Στις 25 Νοέμβρη του 2010 ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου με το οποίο ενσωματώθηκε στο ελληνικό Δίκαιο η οδηγία 54 του 2006 για την «Εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών γυναικών σε θέματα εργασίας…». Στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου αυτού, (άρθρο 9 της οδηγίας διαβάζουμε:
«1. Αντιβαίνουν στην αρχή της ίσης μεταχείρισης διατάξεις που βασίζονται στο φύλο… προκειμένου: […] στ) να επιβάλουν διαφορετικά όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση» (η επισήμανση δική μας).
Για το θέμα αυτό η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής στην έκθεσή της επισημαίνει ανάμεσα στ’ άλλα:
«Επισημαίνεται ότι, προς το σκοπό της εξίσωσης των ορίων ηλικίας για άνδρες και γυναίκες, ο ν. 3863/2010 (άρθρο 10) και ο ν.3865/2010 (άρθρο 6) περιλαμβάνουν μεταβατικές διατάξεις (αύξηση κατά ένα ή δύο συντάξιμα έτη για κάθε ημερολογιακό έτος) για τις γυναίκες ασφαλισμένες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και για τις γυναίκες ασφαλισμένες του Δημοσίου, αντιστοίχως, ενώ το προτεινόμενο άρθρο δεν περιλαμβάνει αντίστοιχη πρόβλεψη. Τίθεται συνεπώς το ερώτημα εάν αυτές οι μεταβατικές διατάξεις θα συνεχίσουν να ισχύουν ή εάν πρέπει να θεωρούνται καταργηθείσες δυνάμει της υπό ψήφιση διάταξης (εφόσον, εννοείται, αυτή ψηφισθεί ως έχει)» (οι επισημάνσεις δικές μας).
Τι λένε οι καθηγητάδες της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής στον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κουτρουμάνη; Εάν δεν εισάγεις και στη διάταξη αυτή τις μεταβατικές διατάξεις των άρθρων 10 και 6 των νόμων 3863 και 3865 του 2010, για την εξίσωση των ορίων ηλικίας, και ψηφίσεις τη διάταξη αυτή ως έχει, τότε θα θεωρηθεί ότι αυτές οι μεταβατικές διατάξεις καταργήθηκαν και επομένως θα υποχρεωθούν οι γυναίκες από την 1η Γενάρη του 2011 να συνταξιοδοτούνται στα 65 σε όλες τις περιπτώσεις και όχι μόνο οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά.
Το ίδιο επισήμαναν και οι βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Ο Γ. Κουτρουμάνης, όμως, αρνήθηκε να εισάγει τις μεταβατικές διατάξεις, ισχυριζόμενος ότι αυτή η διάταξη αφορά τα επαγγελματικά ταμεία. Και εάν ακόμη ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε όφειλε να κάνει ρύθμιση για τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους, μιας και οι Κομισάριοι βάφτισαν το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων ως επαγγελματικό ταμείο και ως τέτοιο θα συνεχίζουν να το βλέπουν.
Το συμπέρασμα είναι ότι με την ψήφιση του νόμου αυτού περιπλέχτηκαν ακόμη περισσότερο τα ζητήματα της συνταξιοδότησης των γυναικών, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ο δε Γ. Κουτρουμάνης, που επέλεξε την τακτική των νομικά ακάλυπτων εγκυκλίων, προκειμένου να αποκρύψει το μπάχαλο και το αλαλούμ των διατάξεων των δύο αντιασφαλιστικών νόμων 3863 και 3865 του 2010, συνεχίζει την τακτική να μην υπογράφει το έγγραφο με τις απαντήσεις στα ερωτήματα της Διεύθυνσης Παροχών του ΙΚΑ. Διεύθυνση που κατακλύζεται από εργαζόμενες γυναίκες στα γραφεία της και βομβαρδίζεται με τηλεφωνήματα προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά.Ο υπουργός, όμως, τους γράφει όλους στα π…ρια του.