Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Οι αμερικανοί νοσηλευτές απαιτούν από τα νοσοκομεία να διακόψουν τους δεσμούς τους με την Palantir
  • Reuters: ΗΠΑ και Ανσαραλά πραγματοποίησαν μυστικές συνομιλίες στο Ομάν το Σαββατοκύριακο
  • Η αστυνομία απειλεί με αυτόφωρο για παλαιστινιακή σημαία σε μπαλκόνι!
  • Δυτική Σαχάρα: ένα ισπανικό διαβατήριο δεν κλείνει πενήντα χρόνια κατοχής και ανολοκλήρωτης αποαποικιοποίησης
  • Γιάννης Μάγγος: Ας μη γελιόμαστε! Ο ξυλοδαρμός και βασανισμός του Βασίλειου Μάγγου είναι μία και μοναδική υπόθεση
  • Ρότζερ Γουότερς προς Εντ Σίραν: Ανήκεις στην κατηγορία των μικρών καριόληδων
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Συντάξεις πείνας, όρια ηλικίας τέλος
Εργατικά

Συντάξεις πείνας, όρια ηλικίας τέλος

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr27 Φεβ 2010, 00:00

Καθώς ολοκληρώνεται ο προσχηματικός διάλογος στην «επιστημονική επιτροπή για το ασφαλιστικό», πληθαίνουν οι ψίθυροι από κυβερνητικά στελέχη στ’ αυτιά πρόθυμων δημοσιογράφων, που αναλαμβάνουν να προλειάνουν το έδαφος για τη μεγάλη αντιασφαλιστική ανατροπή, που θα συνδέσει το όνομα του Α. Λοβέρδου με τις χειρότερες φυσιογνωμίες που πέρασαν από το υπουργείο Εργασίας. Αν ο αλήστου μνήμης Λάσκαρης έμεινε γνωστός ως ο υπουργός που διακήρυξε το… τέλος της πάλης των τάξεων, ο Λοβέρδος θα μείνει ως ο υπουργός που προσπάθησε (αν θα τα καταφέρει, θα το κρίνει η πάλη των τάξεων) να καταργήσει τις βασικές αρχές που συγκροτούσαν τον πυρήνα της κοινωνικής ασφάλισης, ανεξάρτητα από τη μορφή που αυτή έπαιρνε σε κάθε εποχή. Ο Λοβέρδος θα συνδέσει το όνομά του με την κατάργηση αρχών όπως η περιβόητη αλληλεγγύη των γενεών και τη μετατροπή της ασφάλισης σε καθαρά ατομική υπόθεση. Αυτή είναι η ουσία της μεταρρύθμισης που προετοιμάζει.

Τα βασικά στοιχεία αυτής της μεταρρύθμισης έχουν «κλειδώσει» και είναι δύο: ο διαχωρισμός της σύνταξης σε βασική και εργασιακή και η εξαφάνιση –εν τοις πράγμασι– της έννοιας του ορίου ηλικίας. Οι καθηγητάδες που έχουν απομείνει στην «επιστημονική επιτροπή», μαζί με τα στελέχη του υπουργείου και τους εκπροσώπους των καπιταλιστικών οργανώσεων (η ΓΣΕΕ την έκανε, μόλις είδε τα σκούρα, αφού πρώτα πρόσφερε το όποιο κύρος της για να νομιμοποιηθεί αυτή η επιτροπή) θα προσφέρουν στον υπουργό Εργασίας την επιστημονικοφανή επιχειρηματολογία υπέρ της ανατροπής που θα επιχειρήσει, ενώ τα στελέχη της γενικής γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων εργάζονται πυρετωδώς για τη διαμόρφωση του νομοσχέδιου.

Ποια σύνταξη;

Εκείνο που δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτό είναι πως με τον προωθούμενο διαχωρισμό της σύνταξης σε βασική (προνοιακή) και εργασιακή (ανταποδοτική) το κράτος απεκδύεται της υποχρέωσής του να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και μετατρέπει αυτή την υποχρέωσή του σε πρόνοια. Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Υποτίθεται ότι μία από τις βασικές αρχές της κοινωνικής ασφάλισης είναι η τριμερής χρηματοδότηση (εργαζόμενοι-εργοδότες-κράτος). Αυτή βέβαια ουδέποτε εφαρμόστηκε με συνέπεια, πάντοτε όμως αναγνωριζόταν ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να συμμετέχει με καθορισμένο τρόπο στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Για παράδειγμα, με τον περιβόητο νόμο Σιούφα (ν. 2084/1992) είχε καθοριστεί ότι για κάθε εργαζόμενο που μπαίνει στην ασφάλιση μετά την 1.1.1993 η ασφάλιση θα χρηματοδοτείται κατά τα 2/9 από τις εισφορές του εργαζόμενου, κατά τα 4/9 από τον εργοδότη και κατά τα 3/9 από το κράτος. Προσέξτε, αυτό ίσχυε για κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα από το ύψος των μισθών και από το αναμενόμενο ύψος της σύνταξης.

Τώρα, έρχεται η κυβέρνηση και λέει ότι το κράτος δεν πρέπει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της ασφάλισης, αλλά μόνο να παρέχει προνοιακή βοήθεια, που τη βαφτίζουν βασική σύνταξη. Πρόκειται για καθαρή προνοιακή βοήθεια, γιατί διευκρινίστηκε πλέον, ότι αυτή η προνοιακή σύνταξη δεν θα είναι μια σύνταξη που θα την παίρνουν όλοι και από εκεί και πάνω θα προστίθεται η εργασιακή σύνταξη (αυτή που βγαίνει από τις ασφαλιστικές εισφορές), αλλά θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή, δεν θα είναι παρά ένα εναλλακτικό ΕΚΑΣ! Αρκεί να σημειώσουμε πως σήμερα συνταξιούχος που παίρνει την κατώτερη του ΙΚΑ συν κατώτερη επικουρική δεν παίρνει ΕΚΑΣ! Εχουν φτιάξει με τέτοιο τρόπο το νόμο, ώστε το ΕΚΑΣ να το παίρνουν ελάχιστοι χαμηλοσυνταξιούχοι. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, ένας συνταξιούχος της ΔΕΗ, που βγαίνει στη σύνταξη με 35 χρόνια δουλειάς, δεν θα παίρνει τη βασική σύνταξη. Θα παίρνει μόνο τη σύνταξη που θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές τις δικές του και του εργοδότη (που κι αυτές είναι εργατικές εισφορές, για να μην ξεχνιόμαστε). Ενας συνταξιούχος που τυχαίνει να έχει ένα διαμέρισμα και να το νοικιάζει ή να κατοικεί ο ίδιος (οι «επιστήμονες» το λένε καθαρά, ότι πρέπει να μπει ως κριτήριο και η ιδιοκατοίκηση) επίσης δεν θα παίρνει τη βασική σύνταξη.

Ετσι, από την πλειοψηφία των συνταξιούχων αφαιρείται οποιαδήποτε συμμετοχή του κράτους στις ασφαλιστικές τους εισφορές. Το κράτος έχει ως στόχο να μειώσει τις δικές του δαπάνες για όλες τις μορφές ασφάλισης και σύνταξης πολύ κάτω από τα σημερινά επίπεδα. Το λένε, άλλωστε, ότι αυτό επιτάσσει η δημοσιονομική πειθαρχία. Οσοι εργαζόμενοι καταφέρουν να πιάσουν τα 4.500 ένσημα, θα μπορούν να «ελπίζουν» μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές που θα έχουν συγκεντρώσει οι ίδιοι, βάσει των οποίων θα υπολογίζεται η εργασιακή σύνταξη, την οποία οι αλήτες βαφτίζουν ανταποδοτική, μολονότι το κράτος δεν θα έχει διαθέσει γι’ αυτή ούτε ένα ευρώ. Πόση θα είναι αυτή η εργασιακή σύνταξη; Εδώ θα γίνει η μεγάλη σφαγή.

Και να μην είχαμε στη διάθεσή μας τις εισηγήσεις των διάφορων «επιστημόνων», θα έπρεπε να είμαστε σίγουροι ότι η σφαγή θα γίνει σ’ αυτό το κομμάτι, ώστε να χτυπηθούν οι συντάξεις που είναι πάνω από τα επίπεδα της κατώτερης του ΙΚΑ. Αυτές είναι ο στόχος. Γιατί θα πετσοκοπούν αυτές οι συντάξεις; Πρώτο, γιατί το κράτος δεν θα έχει καμιά συμμετοχή.    Δεύτερο, γιατί στα Ταμεία έχουν συσσωρευτεί τεράστια ελλείμματα (λόγω της επί δεκαετίες καταλήστευσής τους), ενώ με τις συγχωνεύσεις ουσιαστικά και τα πλεονασματικά Ταμεία έχουν καταστεί ελλειμματικά.

Πώς θα γίνει το πετσόκομμα; Πρώτο, με τη διεύρυνση του χρονικού ορίου βάσει του οποίου υπολογίζεται ο λεγόμενος συντάξιμος μισθός. Ο Λοβέρδος έχει δηλώσει ότι τάσσεται αναφανδόν υπέρ μιας βάσης υπολογισμού που θα είναι ολόκληρος ο ασφαλιστικός βίος, όμως αυτό συναντά τεχνικά εμπόδια (δεν έχουν στοιχεία οι υπηρεσίες), οπότε σε πρώτη φάση μπορούν να πάνε στη δεκαετία-δεκαπενταετία, με προοπτική διεύρυνσής της (όσο θα περνούν τα χρόνια, τα στοιχεία θα συγκεντρώνονται μηχανογραφικά). Σε κάθε περίπτωση, ο συντάξιμος μισθός θα συρρικνωθεί δραστικά.  Δεύτερο, με τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης. Οι προτάσεις των «επιστημόνων» είναι για ένα προοδευτικό ποσοστό αναπλήρωσης, που θα ξεκινά μικρό και θα μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια, ώστε να αναγκάζει τον εργαζόμενο να μη βγαίνει στη σύνταξη, όπως θα δούμε παρακάτω.

Η τεχνική της μείωσης της λεγόμενης εργασιακής σύνταξης δεν είναι δύσκολη. Με μια απλή αναλογιστική μελέτη μπορούν να καταλήξουν σ’ ένα μοντέλο που θα επιτρέπει στα Ταμεία να δίνουν συντάξεις χωρίς τη συμμετοχή του κράτους. Μάλιστα, το μοντέλο θα είναι ανοιχτό, ώστε να γίνονται συνεχείς προσαρμογές, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση στην οποία θα βρεθούν τα Ταμεία. Δεν χρειάζονται ιδιαί-τερες γνώσεις για να καταλάβει κάποιος ότι αυτές θα είναι συντάξεις πείνας.

Ποια όρια ηλικίας;

Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να μη βγαίνει κανένας στη σύνταξη πριν τα 65 και ένα ποσοστό να αναγκάζεται να εργάζεται (αν μπορεί να βρει δουλειά) και μετά τα 65.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα αυτό δεν είναι καθόλου δύσκολο, γιατί μετά βίας πιάνουν τα όρια ενσήμων πριν τα 65. Οι περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης θα χτυπηθούν άμεσα. Καταρχάς, οι εργαζόμενοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Ακόμη, εκείνοι με τις διάφορες διατάξεις για 35ετία και 37ετία. Τα όρια θα ανέβουν άμεσα. Υπάρχουν, όμως, οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ΔΕΚΟ, αρκετοί από τους οποίους πιάνουν τη σύνταξη πριν τα 65. Γι’ αυτούς θα χρησιμοποιηθεί ως «αντικίνητρο» η εξευτελιστική σύνταξη.

Αναφέραμε προηγουμένως το παράδειγμα του ποσοστού αναπλήρωσης. Αν αυτό αυξάνεται στο χρονικό διάστημα μεταξύ 60 και 65 ετών, ο εργαζόμενος θα υποχρεώνεται ουσιαστικά να μείνει στη δουλειά, γιατί αλλιώς η σύνταξή του δεν θα είναι τίποτα. Αλλά και εκείνοι που πιάνουν τα 4.500 ένσημα στα 65, θα σπρώχνονται να μείνουν καναδυό χρόνια ακόμα, με το δέλεαρ μιας κάπως καλύτερης σύνταξης. Γιατί όταν με 4.500 ένσημα δεν πιάνεις ούτε τα σημερινά κατώτερα όρια του ΙΚΑ, θα σφίξεις την καρδιά σου και θα ψάχνεις για μεροκάματο, ακόμα κι αν είναι να προσθέσεις στη σύνταξή σου 70 ευρώ το μήνα.

Οπως καταλαβαίνετε, δεν έχουμε να κάνουμε με μια επιμέρους αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά με μια ριζική ανατροπή.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚαμπάνια στους χώρους δουλειάς
Επόμενο άρθρο Κύλησε ο τέτζερης και βρήκε το καπάκι

Σχετικά Αρθρα

Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Να δικαιωθούν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί

Εργατικά 15 Σεπ 2026, 21:36

Η επιδότηση ανεργίας είναι ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζόμενων και όχι κρατικό προνοιακό επίδομα

Ο Π. Μαρινάκης δεν πρωτοτύπησε: ακολουθεί το δρόμο όλων των αστικών κυβερνήσεων

Εργατικά 15 Σεπ 2026, 12:01

Αθώοι και πειθαρχικά οι εκπαιδευτικοί Πάνος Χουντής και Ζήσης Γκέρτσος

Τους κατηγόρησαν για... «αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας»

Εργατικά 8 Σεπ 2026, 10:56

Ελεύθερος ο καπιταλιστής της φονικής «Βιολάντα»

Εργατικά 2 Σεπ 2026, 21:38

Η Χρύσα Χοτζόγλου επιστρέφει στο σχολείο της

Να μπει τέλος στον Γολγοθά της δίωξής της και σε όλα τα πειθαρχικά εναντίον εκπαιδευτικών

Εργατικά 28 Αυγ 2026, 07:35

ΕΟΔΥ: Zητούν από εργαζόμενους να επιστρέψουν αναδρομικά επίδομα που οι ίδιοι τους είχαν καταβάλει

Εργατικά 27 Αυγ 2026, 09:54
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Οι αμερικανοί νοσηλευτές απαιτούν από τα νοσοκομεία να διακόψουν τους δεσμούς τους με την Palantir

Λόγω του ρόλου της στη γενοκτονία στη Γάζα και στoν ICE

17 Σεπ 2026, 19:30
Διεθνή

Reuters: ΗΠΑ και Ανσαραλά πραγματοποίησαν μυστικές συνομιλίες στο Ομάν το Σαββατοκύριακο

17 Σεπ 2026, 19:21
Καταστολή

Η αστυνομία απειλεί με αυτόφωρο για παλαιστινιακή σημαία σε μπαλκόνι!

17 Σεπ 2026, 18:10
Διεθνή

Δυτική Σαχάρα: ένα ισπανικό διαβατήριο δεν κλείνει πενήντα χρόνια κατοχής και ανολοκλήρωτης αποαποικιοποίησης

17 Σεπ 2026, 12:48
Καταστολή

Γιάννης Μάγγος: Ας μη γελιόμαστε! Ο ξυλοδαρμός και βασανισμός του Βασίλειου Μάγγου είναι μία και μοναδική υπόθεση

17 Σεπ 2026, 11:23
Πολιτισμός

Ρότζερ Γουότερς προς Εντ Σίραν: Ανήκεις στην κατηγορία των μικρών καριόληδων

17 Σεπ 2026, 09:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Σεπτέμβρη

17 Σεπ 2026, 00:01
Κόντρες

Από το «ντου» στην «περιπέτεια» ένας Κούλης δρόμος

16 Σεπ 2026, 20:17
Πολιτισμός

Με το που είπε «υποστηρίζω το Ισραήλ» άδειασε η αίθουσα

16 Σεπ 2026, 18:35
Πολιτική

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας αβανταδόρος της πολιτικής των σιωναζιστών και της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την οποία στηρίζεται

16 Σεπ 2026, 14:51
Υγεία

Θάνατος Μαζωνάκη: Δεν μας τα λέει καλά ο ακροδεξιός Θάνος Πλεύρης

Ασθενής μνήμη και άτυπη μαρτυρία υπεράσπισης του γιατρού του Κολωνακίου

16 Σεπ 2026, 13:18
Αγροτικά

ΠΟΓΕΔΥ: «Τα ψέματα για τον αφθώδη στη Μυτιλήνη»

16 Σεπ 2026, 11:51
Παιδεία

Να σταματήσει η δίωξη του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Γιώργου Καββαδία

16 Σεπ 2026, 05:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη

16 Σεπ 2026, 00:01
Εργατικά

Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Να δικαιωθούν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί

15 Σεπ 2026, 21:36
Παιδεία

Προκλητικά και με όλα τα μέσα το υπουργείο Παιδείας στηρίζει τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» – πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια

15 Σεπ 2026, 21:31
Υγεία

Παριστάνουν τους αγανακτισμένους, αλλά είναι όλοι τους στο κόλπο της «ιατρικής» κονόμας

15 Σεπ 2026, 21:27
Πολιτισμός

Ο Macklemore απαντά για τον αποκλεισμό του από το υπόλοιπο της περιοδείας του Ed Sheeran

«Αν οι λέξεις Free Palestine μου κόστισαν τη σκηνή, τότε αυτή ήταν η πιο επιτυχημένη περιοδεία που έχω κάνει ποτέ»

15 Σεπ 2026, 18:12
Εργατικά

Η επιδότηση ανεργίας είναι ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζόμενων και όχι κρατικό προνοιακό επίδομα

Ο Π. Μαρινάκης δεν πρωτοτύπησε: ακολουθεί το δρόμο όλων των αστικών κυβερνήσεων

15 Σεπ 2026, 12:01
Διεθνή

Η AfD συνδέει την παραγωγή όπλων με τις απελάσεις, καθώς η ισραηλινή Elbit εξετάζει την επέκτασή της στη Γερμανία

15 Σεπ 2026, 09:16
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Σεπτέμβρη

ΗΠΑ: Ημέρα πολιτικών δικαιωμάτων (1952).

1952: Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της αεροπορίας καταδικάζονται σε βαρύτατες ποινές.

1961: Εκτελούνται δι’ απαγχονισμού ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές και ο ΥπΕξ Φατίν Ρουστού Ζορλού.

1969: Ανακάλυψη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού έξω από το ΡΧ της Συγγρού.

1970: Εμφύλιος δέκα ημερών στην Ιορδανία, βομβαρδισμός των Παλαιστινίων και εκδίωξή τους από τη χώρα.

1970: Πρώτη ενέργεια των Ερυθρών Ταξιαρχιών: Δύο μπιτόνια βενζίνης ανατινάζονται έξω από το σπίτι του γενικού διευθυντή της «Siemens» Τζουζέπε Λεόνι.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα κιόλας, στις πρώτες εβδομάδες που ήρθαμε στο υπουργείο Οικονομικών, ξεκινήσαμε με 250 ευρώ στο 60% των συνταξιούχων άνω των 65 (ετών) και διαρκώς το διευρύναμε και φτάσαμε στα 400 ευρώ καθαρά για τους άνω των 65 (ετών). Εκ των πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουμε δώσει ευελιξίες για να μπορούν να εργάζονται παραλλήλως, είναι πιο δύσκολο να εργάζεται κανείς σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με νεότερες. Αρα, αυτό σίγουρα ήταν ένα κριτήριο. Και, βέβαια, κρατήστε το εξής: αυτό που λέμε «εθνική σύνταξη» είναι 446 ευρώ μεικτά. Εδώ μιλάμε για 400 ευρώ καθαρά. Για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που μας ακούν, στην πραγματικότητα, αυτά τα 400 ευρώ είναι μία 13η σύνταξη.

Κυριάκος Πιερρακάκης

(Μετά την ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ γράψαμε και το εξής σχόλιο: «O Mητσοτάκης δίνει φιλοδώρημα 400 ευρώ στους συνταξιούχους, αρκεί να είναι άνω των 65 ετών. Μην ρωτήσετε “οι κάτω των 65 στο πηγάδι κατούρησαν;”. Οι κάτω των 65 να πάνε να δουλέψουν. Αυτό είναι το μήνυμα. Μιλάμε για συνταξιούχους που έφαγαν τα νιάτα τους στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και για συνταξιούχους που ήταν “τυχεροί” και κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένσημα 40 ετών δουλειάς για να συνταξιοδοτηθούν στα 62. Η νεοφιλελεύθερη λύσσα κατά των ανθρώπων της δουλειάς φαίνεται και σε τέτοιες λεπτομέρειες. Αφού έκοψαν από τους συνταξιούχους τα δώρα χριστουγέννων, πάσχα και άδειας (δύο μισθούς το χρόνο), τώρα τους δίνουν φιλοδωρήματα αλλά με ηλικιακό κόφτη. Ενας/μία που δούλεψε 40 πλήρη χρόνια, έχοντας καταβάλει ένα σκασμό λεφτά για ασφαλιστικές εισφορές, αποκλείεται από το φιλοδώρημα αν είναι κάτω των 65, επειδή θεωρείται ικανός να δουλέψει κι άλλα χρόνια. Μιλάμε για λογική γαλέρας». Σε συνέντευξή του στον Real fm, στους Χατζηνικολάου-Δελατόλλα, ο Πιερρακάκης, με τον κυνισμό του χρυσοκάνθαρου μάνατζερ, επιβεβαιώνει πλήρως το σχόλιό μας: υπάρχει πλήρης ευελιξία και οι κάτω των 65, αν δεν τους φτάνει η σύνταξη, μπορούν να αναζητήσουν δουλειά! Δηλαδή, εξαναγκάζονται να αρνηθούν την ίδια την έννοια του συνταξιούχου, του απόμαχου της δουλειάς. Με τον ίδιο κυνισμό και με την αλαζονεία του αυτοκρατορικού απεσταλμένου που μπορεί να φτύνει κατάμουτρα τους υπηκόους, βαφτίζει «13η σύνταξη» τα 400 ευρώ επειδή ισούνται με μια «εθνική σύνταξη»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo