Σαν Νίκος Ξανθόπουλος πλασαριζόταν όλον αυτόν τον καιρό στα ΜΜΕ, σαν Βασίλης Αυλωνίτης –με εκείνες τις παροιμιώδεις μούτες απορίας– εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος. Υποδέχτηκε με εύγλωττη σιωπή επισημάνσεις των συναδέλφων του, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Λες και δεν υπήρξαν. Ο υπουργός που –όπως ο ίδιος λέει– δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, έκανε την πάπια.
Βασιλικότερος του βασιλέως ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Η. Μόσιαλος, άνθρωπος του μεγάρου Μαξίμου, είπε μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής: «Το δημόσιο εγγυάται ενιαίους κανόνες για την ανταποδοτική σύνταξη και εγγυάται μια βασική σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια για όλους τους έλληνες πολίτες». Για να μη διαφύγει της προσοχής των συναδέλφων του, το επάνελαβε λίγο αργότερα στην ομιλία του: «Εισάγουμε τη βασική σύνταξη για όλους, με εισοδηματικά κριτήρια».
Την επομένη μίλησε ο Λοβέρδος που έκανε το παπί. Ενώ στα κανάλια και τα ραδιόφωνα σκιζόταν ότι τη βασική σύνταξη θα την πάρουν όλοι οι ασφαλισμένοι, δεν δοκίμασε να διορθώσει το συνάδελφό του. Γιατί; Γιατί και οι δύο ξέρουν την αλήθεια, η οποία άλλωστε είναι γραμμένη φαρδιά-πλατιά στην εισηγητική έκθεση του νομοσχέδιου.
Είπε ο εισηγητής της ΝΔ Ι. Βρούτσης: «Το 37 άρθρο του προηγούμενου νομοσχεδίου είχε τους ορισμούς και την περιγραφή της χρηματοδότησης του συστήματος. Μέσα σε ένα μήνα αλλάζει πολιτική η κυβέρνηση και το συγκεκριμένο άρθρο μιλάει μόνο για τη βασική σύνταξη». Την επομένη το ίδιο ζήτημα επεσήμαναν και άλλοι βουλευτές.
Ο Λοβέρδος που πήρε το λόγο μετά έκανε και πάλι το παπί, επιβεβαιώνοντας έτσι όσα γράφουμε στη σελίδα 11 γι’ αυτό το θέμα. Η διαγραφή κάθε υποχρέωσης χρηματοδότησης του συστήματος από το κράτος, που υπήρχε στο προσχέδιο νόμου, προδιαγράφει το άγριο χτύπημα των σημερινών συνταξιούχων, αλλά και του τμήματος της σύνταξης που αντιστοιχεί στην ασφάλιση μέχρι 31.12.2010.
Ο Γ. Μαυρίκος του Περισσού περιορίστηκε σε γενικολογίες και στη γνωστή αντικαπιταλιστική ρητορική, χωρίς να επισημάνει κανένα ζήτημα ουσίας, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι ο Περισσός δεν έχει πάρει χαμπάρι τι επιχειρείται μ’ αυτή τη μεταρρύθμιση της ασφάλισης. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης πρέπει να έριξε μια ματιά στο έκτακτο φύλλο της «Κ», όμως δεν είχε χωνέψει τα θέματα και απλά πέταξε μερικά στοιχεία, χωρίς η τοποθέτησή του να έχει κάποια ενότητα.
Εκείνος που εμφανίστηκε περίπου σαν κυβερνητικός βουλευτής ήταν ο Β. Λεβέντης των «ανανεωτικών». Ιδού σπαράγματα της ομιλίας του: «Καμιά κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει ένα βάρος τόσο υψηλό 24%-25% του ΑΕΠ να πηγαίνει για συντάξεις». «Ως αριστεροί δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η χρηματοδότηση ενός σύγχρονου συστήματος κοινωνικής προστασίας συνεπάγεται ότι η δαπάνη για συντάξεις θα μπορεί να αυξάνεται με τρόπο ανεξέλεγκτο». «Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι άδικο, πελατειακό και κατακερματισμένο». «Το σύστημα συντάξεων που ισχύει ευνοεί τους πλουσίους εις βάρος των φτωχών». Αφού φιλοτέχνησε το σκηνικό όπως ακριβώς το θέλει η κυβέρνηση, πέρασε και στην… κριτική: «Η αρχιτεκτονική του νέου ασφαλιστικού συστήματος που παρουσίασε ο κ. υπουργός Εργασίας παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα, σοβαρότατα μειονεκτήματα». Τι να λέμε τώρα, τους… τσάκισε.