Την προηγούμενη βδομάδα αναφερθήκαμε στην εγκύκλιο του Γ. Κουτρουμάνη, με την οποία κατοχυρώνεται δήθεν το δικαίωμα θεμελίωσης σύνταξης των γυναικών που μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2010 έχουν 5.500 ημέρες εργασίας και ανήλικο παιδί, χωρίς όμως να είναι και 55 χρονών. Αναφέραμε ότι αυτή η κατοχύρωση είναι πέτσινη και γι’ αυτό χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση προκειμένου όλοι οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, και όχι μόνο οι γυναίκες με ανήλικο παιδί, να θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μόνο με τα χρόνια ασφάλισης. Αναφέραμε, ακόμη, ότι η Διεύθυνση Παροχών του ΙΚΑ αναγκάστηκε να υποβάλει στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΓΚΑ) 13 ερωτήματα μόνο για το άρθρο 10 του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010.
Μάθαμε, ότι η αρμόδια Διεύθυνση της ΓΓΚΑ ετοίμασε το σχέδιο απαντήσεων στα υπόλοιπα 12 ερωτήματα της Διεύθυνσης Παροχών του ΙΚΑ και ότι η υπογραφή αυτού του σχεδίου κόλλησε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενου του εισηγητικού κειμένου, όμως από το περιεχόμενο των ερωτήσεων μπορούμε να συμπεράνουμε, ότι δεν είναι εύκολο στον Γ. Κουτρουμάνη να το υπογράψει. Γιατί επέλεξε να ξεπεράσει τα τεράστια προβλήματα του ν. 3863/2010 με εγκυκλίους και όχι με νομοθετική ρύθμιση.
Ενα παράδειγμα: Στα αναπάντητα ερωτήματα είναι και το πότε θα συνταξιοδοτηθούν οι γυναίκες (χωρίς ανήλικα παιδιά), που έχουν μέχρι 31 Δεκέμβρη του 2010 4.500 ημέρες εργασίας και δεν είναι 60 χρονών. Αν οι υπηρεσιακοί παράγοντες απάντησαν, ότι δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 60, αλλά σε μεγαλύτερη ηλικία, τότε πώς να το υπογράψει ο Γ. Κουτρουμάνης και πώς να δικαιολογήσει την υπογραφή για τις γυναίκες με ανήλικο παιδί, που έβαλε στην εγκύκλιο της 1ης Νοέμβρη του 2010; Αν απάντησαν ότι θεμελιώνουν κι αυτές δικαίωμα σύνταξης στα 60, τότε δημιουργείται γενικότερο πρόβλημα. Αποδεικνύεται ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.
Επαναλαμβάνουμε, ότι εδώ και τώρα απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου και οι ασφαλισμένοι και ασφαλισμένες στο ΙΚΑ να θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μόνο με τα χρόνια ασφάλισης.