«Καλοπέρασε» ο Αντονι Μπλίνκεν στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που έδωσε ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σ’ ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Περιττεύει να πούμε πως οι δημοσιογράφοι που παρευρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου ήταν όλοι διαπιστευμένοι. Δεν περνάς εκεί την πόρτα χωρίς διαπίστευση και χωρίς έλεγχο.
Πρώτα του την έπεσε ο «πολύς» Μαξ Μπλούμενθαλ, κατηγορώντας τον για γενοκτονία των Παλαιστίνιων. Πείτε τον «αμφιλεγόμενο», πείτε τον «φιλορώσο» ή «φιλοκινέζο», όμως ο Μπλούμενθαλ, προτού κλείσει τα 50 (γενν. 1977), έχει έναν τοίχο βραβεία για δημοσιογραφικά άρθρα, βιβλία και ταινίες.
Αμερικανοεβραίος, γόνος επιφανούς οικογένειας (ο πατέρας του είναι διάσημος συγγραφέας και δημοσιογράφος και υπήρξε σύμβουλος του προέδρου Μπιλ Κλίντον), μεγάλωσε και σπούδασε μέσα στο πολιτικό περιβάλλον της Ουάσιγκτον και έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα αμερικάνικα και ξένα έντυπα (New York Times, The Nation, Mondoweiss, Huffington Post, Los Angeles Times, Daily Beast, Al Jazeera English, Russia Today, Al Akhbar κ.ά.). Αντιτίθεται στην αμερικάνικη εξωτερική πολιτική και καταγγέλλει σταθερά εδώ και χρόνια το σιωνιστικό καθεστώς και τη γενοκτονική πολιτική του κατά των Παλαιστίνιων.
Ο Μπλούμενθαλ απομακρύνθηκε από την αίθουσα από το πολιτικό προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και είπε αυτά που ήθελε να πει, όση ώρα κράτησε η… ευγενική απομάκρυνσή του.
Δεν συνέβη το ίδιο με τον αμερικανο-παλαιστίνιο δημοσιογράφο, συγγραφέα και πολιτικό ακτιβιστή Σαμ (Οσάμα) Χουσεϊνί. Παλαιστίνιος της διασποράς, από χριστιανική οικογένεια, ο Χουσεϊνί γεννήθηκε στην Ιορδανία και βρέθηκε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ σε ηλικία πέντε χρόνων. Εκεί σπούδασε, εργάστηκε ως καθηγητής μαθηματικών και προγραμματιστής, ενώ αργότερα πήρε και την αμερικάνικη ιθαγένεια. Δραστηριοποιείται πολιτικά σε πασιφιστικές οργανώσεις και ομάδες υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αρθρογραφεί σε μεγάλα Μέσα (CounterPunch, The Nation, The Washington Post, USA Today, Salon κ.ά.). Εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες καλύπτει τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνιων.
Οπως και ο Μπλούμενθαλ, ο Χουσεϊνί ήξερε ότι ποτέ δε θα του έδιναν το λόγο για να υποβάλει ερώτηση. Γι’ αυτό, διέκοψε τον Μπλίνκεν την ώρα που έλεγε τις εισαγωγικές παπάρες του και άρχισε να τον ρωτάει για τη διαχείριση από τις ΗΠΑ της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και την εμπλοκή τους στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Τη συνέχεια θα τη δείτε στο παρακάτω βίντεο: οι μπράβοι τον έβγαλαν με τη βία σηκωτό, ενώ αυτός φώναζε στον Μπλίνκεν: «Εγκληματία! Γιατί δε βρίσκεσαι στη Χάγη;» (το διεθνές ποινικό δικαστήριο).
«Ομορφιές», θα έλεγε κάποιος. Μαθήματα ανεξάρτητης μαχητικής δημοσιογραφίας, λέμε εμείς.