Μπορεί να διαμαρτύρεται ακόμα και η ΓΣΕΕ, μπορεί τα σωματεία που υπέγραψαν συμβάσεις κάτω από τα προβλεπόμενα στην ΕΓΣΣΕ να είναι «γαλάζια», όμως στη σημερινή συγκυρία το υπουργείο Εργασίας δεν κοιτάζει το πολιτικό χρώμα των εργατοπατέρων, αλλά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων του Μνημόνιου. Γι’ αυτό και η ίδια η Κατσέλη έκανε καθαρό πως η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με μισθούς χαμηλότερους από την ΕΓΣΣΕ είναι νόμιμη και γι’ αυτό η σύμβαση θα γίνει εκτελεστή.
Τη σύμβαση υπέγραψε το εργοδοτικό σωματείο της εταιρίας σεκιούριτι G4S και προβλέπει μισθός 640 ευρώ (μικτά), δηλαδή 100 ευρώ κάτω και απ’ αυτή την επαίσχυντη ΕΓΣΣΕ. Μάλιστα, στη σύμβαση οι καπιταλιστές και τα τσιράκια τους αναφέρονται ευθέως στο Μνημόνιο και συγκεκριμένα στην «εφαρμογή της διατάξεως της παραγράφου 7 του άρθρου 2 του Ν.3845/2010», στην οποία ορίζεται ότι «οι όροι των Ομοιοεπαγγελματικών και Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας». Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι απασχολούνται στη φύλαξη των σταθμών του Ηλεκτρικού και η ΗΣΑΠ ΑΕ έκανε δεκτή τη σύμβαση!
Ανοιξε έτσι ο δρόμος για την υπουργική απόφαση που ετοιμάζει η Κατσέλη για να νομιμοποιήσει πλήρως αυτές τις διαδικασίες, ανοίγοντας το δρόμο στην εξαφάνιση του συστήματος συλλογικών συμβάσεων εργασίας που υπάρχει μέχρι τώρα. Οσο για τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ που διαμαρτύρεται και σκίζει τα ρούχα της, σύντομα θα κάνει δεκτή και αυτή τη ρύθμιση, όπως έκανε και όλες τις προηγούμενες. Αλλωστε, με την Κατσέλη βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή.
Μετά την ήπια ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η Κατσέλη εξέδωσε απαντητικό δελτίο Τύπου, με το οποίο προσπάθησε να θολώσει τα νερά. Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ –είπε– «διαστρεβλώνει πλήρως το περιεχόμενο της άτυπης ενημέρωσης προς τους διαπιστευμένους συντάκτες». Και ποιες είναι οι θέσεις του υπουργείου; Είναι «υπέρ της σύναψης συλλογικών συμβάσεων που διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς καθώς και αποτρέπουν την “εργασιακή ζούγκλα”», βρίσκεται σε «διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για την προώθηση ρύθμισης που αφορά στην εφαρμογή διατάξεων αναφορικά με τις ΣΣΕ, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 του Ν. 3845/10» και «το υπουργείο δεν παρεμβαίνει στις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και ο έλεγχος νομιμότητας των συμβάσεων ασκείται από τη Δικαιοσύνη».
Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Είναι ή όχι παράνομη μια σύμβαση που προβλέπει μισθό κατώτερο από της ΕΓΣΣΕ; Γιατί δεν το λέει η υπουργός, αλλά παραπέμπει στα δικαστήρια; Γιατί ο ΗΣΑΠ, που είναι κρατικός οργανισμός, δέχεται να εφαρμόσει μια τέτοια σύμβαση ο εργολάβος του; Και παραπέρα. Τι προβλέπει ο νόμος που εισήγαγε στην ελληνική έννομη τάξη το Μνημόνιο; Προβλέπει αυτό που αναφέρουν οι εργατοπατέρες με τους καπιταλιστές της G4S. Οτι οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών και της ΕΓΣΣΕ. Σύντομα, θα το νομοθετήσει κιόλας η Κατσέλη.