Σε «ομάδα εργασίας» υποβίβασε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης την «Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων», την έναρξη των εργασιών της οποίας κήρυξε ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα. Η δήλωση έγινε στο πρωινάδικο του ΣΚΑΙ, την περασμένη Δευτέρα, και δεν έγινε τυχαία. Ο Κουτρουμάνης ξέρει πολύ καλά, ότι μέσα σε 40 μέρες δεν μπορεί να γίνει καμιά κρίση με επιστημονική βάση, αλλά μόνο μια «ξεπέτα», βάσει της οποίας θα διεκπεραιωθεί η βασική εντολή του Μνημόνιου: το 90% των επαγγελμάτων και χώρων πρέπει να απενταχθεί από το καθεστώς ΒΑΕ του ΙΚΑ.
Οταν αναφέρθηκε στο έργο της «ομάδας εργασίας», ο Κουτρουμάνης υπήρξε ακόμη πιο σαφής, λέγοντας ότι αυτή «αξιολογεί και αξιοποιεί και τα πορίσματα που έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα και τη διεθνή εμπειρία, ώστε να έχουμε μέχρι τις 15 Ιουνίου μια πρόταση για τη νέα λίστα». Μπορεί κατά την κήρυξη των εργασιών της Επιτροπής να έλεγε ότι δεν τη δεσμεύουν τα προηγούμενα πορίσματα και πως πρέπει να φτάσει σε μια «λύση επιστημονικά τεκμηριωμένη και κοινωνικά δίκαιη», χωρίς να «δεσμεύεται σε συγκεκριμένες αριθμητικές προσεγγίσεις και στόχους», αυτά όμως ήταν για να χαϊδέψει τ’ αυτιά των μελών της Επιτροπής και να έχει τη συνενοχή τους. Τώρα, λέει το αυτονόητο: ότι η Επιτροπή δεν χρειάζεται να κάνει καμιά αυτοτελή επιστημονική έρευνα (πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να κάνει μέσα σε σαράντα μέρες τέτοια δουλειά), αλλά να φτιάξει μια πρόταση βάσει του ανατριχιαστικού πορίσματος της περιβόητης Επιτροπής Μπεχράκη.
Η κυβέρνηση ανοίγει και πάλι το Ασφαλιστικό. Δεν είναι μόνο ο αποχαρακτηρισμός και η απένταξη του 90% από τα ΒΑΕ, είναι και οι ετοιμασίες για «γενναίες» περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Ο Κουτρουμάνης, πάλι στο πρωινάδικο του ΣΚΑΙ, μίλησε για ανάγκη μείωσης των συντάξεων, σταδιακά. Αναφέρθηκε, επίσης, στο έλλειμμα που έχει το ΕΤΕΑΜ, «ξεχνώντας» να πει ότι από τα τουλάχιστον 6 δισ. που χρωστούσε το ΙΚΑ στο ΕΤΕΑΜ (τα χρησιμοποιούσαν οι κυβερνήσεις για να κλείνουν «τρύπες») δόθηκαν με ρύθμιση μόνο 2 δισ., ενώ η αιμορραγία του μεγαλύτερου επικουρικού ταμείου συνεχίζεται και οδηγεί σε άγρια περικοπή των συντάξεων που χορηγεί.
Η κοινωνική ασφάλιση βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο και ο τελευταίος αντιασφαλιστικός νόμος ορίζει σαφώς (ακολουθώντας τις επιταγές του Μνημόνιου), πως η ασφαλιστική δαπάνη δεν πρέπει ν’ αυξηθεί πάνω από 2,5% σε σχέση με το 2010. Τα δεδομένα είναι καταστροφικά από την άποψη των εσόδων. Δεν είναι μόνο η ανεργία, η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία. Είναι και η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροκλοπή που οργιάζουν εξαιτίας της κρίσης. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Ο συνταξιούχος, φυσικά.