Πέντε μήνες χρειάστηκε ο αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ Σ. Καλαφάτης για να αποκαταστήσει μερικώς την αστική νομιμότητα που είχε παραβιάσει ο πρώην ΥΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκης, όσον αφορά τις προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας δόμησης, σύμφωνα με τον νόμο 4030/2011.
Στην παρανομία του Ν. Σηφουνάκη, προς όφελος της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, και ακολούθως στις εντολές που έδωσε ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκος στον Σ. Καλαφάτη αναφερθήκαμε αναλυτικά σε προηγούμενα δημοσιεύματά μας (δες , , και ).
Σύμφωνα με το νόμο 4030/2011 για την έκδοση οικοδομικής άδειας απαιτούνται δύο στάδια: η έκδοση έγκρισης δόμησης, που είναι το πιο σημαντικό στάδιο, και η έκδοση άδειας δόμησης, στάδιο στο οποίο τα σχέδια και οι μελέτες που απαιτούνται εκδίδονται με αποκλειστική ευθύνη των μηχανικών, χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος από τις Υπηρεσίες Δόμησης (πρώην Πολεοδομίες).
Πριν το νόμο 4030/2011, για την έκδοση οικοδομικής άδειας απαιτούνταν προκαταβολικά ο έλεγχος από τις ΕΠΑΕ (Επιτροπές Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου). Με το νόμο αυτό καταργήθηκαν οι ΕΠΑΕ και προβλέφθηκε η ίδρυση Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής (ΣΑ), μέσω Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ), όμως δεν οριζόταν ρητά τίνος σταδίου προηγείται ο έλεγχος από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Σε ΚΥΑ που συνυπέγραφε ο Ν. Σηφουνάκης προβλεπόταν, ότι ο έλεγχος από το ΣΑ είναι υποχρεωτικός προκειμένου να εγκριθεί από την Υπηρεσία Δόμησης η (πριν το πρώτο και ουσιαστικό στάδιο δηλαδή). Για να εξυπηρετήσει την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, που αντιμετώπιζε προβλήματα με τις υπηρεσίες στη Χαλκιδική, ο Σηφουνάκης έκανε την παρανομία και επικαλούμενος προσχηματικά «διόρθωση σφαλμάτων», άλλαξε τον ψηφισμένο από τη Βουλή νόμο, εκδίδοντας το ΦΕΚ 79/2012, με το οποίο μετέφερε τον έλεγχο από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής από το πρώτο στάδιο (έγκριση δόμησης) στο δεύτερο (άδεια δόμησης). Στην παρανομία του Σηφουνάκη είχε εμπλοκή και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Μετά τις αποκαλύψεις της «Κόντρας», ο νυν γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκος αναγκάστηκε να παραδεχτεί τις ευθύνες και του Σηφουνάκη και της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης και να δώσει στις 8 του περασμένου Μάρτη εντολή στον αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σ. Καλαφάτη να αποκαταστήσει την νομιμότητα. Επί πέντε μήνες ο Σ. Καλαφάτης όχι μόνο δεν αποκαθιστούσε τη νομιμότητα, αλλά και έδωσε τη δυνατότητα στην Ελληνικός Χρυσός ΑΕ να «εγκαταστήσει» ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό στις Σκουριές, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη οικοδομική άδεια (αυτό έγινε με άδεια που της παραχώρησε η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ). Είχαν μάλιστα το θράσος οι εκπρόσωποι της εταιρίας των χρυσοθήρων να εγκαλούν τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες ότι καθυστερούν να απαντήσουν στα αιτήματα της εταιρίας τους (αναλυτικότερα γι’ αυτό το θέμα δες ).
Εμείς συνεχίσαμε να καταγγέλουμε την αναβλητικότητα του Σ. Καλαφάτη, που ενώ κατέθετε νομοσχέδια στη βουλή «ξεχνούσε» να αποκαταστήσει τη νομιμότητα στο συγκεκριμένο θέμα. Τελικά, μετά από πέντε μήνες, ο Σ. Καλαφάτης εδέησε να καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης, Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις». Μ’ αυτή αποκατέστησε εν μέρει την αστική νομιμότητα. Με το άρθρο 49 του νομοσχεδίου αυτού (έχει πλέον ψηφιστεί από τη Βουλή), τροποποίησε το εδάφιο β της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του νόμου 4030/2011.
Στο αρχικό κείμενο της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του νόμου 4030/2011 αναφερόταν ότι για τη χορήγηση έγκρισης δόμησης υποβάλλονται μια σειρά δικαιολογητικά και μελέτες και «εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών και διοικητικών οργάνων, όπου απαιτούνται». Δε γινόταν, δηλαδή, αναφορά στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Με το άρθρο 49 παρ. 1 του νέου νόμου για τα αυθαίρετα, μετά τις λέξεις «διοικητικών οργάνων» προστέθηκε η πρόταση .
Υποστηρίζουμε ότι ο Σ. Καλαφάτης αποκατέστησε εν μέρει την αστική νομιμότητα, γιατί διατηρείται σε ισχύ το ΦΕΚ 79Α, με το οποίο ο Ν. Σηφουνάκης κατάργησε την προϋπόθεση γνωμοδότησης από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής για τη χορήγηση . Οσο θα υπάρχουν παράλληλα η ρύθμιση του άρθρου 49 του νέου νόμου για τα αυθαίρετα και το ΦΕΚ 79/2012 του Σηφουνάκη, θα δημιουργούνται προβλήματα στις Υπηρεσίες Δόμησης για το ποια από τις δύο διατάξεις ισχύει. Πρέπει, λοιπόν, να καταργηθεί άμεσα το ΦΕΚ 79Α/2012. Αν ο νέος νόμος για αυθαίρετα έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, πρέπει να εκδοθεί άλλο ΦΕΚ με το οποίο θα καταργείται το ΦΕΚ 79Α/2012.