Χτες από το απόγευμα μέχρι το βράδυ υπήρξε έντονη φιλολογία για διαπραγματεύσεις σχετικά με ανταλλαγή αιχμαλώτων, με μεσολαβητές το Κατάρ και την Αίγυπτο και άμεση ανάμιξη των Αμερικανών. Η σχετική φιλολογία διακινούνταν έντονα στα Μέσα της σιωνιστικής οντότητας.
Η δεξιά Γεντιότ Αχρονότ έγραφε ότι από την Ουάσιγκτον συνεχίζουν να αυξάνουν την πίεση στο Ισραήλ να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας απελευθέρωσης κρατουμένων. Ειδικότερα, μηνύματα μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ μέσω πολλών καναλιών, από τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον επικεφαλής της CIA.
Το πιο σημαντικό ήταν το εξής: «Ανώτεροι αξιωματούχοι στο Ισραήλ δήλωσαν: “Εάν αποδειχτεί ότι υπάρχει συμφωνία για την απελευθέρωση των κρατουμένων, θα συμφωνήσουμε σε μια εκεχειρία ώστε να απελευθερωθούν”». Η δεξιοφυλλάδα δεν κατονόμαζε τους ανώτερους σιωνιστές αξιωματούχους, αλλά ήταν προφανές πως δεν εννοούσε τον Νετανιάχου.
Η Γεντιότ Αχρονότ αναφερόταν στο ταξίδι του διοικητή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος στάλθηκε από τον Μπάιντεν για συνομιλίες με το Ισραήλ και το Κατάρ. Ο Μπερνς συναντήθηκε χωριστά με τον Νετανιάχου, με τον επικεφαλής της Μοσάντ Ντεντέ Μπαρνέα και με τον υπουργό Πολέμου Γιοάβ Γκάλαντ και μετά αναχώρησε για το Κατάρ. Οι χωριστές συναντήσεις του Μπερνς (άνθρωπος ειδικών αποστολών του Μπάιντεν, όπως έχουν δείξει και οι επαφές του με τους Ρώσους) με τους σιωνιστές ιθύνοντες δείχνουν ότι δεν υπάρχει ενιαία άποψη στη σιωνιστική ηγεσία που βρίσκεται προφανώς σε κρίση.
Το Politico έγραψε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πεπεισμένη ότι το Ισραήλ κινείται ελαφρά και σταδιακά προς αποδοχή ανθρωπιστικών εκεχειριών!
Το σιωνιστικό Κανάλι 13 μετέδωσε ότι οι δηλώσεις στα ΜΜΕ του Νετανιάχου, του Γκάλαντ και του Γκαντζ περιλάμβαναν μηδενικές πληροφορίες για το φλέγον ζήτημα των αιχμαλώτων, ενώ σιωνιστές δημοσιογράφοι παρατήρησαν ότι ο Νετανιάχου δεν προσήλθε μαζί με τον Γκάλαντ για να κάνει δηλώσεις και ερμήνευαν αυτή την αλλαγή ως ένδειξη εσωτερικών προβλημάτων.
Αργότερα, το σιωνιστικό κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε ως σίγουρη την πληροφορία ότι θα συμφωνηθεί εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός για μια περίοδο τριών ημερών, κατά την οποία θα απελευθερωθούν 15 κρατούμενοι από τη Γάζα.
Το Ρόιτερς, επικαλέστηκε «ενημερωμένη πηγή» που είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση 10-15 ατόμων που κρατούνται από το κίνημα της Χαμάς, με αντάλλαγμα την ανθρωπιστική διακοπή των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων για μία ή δύο ημέρες.
Το αραβικό Al-Mayadeen επικαλέστηκε πηγή κοντά στην ηγεσία της Χαμάς που είπε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για τριήμερη εκεχειρία με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 12 κρατουμένων, οι μισοί από τους οποίους είναι Αμερικανοί.
Ο Γιόσι Γιεοσούα έγραψε στη Γεντιότ Αχρονότ: Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν στα μέσα ενημέρωσης ότι η χώρα είναι κοντά στην επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας για την ανταλλαγή αιχμαλώτων και μια πηγή κοντά στη Χαμάς είπε ότι συζητούν μια τριήμερη κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 12 κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων 6 Αμερικανών. Πηγή από το Κατάρ είπε πως υπάρχει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, “μία ή δύο ημέρες”, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 10-15 κρατουμένων.
Το σιωνιστικό Κανάλι 13 μετέδωσε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών του Κατάρ και των ΗΠΑ να επιτύχουν μικρές συμφωνίες που οδηγούν σε κατάπαυση του πυρός, πολιτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο και πρόθυμο να μελετήσει την απελευθέρωση παλαιστίνιων κρατούμενων ασφαλείας, στο πλαίσιο μιας μεγάλης και ευρείας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει απελευθέρωση πολλών κρατούμενων από τη Γάζα.
Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός Καν μετέδωσε ότι το Ισραήλ συμφωνεί σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση δεκάδων αιχμαλώτων. Η ανησυχία για την ασφάλεια μιας τέτοιας συμφωνίας είναι ότι μια κατάπαυση του πυρός θα σταματούσε τελικά τον πόλεμο, αλλά ισραηλινός αξιωματούχος είπε πως το Ισραήλ θα εκπληρώσει το ρόλο του στη συμφωνία και αμέσως μετά θα συνεχίσει να πολεμά!
Ηταν, βέβαια, γνωστό από τις πρώτες μέρες του πολέμου, ότι η Αντίσταση στη Γάζα πρότεινε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων «all to all». Ολοι οι κρατούμενοι της Αντίστασης με όλους τους παλαιστίνιους κρατούμενους σε όλες τις κατοχικές φυλακές. Το επανέλαβαν αρκετές φορές ο Αμπού Ομπάιντα και πολιτικά στελέχη της Χαμάς. Κι αν δεν είστε έτοιμοι γι’ αυτό, εμείς είμαστε έτοιμοι και για τμηματική ανταλλαγή κρατουμένων, έλεγαν μονότονα τα στελέχη της Αντίστασης. Επιπλέον, κατηγορούσαν τη σιωνιστική κυβέρνηση ότι σαμποτάρει κάθε προοπτική συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων και ότι με τους μαζικούς βομβαρδισμούς κατά αμάχων σκότωσε δεκάδες κρατούμενους, ισραηλινούς και με διπλή υπηκοότητα (ισραηλινή και άλλης χώρας).
Στο χτεσινοβραδινό του μήνυμα ο Αμπού Ομπάιντα επανήλθε: Ο μόνος δρόμος για το ζήτημα των κρατουμένων είναι μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με ολοκληρωμένο ή μερικό τρόπο. Δεν υπάρχει άλλη λύση στον φάκελο των κρατουμένων εκτός από την ανταλλαγή μιας κατηγορίας με μια άλλη ή ως ολοκληρωμένη διαδικασία. Αυτός που σαμποτάρει τις προσπάθειες παράδοσης κρατουμένων διπλής υπηκοότητας είναι ο εχθρός που εκθέτει τις ζωές των αιχμαλώτων σε άμεσο κίνδυνο κάθε ώρα της ημέρας.
Οπως διαπιστώνουμε, ο Αμπού Ομπάιντα δεν μίλησε για συμφωνία απελευθέρωσης κάποιων κρατούμενων της Αντίστασης με εκεχειρία κάποιων ημερών. Προφανώς, η Αντίσταση δε θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά της, όσο η σιωνιστική κυβέρνηση αρνείται και σαμποτάρει κάθε συμφωνία, μολονότι τη θέλουν και οι Αμερικανοί που «σπρώχνουν» Αίγυπτο και Κατάρ σε διαμεσολαβητικό ρόλο.
Καμιά συμφωνία δεν ανακοινώθηκε χτες, μολονότι πολλοί την είχαν σίγουρη. Προφανώς, ο Νετανιάχου στύλωσε τα πόδια, ξέροντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία απελευθέρωσης αιχμαλώτων θα σήμαινε την αρχή του πολιτικού του τέλους, αφού θα προχωρούσε σε συμφωνία μ’ αυτούς που υποτίθεται ότι θα εξάλειφε, χωρίς να έχει κερδίσει τίποτα επί του πεδίου. Θα βρισκόταν, μάλιστα, υπό την κατηγορία ότι με την άφρονα τακτική του σκότωσε αιχμαλώτους, αντί να προχωρήσει εξαρχής στη συμφωνία που πρότεινε η Παλαιστινιακή Αντίσταση.
Σήμερα, το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, έκανε ένα βήμα παραπέρα. «Ημασταν ξεκάθαροι από την πρώτη μέρα είτε για πλήρη ανταλλαγή αιχμαλώτων είτε για κατάπαυση του πυρός με την απελευθέρωση διπλών υπηκόων», δήλωσε.
Ο Χαμντάν έκανε και άλλες επισημάνσεις. Οπως είπε, ο στρατός κατοχής προσπαθεί να προχωρήσει προς τις οικιστικές περιοχές στη Γάζα και μετά να υποχωρήσει κάτω από το βάρος των Αντίστασης. Ή η Κατοχή θα εγκαταλείψει τη Γάζα άνευ όρων ή θα συμφωνήσει σε μια πολιτική φόρμουλα που οδηγεί στην απόσυρσή της, κατέληξε.
Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Γάζα Ουαέλ Αλ-Νταχντούχ είχε μεταδώσει το πρωί πως από τα χαράματα οι κινήσεις του στρατού κατοχής δείχνουν σαν να δίνει μάχη με το χρόνο. Φαίνεται να εγκαταλείπει το προηγούμενο σχέδιό του να προσπαθήσει να περικυκλώσει τη Γάζα και πως πλέον κάνει κίνηση προς το κέντρο της πόλης ανεξάρτητα από το κόστος που καταβάλλει. Είναι ακριβώς το ίδιο που είπε ο Χαμντάν: οι σιωναζιστές προσπαθούν πάση θυσία να μπουν στον οικιστικό ιστό της πόλης της Γάζας και μετά να αποχωρήσουν.
Η προώθησή τους γίνεται μόνο με τανκ, χωρίς πεζικό. Οσα τανκ και να προωθήσουν στον οικιστικό ιστό της πόλης της Γάζας (αν το καταφέρουν κι αυτό), θα βρίσκονται διαρκώς υπό τα πλήγματα της Αντίστασης, που εξακολουθεί να είναι αξιόμαχη και να διαθέτει την ευελιξία που της δίνει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Αν το σιωνιστικό τανκ βρίσκεται σ’ ένα δρόμο, κάτω από το δρόμο βρίσκονται τα τούνελ με τους μαχητές, που αργά ή γρήγορα θα το χτυπήσουν και θα το αχρηστεύσουν. Και τότε πώς θα διαφύγει το πλήρωμά του;
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ουασέφ Ερεκάτ εντοπίζει την αδυναμία της Κατοχής στο γεγονός ότι πολεμούν τα μηχανοκίνητα και όχι οι στρατιώτες. Ο σιωνιστής στρατιώτης βασίζεται σε όπλα υποστήριξης και δεν πολεμά στο έδαφος, σε αντίθεση με την Αντίσταση που έχει έλεγχο στη γη.
Και οι Financial Times επικαλούνται στρατιωτικό εμπειρογνώμονα της Δύσης, που σημειώνει ότι το Ισραήλ πίστευε αλαζονικά πως η προηγμένη τεχνολογία του θα ξεπερνούσε τις δυνατότητες της Χαμάς.
Ο συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Ιμπραχίμ Αλ-Μαντούν έγραψε σήμερα πως οι εχθρικές δυνάμεις προχώρησαν με δυσκολία δυτικά της πόλης της Γάζας, με στόχο τους το νοσοκομείο Al-Shifa. Ηθελαν να δείξουν μια εικόνα νίκης. Ομως οι μαχητές της Αντίστασης τούς αντιμετώπισαν στο πεδίο, με πλήρη στόχευση των δυνάμεων εισβολής.
Μάλλον γι’ αυτό οι σιωνιστές άλλαξαν και πάλι σχεδιασμό και κινήθηκαν από το βόρειο άξονα, προσπαθώντας να φτάσουν στο νοσοκομείο Αλ-Κουντς, στα περίχωρα του οποίου γίνονται αυτή την ώρα σφοδρές μάχες Αντίστασης-σιωναζιστών.
Αν όντως πετύχει μια τέτοια προώθηση (για μικρές αποστάσεις μιλάμε, μην το ξεχνάτε), ο Νετανιάχου θα κάνει την τελευταία προσπάθεια να σώσει το πολιτικό του σαρκίο. Δεν νομίζουμε πως θα τα καταφέρει, αλλά δεν μας ενδιαφέρει κιόλας.
Στις σημερινές δηλώσεις του, ο Οσάμα Χαμντάν έκανε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις:
«Ο Μπλίνκεν παρουσίασε μια γενική ιδέα για την έξωση της Αντίστασης, με όλες τις παρατάξεις της, από την εξίσωση διαχείρισης της Λωρίδας. Αυτή είναι μια αμερικανική ελπίδα που δεν θα ευοδωθεί. Συμβουλεύω όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να μη βιαστούν να στηριχτούν στα συμπεράσματα του Μπλίνκεν, επειδή η Αντίσταση παραμένει στη Γάζα. Η αμερικανική κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από τις κακές επιδόσεις των σιωνιστών και έκπληκτη από τις επιδόσεις της Παλαιστινιακής Αντίστασης. Αυτό που συνέβη στις 7 Οκτώβρη προσέφερε μια ιστορική ευκαιρία στην περιοχή, αντί να κάθεται σε ένα κουτί αναμονής. Κανείς στην περιοχή δεν μπορεί να σκεφτεί την εξάλειψη οποιουδήποτε κόμματος. Αυτοί που καθορίζουν τους χάρτες και τα συμφέροντα της περιοχής πρέπει να είναι οι άνθρωποί της. Αυτή η μάχη είναι ανοιχτή για συμμετοχή σε όλους».
Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα έντονο παρασκήνιο, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Αμερικανοί που σφίγγουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό του Νετανιάχου. Εξίσου προφανές είναι, όμως, πως μολονότι οι σιωναζιστές είναι οι επιτιθέμενοι, την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει η Αντίσταση. Είναι παρούσα σε όλα τα πεδία των μαχών και μάχεται με την τακτική που ακολουθεί από την έναρξη του πολέμου. Ιδού ένας κατάλογος των μαχών που γίνονται σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας:
- Συγκρούσεις ανατολικά της Χαν Γιούνις
- Συγκρούσεις ανατολικά της πόλης Χουζάα
- Συγκρούσεις βορειοδυτικά της Γάζας
- Συγκρούσεις βόρεια της παραλίας
- Συγκρούσεις στη βορειοανατολική Γάζα
- Συγκρούσεις δυτικά της οδού Αχμάντ Γιασίν
- Συγκρούσεις ανατολικά της Ράφα (στο νότο)
- Συγκρούσεις δυτικά της Νουσεϊράτ (στο κέντρο)
Επομένως, τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί ερήμην της Παλαιστινιακής Αντίστασης. Καταριανοί και Αιγύπτιοι είναι απλοί διαμεσολαβητές, ρόλος που έπαιξαν και άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Οι Αμερικανοί διαπραγματεύονται με τους «τρομοκράτες» που μέχρι πριν από λίγες μέρες πίστευαν ότι το σιωνιστικό μαντρόσκυλό τους θα εξάλειφε από προσώπου γης. Αυτό σημαίνει παραδοχή της ήττας τους. Σε διαπραγματεύσεις πηγαίνει αυτός που δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο που θεωρούσε ότι σίγουρα θα κέρδιζε.
Τώρα, το πρόβλημα το έχει ο επικεφαλής του καθεστώτος-μαντρόσκυλο. Οι Αμερικάνοι δεν έχουν πρόβλημα να «αποσύρουν» τον επικεφαλής του καθεστώτος-μαντρόσκυλο (ουρά κάνουν οι σιωνιστές πολιτικοί για να πάρουν τη θέση του, ο δε Μπένι Γκαντζ πλασάρεται ως ο… ιδανικός διάδοχος, καθώς μπήκε στην κυβέρνηση Νετανιάχου, τον οποίο μέχρι προχθές έβριζε).
Είναι η πρώτη φορά που το σιωνιστικό στρατόπεδο δεν εμφανίζεται ενωμένο σε έναν πόλεμο ενάντια στους Παλαιστίνιους. Ενας πρώην πρωθυπουργός, ο Eχούντ Ολμέρτ, χαρακτήρισε «κύριο μαλάκα» (!) τον Νετανιάχου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στο Politico.
«Ο Νετανιάχου έχει συρρικνωθεί, είναι καταρρακωμένος, είναι σίγουρο. Θέλω να πω, κάτι τρομερό του συνέβη. Ο Μπίμπι εργαζόταν σε όλη τη ζωή του με το πρόσχημα ότι είναι ο κ. Ασφάλεια. Είναι ο κ. Μαλάκας», είπε ο Ολμέρτ. Και συνέχισε: «Κάθε λεπτό που παραμένει πρωθυπουργός είναι κίνδυνος για το Ισραήλ. Είμαι σίγουρος ότι οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν ότι είναι σε άσχημη κατάσταση». Για τον Ολμέρτ, «δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να επιβλέπει την ασφάλεια της Γάζας». Οπως είπε, «είναι προς το συμφέρον μας να είμαστε σε θέση να αμυνθούμε με διαφορετικό τρόπο από ό,τι κάναμε πριν από την επίθεση της 7ης Οκτώβρη. Αλλά να ελέγξουμε ξανά τη Γάζα; Οχι». Παραδεχόμενος με… τακτ τη σιωνιστική ήττα, είπε: «Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε όλα όσα επιθυμούμε». Και τόνισε πως η υπομονή των Δυτικών έχει εξαντληθεί, λόγω της αποτυχίας του Νετανιάχου και των υπουργών του να καταθέσουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τη Χαμάς.
Παρόμοιες απόψεις μ’ αυτές του Ολμέρτ υποστήριξε και ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Πολέμου, ο Εχούντ Μπαράκ.