Σε ένα μήνα από σήμερα θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των κυπριακών προεδρικών εκλογών. Αν και οι υποψήφιοι θα είναι πολλοί (έντεκα ήταν στις προηγούμενες εκλογές, πάνω από δέκα αναμένονται και τώρα), τρεις είναι οι επικρατέστεροι, αυτοί που θα κονταροχτυπηθούν για να περάσουν στο δεύτερο γύρο που θα βγάλει τον πρόεδρο (στο δεύτερο γύρο θα περάσουν οι δύο πρώτοι). Πρόκειται για δύο δεξιούς, στελέχη του ΔΗΣΥ, και έναν… αριστεροδέξιο, που τα τελευταία χρόνια ήταν στενός συνεργάτης του απερχόμενου δεξιού προέδρου Αναστασιάδη. Για την ακρίβεια, και οι τρεις ήταν στενοί συνεργάτες του Αναστασιάδη.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπήρξε πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πήρε το χρίσμα από την κομματική διαδικασία. Ο Αναστασιάδης, πάντως, μολονότι δε διαφώνησε, φρόντισε να κρατήσει τις αποστάσεις του, μην υπογράφοντας την υποψηφιότητα του Νεοφύτου (ήρθε για χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Αθήνα και δε βιάστηκε να φύγει).
Απέναντι στον Νεοφύτου στέκεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επί χρόνια στενός συνεργάτης του Αναστασιάδη, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, πρώην υπουργός Εξωτερικών. Μπορεί ο Χριστοδουλίδης να μην έχει το χρίσμα του ΔΗΣΥ, έχει όμως την υποστήριξη πρώην βουλευτών και υπουργών του δεξιού κόμματος και διείσδυση στο λεγόμενο «πατριωτικό Κέντρο». Χώρια την υπόγεια στήριξη του Αναστασιάδη.
Ο τρίτος είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Διπλωμάτης καριέρας, υπηρέτησε σε κρίσιμα πόστα της κυπριακής διπλωματίας, έχοντας χειριστεί σε διάφορες φάσεις την ατζέντα των διακοινοτικών συνομιλιών. Ο Χριστόφιας τον είχε ορκίσει υφυπουργό Προεδρίας για να οργανώσει την κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ενώ ο Αναστασιάδης τον διόρισε διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, θέση στην οποία παρέμεινε από τον Σεπτέμβρη του 2013 μέχρι τον Μάη του 2022, οπότε παραιτήθηκε για να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας. Τον Μαυρογιάννη στήριξε αμέσως το ΑΚΕΛ (προφανώς υπάρξε προσυνεννόηση), ενώ ακολούθησαν η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι και ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου.
Ποιος θα το περίμενε ότι αυτές οι εκλογές θα εξελισσόταν σε ρωμαϊκό θρίαμβο του Αναστασιάδη, μετά από μια δεκαετία (δύο θητείες) βουτηγμένη σε σκάνδαλα διαφθοράς και με το Κυπριακό να βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από το 1974; Νεοφύτου και Χριστοδουλίδης εμφανίζονται ως συνεχιστές του έργου του Αναστασιάδη, ενώ ο Μαυρογιάννης δεν λέει λέξη εναντίον του, καθώς υπηρέτησε την πολιτική Αναστασιάδη στο Κυπριακό σχεδόν επί δεκαετία, δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας Αναστασιάδη.
Με αυτούς τους τρεις βασικούς υποψήφιους, με την ψευτοαριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία και το Κέντρο να σέρνονται πίσω από τον πιο δεξιό υποψήφιο που θα μπορούσαν να βρουν, έχουμε κυριολεκτικά εκλογές χωρίς διακύβευμα πολιτικής. Ούτε καν ως προς τη διαχείριση του Κυπριακού.
Οχι πως έχει καμιά σημασία, αλλά τα γκάλοπ δείχνουν τον Χριστοδουλίδη να προηγείται με γύρω στις δέκα μονάδες των Νεοφύτου και Μαυρογιάννη, οι οποίοι παλεύουν για τη δεύτερη θέση. Αν ο Χριστοδουλίδης μπει στο δεύτερο γύρο πρώτος με δεύτερο τον Νεοφύτου, θα κερδίσει άνετα γιατί θα τον επιλέξουν και ψηφοφόροι του Μαυρογιάννη. Αν όμως δεύτερος είναι ο Μαυρογιάννης και η διαφορά μικρή, μπορεί ο δεύτερος γύρος να γίνει ντέρμπι και να κερδίσει ο Μαυρογιάννης, όπως έγινε το 1988 με τον Βασιλείου που κέρδισε τον προηγούμενο στον πρώτο γύρο Κληρίδη.