Το Μνημόνιο (που αποτελεί νόμο του ελληνικού κράτους – μην το ξεχνάμε) αναφέρεται με σαφήνεια στις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη νομοθεσία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις πρέπει να υπερτερούν των κλαδικών και της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Στο παζάρι που έγινε την περίοδο που ψηφιζόταν η εξαφάνιση της κοινωνικής ασφάλισης, αυτό το θέμα το άφησαν γι’ αργότερα.
Από τότε που το υπουργείο Εργασίας ανέλαβε η Κατσέλη, έκανε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, με την οποία συμφώνησε παρασκηνιακά, ότι θα φέρει μια ρύθμιση που θα επιτρέπει να συνάπτονται επιχειρησιακές συμβάσεις με αμοιβές κατώτερες και από τα βασικά της ΕΓΣΕΕ μόνο σε περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Από τότε πέρασαν κάμποσοι μήνες, αλλά τέτοια ρύθμιση η Κατσέλη δεν έφερε. Οταν ρωτήθηκε πάλι για το θέμα αυτό, την περασμένη Τετάρτη, παρέπεμψε στις επόμενες εβδομάδες. Περιμένει, δηλαδή, την έγκριση της τρόικας, η οποία θα έχει και τον τελευταίο λόγο.
Ομως, κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη διαρρεύσει και έχει γραφεί σε όλο τον Τύπο, ότι η τεχνική ομάδα της τρόικας, που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και ξεσκονίζει τα βιβλία όλων των υπουργείων, προετοιμάζοντας το υλικό που θα χρησιμοποιήσουν οι Ντερούζ-Τόμσεν-Μαζούχ στις τελικές συνομιλίες που θα έχουν με την κυβέρνηση (έρχονται τη Δευτέρα), δεν δέχεται κουβέντα για οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση πέραν αυτής που αναφέρεται στο Μνημόνιο. Και βέβαια, αυτό θα γίνει, για τον πρόσθετο λόγο ότι η κυβέρνηση είναι εντελώς αποδυναμωμένη και δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα. Δεν μπορεί να διεκδικήσει ούτε αυτά που θα βελτίωναν τις σχέσεις της με τη (δική της) συνδικαλιστική γραφειοκρατία, που είναι αναγκασμένη φραστικά τουλάχιστον να αντιδράσει.
Στο μεταξύ, οι πουλημένοι της ΓΣΕΕ φρόντισαν να αποκαλύψουν εμμέσως τη συμφωνία που έχουν κάνει παρασκηνιακά με την Κατσέλη. Σε επιστολή που έστειλαν στην Κατσέλη, της υπενθυμίζουν ότι ανέλαβε «τη δέσμευση ότι θα ρυθμίσει (νομοθετικά) το ζήτημα, αναγνωρίζοντας ότι η διάταξη αυτή δεν πρέπει να έχει γενική, οριζόντια εφαρμογή αλλά θα αφορά μόνο επιχειρήσεις, που αποδεδειγμένα και με αντικειμενικά κριτήρια απειλούνται να κλείσουν», της κάνουν κριτική για «καθυστέρηση υλοποίησης της δέσμευσής σας αυτής» και της ζητούν να αναλάβει «άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για ν’ αποσαφηνισθεί το θολό τοπίο».
Αποδέχεται, δηλαδή, η ΓΣΕΕ μια τέτοια ρύθμιση, έστω και για «εξαιρετικές περιπτώσεις». Ανοίγουν, δηλαδή, και πάλι το δρόμο, όπως έχουν κάνει και σε άλλες περιπτώσεις. Θυμίζουμε πως αποδέχτηκαν τη νομοθέτηση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, με πρόσχημα «να μπει τάξη στην εργασιακή ζούγκλα». Εδωσαν όλο το χρόνο στην Κατσέλη να εξαπατήσει τους εργαζόμενους, για να φτάσουμε αμαχητί στην τελική ρύθμιση της τρόικας.