Kαταστολές διαδηλώσεων αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους, σε κάθε είδους κοινωνία, από τις πιο ανοιχτές έως τις πιο κλειστές, διαπιστώνει μελέτη του CIVICUS Monitor, μιας παγκόσμιας συμμαχίας ομάδων υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ. Η δικηγόρος και συγγραφέας Τάρα Πέτροβιτς τονίζει ότι ο αντίκτυπος του πολέμου στη Γάζα στον χώρο των πολιτικών ελευθεριών αποτελεί ένα βασικό μάθημα για τη χρονιά. «Εχουμε δει εκφράσεις αλληλεγγύης, αλλά και την καταστολή αυτών των εκφράσεων σε σχεδόν κάθε γωνιά του πλανήτη».
Η ετήσια μελέτη του CIVICUS, με τίτλο People Power Under Attack, αξιολογεί το χώρο πολιτικών ελευθεριών σε 198 χώρες, κατατάσσοντάς τον από «ανοιχτό» έως «καταπιεσμένο». Σύμφωνα με τα ευρήματα, περίπου το 10% των διαδηλώσεων που απαγορεύτηκαν από τις Αρχές αναφέρονταν στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα ή στην αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό.
Ο οργανισμός επισημαίνει ότι υπήρξε υπερβολική χρήση βίας εναντίον φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών, ακόμη και σε χώρες όπου οι πολιτικές ελευθερίες χαρακτηρίζονται «περιορισμένες», όπως η Ολλανδία (η οποία φέτος υποβαθμίστηκε από την κατηγορία «ανοιχτή»), η Αυστραλία και η Ιταλία. Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, έχουν απαγορεύσει πλήρως τις διαδηλώσεις, θεωρώντας ότι συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια.
Η Γερμανία, σύμφωνα με την Πέτροβιτς, έχει ξεχωρίσει, καθώς έχει επικρίνει έντονα τον φιλοπαλαιστινιακό ακτιβισμό. Περιπτώσεις όπως ακυρώσεις εκδηλώσεων, έφοδοι σε σπίτια ακτιβιστών και επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε φιλοπαλαιστινιακές προσωπικότητες, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα των ενεργειών της.
Πρόσφατα, τέθηκε σε εφαρμογή ένας κανόνας που απαιτεί από τους αιτούντες άσυλο να δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. Το 2023, η κατάταξη της Γερμανίας στον Δείκτη CIVICUS υποχώρησε από την κατηγορία «ανοικτή» στην κατηγορία «περιορισμένη», λόγω της καταστολής τόσο των ακτιβιστών για το κλίμα όσο και των υποστηρικτών της παλαιστινιακής αλληλεγγύης.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η βαθμολογία της CIVICUS παραμένει «περιορισμένη» από το 2022, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της διαμάχης για τις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης. Περισσότεροι από 3.100 άνθρωποι συνελήφθησαν ή φυλακίστηκαν σε διαδηλώσεις που περιλάμβαναν συχνά κατασκηνώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν μη βίαιες.
Οι διαμάχες αυτές οδήγησαν στην απώλεια θέσεων εργασίας πολλών αξιωματούχων πανεπιστημίων της Ivy League, ενώ αρκετά κολέγια άλλαξαν τις πολιτικές τους σχετικά με τις νόμιμες ενέργειες εντός πανεπιστημιούπολης και εισήγαγαν πρόσθετες πειθαρχικές διαδικασίες σε μια προσπάθεια αποτροπής τέτοιων διαδηλώσεων στο μέλλον.
Τον περασμένο μήνα, η Βουλή των Αντιπροσώπων πρότεινε ένα νομοσχέδιο που θα έδινε τη δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να χαρακτηρίζει φιλανθρωπικές οργανώσεις του άρθρου 501(c) ως «οργανώσεις που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», κατά την κρίση του, χωρίς να απαιτείται η παροχή αποδείξεων ή εξηγήσεων προς τις κατηγορούμενες ΜΚΟ. Οι οργανώσεις 501(c) περιλαμβάνουν οποιονδήποτε φορέα που απαλλάσσεται από φόρους, όπως μέσα ενημέρωσης, κολέγια, πανεπιστήμια και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, στερώντας τους το καθεστώς της φορολογικής απαλλαγής.
Η Ζάχα Χασάν, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γράφει στο «Suppressing Dissent: Shrinking Civic Space, Transnational Repression and Palestine-Israel», που δημοσιεύτηκε στις 5 Δεκέμβρη, ότι «η ενασχόληση με ακτιβισμό ή δημόσια συζήτηση σχετικά με το Ισραήλ και την κατάσταση των Παλαιστινίων υπό την ισραηλινή στρατιωτική κατοχή έχει γίνει μια εξαιρετικά ακανθώδης υπόθεση».
Η Πέτροβιτς σημειώνει ότι δεν είναι τυχαίο πως οι αμερικανικές αίθουσες διδασκαλίας και οι πανεπιστημιουπόλεις, που συχνά απεικονίζονται ως ασφαλείς χώροι για ανταλλαγή ιδεών, έχουν μετατραπεί σε πολύ αμφιλεγόμενα εδάφη. Το πιο σημαντικό επίτευγμα όλων ήταν η ευαισθητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο, και οι διαδηλώσεις, μαζί με τις προσπάθειες καταστολής, αναμένεται να συνεχιστούν.
Σύμφωνα με την Πέτροβιτς, οι διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει αρκετό θόρυβο ώστε να επηρεάσουν πολιτικές, με ορισμένες χώρες να διακόπτουν πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ και να αποκαθιστούν τη χρηματοδότηση στην UNRWA.