Η περίπτωση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) είναι χαρακτηριστική της λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος. Το καταλήστευσαν, όπως και τα άλλα Ταμεία, το κράτος δεν κατέβαλε αυτά που έπρεπε να καταβάλλει, το βούλιαξαν, το κατήντησαν να μη μπορεί να πληρώσει παροχές, αρνήθηκαν να το επιχορηγήσουν και τώρα αποφασίζουν να επιβάλλουν χαράτσι στους ασφαλισμένους του.
Με απουσία των εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, το ΔΣ του ΤΠΔΥ αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα την επιβολή επιπλέον εισφοράς 2% σε όλα τα επιδόματα όλων των δημόσιων υπαλλήλων, στα οποία έως τώρα δεν επιβάλλονταν εισφορές. Επίσης την επιβολή έκτακτης εισφοράς ύψους μισού μισθού σε όλους τους δημόσιους υπάλληλους, η οποία θα παρακρατηθεί σε 36 δόσεις. Τέλος, την αναζήτηση από την κυβέρνηση 150 εκατ. ευρώ για την ικανοποίηση των αιτήσεων μέχρι 31.12.09 και άλλων 50 εκατ. για τις αιτήσεις μέχρι 31.12.10.
Ο διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος του ΤΠΔΥ εξέδωσε την Τετάρτη μια ανακοίνωση-μνημείο διαστρέβλωσης και παραπληροφόρησης. Αναφέρει ότι τα προβλήματα του ΤΠΔΥ οφείλονται καταρχάς στη μεγάλη αύξηση του αριθμού των συνταξιοδοτούμενων (ποιος δημιουργεί τον πανικό και φεύγει ο κόσμος μαζικά;) και στη μείωση των εσόδων λόγω της μείωσης των προσλήψεων (φταίνε μήπως οι εργαζόμενοι γι’ αυτό;). Ακόμη, σε νομοθετικές ρυθμίσεις της περιόδου 1984-95, που έδωσαν το δικαίωμα εξαγοράς χρόνου ασφάλισης με ελάχιστες εισφορές σε μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το Ταμείο με 646 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, φταίνε οι εργαζόμενοι που πήραν μεγάλο εφάπαξ χωρίς να το δικαιούνται!
Δεν μας λέει, όμως, ο κυβερνητικός πρόεδρος τι έγινε με τα αποθεματικά του ΤΠΔΥ, που επί σειρά ετών καταληστεύονταν και δίνονταν ως δανεικά κι αγύριστα στους καπιταλιστές. Αφού οι υπηρεσίες του είναι τόσο καλές στους λογαριασμούς, γιατί δεν λογαριάζουν και τις απώλειες στα αποθεματικά; Τα στοιχεία τα έχουν. Δεν μας λέει γιατί το κράτος σταμάτησε να δίνει επιχορηγήσεις το 1994 (μέχρι τότε είχε δώσει περίπου 13 εκατ. ευρώ). Είχε υποχρέωση να δίνει και πόσες ήταν οι απώλειες του Ταμείου; Δεν μας λέει πόσα κέρδισε το Ταμείο με τη μείωση του εφάπαξ, όταν το 1997 η βάση υπολογισμού έφυγε από τον τελευταίο μισθό και πήγε στην τελευταία πενταετία.
ΥΓ: Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΑΔΕΔΥ επιδόθηκε και πάλι στο αγαπημένο της σπορ της καταγγελιολογίας. Τα λόγια είναι τζάμπα. Δε μας λένε, όμως, τι έκαναν τόσα χρόνια που το Ταμείο βούλιαζε και τι σκοπεύουν να κάνουν τώρα. «Ξεχνούν», επίσης, ότι είναι αυτοί που το 2002 είχαν ανοίξει τη φάμπρικα των έκτακτων χαρατσιών, προτείνοντας να παρακρατείται ένας μισθός από κάθε νεοδιοριζόμενο, υπέρ του ΤΠΔΥ.