Σύμφωνα με τις διαρροές που έγιναν από τους ανθρώπους του Βαρθολομαίου, στις συναντήσεις του με τον Μπλίνκεν και τον Μπάιντεν οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον πατριάρχη για τις επιθέσεις που δέχεται για την αναγνώριση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας και δήλωσαν πως τους προκαλεί αρνητική εντύπωση η στάση που συνεχίζει να κρατά η Ρωσία!
Εχει και η διπλωματία την πλάκα της καμιά φορά. Γι’ αυτό δεν πήρε την πρόσκληση για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Λευκό Οίκο ο Βαρθολομαίος; Λειτούργησε ως μακρύ χέρι των Αμερικανών στα ζητήματα που έχει δικαιοδοσία. Αναγνώρισε την απόσχιση της Εκκλησίας της Ουκρανίας από το πατριαρχείο της Μόσχας, προκειμένου να κόψει ένα βραχίονα επιρροής που διατηρούσε το Κρεμλίνο στην Ουκρανία. Επαιξε, δηλαδή, ενεργό ρόλο στην ρωσο-αμερικανική κόντρα, παίρνοντας το μέρος των Αμερικανών. Κι αυτό του το αναγνώρισαν οι Μπλίνκεν και Μπάιντεν, ως όφειλαν.
Αν έπραξε σοφά, από την άποψη των συμφερόντων του πατριαρχείου, μένει να αποδειχτεί. Και δεν μας πέφτει και λόγος, άλλωστε. Το αν ο Πούτιν, που τα έχει πάρει στο κρανίο, μπορεί να πλήξει το πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, μας αφήνει παγερά αδιάφορους. Δεν νομίζουμε, όμως, ότι έχει μεγάλες δυνατότητες. Το ορθόδοξο δόγμα δεν έχει την ισχύ του καθολικού και η γεωγραφική έκταση στην οποία απλώνεται είναι περιορισμένη. Δεδομένου ότι οι βαλκανικές χώρες, στις οποίες υπάρχουν ορθόδοξες Εκκλησίες, έχουν φύγει από την επιρροή της Ρωσίας (τελευταίο παράδειγμα η Σερβία), δεν είναι μεγάλη η ζημιά που μπορεί να κάνουν ο Πούτιν και το πατριαρχείο της Μόσχας στον Βαρθολομαίο και τη βυζαντινή καμαρίλα του.
Σίγουρα αυτό υπολόγισαν οι Φαναριώτες και εγκατέλειψαν την παλαιότερη στάση «ουδετερότητας» που κρατούσαν, επιλέγοντας να πάνε φόρα-παρτίδα με τους Αμερικανούς. Πρέπει να ήταν μεγάλη και η πίεση που τους άσκησαν οι Αμερικανοί να προχωρήσουν στην αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας και δεν μπορούσαν να ξεφύγουν. Στις ΗΠΑ έχουν το πιο πλούσιο παράρτημά τους οι Φαναριώτες, επομένως θέλουν να τα έχουν καλά με την αμερικάνικη διοίκηση (αντιθέτως, το πατριαρχείο Μόσχας τους έχει «γραμμένους» εδώ και πολλά χρόνια), ενώ από την άλλη εκτιμούν πως οι ΗΠΑ μπορούν να τους βοηθήσουν στο διαρκές παζάρι τους με την τουρκική πολιτική ηγεσία.
Είμαστε σίγουροι ότι ο Βαρθολομαίος συνάντησε… τσάι και συμπάθεια και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στον Λευκό Οίκο. Οι Φαναριώτες, όμως, είναι άσοι στη διαχείριση του ποιμνίου. Ξέρουν ότι πρέπει να πουλάνε ελπίδες στους πιστούς. Ετσι και τώρα, διέρρευσαν ότι ο Βαρθολομαίος ζήτησε από τους Μπλίνκεν και Μπάιντεν να μπει το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Τουρκίας!
Οι διαρροές δεν μας είπαν τι απάντησαν οι Αμερικανοί (έκαναν λόγο γενικά για έκφραση της «αμέριστης συμπαράστασης» των ΗΠΑ στο πατριαρχείο), αλλά μπορούμε να φανταστούμε πως ακόμα και ο Sleepy Joe με βία θα συγκράτησε το γέλιο (αν υποθέσουμε ότι ο Βαρθολομαίος έθεσε τέτοιο ζήτημα). Φαντάζεστε να διαπραγματεύονται αμερικανοί και τούρκοι εκπρόσωποι υπουργείων και αφού τελειώσουν με τα F-16, τα F-35, τις φρεγάτες, τα ελικόπτερα, το Κομπάνι, την αμερικάνικη βάση του Ιντζιρλίκ κτλ, να λέει ο Αμερικανός: «Ξέρετε, έχουμε ένα ακόμη αίτημα: να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης»! Ούτε σε ταινίες με τον μίστερ Μπιν δε λέγονται τέτοιες… κρυάδες.
Είπαμε, όμως, οι Φαναριώτες πρέπει να διαχειριστούν το ποίμνιο. Και το ποίμνιο στην κυρίως επικράτεια του ορθόδοξου δόγματος, τα Βαλκάνια (συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδας), τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είναι παραδοσιακά πιο κοντά προς τη Ρωσία παρά προς τις ΗΠΑ, όταν πρόκειται για ζητήματα θρησκευτικών αισθημάτων. Είναι η δύναμη της παράδοσης, βλέπετε. Οι Φαναριώτες, λοιπόν, με αιώνες εμπειρίας στην ίντριγκα, έδωσαν στις ΗΠΑ αυτό που ζητούσαν και πουλάνε στο ποίμνιο της Ανατολής φρούδες ελπίδες περί αμερικάνικης παρέμβασης στην Τουρκία υπέρ των θέσεων του πατριαρχείου.
Το ζήτημα της Χάλκης το χειρίζεται προσωπικά ο Ερντογάν και το ξέρει καλά από τότε που ήταν δήμαρχος της Ιστανμπούλ. Απότι διαφαίνεται, ο πονηρός Ταγίπ έχει διαμορφώσει μια πρόταση που λέει να εγκατασταθεί στη Χάλκη θρησκευτικό πανεπιστήμιο. Δηλαδή, να βγάζει το πατριαρχείο τους ρασοφόρους του, αλλά να βγάζουν και τα άλλα θρησκευτικά δόγματα τους δικούς τους ιερωμένους και θεολόγους. Πάνω σ’ αυτή την πρόταση θα επιδιώξει να τους στριμώξει. Αν οι Φαναριώτες το δεχτούν, στο όνομα του ρεαλισμού, οι χριστιανοεθνικιστές στην Ελλάδα θα τους κατηγορήσουν για προδοσία των εθνικών συμφερόντων. Αν δεν το δεχτούν, θα τους κατηγορήσει ο Ερντογάν για αδιαλλαξία και φαταουλισμό. Θα βρεθούν, δηλαδή, μεταξύ σφύρας και άκμονος.
Ως επίλογο παραπέμπουμε σε άρθρο που γράψαμε πριν από ένα μήνα για τον κίνδυνο από …τα μπροστινά του καλόγερου. Και θυμίζουμε τι έγραφε ο Βαρθολομαίος στον Ερντογάν, ευλογώντας τα τουρκικά στρατεύματα που εισέβαλαν στη Συρία για να χτυπήσουν τους κούρδους αντάρτες:
«Ως παράδοση της εκκλησίας μας, προσευχόμαστε πάντα για το κράτος μας, την υγεία των ηγετών μας και την ευτυχία και καλοδαιμονία του λαού μας. Δεν έχουμε ξεχάσει τους εκατοντάδες που έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας των συγκρούσεων στη νότια γειτονιά μας, και ειδικά στη Συρία Είναι επιθυμία της κοινότητάς μας το έθνος μας να αναπτυχθεί τάχιστα σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, με το τέλος αυτής της αρρώστιας που είναι ο τρόμος, ο οποίος έχει επηρεάσει όλους τους πολίτες μας, αλλά κυρίως τους κούρδους πολίτες που ζουν στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.
Η αποφασιστική στάση του Προέδρου Ερντογάν που απαγορεύει αυστηρά το συσχετισμό μιας θρησκείας με την τρομοκρατία αντικατοπτρίζεται στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Προσευχόμαστε εσείς και οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις να οδηγηθείτε σε επιτυχία και η ”Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας” να φέρει ειρήνη στην περιοχή όπως το όνομά της υπόσχεται».