Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία
  • Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο
  • Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά
  • Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας
  • Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη
  • Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Επικαιρότητα»Ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας, έφοδος της αγοράς, πειθάρχηση, καταστολή
Επικαιρότητα

Ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας, έφοδος της αγοράς, πειθάρχηση, καταστολή

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr25 Ιούλ 2019, 00:00

Οι προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη και Κεραμέως περιγράφουν, πολλές φορές με καλυμμένο τρόπο και ωραιοποιημένες εκφράσεις (έχουν πάρει παραδείγματα από τους συριζαίους), όσα περιέχονται στο πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία και έχουν αναφερθεί στις πολλαπλές δηλώσεις και των δύο στο παρελθόν.
 
Ο πυρήνας τους περιέχει ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας, έφοδο της καπιταλιστικής αγοράς σε όλα τα επίπεδα, αποθέωση της πειθάρχησης και της καταστολής, προώθηση του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου σε ένα περιβάλλον σκληρής ανταγωνιστικότητας, αποφασιστικό χτύπημα της τάσης της νεολαίας της εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακή μόρφωση, ένταση των ταξικών φραγμών και βεβαίως την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ως επιστέγασμα του δόγματος «νόμος και τάξη».
 
Τα σημαντικότερα σημεία των προγραμματικών δηλώσεων είναι τα εξής:
 
♦ Με ταχύτερους και πιο αποφασιστικούς ρυθμούς ιδιωτικοποιούνται πλευρές της λειτουργίας του δημόσιου σχολείου. Εκεί αναφέρεται η περίφημη πια «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, η «απελευθέρωση του σχολείου από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Υπουργείου Παιδείας», σε συνδυασμό με τη «θεσμική θωράκιση της σχολικής μονάδας» και τον «αναβαθμισμένο ρόλο του διευθυντή».
 
Η «αυτονομία» θα είναι διοικητική και οικονομική και κατ’ επίφαση μόνο παιδαγωγική. Το σχολείο αποτελεί ισχυρό μηχανισμό ιδεολογικής προπαγάνδας και αναπαραγωγής των εκμεταλλευτικών σχέσεων στην παραγωγή, γι’ αυτό και το αστικό κράτος ουδέποτε θα επιτρέψει να κινδυνεύσει το περιεχόμενό του. Αλλωστε, η Κεραμέως έδωσε και σαφή δείγματα για τον προσανατολισμό που θα επιδιώξει να έχει, σύμφωνα με τις σκοταδιστικές παραδοσιακές αξίες της δεξιάς, αποδίδοντας στους «ιεροδιδασκάλους» και το ιερατείο ενεργότερο ρόλο.
 
Εκείνο που επιθυμεί και η κυβέρνηση της ΝΔ είναι να απαλλάξει το αστικό κράτος από την υποχρέωση της γενναίας χρηματοδότησης της δημόσιας Παιδείας. Στο σχολείο αυτό εκφράζεται με τη «διοικητική και οικονομική αυτονομία», στο πανεπιστήμιο με τις χορηγίες από τρίτους, τις επώνυμες έδρες, τα ξενόγλωσσα προγράμματα, την «απελευθέρωση των μεταπτυχιακών», κ.λπ. Είναι εύλογο όλα αυτά να παραπέμπουν στην πολυδιαφημισμένη «αποκέντρωση» (χορήγηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στους Δήμους, μεταξύ των άλλων και αυτής της διαχείρισης του δημόσιου σχολείου), με τα γνωστά αποτελέσματα, μιας και οι Δήμοι απετέλεσαν και αποτελούν το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών που, κατά τα άλλα, είναι υποχρεωμένο το αστικό κράτος να προσφέρει σους πολίτες.
 
Το σχολείο πρέπει να αγωνιστεί για να επιβιώσει, κυνηγώντας πρόσθετους πόρους από τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις. Τα παραδείγματα της ΠΕΤΡΟΛΑ του Λάτση, που «ανταλλάσσει» τους νεκρούς εργάτες της με τη χορήγηση πετρελαίου στα σχολεία της περιοχής, της Coca Cola, που διοργανώνει «επιμορφωτικά προγράμματα», ανακαινίζει σχολεία σε συνεργασία με την επιχείρηση του Μασούτη («το σχολείο που θέλεις»), κ.λπ. δεν είναι κατακριτέα, αλλά πρέπει να γενικευτούν. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα και τον τρόπο διδασκαλίας όχι με μέσα που διαθέτει το δημόσιο σχολείο, αλλά αγοράζοντας πληροφόρηση και δραστηριότητες από ιδιώτες, ΜΚΟ και τα ρέστα.
 
Δεν ομολογείται, πλην όμως γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα, ώστε να γίνει αποδεκτό το «κουπόνι» για την «αγορά» του «κατάλληλου σχολείου» από τους γονείς, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους. Το παράδειγμα των Δήμων και των παιδικών σταθμών είναι χαρακτηριστικό.
 
Τα παραπάνω απαιτούν «αυξημένες αρμοδιότητες» από τον διευθυντή του σχολείου, απαιτούν έναν διευθυντή-μάνατζερ, ο οποίος θα διοικεί το σχολείο «του» με όρους ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας, αλλά θα ελέγχει και τους εκπαιδευτικούς «του», ώστε η σχολική μονάδα να εκπληρώνει τους όρους που θα της επιτρέπει να επιβιώνει, να είναι «θελκτική» στην προσέλκυση «πελατών», κερδίζοντας θετικά σχόλια και πόντους στο τζόγο της «αξιολόγησης».
 
♦ Ως φυσικό επακόλουθο, λοιπόν, όλου αυτού του πλαισίου που διαμορφώνεται, είναι η επιβολή της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα. Στη σχολική μονάδα, στους εκπαιδευτικούς και κατ’ επέκταση και στους μαθητές.  «Υιοθέτηση πολιτικών βάσει τεκμηρίωσης» είναι η λάιτ έκφραση που χρησιμοποιεί η Κεραμέως για να περιγράψει την κακόφημη αξιολόγηση, που θα έχει δραματικές συνέπειες για τα σχολεία και τους ανθρώπους τους. Η πολύπλοκη και πολυεπίπεδη μορφωτική διαδικασία, η σχέση δάσκαλου-μαθητή, τα μορφωτικά εργαλεία, που μάλιστα δεν προσφέρονται γενναιόδωρα από την Πολιτεία, αλλά αποτελούν αντικείμενο αναζήτησης από την ιδιωτική προσφορά, οι ταξικές ανισότητες σε σχέση με το κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον προέλευσης των μαθητών και τον τόπο χωροθέτησης του σχολείου (σχολεία σε αστικές ή αγροτικές περιοχές, σε υποβαθμισμένες γειτονιές, σε εργατικές γειτονιές ή γειτονιές με υψηλό οικονομικό status, κ.ά.) «μετρούνται» και «αποτιμώνται». Σχολικές μονάδες-εκπαιδευτικοί-μαθητές κατατάσσονται και κατηγοριοποιούνται.
 
Η καταπολέμηση τάχα «της λογικής της ήσσονος προσπάθειας, του εξισωτισμού προς τα κάτω και της δαιμονοποίησης της αριστείας» είναι το παραμύθι που κρύβει τις ταξικές ανισότητες, τις ηθελημένες και συνειδητές ανεπάρκειες του αστικού κράτους και των διαχειριστών του έναντι της δημόσιας Παιδείας. Το αφήγημα της «αριστείας» παίρνει σάρκα και οστά και με την ίδρυση των πρότυπων σχολείων.
 
Η ΝΔ παραδειγματίστηκε από τους συριζαίους, ως προς την τακτική που θα ακολουθήσει, για να αποσοβήσει (τουλάχιστον έτσι ευελπιστεί) τις αντιδράσεις. Προωθεί και αυτή «ένα σύστημα αξιολόγησης, ξεκινώντας από τις σχολικές μονάδες και προχωρώντας στους εκπαιδευτικούς», επιδιώκοντας να εμπεδωθεί καταρχάς μια «κουλτούρα αξιολόγησης».
 
♦ Το πρόγραμμα σπουδών από το Δημοτικό ως το Λύκειο εμπλουτίζεται με τις θεματικές του «εθελοντισμού» και της «επιχειρηματικότητας». Σε μια καπιταλιστική κοινωνία, με εκμεταλλευτικές και εκμεταλλευόμενες τάξεις, που βασιλεύει ο νόμος του ισχυρού, που η εργατική δύναμη είναι εμπόρευμα, που έχουν καταβαραθρωθεί τα εργατικά δικαιώματα, που η προστασία του περιβάλλοντος θυσιάζεται στο καπιταλιστικό κέρδος, ούτε «εθελοντισμός», με την έννοια της αγνής και ανθρώπινης προσφοράς, της προώθησης της συλλογικότητας μπορεί να υπάρξει, ούτε «υγιής επιχειρηματικότητα». Εκείνο που προωθείται, μέσω της εκπαίδευσης, είναι η διαμόρφωση νέων ανθρώπων με τέτοια χαρακτηριστικά, ώστε μεθαύριο ως εργαζόμενοι να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα να προσφέρουν τσάμπα την εργατική τους δύναμη στους κεφαλαιοκράτες, να είναι υπάκουοι και υποταγμένοι.
 
Συνάμα το σχολείο δεν οφείλει να διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες με ευρεία γκάμα στέρεων γνώσεων, αλλά να καλλιεργεί δεξιότητες που κάθε φορά πρέπει να συμβαδίζουν με τις περιστασιακές ανάγκες της αγοράς. Εκεί πρέπει να αποδώσουμε και την πρεμούρα της ΝΔ για «έμφαση στην καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων (digital skills), π.χ. ψηφιακή χρήση, ψηφιακή επικοινωνία,…», δεξιότητες που έχει αναδείξει η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της πληροφορικής και απαιτεί σήμερα η αγορά.
 
Ο «επαγγελματικός προσανατολισμός από το Γυμνάσιο», η επέκταση της Μαθητείας και για τους απόφοιτους του Γυμνασίου (αποθέωση της παιδικής εργασίας) έχουν στόχο να στρέψουν από νωρίς τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε δρόμους έξω από το σχολείο, εκεί όπου ο αστισμός θεωρεί ότι «ανήκουν», στις γραμμές δηλαδή της εργατικής τάξης.
 
♦ Το αποφασιστικό χτύπημα στην τάση της νεολαίας της εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακή μόρφωση (και κατ’ επέκταση στη φοίτηση στη βαθμίδα του Λυκείου) θα δοθεί με ισχυρότατη ένταση των ταξικών φραγμών. Στις προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκης και Κεραμέως δεν υπήρξαν αναλυτικοί, όμως όλα έχουν περιγραφεί στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία: Εθνικό Απολυτήριο, στο βαθμό του οποίου συνυπολογίζονται οι βαθμοί και των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη. Γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη για όλες τις τάξεις του Λυκείου με επιλογή θεμάτων από Τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας. Διατήρηση για τουλάχιστον δύο χρόνια του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων. Καθορισμός ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα ανώτατα ιδρύματα μπορούν να ορίσουν βάση εισαγωγής υψηλότερη της ελάχιστης βάσης.
 
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δυνατότητα των ιδρυμάτων να καθορίζουν αυτά τον αριθμό των εισακτέων, χωρίς παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας. Η ρύθμιση αυτή είναι σίγουρο ότι θα φέρει τη δραματική μείωση των εισακτ§έων τα επόμενα χρόνια.
 
♦ Οι προεκλογικές υποσχέσεις που έγιναν βάσει της πίεσης που ασκήθηκε στη ΝΔ από τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ και την αντίστοιχη εγγραφή στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019 και προπαντός το γεγονός ότι υπήρξε το ο.κ. από τους ιμπεριαλιστές δανειστές, οδήγησαν τη ΝΔ να αναφερθεί και στο γεγονός ότι θα προχωρήσουν κανονικά οι διαδικασίες για την πρόσληψη 4.500 προσωπικού στην Ειδική Αγωγή. Αντίθετα ουδεμία δέσμευση δεν υπήρξε σχετικά με τις προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση. Υπήρξε μόνο μια αόριστη δήλωση: «σταδιακά θα αντιμετωπίσουμε οριστικά και το ζήτημα των αναπληρωτών καθηγητών» (Μητσοτάκης). Θυμίζουμε, βεβαίως, την εξαγγελία για διαφύλαξη του «προσοντολογίου», αλλά και την επαναφορά του «διαγωνισμού της ντροπής» (ΑΣΕΠ).
 
♦ Κορωνίδα της επίθεσης στα Πανεπιστήμια είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Αποτελεί αποθέωση της καταστολής, της στέρησης από το κοινωνικό και λαϊκό κίνημα  χώρων ανάπτυξης και εκφρασή τους, όπου η δυνάμεις καταστολής δεν θα μπορούν να επέμβουν. Αυτός είναι ο μέγας στόχος που ντύνεται με την παραπλανητική προπαγάνδα με χαρακτήρα προβοκάτσιας ότι φοιτητικοί και λαϊκοί αγώνες είναι ένα και το αυτό με την «παραβατικότητα», με τους ναρκέμπορους.
 
«Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται, στο πρώτο μας νομοσχέδιο. Και τα πανεπιστήμια αδειάζουν από μολότοφ, από μπαχαλάκηδες, από εμπόρους ναρκωτικών και επιστρέφουν στους φοιτητές, στους καθηγητές και στους εργαζομένους τους» δήλωσε ο Μητσοτάκης.
 
Το σοκ και δέος στην ανώτατη εκπαίδευση παίρνει σάρκα και οστά με την ακόμα μεγαλύτερη επέλαση της αγοράς, την προώθηση της «επιχειρηματικότητας», το πανεπιστήμιο ΑΕ, τα πτυχία πολλών ταχυτήτων, τις πιστοποιήσεις κάθε είδους και για κάθε «τσέπη» στο πνεύμα της Μπολόνια. Τα «αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας» πανεπιστήμια, τα πανεπιστήμια προσέλκυσης «πελατών» (σε πρώτη φάση ξένων φοιτητών), χώροι όπου θα βασιλεύει η «τάξη και ασφάλεια», δηλαδή το ελεύθερο των μεγαλοκαθηγητάδων να κάνουν μπίζνες με τις επιχειρήσεις και η «σιωπή των αμνών», αφού οι φοιτητές υποχρεώνονται με το βούρδουλα να είναι καλοί μαθητές και στρατιωτάκια, είναι ο στόχος.
 
Και αφού σε αυτήν τη συγκυρία, η ΝΔ δεν μπόρεσε να πετύχει την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, προωθεί τώρα με όλα τα μέσα την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστήμιου. Στην ομιλία της η υπουργός Παιδείας ανέφερε τα εξής:
 
1. Θεσπίζουμε σύγχρονες και , με διακριτές και σαφώς καθορισμένες αρμοδιότητες (σ.σ. επαναφορά Συμβουλίων ιδρύματος).
 
2. Καθιερώνουμε , πλην εξαιρέσεων.
 
3. Ενισχύουμε την και των Ιδρυμάτων.
 
4. .
 
5. τη δυνατότητα δημιουργίας .
 
6. σε τομείς που η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα (π.χ. πολιτισμός, ναυτιλία, τουρισμός).
 
7. Αναπτύσσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα ε, με επένδυση στις νέες τεχνολογίες.
 
8. Αξιοποιούμε τη των Ιδρυμάτων (π.χ. για κατασκευή φοιτητικών εστιών).
 
9. Εισάγουμε προς τα Ιδρύματα και για την .
 
10. Προχωρούμε στην , χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας.
 
11. φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε συναφή με τις σπουδές τους αντικείμενα.
 
12. Θωρακίζουμε την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π) και .
 
13. Η κρατική χρηματοδότηση προς τα ανώτατα ιδρύματα θα εξαρτάται από αντικειμενικά κριτήρια όπως το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, μέγεθος και γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος αλλά.
 
♦ Οσον αφορά στο νέο «ακαδημαϊκό χάρτη», η Κεραμέως ανέφερε ότι «θα προκύπτει από την αξιολόγηση της Α.ΔΙ.Π και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων». Κοντολογίς, προαναγγέλλεται κλείσιμο των Τμημάτων που δε θα συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των υποψηφίων και αυτών που δε θα πληρούν τα κριτήρια της ΑΔΙΠ, που θα διαμορφώνονται με όρους σκληρής «ανταγωνιστικότητας» και «αποδοτικότητας», σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
 
♦ Τέλος υπήρξε η εξής αναφορά: «Θεσπίζουμε , για παράδειγμα όσον αφορά στην εκπόνηση πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, και προστατεύουμε τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών». Το τελευταίο (η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών) μπήκε απλά για ξεκάρφωμα. Οι σχολάρχες έχουν και τώρα το ελεύθερο να πραγματοποιούν οποιαδήποτε δραστηριότητα, αρκεί να τη δηλώνουν (όπως και τους απασχολούμενους εκπαιδευτικούς σε αυτήν) στην αρμόδια διεύθυνση εκπαίδευσης. Εκείνο που προαναγγέλλεται, χωρίς να ομολογείται, είναι η απόλυτη ασυδοσία των εμπόρων της γνώσης, ασφαλώς με χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Δείγμα γραφής του τι θα επακολουθήσει είναι η υποβάθμιση της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Με υπουργική απόφαση ανακοινώθηκε η μεταφορά εποπτείας της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης από τον υπουργό (όπως μέχρι σήμερα συνέβαινε) στη νέα Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.

 
Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑστική δημοκρατία
Επόμενο άρθρο Η πρώτη απάντηση ενάντια στην κατάργηση του ασύλου

Σχετικά Αρθρα

«Διπλό άξελ με τριπλό τόλουπ» ή πώς ο Βορίδης προσπαθεί να κουκουλώσει το σκάνδαλο με τον επικίνδυνο κινέζικο ιό ζωονόσου των χοίρων

Επικαιρότητα 21 Αυγ 2020, 08:29

Πανδημία CoviD-19: Εγκληματούν σε βάρος του ελληνικού λαού

Επικαιρότητα 8 Αυγ 2020, 08:32

Οι σερίφηδες των φυλακών

Επικαιρότητα 2 Αυγ 2020, 09:20

Υπηρεσία Ασύλου: συνθήκες εργασιακού κατέργου

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 17:54

Φασιστικός ρεβανσισμός ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 10:18

Ξανά για το δασοκτόνο σκάνδαλο του Χατζηδάκη

Επικαιρότητα 27 Ιούλ 2020, 20:17
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Κόντρες

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

5 Νοέ 2025, 18:54
Διεθνή

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

5 Νοέ 2025, 17:51
Αγροτικά

Κομισιόν προς Τσιάρα: Θα επιβάλουμε εμβολιασμό για την ευλογιά των αιγοπροβάτων και γενική απαγόρευση εξαγωγών (ζώων, κρέατος και γαλακτοκομικών)

Για ποιους λόγους υπέρμαχοι και αντίθετοι στον εμβολιασμό κρατούν κρυφή την επιστολή του επίτροπου Βάρχεϊ

5 Νοέ 2025, 11:28
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Νοέμβρη

5 Νοέ 2025, 00:01
Καταστολή

7.11.2025: Οι «κλάρες» της Αστυνομίας στο εδώλιο

Δυο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δικάζονται για τη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

4 Νοέ 2025, 22:33
Παιδεία

Οι πρυτάνεις μαντρόσκυλα της κυβέρνησης

4 Νοέ 2025, 17:30
Εργατικά

Η ελληνική αστική Δικαιοσύνη στο πλευρό του γενοκτόνου σιωναζισμού

Σέρνουν σε δίκη τον πρόεδρο των λιμενεργατών της COSCO

4 Νοέ 2025, 08:18
Αγροτικά

«Είστε επικίνδυνα άσχετοι και ανεύθυνοι, λειτουργείτε με δόλο και σας νοιάζει μόνο να καλύψετε την κόπρο και τις ευθύνες σας»

Υπόμνημα-κόλαφος προς Τσιάρα από τους κτηνοτρόφους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

4 Νοέ 2025, 07:53
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

Ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

1917: Οκτωβριανή επανάσταση.

1936: Οι ναζί διαγράφουν επίσημα χιλιάδες ξένες λέξεις από το λεξιλόγιο της γερμανικής γλώσσας.

1939: Αποτυχημένη βομβιστική επίθεση κατά του Χίτλερ από τον Γκέοργκ Αϊσλερ στο κελάρι μπυραρίας στο Μόναχο.

1943: Ναζί πυρπολούν το Καρπενήσι και καταστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος του.

1967: Πανό για τα πενήντα χρόνια της οκτωβριανής επανάστασης απέναντι από το δημαρχείο Αθηνών, τριάντα συλλήψεις.

1967: Πρώτη βόμβα της ΔΑ (στην οδό Αδμήτου).

1985: Τερματίζεται η 28ωρη πολιορκία του μεγάρου δικαιοσύνης από αντάρτες στη Μπογκοτά (Κολομβία) με εκατό νεκρούς (ανάμεσα τους δέκα όμηροι δικαστικοί και ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo