρώ τον μήνα, δεν είδε την αύξηση του 7,75% τον προηγούμενο μήνα. Είδε μόνο μια μικρή ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης της τάξεως των 36 ευρώ τον χρόνο. Με την νέα ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 300 ευρώ».
Με κύρια σύνταξη 1050 ευρώ, ο συνταξιούχος θα είχε αύξηση (1.050 Χ 7,75%=) 81,37 ευρώ το μήνα, δηλαδή (81,37 Χ 12=) 976,44 ευρώ το χρόνο. Με το 300άρι που θα πάρει για επίδομα, χάνει συνολικά 676,44 ευρώ! Α, να μην ξεχάσουμε να αφαιρέσουμε τη «μικρή ωφέλεια» των 36 ευρώ, από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που αναφέρει το σημείωμα, οπότε η χασούρα… μειώνεται σε 640,44 ευρώ το χρόνο!
Παράδειγμα 4ο
«Συνταξιούχος με προσωπική διαφορά και με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.320 ευρώ τον μήνα, δεν είδε την αύξηση 7,75% τον προηγούμενο μήνα. Είδε όμως μια ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης της τάξεως των 111 ευρώ τον χρόνο. Με την νέα ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 250 ευρώ».
Σε αυτό το παράδειγμα, η ανακοίνωση Χατζηδάκη υπενθυμίζει ότι ο συγκεκριμένος συνταξιούχος «δεν είδε την αύξηση 7,75% τον προηγούμενο μήνα», αλλά δεν μπαίνει στον κόπο να μας πει πόση θα ήταν. Ας το δούμε συγκεκριμένα: Με κύρια σύνταξη 1.320 ευρώ, ο συνταξιούχος θα έπαιρνε αύξηση (1320 X 7,75%=) 102,30 ευρώ το μήνα. Δηλαδή (102,30 Χ 12=) 1.227,60 ευρώ το χρόνο. Με το επίδομα των 250 ευρώ που θα πάρει (μιας και είναι πιο… προνομιούχος από αυτόν του πρώτου παραδείγματος!), θα του έχουν αρπάξει 977,60 ευρώ! Αντε να τους κάνουμε τη χάρη και να αφαιρέσουμε τα 111 ευρώ από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Και πάλι προκύπτει πως ο… ωφελημένος συνταξιούχος έχασε συνολικά 866 ευρώ σε ένα χρόνο, εξαιτίας της «προσωπικής διαφοράς», της οποίας μόνο ένα ελάχιστο τμήμα (λίγο πάνω από το ένα πέμπτο) καλύπτει το άθλιο φιλοδώρημα των 250 ευρώ!
Παράδειγμα 6ο
«Συνταξιούχος με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.400 ευρώ, είχε προσωπική διαφορά την οποία και εξάλειψε με την αύξηση του 7,75% του προηγούμενου μήνα. Ελαβε ως πραγματική αύξηση στις αποδοχές του ποσοστό 3,2%. Με την νέα έκτακτη ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 200 ευρώ».
Εδώ ισχυρίζονται ότι αυτός ο συνταξιούχος είναι ακόμα πιο «καλοπληρωμένος», αφού έλαβε αύξηση 3,2%, γι’ αυτό και του αρκούν τα 200 ευρώ επίδομα. Ας δούμε πόσα θα έπαιρνε χωρίς «προσωπική διαφορά»: Με κύρια σύνταξη 1.400 ευρώ, του βγαίνει αύξηση (1400 Χ 7,75%=) 108,50 ευρώ το μήνα, δηλαδή (108,50 Χ 12=) 1.302 ευρώ το χρόνο. Αν από αυτά αφαιρέσουμε την «πραγματική αύξηση» του 3,2% που γράφει η ανακοίνωση (1400 Χ 3,2% Χ12=537,60), θα έπρεπε να πάρει 862,40. Με το επίδομα των 200 ευρώ που θα πάρει ο συγκεκριμένος συνταξιούχος, θα του έχουν αρπάξει 662,40 ευρώ!
Ανάλογα είναι και τα υπόλοιπα παραδείγματα, για τα οποία κάνει λόγο το «ενημερωτικό σημείωμα» του υπουργείου. Και ενώ είναι τέτοιο το μέγεθος της κλοπής που υφίστανται οι συνταξιούχοι, έχουν το θράσος ο Μητσοτάκης και ο Χατζηδάκης, αλλά και τα παπαγαλάκια του αστικού Τύπου, να παρουσιάζουν αυτά τα άθλια εφάπαξ προεκλογικά επιδόματα, των 200 ευρώ (55 λεπτά τη μέρα), των 250 ευρώ (68 λεπτά την ημέρα) και των 300 ευρώ (82 λεπτά τη μέρα), σαν… αποκατάσταση αδικιών και… αντιμετώπιση της ακρίβειας!
Δεν έχει περάσει ούτε μήνας (26 Γενάρη) από τότε που ο Χατζηδάκης πανηγύριζε με ανακοίνωση, πως «η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων και συγκεκριμένα 2.499.285 σε σύνολο 2.634.786 (94,6%) βλέπουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στο εισόδημά τους. Μάλιστα οι αυξήσεις είναι τέτοιες, που 1 στους 2 συνταξιούχους θα λάβει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη (αρκετοί και ποσά μεγαλύτερα από μία επιπλέον σύνταξη) μέσα στο 2023»! Ακόμα και τώρα, όμως, που έχει μεσολαβήσει η οργή των συνταξιούχων, επαναλαμβάνει σχεδόν τα ίδια, ενώ στο δελτίο Τύπου της 15ης Φλεβάρη αναφέρει πως «με εξαίρεση το επίδομα 250 ευρώ των Χριστουγέννων, έκανε τρεις αυξήσεις μόνιμου χαρακτήρα… η κυβέρνηση όμως παράλληλα οφείλει να σταθμίσει τις ειδικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω ενός ασυνήθιστου εισαγόμενου πληθωρισμού τόσο για τους συνταξιούχους που έχουν την λεγόμενη προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου και ακόμη περισσότερο, μεταξύ αυτών, για τους χαμηλοσυνταξιούχους που πλήττονται δυσανάλογα από αυτό το φαινόμενο».
Ολα καλά ήταν με τη συνταξιουχική πολιτική του και τις… γενναίες αυξήσεις, αλλά ήρθε ο… ασυνήθιστος εισαγόμενος πληθωρισμός που δημιουργεί προβλήματα, γι’ αυτό και εξήγγειλαν τα προεκλογικά φιλοδωρήματα που θα δοθούν μέχρι τις 31 Μάρτη. Τους το επιτρέπει, βέβαια, και ο «πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που έχει προκύψει». Δεν λέει, βέρβαια, πως αυτός ο ««πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος» προκύπτει από τη μεγάλη μείωση των τιμών του φυσικού αέριου, σε σχέση με την προϋπολογισθείσα, που οδηγεί σε μείωση των επιχορηγήσεων στα κοράκια της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αλλωστε, είναι ξεκάθαρο πως όταν οι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης αναφέρονται σε «αδικίες που πρέπει να αποκατασταθούν», δεν εννοούν αυτόν καθαυτόν τον νόμο Κατρούγκαλου (γι’ αυτό δεν τον κατήργησαν), αλλά τις… ανισότητες ανάμεσα στους «χαμηλούς» συνταξιούχους!
Δεν είναι όμως μόνο ο λαλίστατος σούπερμαν του νεοφιλελευθερισμού και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που στην ουσία τα βρίσκουν σχεδόν όλα… μια χαρά με τον συγκεκριμένο νόμο. Σε παρόμοια κατεύθυνση κινούνται και κάποιοι… «εκπρόσωποι» των συνταξιούχων, που λειτουργούν πλέον απροκάλυπτα ως εργαλείο προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ!
Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) στις 16 Φλεβάρη. Αφού ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση, γράφουν πως «αν δεν ήταν για γέλια, θα ήταν για κλάματα! Η Κυβέρνηση που στέρησε σε 1,2 εκατ. συνταξιούχους την αύξηση 7,75%, κάνοντας κάκιστη εφαρμογή του μέτρου της προσωπικής διαφοράς, μας μοιράζει επιδόματα 200 – 300 ευρώ…». Πιο κάτω αναφέρουν πως «προφανώς, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι οι συνταξιούχοι είναι ιθαγενείς και μπορούν να εντυπωσιάζονται με… καθρεφτάκια. Κρίμα, δεν αντέχεται άλλος εμπαιγμός».
Πράγματι, δεν είναι «ιθαγενείς» οι συνταξιούχοι για να τσιμπήσουν με τα «καθρεφτάκια» που τους δίνει ο Μητσοτάκης. Ούτε όμως και… λωτοφάγοι, ώστε να ξεχάσουν πως ήταν ρύθμιση της προσωπικής διαφοράς που προέβλεπε ο αντιασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, που πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους… οφειλέτες που παίρνουν ένα μέρος της σύνταξής τους «χαριστικά», χωρίς «να το δικαιούνται», και τους επέβαλε να ξοφλήσουν την περιβόητη προσωπική διαφορά με τις μελλοντικές αυξήσεις στις συντάξεις τους. Για ποιο λόγο; Επειδή έτσι αποφάσισε η τρόικα και οι εδώ συνεργάτες της (τα περιβόητα «τεχνικά κλιμάκια», που ήταν δικηγορικά γραφεία και λογιστικοί οίκοι) και εκτέλεσε πειθήνια η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με υπουργό τον θρασύτατο Κατρούγκαλο.
Αυτοί οι συνταξιούχοι είχαν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές επί δεκαετίες, είδαν ουκ ολίγες φορές να πετσοκόβεται εν ψυχρώ η σύνταξή τους, είδαν να τους κόβουν τη 13η και 14η σύνταξη, είδαν τις πετσοκομμένες συντάξεις τους να παγώνουν και στο τέλος τούς είπαν ότι χρωστάνε και την προσωπική διαφορά! Επίσης, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι θυμούνται καλά πως όσοι βγαίνουν στη σύνταξη από τότε που ίσχυσε ο νόμος Κατρούγκαλου παίρνουν μειωμένες συντάξεις σε ποσοστό που ξεπερνά το 30% σε σχέση με το προγενέστερο σύστημα.
Γιατί όμως δεν μας λένε οι εκπρόσωποι του ΕΝΔΥΣΙ, που μιλάνε για «κάκιστη εφαρμογή» από τον Μητσοτάκη, ποια ακριβώς θα ήταν η… καλή εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης για την «προσωπική διαφορά»; Είναι φανερό πως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να στηρίξουν την προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας αντιπολιτευτική ρητορική απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και αφήνοντας άθικτο το αντιδραστικό-αντιασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο των Κατρούγκαλου-Βρούτση. Επιβεβαιώνεται και εδώ, πως για να υπάρξουν ακόμα και επιμέρους νίκες για εργαζόμενους και συνταξιούχους, θα πρέπει αυτοί να κινηθούν έξω από τα ασφυκτικά πλαίσια που βάζουν η ποικιλόχρωμη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τα αστικά κόμματα.