Μετά τις συμβολικές αυξήσεις και το… μέρισμα ανάπτυξης (όποτε έρθει…), άλλη μια κοσμογονία φέρνει ο Χατζηδάκης στους χώρους δουλειάς! Πρόκειται για τη νέα υπηρεσία My ergani, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τις αρχές του χρόνου και με την οποία οι εργαζόμενοι θα έχουν άμεση πρόσβαση στο σύστημα “Εργάνη” και στα στοιχεία που δηλώνει ο εργοδότης γι’ αυτούς. Ταυτόχρονα, από τις αρχές Φλεβάρη το σύστημα θα είναι διαθέσιμο και σε mobile app, δηλαδή σε εφαρμογή στο κινητό του κάθε εργαζόμενου. Ο υπουργός “μας” είναι αποφασισμένος να… τσακίσει τη μαύρη εργασία και δίνει ένα σημαντικό όπλο σε κάθε εργαζόμενο!
Οπως δήλωσε ο… μεγάλος μεταρρυθμιστής, “δίνεται έτσι στον εργαζόμενο ένα σημαντικό εργαλείο ελέγχου απέναντι στη «μαύρη» και την υποδηλωμένη εργασία”, ενώ είναι και το πρώτο βήμα προς την υλοποίηση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας – που αποτελεί πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ ( οι… αγώνες των γραφειοκρατών τώρα δικαιώνονται!), μια πραγματική… επανάσταση, που θα αποτρέψει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, επιβάλλοντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμούμεταξύ των επιχειρήσεων”!
Μάλιστα, μας πληροφορεί, ότι το σύστημα θα διαθέτει κάποιους… «κόφτες», ώστε να εμποδίζονται οι παράτυπες δηλώσεις! Οι “παρανομούντες” εργοδότες, για τον υπουργό “μας” φαίνεται πως είναι κάποιοι λίγοι που δρουν “στα κρυφά”. Κάνει πως δεν ξέρει, ότι η “μαύρη” και αδήλωτη εργασία δεν γίνεται εν αγνοία του εργαζόμενου, αλλά με την (αναγκαστική) συναίνεσή του, μπας και βρει κανένα μεροκάματο, ενώ αν αρνηθεί στον εργοδότη, ξέρει πως τον περιμένει η ανεργία. Ο τετραωρίτης που δουλεύει στην πραγματικότητα εξάωρο και οκτάωρο ξέρει τι έχει “δηλώσει” ο εργοδότης του, καιρό τώρα, προτού εφαρμοστεί το “my ergani”. Δεν ήταν όμως ο Χατζηδάκης και ο Τσακλόγλου που έλεγαν ότι οι νέοι τάχα δουλεύουν “μαύρα” με δική τους απόφαση, επειδή δεν εμπιστεύονται το υπάρχον διανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα, και ότι θα αναλάμβαναν αυτοί να τους διαμορφώσουν… ασφαλιστική συνείδηση, με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα στις επικουρικές;
Βέβαια, ο Χατζηδάκης αναφέρεται και στην… ανεξάρτητη Επιθεώρηση Εργασίας, που τώρα θα είναι πιο εύκολο το έργο της και δεν θα της ξεφεύγει… τίποτα, καθώς με το πάτημα ενός κουμπιού «οι επιθεωρητές θα έχουν πρόσβαση στο my ergani πριν από τον έλεγχο (σ.σ. όποτε τύχει και κάνουν έλεγχο βέβαια…) σε κάθε επιχείρηση θα έχουν πλήρη και λεπτομερή κατάλογο των εργαζομένων. Και αν ένας εργαζόμενος δήλωσε ότι σχόλασε ενώ παραμένει στον χώρο δουλειάς, ο έλεγχος θα είναι άμεσος αντικειμενικός και αυστηρός». Πραγματικά θα… τρομοκρατηθούν οι εργοδότες από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αφού οι επιθεωρητές θα βλέπουν στο κινητό του εργαζόμενου τι έχει γίνει!
Επειδή έλειπε αυτό τόσα χρόνια, γι’ αυτό οργίαζε η μαύρη και υποδηλωμένη εργασία, που όπως παραδέχεται ο ίδιος ο Χατζηδάκης “είναι η μεγάλη πληγή της αγοράς εργασίας” (κάτι που το “ξεχνάνε”, βέβαια, όταν μιλάνε για τη χρεοκοπία των Ταμείων και τη… γήρανση του πληθυσμού…). Λες και προγούμενα οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ δεν είχαν πρόσβαση στο τι δήλωνε ο εργοδότης στον ΟΑΕΔ και στα Ταμεία, και περίμεναν το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και την εφαρμογή του στα κινητά των εργαζομένων για να ενημερωθούν! Και σε τι μπορεί να εμποδίσει η ηλεκτρονική κάρτα και το my ergani έναν εργοδότη να ζητήσει εκβιαστικά πίσω το δώρο ή μέρος του μισθού από τον εργαζόμενο; Ή στην εντατικοποίηση της δουλειάς και στις υπερεωρίες, που συμβάλλουν και στα γνωστά εργατικά δυστυχήματα-εγκλήματα;
Είναι γνωστό, ότι οι έλεγχοι στη ζούγκλα που λέγεται αγορά εργασίας είναι είδος εν πλήρη ανεπαρκεία και πως το ΣΕΠΕ, είτε προηγούμενα είτε τώρα ως… ανεξάρτητη αρχή, είναι και υποστελεχωμένο αλλά και απρόθυμο να κάνει μαζικές εφόδους στους χώρους δουλειάς (για να μη μιλήσουμε για φαινόμενα ειδοποίησης των καπιταλιστών ότι «ερχόμαστε»). Ετσι, όπως είναι φυσικό, οι καπιταλιστές εργοδότες αποθρασύνονται.
Μια αυτονόητη ηλεκτρονική απλοποίηση κάποιων διαδικασιών, που συμβαίνει και σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, καθώς και τη σύνδεση του ΕΡΓΑΝΗ II με την εφαρμογή του gov.gr, με την οποία επιδιώκουν «μεταξύ των άλλων, τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις (σ.σ. προπαντός αυτό τους νοιάζει), την απλοποίηση διαδικασιών με την κατάργηση των πολλαπλών δηλώσεων, την ψηφιοποίηση διαδικασιών που μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται χειρόγραφα κ.ά.», την παρουσιάζουν σαν φάρμακο για όλες τις πληγές στην αγορά εργασίας!
Δεν είναι και λίγο πράγμα, ο εργαζόμενος να βλέπει… την απόλυσή του… on line στην εφαρμογή του κινητού του!