«Ο διάλογος είναι ανοιχτός. Στο διάλογο εκφράζονται όλες οι απόψεις και οι προτάσεις. Την τελική απόφαση την παίρνει η υπεύθυνη κυβέρνηση».
Γ. Πεταλωτής (24.11.09)
Στα λόγια του όχι και τόσο έμπειρου στην αερολογία κυβερνητικού εκπροσώπου αποτυπώνεται όλη η ουσία του νέου «διαλόγου» για το Ασφαλιστικό, που ξεκινά σε λίγες μέρες, μετά τη συμφωνία του Λοβέρδου με τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Η επιτροπή που θα δημιουργηθεί θα είναι ένα ακόμη όργανο για να βρεθεί η εργατική τάξη προ τετελεσμένων.
Για να χρυσώσει το χάπι, ο Λοβέρδος έκανε τη σκόπιμα ασαφή δήλωση «ότι ως κυβέρνηση εκφράζουμε την πολιτική μας βούληση για τη διατήρηση του σημερινού πλαισίου παροχών του ασφαλιστικού μας συστήματος». Αυτή τη δήλωση η ΓΣΕΕ, ξεπερνώντας σε δουλικότητα ακόμα και τα παπαγαλάκια της κυβερνητικής προπαγάνδας, τη μετέτρεψε σε «σύμπτωση απόψεων και δέσμευση του Υπουργείου ότι δεν είναι θέμα συζήτησης τα όρια ηλικίας και τα ποσοστά σύνταξης».
Φυσικά, σ’ αυτή τη φάση καμιά δήλωση δεν θα είχε καμιά σημασία. Ομως, ο Λοβέρδος, όπως κάνει συνέχεια από τότε που «ξανάνοιξε» το Ασφαλιστικό (το ίδιο κάνει και ο Παπακωνσταντίνου), αρνείται να διατυπώσει οποιαδήποτε σαφή δέσμευση, για να μην του την κουνάνε σαν σημαία μετά.
Η δημιουργία μιας ακόμη «επιστημονικής επιτροπής», η οποία θα προτείνει συνολική λύση για το Ασφαλιστικό, που θα στηρίζεται σε αναλογιστική μελέτη, είναι εγγύηση για την κυβέρνηση. Γιατί σε ένα σύστημα υπονομευμένο, κυριολεκτικά διαλυμένο, χωρίς αποθεματικά, σε μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας, οι τεχνοκρατικές λύσεις θα αναζητηθούν κυρίως στη μείωση των δαπανών. Κι όταν μιλάμε για κλάδο σύνταξης, μείωση των δαπανών σημαίνει αυξήσεις στα όρια ηλικίας και μείωση των συντάξεων. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν.
Πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι πριν την ψήφιση του νόμου Ρέππα, η ΓΣΕΕ σύναψε συμφωνία με την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία το κράτος ξόφλησε όλες τις οφειλές του προς το ΙΚΑ. Δηλαδή, ξόφλησε και τις οφειλές του για τα κλεμμένα αποθεματικά! Πώς, λοιπόν, θα βγει τώρα η ΓΣΕΕ να μιλήσει για τα κλεμμένα, τα οποία υποτίθεται ότι ρυθμίστηκαν;
Το 2002, κυβέρνηση και ΓΣΕΕ συμφώνησαν ότι έλυσαν το Ασφαλιστικό για τα επόμενα τριάντα χρόνια, με τη θέσπιση ετήσιας κρατικής επιχορήγησης ίσης με το 1% του ΑΕΠ. Οταν ανέβηκε στην κυβέρνηση η ΝΔ, η ΓΣΕΕ έκανε νέα «αναλογιστική μελέτη» και «διαπίστωσε» ότι το 1% δεν φτάνει, αλλά πρέπει να γίνει 2,5%. Αυτές τις μέρες, μολονότι εκδίδει σχεδόν σε καθημερινή βάση μια ανακοίνωση για το Ασφαλιστικό, δεν έχει πει λέξη για το αίτημα που είχε κάνει σημαία επί ΝΔ. Γιατί άραγε; Γιατί απλούστατα, δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να δώσει 2,5% στο ΙΚΑ, έστω κι αν το ΑΕΠ είναι μειωμένο λόγω κρίσης. Και βέβαια, οι πράσινοι εργατοπατέρες δεν θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση διατυπώνοντας αιτήματα. Αυτό το έκαναν μόνο επί ΝΔ.
Αλλά κι αν δινόταν το 2,5% του ΑΕΠ στο ΙΚΑ, πάλι θα υπήρχε πρόβλημα. Γιατί η ανεργία καλπάζει. Η «μαύρη» εργασία οργιάζει. Οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις κάνουν θραύση. Η εισφοροκλοπή εξακολουθεί ν’ αποτελεί το αγαπημένο σπορ των καπιταλιστών, που περιμένουν την επόμενη ρύθμιση. Επομένως, τα λεφτά που μπαίνουν στο ΙΚΑ είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν. Και οι συνταξιούχοι έχουν την κακή συνήθεια… να ζουν περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν. Τα αποθεματικά τα εξαφάνισαν δίνοντάς τα ως δανεικά κι αγύριστα στους καπιταλιστές και αυτούς ουδείς τολμά να τους αγγίξει, διότι αποτελούν… το θεμέλιο της κοινωνίας μας.
Αναγκαστικά, λοιπόν, θα καταφύγουν στις κλασικές συνταγές, που περιλαμβάνουν αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων. Αλλωστε, αν η κυβέρνηση είχε κατά νου να προωθήσει μέτρα υπέρ των εργαζόμενων, δεν θα χρειαζόταν να φτιάξει καμιά επιτροπή. Οι υπηρεσίες του υπουργείου ξέρουν τις λύσεις, ο Κουτρουμάνης είναι ειδικός στα ασφαλιστικά, αν είχαν σκοπό να δώσουν λύσεις υπέρ των εργαζόμενων θα ανακοίνωναν νομοσχέδιο μέσα σε χρόνο-ρεκόρ. Εκείνο που κάνουν τώρα είναι να προετοιμάζουν το κλίμα για ένα νέο «σοκ».