Μέχρι τώρα, οι διοικητές του ΙΚΑ, ακόμα και όταν ήταν πολιτικά πρόσωπα και όχι τεχνοκράτες, κινούνταν στο περιθώριο της πολιτικής ζωής, έχοντας συνείδηση του ρόλου τους που είναι διεκπεραιωτικός της κυβερνητικής πολιτικής. Ενας Ροβέρτος Σπυρόπουλος, όμως, τοποθετημένος στο συγκεκριμένο πόστο από τον ίδιο τον Παπανδρέου και όχι από τον Α. Λοβέρδο (που δεν θέλει να τον βλέπει ούτε ζωγραφιστό, καθώς έως τώρα τον είχε στο υπουργείο ως γκαουλάιτερ του μεγάρου Μαξίμου) δεν ήταν δυνατόν να κάνει το ίδιο. Εμφανίστηκε, λοιπόν, με μια υπουργικού τύπου συνέντευξη (Ελευθεροτυπία, 9.8.2010) σαν σωτήρας του ΙΚΑ.
Κορυφαίο θέμα αυτής της συνέντευξης είναι η δήλωση –με το γνωστό θράσος που πάντοτε τον χαρακτήριζε– ότι οι καημένοι οι καπιταλιστές υποφέρουν από τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές! Είπε συγκεκριμένα: «Στην Ελλάδα οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υψηλές, διότι έτσι καλύπτουμε τις απώλειες από την εισφοροδιαφυγή. Εάν την είχαμε μηδενίσει ξεκινώντας εδώ και 15-20 χρόνια, οι εισφορές θα ήταν μειωμένες κατά 20-30%. Με το σημερινό καθεστώς, αδικούνται οι ασφαλισμένοι αλλά και οι σωστές επιχειρήσεις που πληρώνουν πολλά»! Αν είναι δυνατόν να λέγονται αυτά τα πράγματα, όταν είναι γνωστό ότι οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, γιατί θεσπίστηκαν έτσι που να ανταποκρίνονται σε άθλιες ασφαλιστικές παροχές. Πέρα από την αγανάκτηση, ας κρατήσουμε την έμμεση προαναγγελία της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των καπιταλιστών.
Κεντρικό θέμα στη συνέντευξη Σπυρόπουλου ήταν η είσπραξη των οφειλών των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ (η οποία πλέον δεν ονομάζεται εισφοροκλοπή κι ας είναι ο ορισμός της κλοπής, δεδομένου ότι οι κρατήσεις από τους εργαζόμενους έχουν γίνει). Στο ίδιο ακριβώς θέμα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον Real FM, την ίδια μέρα και ο (οποία έκπληξις!!!) υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, αλλά και δυο μέρες μετά στο Ρ/Σ «Θέμα», ενώ έγινε και ειδική σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους διοικητές των Ταμείων στις 19 Αυγούστου.
Το μήνυμα προς τους φοροκλέπτες που βγήκε απ’ όλες αυτές τις δημόσιες παρεμβάσεις των αρμοδίων είναι το γνωστό «δώστε και σώστε». Εφτασαν στο σημείο να διατάξουν όλες τις υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων να αναστείλουν κάθε πράξη σε βάρος φοροκλεπτών, μπας και κάποιοι απ’ αυτούς συγκινηθούν και μπουν στη ρύθμιση. Οχι για να πληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά για «να πληρώσουν ορισμένες δόσεις» (!), όπως είπε ο Λοβέρδος. Να πληρώσουν μια δόση, να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα για να κάνουν τη δουλειά τους κι όταν περάσει ένας χρόνος να ξανακάνουν το ίδιο, όπως προβλέπει ο τελευταίος αντιασφαλιστικός νόμος.