Με έξωση απειλούνται άμεσα περισσότεροι από 22 εκατομμύρια Αμερικάνοι που αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο του σπιτιού τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ερευνητές πάνω στο ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας και ακτιβιστές προειδοποιούν ότι εκατομμύρια αμερικάνοι πολίτες κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι, αν η κυβέρνηση δεν επεκτείνει τη διάρκεια των μέτρων απαγόρευσης των εξώσεων σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο, που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται κατά την έναρξη του ξεσπάσματος της πανδημίας στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της αμερικάνικης Στατιστικής Υπηρεσίας, που ανανεώνονται σε εβδομαδιαία βάση, 11,6 εκατομμύρια πολίτες ζουν σε νοικοκυριά που δεν κατάφεραν να καλύψουν το ενοίκιο του περασμένου μήνα, ενώ περισσότεροι από 22 εκατομμύρια Αμερικάνοι είναι από ελάχιστα ως καθόλου σίγουροι ότι θα έχουν τα χρήματα προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα στέγασής τους για τον επόμενο μήνα. Πολλοί ενοικιαστές κατάφεραν να επιβιώσουν εν πολλοίς λόγω των κυβερνητικών μέτρων απαγόρευσης των εξώσεων και των διάφορων επιδομάτων, μόνιμων και προσωρινών.
Στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης του αμερικάνικου καπιταλισμού, ύψους 2 τρισ. δολαρίων, το Κογκρέσο, πετώντας κάποιοα ψίχουλα στον κόσμο προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα, ψήφισε μέτρα για την απαγόρευση των εξώσεων, διάρκειας τεσσάρων μηνών για συγκεκριμένης κατηγορίας ενοίκια σε ομοσπονδιακά επιδοτούμενα κτίρια και σε ομοσπονδιακά επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια, με την περίοδο προστασίας να λήγει στις 25 Ιούλη. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν να επιβάλουν επιπρόσθετες χρεώσεις και ποινές σε περιπτώσεις που οι ενοικιαστές αδυνατούσαν να καλύψουν το ενοίκιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Περίπου το ένα τρίτο των ενοικιαστών σε εθνική κλίμακα εντάχθηκε στις διατάξεις αυτού του νόμου. Παράλληλα, δεκάδες τοπικές κυβερνήσεις και δήμοι έθεσαν σε ισχύ μέτρα προστασίας του ενοικίου σε τοπικό ή πολιτειακό επίπεδο, που και αυτά είτε έχουν λήξει είτε λήγουν σύντομα. Πολιτείες από τη Νεβάδα μέχρι την Βιρτζίνια ήραν πρόσφατα ή πρόκειται να άρουν άμεσα τα μέτρα προστασίας, ενώ το βιομηχανικό Πίτσμπουργκ και η Βοστώνη διατηρούν τα μέτρα σε τοπικό επίπεδο.
Ενας στους τέσσερεις ενοικιαστές στην πόλη της Νέας Υόρκης δεν έχει πληρώσει καθόλου ενοίκιο από τον Μάρτη, όταν ξέσπασε το πρώτο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ Πρόγραμμα Βελτίωσης της Κοινωνικής Κατοικίας.
Σύμφωνα με έκθεση της αμερικάνικης διαδικτυακής πλατφόρμας Apartment List, περίπου το ένα τρίτο του συνόλου του αμερικάνικου πληθυσμού δεν κατάφερε να καλύψει οικονομικά τις στεγαστικές του ανάγκες τον Ιούλη. Αυτός ήταν ο τέταρτος μήνας στη σειρά που ένας πολύ μεγάλος αριθμός νοικοκυριών δεν κατάφερε να καλύψει εγκαίρως τα έξοδα του ενοικίου του ή του στεγαστικού του δανείου, τα λειτουργικά έξοδα στέγασης και τα έξοδα συντήρησής της. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε σχέση με το 30% του Ιούνη και το 24% του Απρίλη. Με βάση τις στατιστικές, καθυστερημένες πληρωμές τον ένα μήνα συνήθως σημαίνουν ολοκληρωτική παύση πληρωμών τον επόμενο, κατάσταση που πρόκειται να επιδεινωθεί ραγδαία λαμβάνοντας υπόψη την παύση της έκτακτης μηνιαίας επιδότησης ενοικίου, ύψους 600 δολαρίων, για τις πιο ασθενείς κοινωνικές ομάδες, τις μειονότητες και τους ανέργους.
Παράλληλα 1,3 εκατομμύρια εργάτες και εργαζόμενοι προστέθηκαν στον εφεδρικό στρατό των ανέργων, με το συνολικό αριθμό του να φτάνει τα 50 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας, πολλές αμερικάνικες εταιρίες συνεχίζουν να απολύουν μαζικά κόσμο ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το μέλλον της αμερικάνικης εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, ειδικά των μειονοτήτων προδιαγράφεται ζοφερό. Μόνη τους ελπίδα για να μη φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, που έχει ήδη ξεκινήσει και της οποίας καταλύτης ήταν η πανδημία, είναι να μετατρέψουν το κίνημα ενάντια στην αστυνομική κτηνωδία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε κίνημα εργατικής διεκδίκησης.