Στις 3 Δεκέμβρη του 2007 η Αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Ελλάδα δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα της τα στοιχεία της Εurostat για την ανεργία του Οκτώβρη στις 27 χώρες της ΕΕ και στις 13 χώρες του Euro. Σύμφωνα με τη Eurostat, η ανεργία στην Ελλάδα τους μήνες Απρίλη, Μάη, Ιούνη ήταν σταθερή στο 8.4%. Με βάση αυτά τα μηνιαία στοιχεία, στο ίδιο ποσοστό (8,4%) ανήλθε η ανεργία στο δεύτερο τρίμηνο του 2007 στα 8,4%.
H Eurostat παίρνει τα στοιχεία από την ΕΣΥΕ, η οποία έχει δώσει ήδη τα μηνιαία ποσοστά για την ανεργία και των μηνών Ιούλη, Αυγούστου, ενώ την επόμενη βδομάδα θα δώσει και την ανεργία του Σεπτέμβρη. Δεν γνωρίζουμε γιατί η Εurostat σταμάτησε στον Ιούνη, όμως στο θέμα που εξετάζουμε δεν έχει και τόση σημασία η κατά δύο μήνες καθυστέρηση της Eurostat. Εκείνο που έχει σημασία είναι γιατί αποκλίνουν τα στοιχεία της μ’ αυτά της ΕΣΥΕ, η οποία εμφάνισε ως ποσοστά ανεργίας για τους μήνες Απρίλη, Μάη, Ιούνη 8,4%, 7,7% και 8,2% αντίστοιχα (8,1% στο β’ τρίμηνο του 2007), με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια απόκλιση της τάξης του 3,7%. Ανάλογες αποκλίσεις βρίσκουμε και στις προηγούμενες χρονιές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πρόχειρα στοιχεία μας, τον Οκτώβρη του 2006 η ΕΣΥΕ έδινε 7,7%, ενώ η Eurostat έδωσε 8,6%. Ετσι η απόκλιση γι’ αυτό το μήνα ήταν 11,69%.
Επικοινωνήσαμε με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΣΥΕ και τους ζητήσαμε καταρχάς να μας επιβεβαιώσουν αν η Εurostat βασίζεται στα στοιχεία που στέλνει η ΕΣΥΕ. Η απάντηση ήταν καταφατική. Ζητήσαμε, λοιπόν, να μας δώσουν μια εξήγηση για την απόκλιση στα ποσοστά ανεργίας των μηνών Απρίλη, Μάη και Ιούνη μεταξύ ΕΣΥΕ και Eurostat. Φάνηκαν να εκπλήσσονται και μας ζήτησαν να τους πούμε πού είναι δημοσιευμένα τα στοιχεία της Eurostat, οπότε τους παραπέμψαμε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Κομισιόν. Μετά από λίγα λεπτά είχαμε νέα επικοινωνία και μας απάντησαν ότι η απόκλιση οφείλεται στις διαφορετικές μεθοδολογίες που χρησιμοποιούν η Eurostat και η ΕΣΥΕ, επιμένοντας ότι η δική τους μέθοδος είναι η μόνη που καταγράφει πιστά την ανεργία! Φυσικά, πρόκειται για μια φτηνιάρικη δικαιολογία, προκειμένου να δικαιολογήσουν την απόκλιση και να καλύψουν την πρακτική όλων των κυβερνήσεων να υποεκτιμούν την ανεργία για να εμφανίζουν έτσι ως πετυχημένη την πολιτική απασχόλησης. Το μόνο που αποκαλύπτεται είναι το «μαϊμούδισμα» των στοιχείων για την ανεργία που κάνει η ΕΣΥΕ.