Ο 61ος, δηλαδή ο βουλευτής που θα έδινε στην αντιπολίτευση της Βόρειας Μακεδονίας την απόλυτη πλειοψηφία για να ρίξει την κυβέρνηση Ζάεφ, λάκισε. Και «έδωσε» τα συμβεβηκότα (όπως έλεγαν οι καθαρευουσιάνοι): «Για το καλό των διαδικασιών και εν μέσω ισχυρών σημάτων από τους στρατηγικούς μας εταίρους, τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ, τα οποία έλαβα από υψηλόβαθμους διπλωματικούς εκπροσώπους, αποφάσισα να μην παρευρεθώ στη σύνοδο (σ.σ. της Βουλής)».
Ο βουλευτής αυτός φέρει ως μικρό όνομα το επώνυμο του θρυλικού Σκεντέρμπεη (Καστριότ Ρετζέπι ονομάζεται) και ανήκει σε αλβανικό κόμμα ονόματι Besa. Τα ξεφτίλισε και τα δύο: και την παράδοση του Σκεντέρμπεη και το ισχυρό νόημα που έχει η λέξη «μπέσα» (λόγος τιμής) για τους Αλβανούς (από αυτούς έχει μεταφερθεί και στη δική μας γλώσσα, με το ίδιο νόημα, αλλά χωρίς να τη βαραίνει η παράδοση αιώνων, από τα μεσαιωνικά χρόνια και το «Κανούν»).
Θα μας πείτε τώρα (και θα ‘χετε δίκιο), ότι ψάχνουμε γωνίες στο δεκάρικο, ασχολούμενοι με τον ταλαίπωρο Καστριότ Ρετζέπι που την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια, επικαλούμενος προτροπές «υψηλόβαθμων διπλωματικών εκπροσώπων». Αυτό μπορεί να το έκανε για να δείξει πόσο σημαντικός είναι. Μπορεί να αληθεύουν αυτά που λένε οι πρώην φίλοι του και νυν εχθροί του, ότι δέχτηκε απειλές.
Αν είναι να «πυροβολήσουμε» τον Ρετζέπι, τι να πούμε για τον Ζάεφ; Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και από πρόεδρος του κόμματός του. Μόλις όμως διαφάνηκε ότι κλυδωνίζεται η κυβερνητική πλειοψηφία και μπορεί να πέσει η κυβέρνηση, τα αφεντικά του μήνυσαν «άσε τις μαλακίες και γύρνα στη δουλειά σου». Κι αυτός υπάκουσε σαν σκυλάκι, αναστέλλοντας… επ’ αόριστον τις παραιτήσεις και από τις δύο θέσεις που κατέχει (κρατική και κομματική).
Και γιατί τ’ αφεντικά ήθελαν σώνει και καλά τον Ζάεφ και όχι μια νέα κυβερνητική συμμαχία υπό το VMRO; Οταν ο Μίτκοσκι του VMRO έβγαινε και τσαμπουκαλευόταν με τα γνωστά εθνικιστικά («θα σεβαστώ τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δε θα δεχτώ την αλλαγή ονόματος σε Βόρεια Μακεδονία), λογικό είναι να μην τον εμπιστευτούν και να του κάνουν χαλάστρα σ’ αυτό που πήγε να στήσει, εκμεταλλευόμενος τη νίκη του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές και το «σκάσιμο» του Ζάεφ που το ‘βαλε στα πόδια. Σ’ αυτή τη φάση, η λύση Ζάεφ είναι για τους «προστάτες» της βορειομακεδονικής μπανανίας η πλέον ανέφελη λύση.
Οπως αποδείχτηκε, δεν ήταν και πολύ δύσκολο να χαλάσουν τα σχέδια του Μίτκοφσκι. Φρόντισαν μάλιστα να το κάνουν με εξευτελιστικό τρόπο, βάζοντας τους κυβερνητικούς βουλευτές να απέχουν από τη συνεδρίαση της Βουλής, ώστε οι αντιπολιτευόμενοι να έχουν μόνον 60 και να μην μπορούν ούτε συνεδρίαση να κάνουν, γιατί δεν είχαν απαρτία. Ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι (προερχόμενος από το κυβερνητικό αλβανικό DUI) δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση μομφής, κάλεσε τον αντιπρόεδρο (αυτός είναι της αντιπολίτευσης) να καθήσει στην έδρα και αποχώρησε, αφήνοντάς τους με 60. Το VMRO ζήτησε διακοπή μιας ώρας, μπας και καταφέρει να βρει τον 61ο, αυτός όμως είχε καβατζωθεί κάπου σίγουρα, οπότε με την επανάληψη της συνεδρίασης η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.
«Game change» έγραψε στο twitter ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μοχάμεντ Ζεκίρι (Αλβανός κι αυτός, κρίνοντας από το όνομα). Ηταν κάτι σαν… κωλοδάχτυλο στους αλαλαγμούς της αντιπολίτευσης τις προηγούμενες μέρες με το «game over». Και η ζωή συνεχίζεται στην… ευτυχισμένη μπανανία, με τη φτώχεια να μαραζώνει τον κόσμο και με την πανδημία να σαρώνει.