Ενα 24ωρο την έβγαλαν στη φυλακή του αεροδρόμιου της Καζαμπλάνκα οι δυο πρώτοι πρώην απεργοί πείνας που ταξίδεψαν στο Μαρόκο, κάνοντας χρήση της άδειας ταξιδιού που ανακοίνωσε ο υπουργός Προ Πο Χρήστος Παπουτσής. Οι μαροκινές αρχές δεν είχαν καμιά ενημέρωση για το χαρτί που τους επεδείκνυαν οι μετανάστες («απόφαση αναβολής της απομάκρυνσης»), το οποίο είναι γραμμένο μόνο στα ελληνικά! Είδαν κι έπαθαν οι δυο πρώην απεργοί πείνας μέχρι να πείσουν την Ασφάλεια του αεροδρόμιου ότι νομίμως ταξίδεψαν από την Αθήνα στο Μαρόκο.
Και επειδή η έλλειψη ενημέρωσης των αρχών του Μαρόκου σημαίνει πως δεν προτίθενται να επιτρέψουν στους πρώην απεργούς πείνας να επιστρέψουν στην Ελλάδα, πράγμα που γνωρίζουν οι μετανάστες, με το που αφέθηκαν ελεύθεροι άρχισε ένας μαραθώνιος μπας και βρουν άκρη μέσω των ελληνικών αρχών. Μετάβαση στην πρωτεύουσα Ραμπάτ, απ’ όπου τους έστειλαν πάλι πίσω στην Καζαμπλάνκα, για να απευθυνθούν στο εκεί Προξενικό Γραφείο της Ελλάδας. Οταν επιτέλους διάβηκαν την πόρτα του, πληροφορήθηκαν ότι οι ελληνικές αρχές στο Μαρόκο δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα για την άδεια ταξιδιού που έδωσε ο Παπουτσής. «Περάστε ξανά σε 10 μέρες», ήταν η απάντηση που τους έδωσαν για να τους ξεφορτωθούν!
Αντί να πάνε στις οικογένειές τους, που έχουν τόσα χρόνια να τους δουν, οι πρώην απεργοί πείνας έβγαλαν ένα διήμερο μεταξύ φυλακής και ελληνικών προξενικών αρχών, για να φύγουν τελικά άπρακτοι και με την αγωνία αν τελικά θα μπορέσουν να επιστρέψουν νόμιμα στην Ελλάδα! «Βιαστήκατε να φύγετε», τους είπαν ξεδιάντροπα μερικοί από εκείνους που δήλωναν ότι με το δελτίο Τύπου του Παπουτσή λύθηκε το ζήτημα της άδειας ταξιδιού!
Επικοινωνήσαμε επανειλημμένα με την πρεσβεία του Μαρόκου στην Αθήνα και η απάντηση που πήραμε από τον πρέσβη είναι πως η πρεσβεία δεν έχει καμιά σχετική ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση για το δικαίωμα ταξιδιού των πρώην απεργών πείνας. Η προτροπή της πρεσβείας ήταν ν’ απευθυνθούμε στην ελληνική κυβέρνηση για ενημέρωση! Τόσο είναι το ενδιαφέρον του μοναρχικού καθεστώτος του Μαρόκου για τους υπηκόους του που ζουν ως μετανάστες στην Ελλάδα.
Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης είχαμε άλλο τραγέλαφο. Απαντώντας σε γραπτό αίτημά μας, με το οποίο ζητούσαμε την εγκύκλιο απόφαση του Παπουτσή για την άδεια ταξιδιού των 300 απεργών πείνας, ο υποστράτηγος Κατριαδάκης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, μας απάντησε λες και απαντούσε σε Χαχόλους. Επανέλαβε αυτολεξεί το δελτίο Τύπου του υπουργείου. Σ’ αυτή τη γραπτή απάντηση, όμως, αναφέρεται ρητά ότι υπάρχει η «από 21-03-2011 Απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη». Εμείς επανήλθαμε με νέο έγγραφο, στο οποίο σημειώνουμε ότι ζητήσαμε την Απόφαση του υπουργού και όχι το δελτίο Τύπου. Αν δεν θέλουν να μην μας τη δώσουν, τότε να μας απαντήσουν αρνητικά και όχι να επιχειρούν ντρίπλες που δεν πιάνουν ούτε σε ανόητους. Περιμένουμε απάντηση και δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από το δικαίωμά μας να πάρουμε την Απόφαση Παπουτσή, η οποία αποτελεί δημόσιο έγγραφο.
Στο μεταξύ, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Αθ. Νάκου, ο Παπουτσής εξέφρασε… έκπληξη που ο Νάκος «εξακολουθεί να μιλά για εγκύκλιο». Απέδωσε σε «παραδρομή» την αναφορά του δελτίου Τύπου σε εγκύκλιο και επανέλαβε όσα είχε απαντήσει και γραπτά μετά την πρώτη δήλωση Νάκου. Οτι, δηλαδή, δεν πρόκειται για εγκύκλιο ή για κανονιστική απόφαση, αλλά για παροχή οδηγιών προς τις υπηρεσίες αλλοδαπών, το περιεχόμενο των οποίων περιλαμβάνεται αυτούσιο στο δελτίο Τύπου! Οταν, όμως, ο επιτελής του μιλά στο έγγραφο που έστειλε σε μας για «Απόφαση Υπουργού» (και μεις ξέρουμε και την αιτιολογική βάση της απόφασης, που δεν θα υπήρχε ποτέ σ’ ένα κείμενο οδηγιών), καλό θα είναι να σταματήσει τα ψέματα ο υπουργός και να δώσει στη δημοσιότητα την απόφασή του, εφοδιάζοντας τους πρώην απεργούς πείνας με έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να γυρίσουν απρόσκοπτα στην Ελλάδα και ενημερώνοντας τις χώρες καταγωγής τους για το νόμιμο της επιστροφής τους στην Ελλάδα.
Ο Παπουτσής χαρακτήρισε «νόμιμη, αλλά οριακή» την απόφαση για την άδεια ταξιδιού, την ίδια στιγμή, όμως, για να «ταπώσει» τον Νάκο, ανέφερε ότι «η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα ταξιδιού δεν είναι κάτι καινούργιο στη Δημόσια Διοίκηση». Αυτή είναι και η μοναδική αλήθεια που είπε. Οπως έχουμε γράψει, έχουν υπάρξει πολλές αποφάσεις για άδεια ταξιδιού. Παγίως, μάλιστα, τουλάχιστον από το 2006, δυνατότητα απεριόριστων ταξιδιών στη χώρα καταγωγής τους έχουν όσοι μετανάστες έχουν κερδίσει αναβολή της απέλασης (ή έχουν έστω προσωρινή διαταγή) από Διοικητικό Δικαστήριο. Γιατί, λοιπόν, παρουσιάζεται ως κατ’ εξαίρεση και οριακής νομιμότητας η άδεια ταξιδιού στους 300; Να δοθεί εδώ και τώρα και σ’ αυτούς το δικαίωμα που έχουν και όσοι παίρνουν αναβολή της απέλασης από δικαστήριο.