Στο φύλλο μας της 15ης Οκτώβρη του 2011, σχολιάζοντας το πολυνομοσχέδιο-τέρας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, γράφαμε:
«Ετοιμάζεται νέα γενιά “εφέδρων” στο δημόσιο ή μάλλον νέες γενιές. Το σχετικό πρόγραμμα, που υποτίθεται ότι θα εφαρμοζόταν μόνο για μια διετία (μέχρι και το 2013), επεκτείνεται μέχρι και το 2015. Ετσι, αν περάσει η “εφεδρεία”, ας προετοιμάζονται οι εργαζόμενοι στο δημόσιο (στενό και ευρύτερο) για συνεχή κύματα “εφέδρων” που θα παίρνουν το δρόμο για την ανεργία. Γι’ αυτό το θέμα πρέπει να σημειώσουμε και τον καθαρά προπαγανδιστικό-προβοκατόρικο χαρακτήρα που έχει η αναφορά σε εργαζόμενους 53 ετών με 33 χρόνια υπηρεσίας, που θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και θα συνταξιοδοτηθούν στα 55. Οσο και να ψάξουμε, θα βρούμε ελάχιστους εργαζόμενους που να έχουν 33 χρόνια δουλειάς στα 53. Οι κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ αποκλείεται να διοριστούν πριν τα 24-25 χρόνια (σπουδές και στρατιωτικό οι άντρες), που σημαίνει ότι 33 χρόνια δουλειάς θα έχουν στα 57-58 χρόνια. Από το 1977, ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας απαγόρευε προσλήψεις πριν τα 21. Αρα, στην καλύτερη περίπτωση ένας εργαζόμενος ΥΕ ή ΔΕ θα έχει 33 χρόνια υπηρεσίας στα 54 και πάνω. Αρα, αυτή η πρόστυχη αναφορά στο νομοσχέδιο γίνεται για να δοθεί η ψεύτικη εντύπωση ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται στα 55, ενώ η μεγάλη δεξαμενή αυτών που θα μπουν βίαια στην εφεδρεία θα είναι ηλικίες κοντά στα 60».
Με τη φιλολογία των τελευταίων ημερών περί τα αποτελέσματα της πρώτης φουρνιάς «εφέδρων» αυτή η ανάλυσή μας επιβεβαιώνεται πλήρως. Η κυβέρνηση δεν έδωσε επίσημα στοιχεία, τα διέρρευσε όμως με τη συνήθη διαδικασία στα ΜΜΕ. Σύμφωνα μ’ αυτές τις διαρροές, λοιπόν, από τους 8.023 δημόσιους υπάλληλους που έχουν αποχωρήσει, μόνο 643 έχουν τεθεί σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία, ενώ οι υπόλοιποι 7.360 συνταξιοδοτήθηκαν. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διαρροές, οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε εφεδρεία από 1.1.2012 δεν θα ξεπεράσουν τους 700, ενώ 4.000 αναμένεται να τεθούν σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία.
Δεν το ήξερε αυτό η κυβέρνηση; Οι υπουργοί μπορεί να είναι άσχετοι, όμως στα υπουργεία υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες που ξέρουν και μπορούσαν να τους «προστατεύσουν». Οπως φαίνεται από το παλαιότερο δικό μας δημοσίευμα, που παραθέσαμε παραπάνω, αρκού-σαν μερικές απλές σκέψεις για να καταλήξει κάποιος στο συμπέρασμα ότι με τους όρους που έθεσαν ο στόχος των 30.000 εφέδρων δεν τους βγαίνει.
Απλά, αυτό δεν τους ενδιέφερε. Από τη μια ήθελαν να δημιουργήσουν ένα πρόστυχο αντιδημοσιοϋπαλληλικό κλίμα («στα 55 συνταξιοδοτούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι»!) και από την άλλη να περάσουν αυτό το νέο αντεργατικό θεσμό, σπέρνοντας ψεύτικες αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι η εφεδρεία δεν τους αφορά. Εμείς προειδοποιούσαμε τους εργαζόμενους στο δημόσιο να προετοιμάζονται για απανωτά κύματα «εφέδρων». Κι αυτό θα γίνει τώρα. Μπορεί η προπαγάνδα για τους «χαραμοφάηδες» που «βγαίνουν στη σύνταξη νεότατοι» να διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη (αν και πάντοτε κάτι από τη λάσπη μένει), όμως το μείζον πρόβλημα παραμένει.
Η κυβέρνηση «χρωστά» στην τρόικα μείωση των θέσεων στο δημόσιο κατά 30.000 μέχρι τα τέλη του 2011. Και βέβαια, η παπαριά του Ρέππα, ότι σ’ αυτό τον αριθμό θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι συνταξιοδοτούμενοι δεν θα περάσει στους τροϊκανούς. Αλλά, ακόμα και να πέρναγε, πάλι θα «χρωστάει» καμιά δεκαπενταριά χιλιάδες εφέδρους, τους οποίους βέβαια θα βρει, αλλάζοντας τις σχετικές διατάξεις του νόμου. Ισως αυτό να το κάνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως έχει υπαινιχθεί ο Βενιζέλος. Κι αν δεν το κάνει μέχρι τα τέλη του χρόνου, θα το κάνει στις αρχές του επόμενου, όταν θα επιστρέψει η τρόικα.
Ομως, όπως αποκαλύπτει η έκθεση του ΔΝΤ, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να μειωθούν κατά 150.000 οι εργαζόμενοι στο δημόσιο μέχρι το 2015. Η έκθεση του ΔΝΤ μιλά για νέο κύμα εφεδρείας μέχρι τα τέλη του 2012, χωρίς να καθορίζει αριθμό. Ισως αυτό να γίνει πιο πριν και να προβλεφθεί από το νέο Μνημόνιο, που ήδη ετοιμάζεται και αναμένεται να υπογραφεί το Γενάρη.