Είμαστε σίγουροι ότι εννιά στους δέκα εργάτες δε γνωρίζουν πως στα τέλη της περασμένης βδομάδας η ΓΣΕΕ πραγματοποίησε το 36ο συνέδριό της. Και δεν το γνωρίζουν όχι μόνο γιατί το συνέδριο συνδυάστηκε με διακοπές στο πολυτελές Rodos Palace, ούτε γιατί δεν προηγήθηκε καμιά διαδικασία συζήτησης ανάμεσα στους εργάτες, αλλά γιατί η πλειοψηφία της εργατικής τάξης -ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές και ιδιαίτατα στον ιδιωτικό καπιταλιστικό τομέα- έχει γυρίσει την πλάτη της στην ξεπουλημένη στο κεφάλαιο συνδικαλιστική γραφειοκρατία και στις διαδικασίες της.
Οπως όλα τα συνέδρια της ΓΣΕΕ, ήταν κι αυτό ένα συνέδριο μηχανισμών. Γι' αυτό και κανείς δεν ασχολήθηκε με τις αποφάσεις του, αλλά με το αποτέλεσμα των εκλογών, με το πώς μοιράστηκαν τα «κουκιά» των αντιπροσώπων, που κι αυτοί στην πλειοψηφία τους προτίμησαν και κόβουν βόλτες στην τουριστική Ρόδο παρά να παρακολουθούν τις ομιλίες στο συνεδριακό κέντρο.
Η ΠΑΣΚΕ εξακολουθεί να αναλώνει το κεφάλαιο που συγκέντρωσε την εποχή της παντοδυναμίας της, όμως ξαναβγήκε πρώτη δύναμη, παίρνοντας 15 έδρες στην 45μελή διοίκηση της ΓΣΕΕ. Η ΔΑΚΕ διασπάστηκε σε ΔΑΚΕ και Νέα ΔΑΚΕ, με αποτέλεσμα να χάσει τη δεύτερη θέση. Οι δυο ΔΑΚΕ μαζί πήραν (8+4) 12 έδρες και μαζί με την ΠΑΣΚΕ μπορούν να ελέγξουν τη διοίκηση. Η ΔΑΣ του Περισσού πήρε 10 έδρες και είναι δεύτερη δύναμη, χάρη στη διάσπαση της ΔΑΚΕ. Το ΜΕΤΑ, με στελέχη της ΛΑΕ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και την πλειοψηφία των πρώην πασόκων του ΕΜΕΙΣ (Φωτόπουλος, Καλφαγιάννης και σία) κατάφερε να πάρει 7 έδρες (τις δύο τις έδωσε στους Φωτοπουλοκαλφαγιάννηδες). Το ΕΜΕΙΣ, όμως, διασπάστηκε και η μειοψηφία του κατέβηκε με τη δική της ταμπέλα, καταφέρνοντας να πάρει 1 έδρα.
Φυσικά, οι Λαφαζανικοί δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα καραγκιοζιλίκια. Αφού κατήγγειλαν το ΠΑΜΕ για… αντιενωτική πολιτική, μίλησαν για «συνέδριο υπόγειων συνεννοήσεων, παρασκηνιακών συναλλαγών, σκοπιμοτήτων κατά τη διαδικασία νομιμοποίησης των αντιπροσώπων καθώς και ασφυκτικών πιέσεων στους συνέδρους, με αποκλειστικό στόχο τη διαμόρφωση των επιθυμητών συσχετισμών», λες και υπήρχε περίπτωση να συμβεί κάτι διαφορετικό σ' αυτό το επίπεδο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Και κατέληξαν στη γελοιότητα ότι «βασικός στόχος, ήταν να μην αναδειχθεί ο νέος ταξικός ριζοσπαστικός πόλος της ΕΑΚ που στηρίχθηκε από το ΜΕΤΑ και το ΕΜΕΙΣ σε τρίτη δύναμη και με αυξημένη επιρροή»! Ακόμη και τη μειοψηφία του ΕΜΕΙΣ να έπαιρναν και η ΔΑΚΕ να έμενε διασπασμένη, τρίτη δύναμη δεν έβγαιναν. Αυτό λένε οι αριθμοί. Εκτός αν η ΠΑΣΚΕ τους πήρε μερικούς… υπό μεταγραφή.