Ξεπέρασε κάθε όριο η αντεισαγγελέας εφετών Μ. Αρχοντίδου με την πρόταση της για την ενοχή όλων των κατηγορούμενων, για όλες τις πράξεις, για τις οποίες κατηγορούνται σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ζήτησε μόνο να κηρυχθεί ως απαράδεκτη η ποινική δίωξη για συμμετοχή σε «τρομοκρατική» οργάνωση των έξι από τους οκτώ κατηγορούμενους λόγω δεδικασμένου (είχαν αθωωθεί με προηγούμενες αποφάσεις) και για τους Κ. Σακκά και Γερ. Τσάκαλο λόγω εκκρεμοδικίας.
Η ακροαματική διαδικασία ήταν πολύμηνη. Εξετάστηκαν δεκάδες μάρτυρες από τους 64 που είχαν κληθεί από την εισαγγελία και δεν αναγνώρισαν κανέναν από τους κατηγορούμενους. Τα στοιχεία του κατηγορητηρίου ήταν σαθρά. Για παράδειγμα, αποτυπώματα σε κινητά αντικείμενα, που ήταν γνωστά στην Αντιτρομοκρατική από το 2010 και δεν είχαν κριθεί στο πρώτο στάδιο για να παραπέμψουν κάποιους από τους κατηγορούμενουςΣτη συνέχεια, κρίθηκε από την Αντιτρομοκρατική και το δικαστικό μηχανισμό ότι πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη (π.χ. για τον Κ. Σακκά, προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος προφυλάκισής του πέρα ακόμη και από το 30μηνο).
Το αποτύπωμα, για παράδειγμα, του Κ. Σακκά βρέθηκε σε μια σακούλα που ήταν στο σπίτι του Χαλανδρίου, που σκόπιμα η Αντιτρομοκρατική χαρακτήρισε ως γιάφκα, προκειμένου να δικαιολογεί το συνεχές πογκρόμ κατά αναρχικών αγωνιστών. Και ενώ ο Γερ. Τσάκαλος δήλωσε στο τρομοδικείο, ότι τη σακούλα τη μετέφερε αυτός στο σπίτι στο Χαλάνδρι, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του Κ. Σακκά για όλες τις πράξεις του κατηγορητηρίου (όπως και όλων των υπόλοιπων κατηγορούμενων).
Η εισαγγελέας αγνόησε προκλητικά την ακροαματική διαδικασία και πρότεινε την ενοχή όλων των κατηγορούμενων, Το έκανε προφανώς επειδή δεν προέκυψε για όλους σχεδόν τους κατηγορούμενους κάποιο στοιχείο που θα μπορούσε να στηρίξει κάποια έστω από τις κατηγορίες. Με βάση τη ζωντανή ακροαματική διαδικασία δεν μπορούσε να στηρίξει το κατηγορητήριο και κατέφυγε στο αναμάσημα του βουλεύματος!
Οπως προβλέπει ο πυρήνας του ισχύοντος (αστικού) ποινικού δικαίου, οι εισαγγελείς και οι δικαστές οφείλουν να εξατομικεύουν τις κατηγορίες και όχι να προτείνουν την ενοχή όλων των κατηγορούμενων συλλήβδην για όλες τις πράξεις. Η υιοθέτηση του κατηγορητήριου από την αντεισαγγελέα Αρχοντίδου δεν μας ξάφνιασε, γιατί κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας έδωσε πολλά δείγματα γραφής που η ανάλυσή τους οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο συμπέρασμα ότι θα προτείνει την ενοχή όλων των κατηγορούμενων, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν προέκυψαν στοιχεία ενοχής από την ακροαματική διαδικασία.
Το δικαστήριο θα διαπράξει δικονομικό ατόπημα αν υιοθετήσει, μερικά ή ολικά, την πρόταση της εισαγγελέα ή αν οδηγηθεί και αυτό, από άλλο δρόμο, σε καταδικαστική απόφαση χωρίς εξατομίκευση των κατηγοριών και αγνοώντας την ακροαματική διαδικασία.
Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη 22 Δεκέμβρη με τις αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης.