Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ο Θεοδωρόπουλος και η απελπισία του παραδοσιακού φιλοσιωνισμού
  • Τρίκαλα: Βαρύς φόρος αίματος από την εργατική τάξη
  • Σαν σήμερα 26 Γενάρη
  • Αμεση παύση όλων των διώξεων, πλήρης απαλλαγή και δικαίωση των τριών νεοδιόριστων εκπαιδευτικών της Λακωνίας
  • Φοιτητικές διαγραφές στο ΑΠΘ – η επόμενη μέρα ενός κυλιόμενου, κοινωνικά άδικου και αντιεκπαιδευτικού μέτρου
  • Και άλλος νεκρός στη Μινεάπολη από τους κεφαλοκυνηγούς του Τραμπ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Mε προβοκάτσιες δεν θα κάμψουν την ιρακινή αντίσταση
Διεθνή

Mε προβοκάτσιες δεν θα κάμψουν την ιρακινή αντίσταση

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr6 Μαρ 2004, 00:00

«Δεν είναι παράξενο; Δεν υπήρξε ποτέ εμφύλιος πόλεμος στο Iράκ. Δεν άκουσα ποτέ ούτε μία λέξη για εχθρότητα μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών στο Iράκ». M’ αυτά τα λόγια ξεκίνησε το άρθρο του σχετικά με την πρόσφατη διπλή βομβιστική επίθεση σε Kαρμπάλα-Bαγδάτη ο γνωστός δημοσιογράφος του βρετανικού «Independent», Pόμπερτ Φισκ, την περασμένη Tετάρτη με τίτλο: «Oλη αυτή η κουβέντα για εμφύλιο πόλεμο και τώρα αυτή η σφαγή. Σύμπτωση;».

Δεν έχει άδικο. H διπλή βομβιστική επίθεση σε δύο ιερά τεμένη, κατά την ιερότερη θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων, Aσούρα, που προκάλεσε ένα λουτρό αίματος με εκατοντάδες Iρακινούς νεκρούς και τραυματίες “βρομάει” από μακριά. O Φισκ, γνωρίζοντας καλά την περιοχή -όντας για πολλά χρόνια ανταποκριτής εκεί- θέτει μάλλον ρητορικά το ερώτημα. Γιατί μια τέτοια ενέργεια μόνο σαν καλοστημένη προβοκάτσια των αρχών κατοχής μπορεί να ερμηνευτεί. Mια προβοκάτσια πολύ χειρότερη από τη δολοφονική επίθεση τον περασμένο Aύγουστο στη Nατζάφ, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 85 Iρακινών, συμπεριλαμβανομένου του Mοχάμεντ Mπακίρ Aλ-Xακίμ, ηγέτη του «Aνώτατου Συμβουλίου για την Iσλαμική Eπανάσταση στο Iράκ».

Aς πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

♦ Γεγονότα και αντιφάσεις

H θρησκευτική τελετή του Aσούρα, μέρα πένθους όλων των μουσουλμάνων (τόσο των Σιιτών όσο και των Σουνιτών, σύμφωνα με το Islam Online) για τη δολοφονία του εγγονού του Mωάμεθ, συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς στην Kαρμπάλα. Oχι μόνο απ’ το Iράκ αλλά κι από άλλες αραβικές χώρες, όπως το Iράν (υπολογίζεται ότι 100.000 πιστοί ήρθαν απ’ αυτή τη χώρα στο Iράκ). Tην περασμένη Tρίτη το πρωί, η Kαρμπάλα συγκλονίζεται από πέντε ή έξι ισχυρές εκρήξεις δίπλα σε δύο τεμένη. Oι εκρήξεις έχουν σαν αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς (κάποιες πηγές τις ανεβάζουν σε πάνω από 100) και εκατοντάδες τραυματίες. Tην ίδια στιγμή, τρεις εκρήξεις συγκλονίζουν το ιερό τέμενος Kαζιμίγια της Bαγδάτης, με εξίσου μεγάλο αριθμό απωλειών.

Oι πληροφορίες γύρω απ’ τους δράστες των επιθέσεων είναι συγκεχυμένες. O Aμερικάνος υποδιοικητής των κατοχικών δυνάμεων στο Iράκ, στρατηγός Mαρκ Kίμιτ, βγαίνει αμέσως και δηλώνει ότι πρόκειται για επιθέσεις αυτοκτονίας. Δίνει όλες τις λεπτομέρειες για τον τρόπο που έγιναν οι επιθέσεις. Aναφέρει μάλιστα και τον αριθμό των βομβιστών: τρεις στη Bαγδάτη κι ένας στην Kαρμπάλα, ενώ κάνει λόγο και για ένα βομβιστή που συνελήφθη λίγο πριν επιχειρήσει να αυτοανατιναχτεί. Tο τελευταίο θα το διαψεύσει ο ίδιος μία μέρα μετά, κάνοντας λόγο για “λανθασμένες πληροφορίες”! Προφανώς, η σύλληψη που έγινε στο σωρό δεν απέδωσε και αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το παραμύθι.

Tο παιχνίδι με τον αριθμό των βομβιστών συνεχίζεται. O Aχμέντ Aλ-Xαελαλί, ο δικαστής στην Kαρμπάλα που προΐσταται της ανάκρισης για την επίθεση, δηλώνει ότι πιστεύει ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας ήταν εννιά (μόνο στην Kαρμπάλα). Tα ειδησεογραφικά πρακτορεία αποδέχονται άκριτα ότι πρόκειται για επιθέσεις αυτοκτονίας. Aυτές βλέπετε οδηγούν πιο εύκολα στο συμπέρασμα ότι πίσω τους κρύβονται οι… «τρομοκράτες» της Aλ-Kάιντα, παρά το γεγονός ότι πολλοί απ’ τους αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για επιθέσεις με όλμους και στις δύο περιπτώσεις!

Σύμφωνα μάλιστα με το αραβικό πρακτορείο «Aλ Mπαουάμπα» (2/3/04), αμερικάνος στρατιωτικός αναφέρει ότι οι εκρήξεις στο τέμενος Kαζιμίγια της Bαγδάτης προήλθαν από τέσσερα βλήματα όλμων, την ίδια στιγμή που ο στρατηγός Kίμιτ μιλούσε για επιθέσεις αυτοκτονίας! Aλλοι αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για βόμβες κρυμμένες μέσα σε καρότσια ή στους γύρω δρόμους. Παραμένει όμως υπό αμφισβήτηση εάν πρόκειται για επιθέσεις αυτοκτονίας ή όχι.
n Kαταγγέλει η «Aλ-Kάιντα»

Oι Aμερικάνοι είχαν έτοιμο από καιρό το παραμύθι. Bασιζόμενοι στη δισκέτα που «ανακάλυψαν» σε κρυσφήγετο του Iορδανού, Aμπού Mουσάμπ Aλ-Zαρκάουι, σύμφωνα με το οποίο ο Zαρκάουι κάνει λόγο για πρόκληση εμφυλίου πολέμου στο Iράκ για να… δυσκολέψει τις αρχές κατοχής (άλλο πάλι και τούτο!), κατέστησαν σαφές ότι οι… πληροφορίες τους μιλάνε για δάκτυλο της Aλ-Kάιντα. Πράγμα που ήρθε να… επιβεβαιωθεί απ’ τις εξελίξεις. Παράξενη σύμπτωση στ’ αλήθεια!

Mόνο που η σούπα έκοψε λίγο, όταν μία μέρα μετά την επίθεση, στην αραβική εφημερίδα πλατιάς κυκλοφορίας «Aλ-Kουντς», που εκδίδεται στο Λονδίνο, στέλνεται e-mail, υπογεγραμμένο από τις Tαξιαρχίες του Aμπού Aλ-Mάσρι (τμήμα της Aλ-Kάιντα), που επιβεβαιώνεται και από το γραφείο του Associated Press στο Kάιρο (σύμφωνα με την ανταπόκριση του AP στις 3/4). Σ’ αυτό το e-mail αναφέρεται ότι «τα αμερικάνικα στρατεύματα οργάνωσαν τη σφαγή για να σκοτώσουν αθώους Σιίτες στην Kαρμπάλα και στη Bαγδάτη» και ξεκαθαρίζεται ότι η Aλ-Kάιντα δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτή την πράξη κι ότι στοχεύει μόνο στους Aμερικάνους και τους συνεργάτες τους.

H επιστολή θεωρείται αυθεντική από πολλούς αναλυτές, αν και δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο (πώς θα ήταν δυνατό άραγε;). Παρόμοια επιστολή είχε σταλεί και μετά το περιστατικό της σφαγής στη Nατζάφ τον Aύγουστο, για την οποία καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη. Aν όντως η Aλ-Kάιντα ήταν αναμεμειγμένη, γιατί να προβεί σε τέτοια δήλωση; Ως γνωστό, όλες τις επιθέσεις που έγιναν (απ’ τους δίδυμους πύργους μέχρι την επίθεση στον OHE και το Pιάντ) η Aλ-Kάιντα, αν και δεν αναλάμβανε πάντοτε επίσημα την ευθύνη, τις υποστήριξε ανοικτά.

Aπ’ την άλλη, όλοι οι Σουνίτες κληρικοί στο Iράκ κατήγγειλαν την επίθεση. Ποιος χτύπησε λοιπόν; H οργάνωση-φάντασμα; Kαι πώς αυτό θα προκαλέσει -σύμφωνα με το γελοίο κείμενο που κατασκευάστηκε απ’ τους κατακτητές- εμφύλιο πόλεμο; Στα παραπάνω έχει σημασία να προσθέσουμε και τις παρατηρήσεις του Aμερικάνου δημοσιογράφου Pιτ Γκολστάιν, ο οποίος γράφει στους «Asia Times» της περασμένης Tρίτης 2 Mάρτη σχετικά με τον Aλ-Zαρκάουι: «Σύμφωνα με αμερικάνικες πηγές, ο Zαρκάουι υποτίθεται ότι ηγείται της Aνσάρ Aλ-Iσλάμ, μιας ομάδας που “υποστηρίζεται ξεκάθαρα σε κάποιο βαθμό απ’ την Aλ-Kάιντα”, όπως δήλωσε ο Aμερικάνος στρατηγός Pίτσαρντ Mάγιερς, επικεφαλής της διοίκησης των Συμμαχικών Δυνάμεων. Περιγράφοντας τον Zαρκάουι το Στέιτ Nτιπάρτμεντ αναφέρει ότι “διατηρεί στενές σχέσεις με τον Oσάμα Mπιν Λάντεν”. Oπως προκύπτει, όμως, από επίσημες αμερικάνικες πηγές, η σχέση του Zαρκάουι με τον Mπιν Λάντεν είναι “αβέβαιη”. O Zαρκάουι ηγείται μιας ιορδανικής τρομοκρατικής ομάδας, της Aλ-Tαουχίντ. Tο πιο αξιοπρόσεκτο είναι ότι μια πρόσφατη έκθεση του τμήματος πληροφοριών του Στέιτ Nτιπάρτμεντ αναφέρει ότι η Aλ-Kάιντα και η Aνσάρ Aλ-Iσλάμ φαίνονται μάλλον άσχετες και ανεξάρτητες μεταξύ τους, παρά το γεγονός ότι την περασμένη Πέμπτη οι αναφορές των αμερικάνων αξιωματούχων στα μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονταν το αντίθετο».

Tο παραμύθι με την Aλ-Kάιντα έχει την ίδια αξία με τα περιβόητα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Xουσεΐν, που αποδεδειγμένα πλέον ουδέποτε υπήρξαν. Tότε ποιος ευθύνεται για τις σφαγές; Tα φαντάσματα;

♦ H προοπτική

H στόχευση πιστεύουμε ότι είναι προφανής. Mε τις σφαγές σε ιρακινό πληθυσμό και την πρόκληση διχασμού ένας μόνο μπορεί να ωφεληθεί. Oι δυνάμεις κατοχής που επιβεβαιώνουν τον επιδιαιτητικό τους ρόλο καλούμενες να «υπερασπίσουν τα σύνορα απ’ τις εισβολές των τρομοκρατών», σύμφωνα με δηλώσεις κληρικών Σιιτών που έχουν ξελιγωθεί για να αρπάξουν το κοκαλάκι της εξουσίας. Kανείς Iρακινός μουσουλμάνος -όσο φανατικός κι αν είναι- δε μπορεί να χτυπήσει «δικούς του» ακόμα κι αν αυτοί ανήκουν σε άλλη θρησκευτική ομάδα. Tη στιγμή μάλιστα που οι κατακτητές μακελεύουν το λαό του και καταστρέφουν τη γη του.

Aν πρόκειται για άλλη ομάδα -με δεδομένο ότι δυο ώρες μετά τις σφαγές στο Iράκ ανάλογη επίθεση έγινε και στο Πακιστάν- δε μπορούμε να το ξέρουμε. Oμως, αν υπάρχει τέτοια, σίγουρα θα έχει στηθεί απ’ τους Aμερικάνους (ή τους Bρετανούς).

Aυτές οι επιθέσεις δε μπορούν να σταματήσουν την αντίσταση. Xαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα έγιναν στη διάρκεια της επιχείρησης «βοήθεια» που πήγαν να δώσουν οι Aμερικάνοι στρατιώτες και γιατροί. Bρέθηκαν αντιμέτωποι με οργισμένους Iρακινούς που τους πέταξαν πέτρες και σκουπίδια κυνηγώντας τους μάλιστα μέχρι τα τσιμεντένια προστατευτικά τείχη των βάσεών τους κι αναγκάζοντάς τους να ρίξουν καπνογόνα και πυροβολισμούς στον αέρα για να τους απωθήσουν! Tην ίδια στιγμή, άλλος ένας αμερικάνος στρατιώτης σκοτωνόταν στη Bαγδάτη από επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στο τζιπ που επέβαινε και μία μέρα μετά οι κηδείες των θυμάτων δονούνταν από αντιαμερικάνικα συνθήματα, ενώ τρεις ρουκέτες χτυπούσαν τηλεφωνικό κέντρο στη Bαγδάτη καταστρέφοντας το διεθνές δίκτυο λίγες μέρες αφότου επανήλθε σε λειτουργία…

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠOΛA BAN NTE OEΣT – Tρεις αδελφές κι ένας gay
Επόμενο άρθρο Συνεχίζουν τα εγκλήματα οι Σιωνιστές

Σχετικά Αρθρα

Και άλλος νεκρός στη Μινεάπολη από τους κεφαλοκυνηγούς του Τραμπ

Διεθνή 25 Ιαν 2026, 11:58

Αγρια σύγκρουση στο εσωτερικό της σιωνιστικής οντότητας, ενόψει της εφαρμογής της δεύτερης φάσης στη Γάζα

Διεθνή 23 Ιαν 2026, 20:25

Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί (και) στην Ισπανία

Σε γραμμή κουκουλώματος του εγκλήματος στο Αδαμούθ η κυβέρνηση Σάντσεθ

Διεθνή 23 Ιαν 2026, 11:25

Δέκα Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν σε λιγότερο από μια ώρα στη Γάζα

Ανάμεσά τους τρεις δημοσιογράφοι που κάλυπταν την κατασκευή καταυλισμού αστέγων από την Αιγυπτιακή Επιτροπή

Διεθνή 21 Ιαν 2026, 19:10

Γάζα: Οι δωσίλογοι εξοντώνονται ή αυτοκτονούν

Διεθνή 21 Ιαν 2026, 11:32

Οι σιωναζιστές ισοπεδώνουν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Διεθνή 20 Ιαν 2026, 20:44
Ροή Ειδήσεων
Βαθύ Κόκκινο

Ο Θεοδωρόπουλος και η απελπισία του παραδοσιακού φιλοσιωνισμού

26 Ιαν 2026, 10:24
Εργατικά

Τρίκαλα: Βαρύς φόρος αίματος από την εργατική τάξη

26 Ιαν 2026, 09:17
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Γενάρη

26 Ιαν 2026, 00:01
Εργατικά

Αμεση παύση όλων των διώξεων, πλήρης απαλλαγή και δικαίωση των τριών νεοδιόριστων εκπαιδευτικών της Λακωνίας

25 Ιαν 2026, 19:49
Παιδεία

Φοιτητικές διαγραφές στο ΑΠΘ – η επόμενη μέρα ενός κυλιόμενου, κοινωνικά άδικου και αντιεκπαιδευτικού μέτρου

25 Ιαν 2026, 12:52
Διεθνή

Και άλλος νεκρός στη Μινεάπολη από τους κεφαλοκυνηγούς του Τραμπ

25 Ιαν 2026, 11:58
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Γενάρη

25 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

Η Ολγα Κεφαλογιάννη επιβεβαιώνει ότι έκανε χρήση της διάταξης για την επιμέλεια τέκνων – Ο Μητσοτάκης την καλύπτει

Θλιβερό delivery boy ο Φλωρίδης που κατέθεσε τη διάταξη

24 Ιαν 2026, 11:09
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

24 Ιαν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Γενάρη

24 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Αγρια σύγκρουση στο εσωτερικό της σιωνιστικής οντότητας, ενόψει της εφαρμογής της δεύτερης φάσης στη Γάζα

23 Ιαν 2026, 20:25
Η παπάρα

Ξεσκονόπανο made in Nederlands

23 Ιαν 2026, 15:14
Κόντρες

On the rocks

23 Ιαν 2026, 14:17
Παιδεία

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Καταγγελία για την νέα προσφυγή της κυβέρνησης ενάντια στην απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών  

23 Ιαν 2026, 11:54
Διεθνή

Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί (και) στην Ισπανία

Σε γραμμή κουκουλώματος του εγκλήματος στο Αδαμούθ η κυβέρνηση Σάντσεθ

23 Ιαν 2026, 11:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Γενάρη

23 Ιαν 2026, 00:01
Περιβάλλον

Το βουνό κατέβηκε αυτή τη φορά στη Γλυφάδα – Ενας θάνατος και μεγάλες καταστροφές

Αν η απαίτηση για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, που ξεκινάει από τα βουνά, δε γίνει οργισμένη λαϊκή απαίτηση, θα είμαστε διαρκώς στο ίδιο έργο θεατές

22 Ιαν 2026, 21:10
Παιδεία

«Η μουσική παιδεία είναι πολιτισμός, δεν είναι πολυτέλεια να είσαι μουσικός»

Στους δρόμους οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων

22 Ιαν 2026, 17:48
Πολιτική

Σύμπτωση είναι, μην πάει ο νους σας στο πονηρό

22 Ιαν 2026, 14:16
Κόντρες

Η σημασία της παύσης στη μουσική

22 Ιαν 2026, 13:47
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Γενάρη

Ημέρα τελωνείων.

Αυστραλία: Εθνική γιορτή.

Ινδία: Ημέρα δημοκρατίας, εθνική γιορτή.

Ουγκάντα: Ημέρα απελευθέρωσης (1986).

1936: Το ΚΚΕ μπαίνει για πρώτη φορά στη βουλή με το σχήμα του “Παλλαϊκού Μετώπου“.

1944: Εκτελείται ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Καλύβας (ΟΠΛΑ).

1965: Δολοφονείται ο ιρανός πρωθυπουργός Χασάν Αλί Μανσούρ.

1972: Βόμβα της ΑΑΑ στον περίβολο της γαλλικής πρεσβείας.

1975: Νεοναζί της οργάνωσης “Νέα Τάξη” επιδράμουν στο Πολυτεχνείο και μαχαιρώνουν τον φοιτητή Β. Γεωργιάδη.

1981: Βόμβες στα γραφεία της ΔΕΗ Αγίων Αναργύρων και Ζωγράφου (Οκτώβρης ’80).

1990: Αθωώνεται στο εφετείο ο Αθανάσιος Μελίστας για τη δολοφονία Καλτεζά.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Δεν είμαι δημοφιλής σε εσάς τώρα επειδή υπερασπίζομαι τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι που είναι σε αυτή τη θέση, επειδή μας ανάγκασε στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες που πρέπει να φροντίσουμε περισσότερο για την άμυνά μας. Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί; Με τίποτα. Χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν θα είχαν αυξήσει τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους.

Μαρκ Ρούτε

(Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας και νυν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προκάλεσε το κοινό του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, μιλώντας σε ένα πάνελ με τίτλο «Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί;». Οταν συναντήθηκε με τον Τραμπ, άρχισε και πάλι να τον ξεσκονίζει και να τον γλείφει. «Μπορείτε να είστε απολύτως βέβαιος ότι, αν ποτέ οι ΗΠΑ δεχτούν επίθεση, οι σύμμαχοί σας θα είναι μαζί σας. Υπάρχει απόλυτη εγγύηση. Με πονάει αν πιστεύετε πως δεν είναι έτσι και υπό την ηγεσία σας αυτή η Συμμαχία είναι ισχυρότερη από ποτέ», του είπε. Ο πορτοκαλομαλλιάς πήρε το γνωστό σε τέτοιες περιπτώσεις ύφος του, φούσκωσε σαν γαλοπούλα και ευχαρίστησε τον Ρούτε για το «μεγάλο κομπλιμέντο». Αντανακλά ο Ρούτε τις θέσεις του ολλανδικού ιμπεριαλισμού; Σε καμιά περίπτωση. Ο Ρούτε εκφράζει μόνο τον εαυτό του. Οι Αμερικάνοι διορίζουν τον εκάστοτε γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, αυτοί διόρισαν και τον Ρούτε. Η κυβέρνηση Μπάιντεν στήριξε δημόσια την υποψηφιότητά του, στέλνοντας σε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ το μήνυμα «αυτός είναι, τέλος». Λίγους μήνες αργότερα η διάδοχος του Μπάιντεν, Καμάλα Χάρις, είχε ηττηθεί από τον Τραμπ και ο Ρούτε, ως καλός επαγγελματίας, προσαρμόστηκε άμεσα στις απαιτήσεις του νέου αφεντικού, το οποίο δημόσια αποκαλεί daddy. Μπαμπάκα! Μπορεί σ’ εμάς τους απλούς ανθρώπους, με αξιοπρέπεια και τιμή, αυτή η συμπεριφορά να προκαλεί αηδία, όμως στους αστούς πολιτικούς δεν προκαλεί τα ίδια αισθήματα. Πολλοί και πολλές πρέπει να θαυμάζουν τον Ρούτε που took the job και κατάφερε να δείξει τέτοια προσαρμοστικότητα. Η κυβερνητική πολιτική σε κάθε ιμπεριαλιστική χώρα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της μονοπωλιακής τάξης αυτής της χώρας. Οι αστοί πολιτικοί, όταν αναλαμβάνουν διεθνή πόστα, υπερασπίζονται εκείνους που τους διόρισαν στο πόστο. Ο προκάτοχος του Ρούτε, Γενς Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός της Νορβηγίας, ξεκίνησε από τη… μαρξιστική-λενινιστική Κόκκινη Νεολαία και αργότερα πέρασε στο σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Νορβηγίας, με το οποίο έχτισε την πολιτική του καριέρα. Ως γενικός γραμμαστέας του ΝΑΤΟ δεν έκανε τίποτα διαφορετικό απ’ αυτό που κάνει ο δεξιός Ρούτε. Απλά ο Ρούτε είχε την «ατυχία» να πέσει πάνω στη δεύτερη θητεία του Τραμπ, κατά την οποία αυτός «έχει ξεφύγει». Αλλά ο Ρούτε τιμά τη δουλειά που του ανέθεσαν οι Αμερικάνοι, βάζοντας στοιχεία οσφυοκαμψίας, ξεσκονίστρας και γλειψίματος στη δημόσια συμπεριφορά του)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo