Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • «Ωρίμασε Πιρς»: Το ξεφτίλισμα μιας τηλεοπτικής πριμαντόνας
  • Η Γάζα αποχαιρέτησε τον «Σνάιπερ της Μπέιτ Χανούν» και τον βοηθό του
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 14 Φλεβάρη
  • Πού να ξέρουν τα Γαλλάκια!
  • Δένδιας γιοκ: καζάν-καζάν για τρεις (με άνισα μερίδια)
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Ιδού ο εργασιακός μεσαίωνας
Εργατικά

Ιδού ο εργασιακός μεσαίωνας

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr19 Ιούν 2010, 00:00

Το δωσιλογικό Μνημόνιο, με το οποίο οι εργαζόμενοι της Ελλάδας παραδόθηκαν στο διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο, με ενδιάμεσο τη ντόπια κεφαλαιοκρατία, δεν σηκώνει πολλές ερμηνείες. Δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Ακόμα και η πουλημένη ΓΣΕΕ δεν τόλμησε να πάρει μέρος στην «κοινωνική διαβούλευση» που αναφέρει το Μνημόνιο. Δε μπορεί να γίνει διαβούλευση πάνω σε τετελεσμένα. Τι προσδοκούσε, δηλαδή, ο Λοβέρδος, ότι ο φίλος του ο Παναγόπουλος θα έπαιρνε πάνω του την ευθύνη για την επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα; Να βοηθήσει ναι –και βοηθάει όσο μπορεί, διαλύοντας το εργατικό κίνημα – όχι όμως και να πάρει την ευθύνη. Δεν είναι αυτός υπουργός, αυτός αποτελεί «χρυσή εφεδρεία» για το μέλλον, όταν κάποιοι σαν το Λοβέρδο θα έχουν τελειώσει από την αστική πολιτική.

Ομως, τα ελάχιστα περιθώρια ρύθμισης που αφήνει το Μνημόνιο, οι υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, με πρώτο και καλύτερο τον Λοβέρδο, φροντίζουν να τα εξαντλήσουν προς όφελος του κεφάλαιου. Γράφει, για παράδειγμα, το Μνημόνιο πως το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων πρέπει να κατέβει στο 1,2% το χρόνο κατά μέσο όρο και ο Λοβέρδος φρόντισε να το κατεβάσει πολύ κάτω. Γράφει το Μνημόνιο ότι το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων πρέπει να φτάσει το 4% το μήνα και ο Λοβέρδος φρόντισε να το φτάσει στο 5%. Οι καπιταλιστές σίγουρα θα τον ευγνωμονούν.

Προσπαθεί, βέβαια, να κάνει και μερικά παιχνιδάκια, όπως αυτό με το ύψος της αποζημίωσης για απόλυση, που το έκοψε στη μέση. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι καπιταλιστές του κουνάνε αυστηρά το δάχτυλο και του λένε να κόψει την «προσφυγή σε πρωτοτυπίες ελληνικής έμπνευσης» (επιστολή του προέδρου του ΣΕΒ). Γιατί το Μνημόνιο το λέει καθαρά: πρέπει να εξισωθούν οι αποζημιώσεις υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών. Δεν ξέρουμε τι θα κάνει η τρόικα (τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές η συνάντηση των εκπροσώπων της με τον Λοβέρδο μόλις άρχιζε). Θα απαιτήσει από τώρα την πλήρη εφαρμογή της σχετικής δέσμευσης του Μνημόνιου ή θα δεχτεί αυτό να γίνει σε επόμενη φάση, με νέα παρέμβαση, για να ‘χει κάτι να δημαγωγεί η κυβέρνηση; Αν γίνει το πρώτο, ο Λοβέρδος θα πει ότι αυτός προσπάθησε, αλλά τα χέρια του ήταν δεμένα από το Μνημόνιο. Αν γίνει το δεύτερο, θα πάρει σβάρνα ραδιόφωνα και τηλεοράσεις για να διαφημίζει το… μικρότερο κακό (αυτό είναι το καινούργιο προπαγανδιστικό του εφεύρημα).

Η ουσία είναι πως μετά το εργασιακό νομοσχέδιο Λοβέρδου, που πρόσφερε στους καπιταλιστές τη δυνατότητα της «ευελιξίας», επιτρέποντάς τους να επιλέγουν από μια βεντάλια ρυθμίσεων (κομβική η «εκ περιτροπής» εργασία), οι ρυθμίσεις αυτού του ΠΔ έρχονται να τους προσφέρουν μια  νέα βεντάλια, που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ρίξουν ακόμη πιο κάτω τα μεροκάματα και να ξεφορτωθούν το «πλεονάζον» προσωπικό που δημιουργεί η κρίση. Η εργατική τάξη μένει εντελώς απροστάτευτη, χάνοντας εκείνες τις στοιχειώδεις εγγυήσεις που είχαν κατακτηθεί μέσα σε δεκαετίες ταξικής πάλης. Ο εργαζόμενος άνθρωπος αντιμετωπίζεται σαν η πιο ευτελής πρώτη ύλη.

Υπερδιπλασιασμός ομαδικών απολύσεων

Από 2% το μήνα για επιχειρήσεις  που απασχολούν πάνω από 200 εργαζόμενους, το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων γίνεται 5% (4% λέει το Μνημόνιο) και για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 άτομα, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση περισσότερες επιχειρήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Το πλαφόν των 30 εργαζόμενων μάξιμουμ ανά μήνα που μπορεί να απολύσει μια επιχείρηση αυτής της κατηγορίας είναι άνευ πρακτικής σημασίας. Επιχειρήσεις με τουλάχιστον 600 εργαζόμενους (τόσους πρέπει να έχει για να φτάσει το 5% στους 30 απολυμένους) είναι ελάχιστες στην Ελλάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων βολεύεται με το 5%.

Για να μη μείνουν παραπονεμένες και οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 μέχρι 149 άτομα, αυξάνεται και γι’ αυτές ο αριθμός των εργαζόμενων που μπορούν ν’ απολύουν κάθε μήνα από 4 σε 6.

Υποδιπλασιασμός της αποζημίωσης

Οι ομαδικές απολύσεις πρέπει να γίνουν και συμφέρουσες. Οχι να πρέπει ο καπιταλιστής να δίνει ένα σωρό λεφτά για αποζημιώσεις. Το Μνημόνιο προβλέπει (το αναφέρει δυο φορές), ότι πρέπει να εξισωθούν οι αποζημιώσεις «εργατών» και «υπαλλήλων». Ο Λοβέρδος, με τη γνωστή του τακτική να απαλύνει κάποιες πλευρές και να μαζεύεται μετά ρίχνοντας την ευθύνη στην τρόικα (θυμηθείτε τι έλεγε για το Ασφαλιστικό), δεν εξίσωσε τις αποζημιώσεις «υπαλλήλων» και «εργατών», αλλά έκοψε αυτές των υπαλλήλων στη μέση.

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να στήσει δημαγωγική προπαγάνδα, διατήρησε τον παλιό διαχωρισμό της αποζημίωσης με ή χωρίς προειδοποίηση. Οντως, και με το ισχύον καθεστώς, μια αποζημίωση με προειδοποίηση πέφτει στο μισό. Ομως, η περίπτωση αυτή στην πράξη δεν εφαρμοζόταν, γιατί η προειδοποίηση αφορούσε μεγάλα χρονικά διαστήματα και ήταν αδύνατο για τους καπιταλιστές να κάνουν προγραμματισμό. Για παράδειγμα, για εργαζόμενο με 10 χρόνια δουλειάς η προειδοποίηση ήταν 6 μήνες για να απολυθεί με τη μισή αποζημίωση. Το εύρος της προειδοποίησης ήταν από 1 μέχρι 24 μήνες. Ο Λοβέρδος το κλιμάκωσε από 1 μέχρι 4 μήνες! Για χρόνο εργασίας από 2 μήνες μέχρι 10 χρόνια, αρκεί προειδοποίηση 1 μήνα. Από 10 μέχρι 14 χρόνια 2 μήνες. Από 15 μέχρι 19 χρόνια 3 μήνες και από 20 χρόνια και πάνω 4 μήνες.

Ομως, όπως και ο ίδιος αναγκάστηκε να παραδεχτεί, το ΠΔ είναι υπό την αίρεση της τρόικας και το Μνημόνιο άλλα λέει.

Κάτω και από τα βασικά

Για τους νέους μέχρι 25 ετών καταργείται ακόμα και ο βασικός μισθός. Συγκεκριμένα, όσοι είναι μέχρι  21 ετών θα παίρνουν μόνο το 80% της ΕΓΣΣΕ ή της οικείας συλλογικής σύμβασης, ενώ όσοι είναι από 21 μέχρι 25 ετών θα παίρνουν το 85%. Το υπόλοιπο «δύναται να καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ». Δηλαδή, πάλι από τους εργαζόμενους, αν ψηφιστεί σχετική υπουργική απόφαση (κι αν ψηφιστεί δεν θα αφορά όλους τους νέους εργαζόμενους).

Από τα περιβόητα προγράμματα του ΟΑΕΔ, που υποτίθεται ότι έβαζαν όρο να μη γίνονται απολύσεις, προκειμένου οι καπιταλιστές να επιδοτηθούν για την πρόσληψη νέων ανέργων (πράγμα που στην πράξη δεν γινόταν, βέβαια), και από τα επίσης περιβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που δεν «περπάτησαν», φτάνουμε τώρα σε μια γενική ρύθμιση παραβίασης των συλλογικών συμβάσεων. Το «ίση αμοιβή για ίση δουλειά», που πριν από τριάντα χρόνια το φωνάζαμε για τις γυναίκες, επανέρχεται τώρα για τους νέους.

Η Γαλλία κάηκε δυο φορές τα τελευταία 20 χρόνια, όταν κυβερνήσεις προσπάθησαν να φέρουν τέτοια ρύθμιση. Εδώ προς το παρόν δεν υπάρχει κίνηση, όμως η νεολαία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη.

Μαθητεία-σκλαβιά

Εισάγεται επίσης ο θεσμός της «μαθητείας» για ακόμη πιο νέους εργαζόμενους, ηλικίας 15 έως 18 ετών. Οι καπιταλιστές μπορούν να τους προσλαμβάνουν για ένα χρόνο και να τους πληρώνουν με το 70% του βασικού. «Θα ασφαλίζονται», έλεγε στον Αυτιά ο Λοβέρδος. Ασφάλιση μόνο για ασθένεια σε είδος και για επαγγελματικό κίνδυνο (1%) προβλέπει το ΠΔ. Οπως ακριβώς ίσχυε και για τους εργαζόμενους με stage.

Περιττεύει να πούμε πως πρόκειται για σκλαβιά. Νέα παιδιά, με την ελπίδα να μείνουν, θα σκίζονται στη δουλειά παίρνοντας μόνο το 70% του βασικού και χωρίς ασφάλιση.

Διαιτησία τέρμα

Η δυνατότητα των εργαζόμενων να προσφεύγουν στη διαιτησία και αυτή να είναι υποχρεωτική για τους καπιταλιστές ήταν μια ρύθμιση για την οποία επί δεκαετίες καμάρωνε το ΠΑΣΟΚ. Μέσω αυτής της διαδικασίας στεριώθηκε η ταξική συνεργασία από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Με μια προσφυγή στη διαιτησία έβγαινε μια απόφαση κοντά στα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ, οπότε ούτε απεργία χρειαζόταν ούτε τίποτα.

Αυτό βόλεψε για πολλά χρόνια τους καπιταλιστές. Πλέον όμως αισθάνονται τόσο δυνατοί που δε χρειάζονται τη διαιτησία. Θέλουν να επιβάλλουν το νόμο τους μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας. Και το ΠΑΣΟΚ κλείνει τον κύκλο της διαιτησίας, όπως ακριβώς ζητούσαν οι καπιταλιστές.

Στην πράξη, υποχρεωτική για τους καπιταλιστές γίνεται μόνο η μεσολάβηση. Οχι όμως και η πρόταση του μεσολαβητή. Απορρίπτοντάς την, σταματούν κάθε παραπέρα διαδικασία. Εφόσον έχει προηγηθεί μεσολάβηση, κανένα μέρος δεν μπορεί να προσφύγει μονομερώς στη διαιτησία. Απαιτείται η συμφωνία και των δύο. Ετσι, οι καπιταλιστές γίνονται απόλυτοι δυνάστες, που μπορούν να καθορίζουν τα πάντα κατά το δοκούν.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑντιασφαλιστικό ντόμινο
Επόμενο άρθρο Φαιδρός απατεωνίσκος

Σχετικά Αρθρα

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιτίθεται στον Παναγόπουλο;

Εργατικά 11 Φεβ 2026, 20:07

ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ-Παναγόπουλος (ημίχρονο): 0-1

Εργατικά 11 Φεβ 2026, 11:15

«Βιολάντα»: Ποιος αμφιβάλλει ότι ήταν καπιταλιστικό έγκλημα;

Εργατικά 9 Φεβ 2026, 14:55

Φωτόπουλος: 1.147 λέξεις και ούτε μία για την ταμπακιέρα

Ο συριζαίος γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ βγάζει την ουρά του απέξω

Εργατικά 8 Φεβ 2026, 13:49

Γιατί λέει ψέματα ο Θεοδωρικάκος για το κυβερνητικό στέλεχος Αννα Στρατινάκη;

Εργατικά 7 Φεβ 2026, 13:03

Οι φιλάνθρωποι της Vodafone ξαναχτύπησαν: Απέλυσαν ΑμεΑ για μία ακόμη φορά!

Εργατικά 5 Φεβ 2026, 22:17
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

«Ωρίμασε Πιρς»: Το ξεφτίλισμα μιας τηλεοπτικής πριμαντόνας

14 Φεβ 2026, 20:12
Διεθνή

Η Γάζα αποχαιρέτησε τον «Σνάιπερ της Μπέιτ Χανούν» και τον βοηθό του

14 Φεβ 2026, 09:34
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

14 Φεβ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Φλεβάρη

14 Φεβ 2026, 00:01
Κόντρες

Πού να ξέρουν τα Γαλλάκια!

13 Φεβ 2026, 20:58
Πολιτική

Δένδιας γιοκ: καζάν-καζάν για τρεις (με άνισα μερίδια)

13 Φεβ 2026, 19:24
Αγροτικά

Συνεχίζουν το ψέμα περί «αποκλιμάκωσης της ευλογιάς»

Mε κρατικό χρήμα μπαίνουν στην προπαγάνδα και τα αστικά ΜΜΕ

13 Φεβ 2026, 18:47
Πολιτική

Πού το πάει η καμαρίλα των Γλίξμπουργκ;

13 Φεβ 2026, 14:25
Αθλητισμός

Αλ-Ιράντα σημαίνει θέληση, αποφασιστικότητα και επιμονή

13 Φεβ 2026, 13:12
Αγροτικά

Γιατί η EFSA αποδέχεται τα μαϊμουδισμένα στοιχεία που της δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

10.830.204 ήταν τα αιγοπρόβατα στην Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

13 Φεβ 2026, 12:50
Διεθνή

Η 7η Οκτώβρη επηρεάζει τον εσωτερικό ανταγωνισμό και στην αμερικάνικη Δεξιά

13 Φεβ 2026, 10:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Φλεβάρη

13 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τον Νετανιάχου χειρότερα απ’ ό,τι τον μπάτλερ του Μαρ-α-Λάγκο

12 Φεβ 2026, 18:43
Πολιτική

Ερντογάν-Μητσοτάκης: Ακόμα στα «μέλια» (ελέω ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ)

12 Φεβ 2026, 13:55
Υγεία

Γενική Συνέλευση Εργαζόμενων στο «Αττικόν»: Εχουν εδώ και χρόνια μετατρέψει το Αττικό σε ένα εμπορευματοποιημένο νοσοκομείο-εφημεράδικο με εξοντωμένο προσωπικό και ταλαιπωρημένους ασθενείς

12 Φεβ 2026, 10:20
Παιδεία

Ακαδημία Φαρμάκου στην Τρίπολη: Φτηνό εργατικό δυναμικό για τις φαρμακοβιομηχανίες

 Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

12 Φεβ 2026, 09:57
Πολιτισμός

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποσύρει τη συμμετοχή του από τη Συμβουλευτική Επιτροπή του ετήσιου συνέδριου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αρχαιολόγων

Επειδή δεν αποκλείστηκαν οι εκπρόσωποι της γενοκτόνας σιωνιστικής οντότητας

12 Φεβ 2026, 08:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Φλεβάρη

12 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Σουμάγια Γανούσι | Από τον Επστιν μέχρι τη Γάζα: Η διαφθορά της δυτικής ελίτ έχει πλέον αποκαλυφθεί πλήρως

Η Γάζα δεν ήταν απόκλιση από τις αξίες τους, ήταν η κορύφωσή τους

11 Φεβ 2026, 21:14
Εργατικά

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιτίθεται στον Παναγόπουλο;

11 Φεβ 2026, 20:07
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Φλεβάρη

Ημέρα ερωτευμένων.

1901: Ο φοιτητής Πιοτρ Κάρποβιτς εκτελεί τον υπερσυντηρητικό υπουργό Παιδείας Μπογκολέμποφ (Ρωσία).

1901: Στρατιωτικός νόμος στη Μαδρίτη για καταστολή εξεγερμένων κατά της φορολογίας.

1902: Στρατιωτικός νόμος στην Τεργέστη καθώς οι απεργίες για μείωση του ωραρίου εργασίας εξελίσσονται σε αιματηρή εξέγερση.

1947: Αντάρτες καταλαμβάνουν τη Σπάρτη κι ελευθερώνουν τους 233 αριστερούς κρατούμενους στην πόλη.

1973: Αστυνομική εισβολή εναντίον 1.500 φοιτητών στο ΕΜΠ, άγριοι ξυλοδαρμοί, εκατό συλλήψεις, έντεκα παραπομπές.

1974: Συλλαμβάνονται τρία άτομα που μετέφεραν αντιδικτατορικές προκηρύξεις του ΚΚΕ εσ. από τη Δυτική Γερμανία.

1993: 120 χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- υπογράφουν στο Παρίσι σύμβαση για κατάργηση των χημικών όπλων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο. Υπ’ αυτό το πρίσμα, πράγματι, βιγκανισμός και τραμπισμός δεν πάνε μαζί. Όσο ενισχύεται ο δεύτερος, θα μειώνεται η επιρροή του πρώτου».

Εφη Αχτσιόγλου

(Maς έκαναν εντύπωση τα εισαγωγικά στην ανάρτηση της κυρίας Αχτσιόγλου στο facebook. Επειδή στην ίδια ανάρτηση προμοτάριζε άρθρο του «Εθνους» με τίτλο «Vegans μετά το hype – Τραμπ και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φρενάρουν τον βιγκανισμό;», ανατρέξαμε σ’ αυτό και διαπιστώσαμε ότι είναι δικά της λόγια, από συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο αυτού του άρθρου. Είναι να σαλτάρεις διαβάζοντας αυτή τη μπούρδα. Αμα γίνουμε όλες και όλοι βίγκαν, καθαρίσαμε με τον Τραμπ και τον τραμπισμό! Είναι τόσο απλό και δεν το σκέφτηκε κανείς πέρα από τη μαθήτρια του Κατρούγκαλου, υπουργό των Τσιπροκαμμένων, αποτυχούσα  υποψήφια διάδοχο του Τσίπρα -ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κασσελάκη- και σήμερα αγωνιούσα αν θα βρεθεί γι’ αυτήν μια καλή θέση στο νέο τσιπρικό αστερισμό. Λέει κι άλλα η κα Αχτσιόγλου στη συνέντευξή της στο πλαίσιο του παραπάνω άρθρου. Για να μην μας αφήσει καμιά αμφιβολία πως όταν λέει ότι «η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο», αναφέρεται στα ζώα που χρησιμοποιούνται ως τροφή. Στο ethnos.gr το λέει και πιο ωμά: «Για μένα είναι απόκριση σε μια ηθική επιταγή αποδοχής του άλλου ως ακριβώς αυτό που είναι: άλλο. Άλλο με συνείδηση εαυτού. Προφανώς μη ανθρώπινη συνείδηση, σύμφωνοι, αλλά πάντως με μια κάποια συνείδηση εαυτού»! Βουτιά στη μεταφυσική και τον αντιεπιστημονισμό, ένα βήμα πριν από το Βουδισμό. Μια διατροφική επιλογή μετατρέπεται σε ηθικό κατηγόρημα και παίρνει τη μορφή ιδεολογίας, ψευδούς συνείδησης. Στη συνέχεια, η ιδεολογία μετατρέπεται σε πολιτικό πρόταγμα. Ο αντιιμπεριαλισμός-αντικαπιταλισμός μετατρέπεται σε αντιτραμπισμό κι αυτός με τη σειρά του σε βιγκανισμό! Ράβδος εν γωνία, βρέχει. Κι ύστερα, η κα Αχτσιόγλου διαμαρτύρεται ότι την αποκαλούν «φασαία». Μακάρι να ήταν μόνον αυτό. Οι περισσότεροι/ες «φασαίοι-ες» κοιτάζουν τον εαυτούλη τους και δεν πειράζουν κανένα – εκτός από τους υφιστάμενους και τους εργάτες στη δουλειά, αν τύχει και είναι στελέχη καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Η κα Αχτσιόγλου ανήκει σ’ εκείνο το είδος των «φασαίων» πολυτελείας, που έχουν εξουσιαστικές φιλοδοξίες και είναι διατεθειμένοι να στραγγαλίσουν έναν ολόκληρο λαό, να «πατήσουν επί πτωμάτων», προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτές τις εξουσιαστικές φιλοδοξίες. Η ίδια το επιβεβαίωσε αυτό, ως στέλεχος και υπουργός της λυσσασμένης μνημονιακής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo