Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Σαρώνει ο κοροναϊός στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις

0

Πέμπτη 11 Φλεβάρη. Οι εργάτες που πάνε για δουλειά στο υπό ανακαίνιση παλιό κτίριο της «Ελευθεροτυπίας» στον Νέο Κόσμο ακούνε ότι «δεν μπαίνει κανένας αν δεν κάνει πρώτα τεστ». Την προηγούμενη μέρα ένας εργάτης ανιχνεύτηκε θετικός στον κοροναϊό (μόνος του εξετάστηκε, όχι μέσω κάποιας οργανωμένης διαδικασίας). Στο τέλος του πρωινού, τα rapid test που διεξάγει κάποια ιδιωτική εταιρία βγάζουν άλλους έξι εργάτες θετικούς. Οι έξι στέλνονται στο σπίτι τους και οι υπόλοιποι επιστρέφουν κανονικά στη δουλειά.

Η δουλειά διεξάγεται πλέον με εξοντωτικούς ρυθμούς. Περίπου 250 εργάτες, διάφορων συνεργείων, δουλεύουν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο. Δουλεύουν και Σάββατα και Κυριακές, γιατί το κτίριο πρέπει να παραδοθεί πανέτοιμο τη Δευτέρα 22 Φλεβάρη. Το κτίριο της άλλοτε κραταιάς Χ.Κ. Τεγόπουλος ΑΕ βγήκε το 2018 στο σφυρί, το «χτύπησε» η Value Τουριστική ΑΕ, θυγατρική (σε ποσοστό 100%) της περιβόητης Dimand, η οποία στη συνέχεια πούλησε το 49% στη Grivalia Properties ΑΕ (η μητρική της οποίας έχει συγχωνευθεί με τη Eurobank), η οποία μόλις ολοκληρωθεί η «δουλειά» θα αγοράσει και το υπόλοιπο ποσοστό της Value Τουριστική ΑΕ. Το κτίριο μετατρέπεται σε μοντέρνο κτίριο γραφείων και φημολογείται ότι έχει ήδη μισθωθεί σε πολυεθνικό όμιλο.

Εδώ δεν μας ενδιαφέρουν οι δαιδαλώδεις σχέσεις των καπιταλιστών του real estate, αλλά η διαχείριση μιας συρροής κρουσμάτων μεταξύ εργατών που δουλεύουν στον ίδιο χώρο, υπό συνθήκες μεγάλου συνωστισμού και έντασης εργασίας (ξέρουμε τι σημαίνει: οικοδομικές εργασίες σε κλειστό χώρο).

Ούτε την Παρασκευή, ούτε το Σάββατο, ούτε την Κυριακή, ούτε σήμερα Δευτέρα έγινε επανάληψη των (αναξιόπιστων, λόγω μεγάλου ποσοστού αποτυχίας) rapid tests. Οι εργάτες όλων των συνεργείων συνέχισαν να δουλεύουν όπως και προηγούμενα. Και βέβαια, κανένας ΕΟΔΥ δεν εμφανίστηκε για να ελέγξει την κατάσταση, ούτε καμιά Πολιτική Προστασία έστειλε τα… κομάντα του Χαρδαλιά για να κάνουν ιχνηλάτηση (αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά πόσο «ελέγχουν και το τελευταίο κρούσμα», όπως λέει ο Χαρδαλιάς).

Αυτό είναι ένα παράδειγμα που έπεσε στη δική μας αντίληψη. Αντίστοιχα φαινόμενα έχουν καταγγελθεί για άλλους χώρους δουλειάς (και από συνδικάτα έχουν υπάρξει καταγγελίες και εμείς έχουμε κάνει αποκαλύψεις, όπως για την Cosco, τα ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης παλαιότερα κ.ά.). Η κυβέρνηση, όμως, διά στόματος Χαρδαλιά, απηύθυνε… έκκληση στους καπιταλιστές να… τηρούν τα πρωτόκολλα και να… κάνουν τεστ. Είναι το αντίστοιχο του περιβόητου υγειονομικού κανόνα της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων: επαφίεται στον… αυτοέλεγχο των επιχειρήσεων.

Oι καπιταλιστικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, η λειτουργία των οποίων δε σταμάτησε ποτέ (ούτε στο πρώτο λοκντάουν, ούτε στο λοντάουν-ακορντεόν που εφαρμόζεται από τον περασμένο Νοέμβρη), είναι τα μεγάλα εκκολαπτήρια του κοροναϊού και οι υπερμεταδότες του. Οι εργάτες και οι εργάτριες «αρπάζουν» τον κοροναϊό στη δουλειά, τον μεταφέρουν στα σπίτια τους και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Οταν δεν κλείνουν ακόμα και εργοτάξια σαν αυτό που αναφερόμαστε, φαντάζεστε τι γίνεται σε εργοστάσια, βιοτεχνίες, αποθήκες, επιχειρήσεις παροχής κάθε είδους τηλεφωνικών «υπηρεσιών» κτλ. Δε χρειάζεται να σημειώσουμε ότι δεν αποτελεί «πρώτη ανάγκη» το να παραδοθεί το κτίριο την ερχόμενη Δευτέρα.

Αν η εργατική τάξη δεν ακολουθήσει το παράδειγμα του ιταλικού προλεταριάτου, προκειμένου να επιβληθεί λοκντάουν στις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, θα θρηνήσουμε πολλές ακόμα εκατόμβες αδικοχαμένων ανθρώπων μας, μέχρι η ανθρωπότητα να χτίσει τείχος ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2.

Κοινοποίηση: