Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Χεζμπολά: Ρουκέτες, drones, rουκέτες, drones κ.ο.κ.
  • Η εμμονή του Ισραήλ με το Χιάμ: Ενας λόφος, πέντε πόλεμοι και κανένα μάθημα
  • Το bullying από τη διοικητική ιεραρχία της εκπαίδευσης έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά
  • Η σκανδαλώδης ευνοϊκή μεταχείριση των νεοναζιστών εγκληματιών επιβεβαίωσε ότι αυτοί θεωρούνται σάρκα από τη σάρκα του καπιταλιστικού συστήματος
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 14 Μάρτη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Ποια αντίσταση, όμως;
Εργατικά

Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

Ποια αντίσταση, όμως;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr2 Φεβ 2013, 00:00

Δεν υπάρχει σήμερα εργαζόμενος που να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι τα διαδοχικά Μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι υλοποιούν μια διαδικασία «κινεζοποίησης» της εργατικής τάξης. Οι μισθοί και τα μεροκάματα συρρικνώνονται και οι εργασιακές σχέσεις «ξεπατώνονται», επιστρέφοντας εκεί που βρίσκονταν πριν από πολλές δεκαετίες. Αυτός ήταν και παραμένει ο πραγματικός στόχος των Μνημονίων και όχι η διαχείριση του χρέους, η οποία είναι απλώς ένα εργαλείο για την προώθηση της «κινεζοποίησης».

Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι αυτή η διαδικασία προωθείται βίαια, με τη χρήση των θεσμικών μηχανισμών της άρχουσας τάξης. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο τομέα, όπου το κράτος είναι και εργοδότης, αλλά αφορά και τον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο υποτίθεται ότι ισχύει το δίκαιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι μεγάλες ανατροπές δεν ήρθαν ως αποτέλεσμα σύγκρουσης και διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε καπιταλιστές και εργάτες, αλλά επιβλήθηκαν με νόμους και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Το κράτος, δηλαδή, λειτούργησε ως συλλογικός καπιταλιστής, εφαρμόζοντας με απροκάλυπτο και προπαντός βίαιο τρόπο το δίκαιο της αστικής τάξης.

Και φυσική βία

Αυτή η βία κάθε άλλο παρά συμβολική είναι. Μπορεί να μην φαίνεται το αίμα, όμως το αίμα εξακολουθεί να χύνεται. Εκτός αν θεωρήσουμε ότι δεν είναι βιαιότητα η απόλυση εκατοντάδων χιλιάδων εργατών, η εφιαλτική ανεργία των νέων, η φτώχεια και η εξαθλίωση των εργατικών οικογενειών, ο υποσιτισμός των παιδιών. Εκτός αν θεωρήσουμε ότι αυτή η πολιτική δεν είναι βίαιη, επειδή αποφασίστηκε «δημοκρατικά» από τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις (Παπανδρέου-Παπαδήμου-Σαμαρά), που απολάμβαναν την εμπιστοσύνη δυο διαδοχικών κοινοβουλίων, με διαφορετικές συνθέσεις και κυβερνητικές κολεγιές.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη φροντίζει να καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να ανεχθεί την αμφισβήτηση αυτής της πολιτικής, ακόμη και από συνταγματικά κατοχυρωμένες εργατικές δράσεις, όπως είναι η απεργία, αλλά θα τις αντιμετωπίσει με την ωμή βία των κατασταλτικών μηχανισμών. Η κυβέρνηση διατάζει, τα δικαστήρια αποφασίζουν, η αστυνομία εφαρμόζει με τη βία των ΕΚΑΜ και των ΜΑΤ.

Η πρόβα τζενεράλε έγινε το καλοκαίρι στη «Χαλυβουργία». Τα ΜΑΤ ανέλαβαν χαράματα να επιβάλουν το δίκιο του αφεντικού. Και το έκαναν εύκολα, χωρίς να συναντήσουν καμιά αντίσταση.

Η πρεμιέρα δόθηκε στο αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια. Ολα έγιναν σύμφωνα με τους κανόνες της τυπικής (αστικής) νομιμότητας: τα δικαστήρια κήρυξαν την απεργία παράνομη και καταχρηστική, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστράτευση των απεργών, όταν αυτοί συνέχισαν παρά τη δικαστική απόφαση, τα ΕΚΑΜ και τα ΜΑΤ εισέβαλαν μέσα στη βαθιά νύχτα στο αμαξοστάσιο και το κατέλαβαν, χωρίς και πάλι να συναντήσουν αντίσταση.

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη

Το σύνθημα είναι παλιό. Υπάρχει από τότε που υπάρχει εργατικό κίνημα. Το φωνάζουμε κάθε φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κρατική καταστολή (κυβερνητικές αποφάσεις, δικαστικές αποφάσεις). Το εννοούμε, όμως;

Οταν η κυβέρνηση αποφασίζει και η Βουλή ψηφίζει κόντρα στα εργατικά συμφέροντα (είτε στα γενικά εργατικά συμφέροντα είτε στα συμφέροντα ενός κλάδου ή ενός χώρου), φωνάζουμε «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και λέμε ότι «θα καταργήσουμε το νόμο στην πράξη».

Οταν η επίθεση συνεχίζεται με δικαστικές αποφάσεις και με απόφαση επιστράτευσης, φωνάζουμε το ίδιο σύνθημα και διακηρύσσουμε ότι θα συνεχίσουμε τον απεργιακό αγώνα παρά την επιστράτευση.

Οταν η κυβέρνηση κορυφώνει την επίθεση, στέλνοντας την αστυνομία, δεν υπάρχει απάντηση. Ετσι, το «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» καταντά στο τέλος ένα σύνθημα στα λόγια. Στην πράξη επιβάλλεται ο νόμος του κεφαλαίου, με τη βία των κρατικών οργάνων καταστολής.

Βεβαίως, ακολουθούν καταγγελίες, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, πολιτικές αντεγκλήσεις και διαξιφισμοί. Οι κυβερνήσεις καταβάλλουν πολιτικό κόστος (καμιά φορά όχι), γίνεται πολιτικός τζόγος, αναπτύσσεται προπαγάνδα από τη μια και από την άλλη πλευρά. Ομως, ο αγώνας έχει χαθεί. Κι αυτό είναι που μετράει πρακτικά.

Τι έγινε στη «Χαλυβουργία»;
Είχαμε μια πρωτοφανή σε διάρκεια απεργία, είχαμε εκδηλώσεις συμπαράστασης απ’ όλη τη χώρα και το εξωτερικό, αλλά στο τέλος επικράτησε ο νόμος των ΜΑΤ, που άνοιξαν το εργοστάσιο, για να το ξανακλείσει μετά από λίγο ο Μάνεσης, πετώντας τους εργάτες σε διαθεσιμότητα.

Τι έγινε στο Μετρό; Οι εργάτες αψήφισαν τη δικαστική απόφαση και διακήρυξαν ότι θ’ αψηφίσουν και την επιστράτευση. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κήρυξαν αμέσως απεργίες συμπαράστασης όλα τα συνδικάτα των αστικών συγκοινωνιών, δείγμα του ότι το πρόβλημα για την κυβέρνηση θα μεγάλωνε. Λίγες ώρες μετά, επιβλήθηκε ο νόμος των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ και αυτό που πήγαινε να γίνει δεν έγινε ποτέ. Εμειναν μόνο τα μεγάλα λόγια κάποιων συνδικαλιστών.

Αντίσταση με ουσία

Πολλά μπορεί να ειπωθούν για τη γενικότερη τακτική που ακολουθήθηκε και στη «Χαλυβουργία» και στο Μετρό, όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας αυτή τη στιγμή. Ούτε είμαστε εμείς που θα στήσουμε τους εργάτες «στον τοίχο», μοιράζοντας κατηγορίες για ηττοπάθεια και άλλα τέτοια.

Αυτό που έχει σημασία είναι να εντοπίσουμε το πρόβλημα. Να εντοπίσουμε τα πραγματικά ζητήματα που θέτει η πραγματικότητα και ν’ αναζητήσουμε τους τρόπους που η αντίσταση θ’ αποκτήσει ουσία, θα γίνει αποτελεσματική.

Τα δεδομένα είναι κατά βάση δύο. Πρώτο: η πολιτική της «κινεζοποίησης» και η βαρβαρότητα που αυτή επιφέρει θα συνεχιστεί. Ακόμη και την εποχή της αναιμικής ανάκαμψης του ελληνικού καπιταλισμού, που κάποια στιγμή θα έρθει, η «κινεζοποίηση» θα χαρακτηρίζει τους μισθούς, τα μεροκάματα και τις εργασιακές σχέσεις. Δεύτερο: το κράτος θα παρεμβαίνει βίαια υπέρ του κεφαλαίου, χτυπώντας κάθε αντίσταση. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη διακηρύσσει το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» και το εφαρμόζει στην πράξη, χωρίς δισταγμούς, χωρίς αναστολές. Ο,τι κινείται θα καταστέλλεται, ό,τι ξεχωρίζει θα «κουρεύεται». Εκ των πραγμάτων, η εργατική τάξη βρίσκεται μπροστά σ’ ένα δίλημμα: ή θα υποταχτεί στο δόγμα της «μηδενικής ανοχής», οπότε οι αγώνες της δεν μπορούν να έχουν καμιά ελπίδα νίκης, ή θ’ αναζητήσει τρόπους ουσιαστικής αντίστασης, ώστε ν’ αντιμετωπίσει την καταστολή σε ΚΑΘΕ εκδήλωσή της.

Τότε που ξήλωναν τα πεζοδρόμια

Στην παράδοση του εργατικού μας κινήματος υπάρχουν οι μνήμες της δεκαετίας του ‘60. Τότε που οι οικοδόμοι ξήλωναν τα πεζοδρόμια της Αθήνας και η αστυνομία δεν μπορούσε να τους κάνει καλά. Υπάρχουν, επίσης, οι μνήμες των πρώτων χρόνων μετά την πτώση της χούντας. Οι συγκρουσιακές απεργίες στη ΛΑΡΚΟ, στο Μαντούδι, στο Μαντέμ Λάκο της Χαλκιδικής, οι οδομαχίες εργατών-ΜΑΤ στην Αθήνα το 1975-76 κτλ. κτλ.

Γιατί όλ’ αυτά έχουν μείνει απλώς ιστορική ανάμνηση και διηγήσεις στα χείλη εργατών που τα έζησαν από πρώτο χέρι; Γιατί από τη δεκαετία του ‘80 και μετά κυριαρχεί η λογική του «καρπαζοεισπράκτορα»; Τι εννοούμε μ’ αυτό; Οτι δεν αναπτύσσεται καμιά αντίσταση στην κρατική καταστολή των εργατικών αγώνων, αλλά περισσεύουν οι καταγγελίες για τη βία της αστυνομίας. Οι εργάτες υφίστανται τη βία χωρίς αντίσταση και μετά καταγγέλλουν φωνάζοντας «είμαστε εργάτες και όχι τρομοκράτες», λες και υπάρχει περίπτωση να επιφυλάξει το κράτος διαφορετική μεταχείριση για τους εργάτες απ’ αυτή που επιφυλάσσει για όσους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». Ετσι, οι εργάτες από αντιστεκόμενοι μετατρέπονται σε διαμαρτυρόμενους.

Η αστική νομιμότητα είναι φτιαγμένη για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οι διακηρύξεις του συντάγματος και των νόμων περί ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, δικαιώματος στην απεργία κτλ. είναι καθαρά υποκριτικές. Για το κράτος ένα δόγμα ισχύει: «Οπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος». Οταν ένας αγώνας δημιουργεί προϋποθέσεις επιτυχίας, αναλαμβάνει έργο η κρατική καταστολή και δίνει την τελική λύση.

Αν θέλουμε οι αγώνες να έχουν προοπτική νίκης, αν θέλουμε να μείνει ζωντανή η ελπίδα μιας εργατικής αντεπίθεσης, θα πρέπει να μη μείνουμε στα λόγια, αλλά να οργανώσουμε την αντίσταση στην κρατική καταστολή.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

Αδίστακτοι δολοφόνοι με «αριστερές» πλάτες
Επόμενο άρθρο

Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

Η Κοινωνική Ασφάλιση και πάλι στο κρεβάτι του Προκρούστη

Σχετικά Αρθρα

Ποινικοποιούν ξανά τη συνδικαλιστική δράση: Σε δίκη τρεις συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Μετά από μήνυση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

Εργατικά 4 Μαρ 2026, 18:02

ΟΠΕΚΑ: Ωμή αδικία σε βάρος των πιο ευάλωτων με φόντο ένα ακόμα σκάνδαλο κακοδιαχείρισης

Εργατικά 3 Μαρ 2026, 21:07

Εκδήλωση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις

Πέμπτη 26/2, 6 μμ, Αίθουσα ΤΕΕ

Εργατικά 25 Φεβ 2026, 13:27

Τα πειθαρχικά δεν μας τρομοκρατούν – Ανταπόκριση από την Τρίπολη

Εργατικά 19 Φεβ 2026, 21:05

Τσατσιλίκι: Ο έσχατος εξευτελισμός του εργαζόμενου ανθρώπου

Εργατικά 17 Φεβ 2026, 19:42

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξαίρουν την… κοινωνική προσφορά του εφοπλ(η)στικού ομίλου Grimaldi

Εργατικά 17 Φεβ 2026, 12:05
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Χεζμπολά: Ρουκέτες, drones, rουκέτες, drones κ.ο.κ.

14 Μαρ 2026, 20:34
Διεθνή

Η εμμονή του Ισραήλ με το Χιάμ: Ενας λόφος, πέντε πόλεμοι και κανένα μάθημα

14 Μαρ 2026, 20:09
Παιδεία

Το bullying από τη διοικητική ιεραρχία της εκπαίδευσης έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά

«Κέρβερος» με τους εκπαιδευτικούς, «αρνάκι» με τους σχολάρχες

14 Μαρ 2026, 11:59
Πολιτική

Η σκανδαλώδης ευνοϊκή μεταχείριση των νεοναζιστών εγκληματιών επιβεβαίωσε ότι αυτοί θεωρούνται σάρκα από τη σάρκα του καπιταλιστικού συστήματος

14 Μαρ 2026, 11:42
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

14 Μαρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Μάρτη

14 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Οι ιρανοί ηγέτες βγήκαν στο δρόμο μαζί με τον κόσμο, ανεβάζοντας στα ύψη το ηθικό του λαού

Οι αμερικανοσιωναζιστές βομβάρδιζαν τη γύρω περιοχή, αλλά κανένας δεν πτοήθηκε

13 Μαρ 2026, 19:54
Διεθνή

Οι επιχειρήσεις της Χεζμπολά είναι καθημερινές, με την ίδια ένταση, και όχι «μία στις τόσες»

13 Μαρ 2026, 18:55
Κόντρες

Νέα άθλημα: εναέριο σλάλομ

13 Μαρ 2026, 14:36
Διεθνή

Απόφαση Πρωτοδικείου Ρώμης: 700 ευρώ η τιμή της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας

Οταν η «Ευρώπη φρούριο» συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω

13 Μαρ 2026, 09:58
Πολιτισμός

Σήμερα, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ: ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗ | Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα

Eνα υποβλητικό road trip στη Γάζα του 2001

13 Μαρ 2026, 00:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Μάρτη

13 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Αλλοι πλακώνονται στα καταφύγια και άλλοι στριμώχνονται στους δρόμους

12 Μαρ 2026, 14:19
Κόντρες

Η δυστυχία τους είναι ότι το Σύνταγμά τους δεν προβλέπει φίμωτρο

12 Μαρ 2026, 12:34
Διεθνή

Το Ιράν αυξάνει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω τoυ Στενού του Ορμούζ από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της βασικής αυτής θαλάσσιας οδού

12 Μαρ 2026, 10:19
Πολιτική

Ολοι/ες σήμερα στις 19:00 στο Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία

Κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

12 Μαρ 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Μάρτη

12 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Με αντοχή στους αμερικανοσιωνιστικούς βομβαρδισμούς, με καθημερινά πλήγματα στη σιωνιστική οντότητα και τις αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο και με κλειστό το Στενό του Ορμούζ, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Ιράν

11 Μαρ 2026, 22:41
Πολιτική

Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας

11 Μαρ 2026, 19:27
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι

Μόνο η Ζαρούλια θα πάει φυλακή από όσους είχε ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του πρωτόδικα

11 Μαρ 2026, 15:47
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Μάρτη

Ημέρα μπριζόλας και πεολειχίας.

Ημέρα του αριθμού π.

1912: Αναρχικός οικοδόμος αποπειράται να εκτελέσει τον ιταλό βασιλιά Βίκτωρα Εμμανουήλ Γ’ και τον τραυματίζει σοβαρά.

1945: Χίτες χτυπούν αγρότες στη Βέροια, επτά νεκροί.

1947: Οι ΗΠΑ υπογράφουν σύμφωνο εκμίσθωσης ναυτικών βάσεων στις Φιλιππίνες για 99 χρόνια.

1974: Εξαρθρώνονται τρεις παράνομες οργανώσεις, σύλληψη 42 μελών τους.

1974: Συλλαμβάνονται 27 μέλη της ΚΝΕ και της ΑντιΕΦΕΕ σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

1987: Η Μαχητική Κομμουνιστική Ενωση (Ιταλία) εκτελεί τον γενικό διευθυντή διαστημικών ερευνών και εξοπλισμών Λίτσιο Τζοτζιέρι.

1992: Η εφημερίδα «Πράβντα» αναστέλλει την έκδοσή της μετά από ογδόντα χρόνια, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

2004: Αποτυχημένη βομβιστική επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα στο υποκατάστημα της «CitiBank» στο Ψυχικό.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

    17Ν
    • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

      Εφετείο 17Ν
  • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

    ΕΛΑ
    • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

      Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

      Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

      Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

      Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

    Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

    Ποιοι είμαστε
  • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

    Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

    Επικοινωνία
  • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

    Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

    Όροι χρήσης
  • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

    Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

    Ποιοι είμαστε
  • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

    Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

    Επικοινωνία
  • Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

    Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo