Θυμόσαστε το , όταν ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε στην εκπομπή της ότι τα νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια που έβριζαν το ΕΣΥ πρέπει να το βουλώσουν; Ο Κακλαμάνης, που υπήρξε πανεπιστημιακός γιατρός και ανήκει στη λεγόμενη «λαϊκή (ακρο)δεξιά», από τη μια έχει προηγούμενα με την Τρέμη (από την εποχή του Mega, όταν τον «βυσμάτωνε» στις δημοτικές εκλογές του 2015, που κατέβαινε ως «αντάρτης» της ΝΔ στην Αθήνα), και από την άλλη κατάλαβε ότι τώρα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να παρουσιαστούν οι απόψεις υπέρ της ιδιωτικοποίησης της Υγείας σαν προσωπικές απόψεις κάποιων «ιδεοληπτικών νεοφιλελεύθερων» και όχι ως επίσημες απόψεις της ΝΔ, η οποία διέπεται από τις αρχές του «κοινωνικού φιλελευθερισμού».
Ομως, οι νεοφιλελεύθερες απόψεις για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας δεν είναι προσωπικές απόψεις του γνωστού τηλε-Μπάμπη ή της Ξαφά. Είναι επίσημες απόψεις της κυβέρνησης και έχουν διατυπωθεί και πρόσφατα –εν μέσω εξάπλωσης της επιδημίας του κοροναϊού, λίγο προτού αυτή ανακηρυχθεί απί τον ΠΟΥ σε πανδημία- από κυβερνητικά χείλη, με τον πιο επίσημο τρόπο.
Το θέμα το είχαμε κρατήσει για να το σχολιάσουμε κάποια στιγμή στην «Κόντρα». Δε βρέθηκε χώρος και παρέμεινε στο αρχείο μας, για ν’ αποκτήσει ξαφνικά ξεχωριστή επικαιρότητα.
Γράφαμε προχθές για τους και το πέταγμα στο καλάθι των αχρήστων των αιτημάτων των υγειονομικών για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Aυτή η πολιτική δεν είναι τυχαία. Είναι απότοκη της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης, της πολιτικής του «λιγότερο κράτος» (όταν αφορά τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους και όχι όταν αφορά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του), της εκχώρησης στους ιδιώτες καπιταλιστές κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών, οι οποίες ξανοίγουν δρόμους μέγιστης κερδοφορίας.
Στις 25 του Φλεβάρη, έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας. Ο Μηταράκης, που αγαπούσε να τάζει στις ασφαλιστικές εταιρίες ότι η κυβέρνηση θα τους εκχωρήσει την «πίτα» της επικουρικής ασφάλισης, είχε μετακινηθεί στο επανασυσταθέν υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, γι’ αυτό φέτος στάλθηκε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο εξίσου νεοφιλελεύθερος και περισσότερο ακροδεξιός Αδωνις Γεωργιάδης.
Το πρώτο που έκανε ο υπουργός Μπουμπούκος ήταν να θυμίζει στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιριών ότι . Οπως είπε, .
Πέρασε, όμως, εκείνη η… μαύρη εποχή: . Προσέξτε την αλαζονεία και το καουμποϊλίκι του νεοφιλελεύθερου: η κοινωνία δεν μας άφηνε να κάνουμε αυτά που θέλαμε, αλλά τώρα που είμαστε αυτοδύναμοι θα του μπιμπίσουμε τη μάνα, δεν καταλαβαίνουμε Χριστό.
Ποια είναι αυτά που η αντίδραση του ελληνικού λαού δεν τους επέτρεπε να κάνουν, αλλά θα τα κάνουν τώρα; Ο υπουργός Μπουμπούκος το εξήγησε:
Ηταν, λοιπόν, έτοιμοι να προχωρήσουν σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Οχι μόνο να εκχωρήσουν στους ιδιώτες την ΠΦΥ, όχι μόνο να μπάσουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα μέσα στα νοσοκομεία, αλλά να δώσουν ακόμα και το μάνατζμεντ δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες καπιταλιστές. Γι’ αυτό ο Κικίλιας είχε αρχίσει να μετατρέπει κρατικά νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (αλλιώς δε θα μπορούσε να εκχωρηθεί το μάνατζμεντ σε ιδιώτες).
Επαναλαμβάνουμε ότι αυτά λέγονταν στις 25 Φλεβάρη, δεκαπέντε μέρες προτούν ο ΠΟΥ αναγκαστεί να κηρύξει πανδημία της CoviD-19. Η πανδημία τους χάλασε τα σχέδια. Για την ακρίβεια, τους ανάγκασε να αναβάλουν τα σχέδιά τους. Δεν τα εγκατέλειψαν, όμως. Περιμένου να ησυχάσει η κατάσταση για να επανέλθουν δριμύτεροι. Και τότε θ’ ακούσουμε πολλά ενάντια σ’ αυτούς που σήμερα χειροκροτούν: «συντεχνίες», «ιδεοληπτικοί», «τεμπέληδες», «αναποτελεσματικοί» και τα παρόμοια. Κάθε επιχείρηση ιδιωτικοποίησης συνοδεύεται υποχρεωτικά από μια εκστρατεία συκοφάντησης αυτών που αναγκαστικά θ’ αντιδράσουν πρώτοι: των εργαζόμενων στον προς ιδιωτικοποίηση τομέα.
Υπό το φως των όσων παραθέσαμε παραπάνω εύκολα γίνεται αντιληπτό γιατί η κυβέρνηση . Μόλις προχθές, ο ίδιος ο Μητσοτάκης ευχαρίστησε δημόσια τον Αποστολόπουλο του «Ιατρικού Αθηνών» (την είδηση φρόντισε να πει ο Χαρδαλιάς, στην καθημερινή ενημέρωση που κάνει μαζί με τον Τσιόδρα, για να την ακούσει όλος ο κόσμος), επειδή διέθεσε στο υπουργείο Υγείας το μικρό «μαγαζί» του ομίλου του στο Περιστέρι. Οι καπιταλιστές δεν είναι ηλίθιοι. Ξέρουν να υπερασπίζονται τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Αυτή τη στιγμή η κοινωνία βρίσκεται απέναντί τους. Αυτή τη στιγμή ακόμα και οι «αγρίως νεοφιλελεύθεροι» είναι αναγκασμένοι να χειροκροτούν γιατρούς και νοσηλευτές του δημόσιου συστήματος Υγείας (βρίζοντας από μέσα τους). Αυτή τη στιγμή το αίτημα της επίταξης ακούγεται πολύ έντονο. Το έχουν υιοθετήσει και αντιπολιτευόμενα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ο Αποστολόπουλος έκανε αυτή την κίνηση μπας και καταφέρει να απαλύνει την πίεση. Παραχώρησε ένα μικρό «μαγαζί» για να συνεχίσουν να λειτουργούν ανενόχλητα τα μεγάλα.
ΥΓ. Την περασμένη Κυριακή, στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο υπουργείο Υγείας, ρωτήθηκε ο Κοντοζαμάνης: «Γιατί δεν έχετε επιτάξει τις ιδιωτικές μονάδες υγείας στο σχεδιασμό του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας;». Απάντησε: .
Ομως, η επίταξη είναι απαραίτητη για να μπορέσει να υπάρξει . Και τέτοιος σχεδιασμός δεν υπάρχει. «Βλέποντας και κάνοντας» είναι το κυβερνητικό δόγμα. Αυτή την περίοδο οι έμποροι της υγείας δουλεύουν κανονικά τα «μαγαζιά» τους, κάνουν επεμβάσεις, σαν να μην τρέχει τίποτα. Αντίθετα, το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει αδυνατίσει, επειδή κλινικές, μονάδες και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό διατίθενται για την αντιμετώπιση των περιστατικών πανδημίας. Το αποτέλεσμα είναι, κάποιοι άνθρωποι του λαού να μην έχουν τη θεραπεία που θα έπρεπε να έχουν. Επεμβάσεις αναβάλλονται γι’ αυτόν το λόγο. Αν είχαν επιταχθεί τα ιδιωτικά νοσοκομεία –εκτός του ότι θα υπήρχε σχεδιασμός και προετοιμασία για το αναμενόμενο «πικ» της πανδημίας- θα μοιραζόταν καλύτερα και ο τρέχων φόρτος των δημόσιων νοσοκομείων. Τώρα, όποιος έχει να πληρώσει «κάνει τη δουλειά του» σ’ ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, ενώ όποιος δεν έχει… περιμένει να περάσει η φούρια της πανδημίας για να πάρει σειρά σ’ ένα δημόσιο νοσοκομείο.