Εχει καμιά σημασία αν η διαρροή για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο ενιαί-ο μισθολόγιο των εργαζόμενων στο Δημόσιο έγινε από τον Μητσοτάκη ή από τον Σταϊκούρα. Σημασία έχει ότι κανένας δεν διέψευσε κατηγορηματικά το περιεχόμενο της διαρροής. Ο Μητσοτάκης, για παράδειγμα, που δέχτηκε τα πυρά του ΠΑΣΟΚ, άρπαξε την ευκαιρία για να πάει τη συζήτηση σ’ αυτό. Από τη μια είπε ότι «στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όταν σχολιάζουν δημοσιεύματα που δεν απηχούν τις απόψεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης» και από την άλλη πως «ό,τι συζητάμε με την τρόικα έχει συζητηθεί και με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ».
Οταν, όμως, χρειάστηκε να πει κάτι επί της ουσίας (συνέντευξη στον «Παραπολιτικά» FM), άφησε να διαφανούν οι προθέσεις του: «Ο,τι κόβουμε από κάποιους θα το δίνουμε σε κάποιους άλλους. Μιλάμε για την ανάγκη να υπάρχει μια πραγματική διετή δοκιμαστική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπάλληλος θα πληρώνεται λίγο λιγότερο από τον εισαγωγικό μισθό. Μιλάμε επίσης για την ανάγκη να περιοριστεί η προσωπική διαφορά, που απέμεινε από τη μη πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Για την ανάγκη να πληρώσουμε περισσότερο τους προϊσταμένους. Εξετάζεται επίσης μερικό ξεπάγωμα μισθολογικών προαγωγών».
Η διαρροή, βέβαια, έλεγε και άλλα, πολύ πιο άγρια. Και συγκεκριμένα, ενώ αυτά που είπε ο Μητσοτάκης ήταν γενικά. Το «Βήμα της Κυριακής» είχε ευγλωττότατο κείμενο στο δημοσίευμα: «Ανατροπή στο Δημόσιο με βασικό μισθό 680 ευρώ!».
Βάση της «μεταρρύθμισης» είναι η εξίσωση του βασικού εισαγωγικού μισθού με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Ο πρωτοδιοριζόμενος υπάλληλος ΥΕ (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) θα παίρνει 680 ευρώ το μήνα, έναντι 780 σήμερα. Εννοείται πως ανάλογα θα μειωθούν και οι μισθοί των ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), στα 748 ευρώ τον μήνα από 858 σήμερα. Ανέγγιχτοι δε θα μείνουν, όμως, και οι εργαζόμενοι ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης), οι οποίοι θα υποστούν μείωση 4%, με αποτέλεσμα ο μισθός να κατέβει στα 1.070 ευρώ από 1.092 σήμερα. Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η τρόικα έχει δώσει κατεύθυνση να ανοίξει η ψαλίδα ανάμεσα στους μισθούς των ΥΕ και ΔΕ και σ’ αυτούς που έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο, όπως και να δημιουργηθεί πέμπτη βαθμίδα για κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών.
Ο ίδιος ο Μητσοτάκης μίλησε για «ανάγκη να περιοριστεί η προσωπική διαφορά». Η προσωπική διαφορά είναι το ποσό που έμεινε στις αποδοχές των εργαζομένων μερικών υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών κ.ά.) μετά τις περικοπές που έγιναν το 2012, όταν η μείωση που προέκυπτε ήταν μεγαλύτερη από 25%. Τώρα, θέλουν να πετσοκόψουν και αυτό που τότε το παρουσίαζαν ως μέτρο δικαιοσύνης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατεύθυνση που δόθηκε είναι να υπάρξει μείωση 10% στην προσωπική διαφορά των ΥΕ, 7% των ΔΕ και 4% των ΤΕ και ΠΕ. Αυτό θα πλήξει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, που έχουν τις υψηλότερες προσωπικές διαφορές.
Ολ’ αυτά παρουσιάζονται σαν απαιτήσεις της τρόικας, έναντι των οποίων η κυβέρνηση υποτίθεται ότι ανθίσταται, φτιάχνοντας το ένα σενάριο μετά το άλλο, έτσι που να μην είναι μεγάλες οι περικοπές. Εχουμε, όμως, μεγάλη εμπειρία πλέον για να καταλάβουμε ότι όλα αυτά είναι σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και τα «φορτώνει» στην τρόικα, η οποία δεν έχει κανένα πρόβλημα να δεχτεί το «φορτίο», αφού τα στελέχη της δε λογοδοτούν σε ψηφοφόρους και ευχαρίστως αποδέχονται το ρόλο του «κακού», προκειμένου να διευκολύνουν τους κυβερνητικούς βουλευτές.
Υπάρχει μια κατεύθυνση που λέει πως σιγά-σιγά πρέπει να ξεφορτωθούν τους ΥΕ και ΔΕ από το Δημόσιο, δήθεν για να έχουν μόνο μορφωμένα στελέχη. Στην πραγματικότητα, θέλουν ν’ ανοίξουν μπίζνες για το ιδιωτικό κεφάλαιο που θα παίρνει αυτές τις δουλειές με εργολαβίες. Ετσι, θα παγιώσουν ακόμη περισσότερο την κινεζοποίηση και θα δημιουργήσουν μια πρέσα που θα σπρώχνει συνεχώς πιο κάτω τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα κι όταν υπάρξει μια μικρή ανάπτυξη.