Πόσο γομάρι πρέπει να είσαι για να κάνεις ό,τι κάνει ο Μπόρις Τζόνσον, τη στιγμή που ο νέος κοροναϊός είναι μια απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί με πρακτικά μέτρα και όχι με ευχολόγια; Oταν τα κρούσματα στη χώρα σου αυξάνονται κι όταν υπάρχει το παράδειγμα της Ιταλίας που η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο; Και μάλιστα, όταν σε προειδοποιούν οι ίδιες σου οι υπηρεσίες, ότι στη Βρετανία η ίωση αυτή μπορεί να κρατήσει ως του χρόνου την άνοιξη, οδηγώντας στα νοσοκομεία ενδεχομένως μέχρι και 7,9 εκατομμύρια άτομα;
Η προειδοποίηση δημοσιεύτηκε στο βρετανικό Guardian () την περασμένη Κυριακή. Η εφημερίδα επικαλείται μυστικό ενημερωτικό έγγραφο της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τη δημόσια Υγεία (Public Health England) προς τους προϊσταμένους της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS), σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται να νοσήσει μέχρι και το 80% των Βρετανών μέσα στον επόμενο χρόνο, με αποτέλεσμα το 15% από αυτούς (γύρω στα 7,9 εκατομμύρια άτομα) να χρειαστεί ενδεχομένως νοσηλεία στα νοσοκομεία τα οποία είναι ήδη υπερφορτωμένα.
Ο καθηγητής Κρις Γουίτι, σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα Υγείας, υποστήριξε ότι το νούμερο αυτό αποτελεί το «χειρότερο σενάριο» και εκτίμησε ότι το πραγματικό νούμερο θα είναι μικρότερο. Ισως να ’ναι έτσι (όλοι το εύχονται). Ομως όταν μιλάμε για Δημόσια Υγεία, δεν μπορούμε να παίζουμε… ζάρια. Ιδιαίτερα όταν οι θάνατοι μπορεί να είναι εκατοντάδες χιλιάδες σε βάθος χρόνου. Για το χειρότερο σενάριο θα πρέπει να προετοιμαστείς και να πάρεις μέτρα για να το αποφύγεις, ιδιαίτερα όταν βλέπεις ότι τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ποια είναι αυτά τα μέτρα; Αυστηρά περιοριστικά σε πρώτο βαθμό, όσο περισσότερο γίνεται. Από τη στιγμή που εμβόλιο δεν υπάρχει (και αν υπάρξει θα καθυστερήσει πολύ) κι από τη στιγμή που η εξάπλωση του ιού είναι ακόμα στην αρχή, με τον πληθυσμό να μην έχει ακόμα αποκτήσει ανοσία, το ελάχιστο που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις όλους τους χώρους που μπορεί να μαζευτεί κόσμος. Υστερα έρχεται η αυστηρή καταγραφή και ο έλεγχος των κρουσμάτων για να μην επεκταθούν.
Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Guardian, ο σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης που αναφέραμε παραπάνω, ο Κρις Γουίτι, εκτιμά ότι τα κρούσματα θα αυξάνονται τις πρώτες 10 με 14 εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι η κορύφωση εκτιμάται από τα τέλη Μάη μέχρι τα μέσα Ιούνη, με αποτέλεσμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας να βρεθεί σε μεγάλη πίεση. Η στρατηγική είναι να καθυστερήσει η κορύφωση, ώστε να μη γονατίσουν τα συστήματα υγείας (που είναι και υποστελεχωμένα και με ελάχιστους πόρους, αφού τα αστικά κράτη θεωρούν τη δημόσια Υγεία «μη παραγωγικό» έξοδο). Μετά την κορύφωση, τα κρούσματα και οι θάνατοι αναμένεται να μειωθούν για 10 ή περισσότερες βδομάδες, μέχρι να πέσουν πολύ χαμηλά. Τους καλοκαιρινούς μήνες αναμένεται να μειωθούν, αφού οι άνθρωποι δεν κάθονται σε κλειστούς χώρους, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος της όξυνσης από το ερχόμενο φθινόπωρο.
Ομως στη Βρετανία αυτά είναι… γαλλικά! Ξέρετε τι «μέτρα» ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών (Foreign Office) την Τρίτη; Διά στόματος υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, συνέστησε στους Βρετανούς να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό για ένα μήνα! Τόσο «σκληρά» μέτρα! Και μάλιστα, περιορίστηκαν μόνο σε συστάσεις! Τα αφήνουν όλα ανοιχτά (μαγαζιά, κινηματογράφους, μέχρι και συναυλίες κτλ), ο κόσμος εξακολουθεί να συσσωρεύεται και ο ιός να μεταδίδεται κανονικότατα μέχρι να γίνει της… Ιταλίας! Τότε θα αναγκαστούν να πάρουν πιο αυστηρά μέτρα, θέλοντας και μη. Ηδη ξεκίνησαν με το κλείσιμο των σχολείων από την Παρασκευή, μέτρο που ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη, όταν τα θύματα έφτασαν τα 104!
Καθυστερώντας, όμως, θα έχουν «ξεφορτωθεί» αρκετούς ηλικιωμένους για να «ανακουφιστούν» τα ασφαλιστικά ταμεία! Για το κεφάλαιο, βέβαια, ανακοίνωσαν μέτρα στήριξης, γιατί η κρίση από τον κοροναϊό ίσως να κρατήσει ακόμα κι ένα χρόνο! Τέτοια ξετσιπωσιά!!! Στη ζυγαριά ανθρώπινες ζωές και όξυνση της κρίσης. Ο Τζόνσον ενδιαφέρεται να αποφευχθεί η όξυνση της κρίσης από μια ενδεχόμενη παράλυση της βρετανικής οικονομίας (ενόψει μάλιστα Brexit). Την παράλυση δε θα τη γλιτώσει, αλλά το τρενάρει. Δεν είναι βλάκας. Εγκληματίας είναι!
«Εργάζομαι στην πτέρυγα μολυσματικών ασθενειών ενός μεγάλου βρετανικού νοσοκομείου. Εχει γίνει τώρα η πτέρυγα του κοροναϊού. Είναι μία “κόκκινη ζώνη” – μία από τις πιο μολυσματικές περιοχές. Εχουμε όλους τους ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στα τεστ, ξεχωριστά από εκείνους που είναι σοβαρά άρρωστοι και χρειάζονται εντατική θεραπεία. Ξέρουμε ότι ορισμένοι από τους ασθενείς μας θα πεθάνουν.
Περιθάλπω ασθενείς που έχει αποδειχθεί ότι έχουν κοροναϊό. Πριν από μια βδομάδα φορούσα όλα τα μέσα ατομικής προστασίας. Αυτά περιλαμβάνουν μία κατάλληλη μάσκα FFP3 (που προσφέρει υψηλή προστασία αναπνοής), προσωπίδα, χειρουργική στολή και δυο ζευγάρια γάντια.
Τώρα μας είπαν να μην ασχολούμαστε με τίποτε απ’ αυτά. Μας είπαν “απλά χειριστείτε το σα να πρόκειται για εποχική γρίπη”. Τώρα αναμένεται να φοράμε μόνο μία κανονική χειρουργική μάσκα, ένα ζευγάρι κοινά γάντια και μία πλαστική ποδιά που δεν σε καλύπτει όπως η χειρουργική στολή. Θα βλέπω άλλους ασθενείς στο νοσοκομείο με την ίδια στολή κι αυτή θα έχει πάνω της κοροναϊό.
Αλλά αυτή η συμβουλή αντιφάσκει με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρώπης. Αυτές οι οδηγίες λένε να χρησιμοποιείς πλήρως τα μέσα ατομικής προστασίας αν εκτίθεσαι σε ασθενείς με κοροναϊό.
Είμαι τρομοκρατημένος. Σκέφτομαι σοβαρά αν μπορώ να συνεχίσω να δουλεύω ως γιατρός. Μπορεί να είμαι OK –είμαι νέος και υγιής– αλλά δεν μπορώ να αντέξω την ιδέα της μόλυνσης άλλων ασθενών με μία αρρώστια που θα μπορούσε να τους σκοτώσει. Και αυτό είναι το ρίσκο, χωρίς κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας. Είναι τρομερό, είναι απερίγραπτο. Αυτό δεν είναι μία εποχική γρίπη. Είναι ένας νέος ιός με μεγαλύτερη θνησιμότητα και γνωρίζουμε πολύ πιο λίγα γι’ αυτόν.
Δε μπορώ να πιστέψω και να καταλάβω γιατί η Public Health England (σ.σ. Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας) έχει υποβαθμίσει τα μέτρα ατομικής προστασίας μας. Γιατί αντιφάσκουν με τις διεθνείς πρακτικές; Οι αποδείξεις ότι οι κλασικές χειρουργικές μάσκες προστατεύουν είναι για την εποχική γρίπη, όχι αυτό το νέο ιό. Γιατροί πεθαίνουν στην Ιταλία και την Κίνα. Νέοι άνθρωποι πεθαίνουν επίσης.
Δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι η λογική και τα κίνητρά τους. Εχουν καταθέσει τα όπλα; Αποφάσισαν απλά να χτίσουν μία ανοσία αγέλης, βλέποντάς μας να πεθαίνουμε; Η κυβέρνηση κατέθεσε τα όπλα, έτσι δεν είναι;
Χάνω την εμπιστοσύνη μου στην ηγεσία, τόσο την ιατρική όσο και την πολιτική. Δε φαίνεται να υπάρχει σχέδιο. Είχαμε βδομάδες να προετοιμαστούμε και όλοι μας ξεμένουμε από μέσα ατομικής προστασίας. Σαφώς οι γιατροί είναι αναλώσιμοι. Γιατί να μας θυσιάσουν όταν δεν υπάρχουν ακόμα και τώρα πολλοί από εμάς; Πόσοι από εμάς θα μπορούμε ακόμα να είμαστε ικανοί για εργασία, όταν φτάσει η “κατάλληλη στιγμή”; Μας πετάνε στο σφαγείο. Αυτό κάνουν.
Πώς μπορώ να κοιμηθώ; Αισθάνομαι άρρωστος. Καθιστούν αδύνατο να κάνω τη δουλειά μου. Είμαι σοκαρισμένος. Αισθάνομαι προδομένος. Ποιος θα φροντίσει τους ασθενείς μου, αν είμαστε όλοι άρρωστοι ή νεκροί;
Δεν μπορώ να καταλάβω ακόμα γιατί έχουν σταματήσει τα τεστ (σ.σ. για το νέο κοροναϊό) και την ιχνηλάτηση επαφών (σ.σ. έλεγχος για τα άτομα με τα οποία ήρθαν σε επαφή οι νοσούντες, ώστε να τα ελέγξουν κι αυτά). Είπαν στο νοσοκομειακό προσωπικό ότι δεν μπορεί να κάνει το τεστ, αν τα συμπτώματά μας είναι ήπια. Αυτό είναι απίστευτο. Αν δε μας επιτρέπουν να κάνουμε το τεστ, τότε πώς θα γνωρίζουμε πόσους άλλους ανθρώπους –ασθενείς– κολλήσαμε; Λαμπρό. Τι λαμπρό σχέδιο».