Η ΔΟΕ αναγκάστηκε από τα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία του κοροναϊού να ανακοινώσει την Τρίτη 24/3 την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Χωρίς να κρατούν τα προσχήματα και αδιαφορώντας για την υγεία των αθλητών, ΔΟΕ, κυβέρνηση της Ιαπωνίας και Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων έδωσαν τον υπέρ πάντων αγώνα για να πραγματοποιηθούν κανονικά οι αγώνες, προκειμένου να αποφύγουν τις οικονομικές συνέπειες από τη ματαίωση της διοργάνωσης.
Με τη στάση τους απέδειξαν ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι μια μεγάλη μπίζνα που στοχεύει στην εξασφάλιση του μέγιστου κέρδους για όλους όσοι επενδύουν στο "ολυμπιακό ιδεώδες". Και αν υπήρχαν κάποιοι "ρομαντικοί" που πίστευαν ότι, παρά την εμπορευματοποίηση των αγώνων, η ευγενής άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι είναι το βασικό συστατικό των αγώνων, φρόντισε να τους προσγειώσει στην πραγματικότητα ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Τόκιο 2020, Γιοσίρο Μόρι.
Μόλις τέσσερις μέρες μετά την ανακοίνωση της αναβολής, ο Μόρι έστειλε επιστολή στις παγκόσμιες ομοσπονδίες των 33 θερινών ολυμπιακών αθλημάτων και τους ζήτησε να περάσουν από το ταμείο και να καταβάλουν το ποσό που τους αναλογεί για να καλυφθεί το κόστος της ματαίωσης των αγώνων. Χαρακτηριστικό είναι το εξής απόσπασμα από την επιστολή του: «Η έξτρα δαπάνη που θα προκύψει από την αναβολή είναι αναπόφευκτη. Θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς το να αποφασίσουμε ποιος θα υποστηρίξει αυτό το κόστος και με ποιο τρόπο θα γίνει η κατανομή».
Στο κόστος της αναβολής συμπεριλαμβάνονται τα φράγκα που θα χαθούν από τους χορηγούς, οι ρήτρες που θα πρέπει να καταβάλουν η γιαπωνέζικη κυβέρνηση και η Οργανωτική Επιτροπή, το λειτουργικό κόστος και τα έξοδα των εμπλεκόμενων στην προετοιμασία και την υποστήριξη των αγώνων, αλλά και το κόστος για τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις που θα πρέπει να ανακατασκευαστούν, αφού κάποιες από αυτές δε θα είναι διαθέσιμες του επόμενο καλοκαίρι.
Αν και στην επιστολή δεν αναφέρεται συγκεκριμένο ποσό, σύμφωνα με διαρροές από κύκλους της ΔΟΕ το κόστος της αναβολής μπορεί να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ. Κοντά σε αυτό το ποσό είναι και η εκτίμηση του τον , καθηγητή Οικονομικών στο του , ο οποίος μελετά τον οικονομικό αντίκτυπο των Αγώνων. Η αναβολή υπολογίζεται σε 641 δισεκατομμύρια γιεν ή 5,47 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αφορά κατά το μεγαλύτερο μέρος το πραγματικό κόστος, όπως συντήρηση χώρου, επανεκτύπωση υλικού και πρόσληψη νέων εθελοντών (423 δισεκατομμύρια γιεν ή 3,61 δισεκατομμύρια ευρώ) και το υπόλοιπο αφορά το πλήγμα στη γιαπωνέζικη οικονομία.
Οπως είναι φυσικό, η απαίτηση των Γιαπωνέζων για συμμετοχή στην κάλυψη της ζημιάς έχει φέρει γκρίνια στις Ομοσπονδίες, καθώς εκτός από τα φράγκα που απαιτεί η οργανωτική επιτροπή του Τόκιο, θα πρέπει να βρουν έσοδα για να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και την προετοιμασία των αθλητριών/τών για το χρονικό διάστημα μέχρι το καλοκαίρι μου 2021. Ηδη, η Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή ζήτησε από την κυβέρνηση Τζόνσον να τη στηρίξει οικονομικά, προκειμένου να αντεπεξέλθει στα έξοδα της προετοιμασίας και για να εξασφαλίσει εκ νέου τις ολυμπιακές χορηγίες που ξεπερνούν τα 65.000.000 ευρώ.