Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν υπογράφει «Λίβανο-Καζέρτα-Βάρκιζα» (πρωτοφανές video)
  • Aνάς Αλ-Σαρίφ: «Δεν θα σωπάσω. Δεν θα σταματήσω. Η φωνή μου θα παραμείνει μάρτυρας για κάθε έγκλημα»
  • 109η Σύνοδος Πρυτάνεων: Μέσα «ναι στη Λισαβόνα» και παζάρια για τις διαγραφές «αιώνιων», έξω ξύλο και χημικά
  • Σαν σήμερα 13 Ιούλη
  • Δε σας σώνει το Ταλμούδ
  • Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΚΠΑ: Αθλιότητα στο Συγκρότημα «Εύριπος» στα Ψαχνά
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Κατακρήμνισαν την Λεπέν, διέσωσαν τον Μακρόν
Διεθνή

Κατακρήμνισαν την Λεπέν, διέσωσαν τον Μακρόν

Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr8 Ιούλ 2024, 18:44

Mπορεί η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) να ήρθε πρώτη στις ευρωεκλογές με 31,37% και πρώτη με 33,22% στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, αλλά όπως ακριβώς συνέβη δυο φορές ως τώρα στις προεδρικές εκλογές, η Μαρίν Λεπέν έφτασε και πάλι κοντά στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιε. Αυτή τη φορά, μάλιστα, το αποτέλεσμα ήταν εντελώς απογοητευτικό και ο ευνοούμενός της Ζορντάν Μπαρτελά έφαγε ένα χαστούκι που τον έριξε τέζα.

Γιατί, ενώ πριν από το δεύτερο γύρο η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το αν η Ακροδεξιά θα πάρει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση ή αν θα υπολείπεται κατά λίγες δεκάδες έδρες οπότε θα χρειαστεί να τις «αγοράσει» από διάφορα μικρότερα σχήματα, τελικά η RN όχι μόνο δεν πήρε την πρώτη θέση, αλλά έχασε και τη δεύτερη από τους μακρονιστές! Μιλάμε για πανωλεθρία. Οι συμμαχίες της λεγόμενης «ρεπουμπλίκ» λειτούργησαν πλήρως, με την απόσυρση 134 υποψηφίων του Νέου Λαϊκού Μετώπου (ΝFP) και 82 υποψηφίων των μακρονιστών που είχαν προκριθεί σε «τριγωνικές αναμετρήσεις». Ετσι, απέναντι στον ακροδεξιό υποψήφιο βρέθηκε ένας του Νέου Λαϊκού Μετώπου ή ένας μακρονιστής, που τον ψήφισαν όλοι (στο 60% η συμμετοχή και πάλι).

Σε κάποιες περιπτώσεις η άτυπη «ρεπουμπλικανική» συμμαχία λειτούργησε και υπέρ της παραδοσιακής Δεξιάς των Ρεπουμπλικανών, που όλοι την είχαν για διάλυση αλλά αυτή ζωντάνεψε. Αντί να ενισχύσει την RN των Λεπέν-Μπαρντολά, η αποστασία του προέδρου των Ρεπουμπλικανών και μερικών βουλευτών του έφερε ψήφους συμπάθειας σε εκείνους που διαχειρίστηκαν το κόμμα διαγράφοντας τον Σιοτί και τους αποστάτες του, με αποτέλεσμα οι Ρεπουμπλικανοί να διατηρήσουν την κοινοβουλευτική τους δύναμη.

Το αποτέλεσμα των εκλογών σε έδρες στην Εθνοσυνέλευση έχει ως εξής:

Νέα Λαϊκό Mέτωπο: 182

Συμμαχία Μαζί: 163

Εθνική Συσπείρωση: 143

Ρεπουμπλικανικό Κόμμα: 68

Λοιποί: 21 (11 κατατάσσονται στην Αριστερά και 10 στη Δεξιά)

Η Λεπέν έκανε τη δήλωση-παπάρα της βραδιάς, ισχυριζόμενη πως… «η νίκη μας απλώς αναβλήθηκε». Ο Μπαρντολά άφησε τη λύσσα του να ξεχυθεί, μιλώντας για «παρά φύσει συμμαχίες» που «ρίχνουν τη Γαλλία στα χέρια του Μελανσόν». Ομως, το γεγονός ότι το «ρεπουμπλικανικό» μέτωπο λειτούργησε για μια ακόμα φορά, στερώντας από την RN ακόμα και την πρωτιά στις έδρες, μετά από δυο διαδοχικές νίκες (σε ευρωεκλογές και πρώτο γύρο βουλευτικών εκλογών), μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές πρόκριμα και για τις προεδρικές εκλογές του 2027, οπότε η Λεπέν θέλει να διεκδικήσει την εκλογή της στην προεδρία για τελευταία (μάλλον) φορά. Αρκούν μια-δυο δυνατούτσικες υποψηφιότητες από την πλευρά της «ρεπουμπλίκ» (π.χ. ο Εντουάρ Φιλίπ, πρώην πρωθυπουργός του Μακρόν, ή ο νυν πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, ή ο «πολύς» Ραφαέλ Γκλικσμάν των σοσιαλδημοκρατών), ώστε όποιος περάσει στο δεύτερο γύρο απέναντι στη Λεπέν να πάρει τη νίκη και να την στείλει στην οριστική πολιτική συνταξιοδότηση.

Ο Μακρόν μπορεί να ισχυρίζεται πως ο αιφνιδιασμός του πέτυχε. Αφησε τη Λεπέν τρίτη, έστησε στα πόδια του το παραπαίον κόμμα του, δίνοντάς του την τύποις δεύτερη κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά επί της ουσίας πρώτη, γιατί οι του Νέου Λαϊκού Μετώπου αναμένεται να διασπαστούν εις τα εξ ων συνετέθησαν, όπως έκαναν και το 2022, έστησε το σκηνικό για τις προεδρικές εκλογές του 2027 (όπου ο ίδιος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος, καθώς θα έχει εξαντλήσει δύο θητείες) και έγινε ρυθμιστικός παράγοντας του πολιτικού σκηνικού για όσο διάστημα θα χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί -αν σχηματιστεί- κυβέρνηση με στήριξη από διάφορα κόμματα. Πυρήνας της κοινοβουλευτικής ομάδας που θα στηρίξει μια νέα κυβέρνηση θα είναι αναγκαστικά οι 163 μακρονιστές βουλευτές.

Ο Μακρόν δεν έκανε δηλώσεις το βράδυ της Κυριακής. Βγήκε μόνο ο πρωθυπουργός Ατάλ και είπε πως σήμερα το πρωί είχε σκοπό να υποβάλει στον Μακρόν την παραίτησή του, αλλά επειδή η Γαλλία «βιώνει μία πρωτοφανή πολιτική κατάσταση και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον κόσμο σε λίγες εβδομάδες» (Ολυμπιακοί Αγώνες από 26 Ιούλη μέχρι 11 Αυγούστου), θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του «για όσο χρειαστεί».

Από τη μεριά του Νέου Λαϊκού Μετώπου πρώτος έτρεξε να κάνει δηλώσεις ο Ζαν-Λικ Μελανσόν (μόλις βγήκαν οι εκτιμήσεις των exit poll), που ζήτησε από τον Μακρόν να παραδεχτεί την ήττα του και να δώσει στο NFP εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτή τη φορά δεν διεκδίκησε την πρωθυπουργία για πάρτη του, όπως είχε κάνει προεκλογικά, προκαλώντας μια μίνι κρίση στο συνονθύλευμα. Δεν ξέρουμε το ακριβές αποτέλεσμα, αλλά οι εκτιμήσεις έλεγαν πως η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν παίρνει 68-74 έδρες και πηγαίνει μπάρα-μπάρα με τους σοσιαλδημοκράτες (63-69 έδρες). Τι πρωθυπουργία να διεκδικήσει με 70 έδρες ο Μελανσόν, όταν οι σύμμαχοί του δεν γουστάρουν να τον βλέπουν ούτε ζωγραφιστό;

Αντίθετα, ο Γκλικσμάν εμφανίστηκε ως statesman, δηλώνοντας πως από εδώ και πέρα πρέπει όλοι στη Γαλλία να συμπεριφερθούν «ως ενήλικοι», πως η πολιτική κουλτούρα πρέπει να αλλάξει, η χώρα να βρει ηρεμία και η Εθνοσυνέλευση να «ανοίξει στο διάλογο». Δεν βιάζεται, δηλαδή να ζητήσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, προφανώς γιατί γνωρίζει πως μόλις ανοίξουν οι εργασίες της Εθνοσυνέλευσης αυτό μάλλον θα πάψει να υπάρχει ως ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα και θα διασπαστεί σε τέσσερις κοινοβουλευτικές ομάδες και μερικούς ανεξάρτητους, όπως έγινε και με την NUPES (Νέα Λαϊκή Κοινωνική και Οικολογική Ενωση) μετά τις εκλογές του 2022.

Ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ και ο Μελανσόν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο και τους μακρονιστές, αλλά ο Γκλικσμάν, ένας τυχοδιώκτης και δημοσιοσχεσίστας, που είχε σχηματίσει μια ομαδούλα ονόματι Place Publique και κατάφερε να εκμεταλλευτεί την κρίση των σοσιαλδημοκρατών για να γίνει επικεφαλής της καμπάνιας τους στις ευρωεκλογές, έχει μεγάλες βλέψεις για τον εαυτό του και γι’ αυτό θέλει «παιχνίδι» με τους μακρονιστές (δηλαδή με τον Μακρόν).

Επίσημα, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει προτείνει κανέναν για πρωθυπουργό (μόνο ο Μελανσόν αυτοπροτάθηκε προεκλογικά). Ο πρώην πρωθυπουργός του Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, ζήτησε να σχηματιστεί κεντρώος κυβερνητικός συνασπισμός, που θ’ αφήνει έξω «τα δύο άκρα», την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν και την Εθνική Συσπείρωση των Λεπέν-Μπαρντελά. Τις επόμενες μέρες θ’ ακουστούν πολλά ακόμα, ενώ το παρασκήνιο έχει ήδη πάρει φωτιά. Οπως αντιλαμβάνεστε, αυτά τα… πραγματάκια δεν συζητούνται στα μπαρ της Ριβ Γκος ή τα παραδοσιακά πολιτικά στέκια, αλλά σε πολυτελείς επαύλεις στο Νεϊγί και σε σουίτες πεντάστερων ξενοδοχείων, με την παρουσία ισχυρών παραγόντων των μίντια και των γαλλικών μονοπωλίων.

Ο Λουδοβίκος Μακρόν έχει μεγάλα περιθώρια ελιγμών εκ του Συντάγματος, όταν το εκλογικό αποτέλεσμα δε δίνει λύση. Κι αν δεν τα καταφέρει, μπορεί να τραβήξει ένα διάστημα με υπηρεσιακές κυβερνήσεις και να ξαναπροκηρύξει εκλογές, με στόχο να ενισχύσει περαιτέρω το κόμμα του, έχοντας εκθέσει ως εξουσιομανείς τους αντιπάλους του στ’ Αριστερά. Εδώ θα ‘μαστε και θα τα δούμε όλα να εξελίσσονται μπροστά μας.

Χτες το απόγευμα οι υποστηρικτές του NFP συγκεντρώθηκαν στην Place de la Republique (Πλατεία Δημοκρατίας), άκουσαν τα αποτελέσματα των exit poll και το ‘ριξαν στους πανηγυρισμούς. Κάποιοι πιο… τολμηροί πήγαν να πανηγυρίσουν στη σχετικά κοντινή Place de la Bataill-de-Stalingrad (Πλατεία Μάχης του Στάλινγκραντ), αναζητώντας… άλλου τύπου συμβολισμούς. «Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι»…  Μας θύμισαν κάτι δικούς μας «ακροαριστερούς» που χόρευαν αντάρτικα στην Πλατεία Συντάγματος το βράδυ του ψευτοδημοψηφίσματος τον Ιούνη του 2015. Κι ύστερα ήρθε το τρίτο Μνημόνιο…

Εκτύπωση 🖨
ΓΑΛΛΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροYou’re kidding me, right?

Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 9 Ιούλη

Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

Σχετικά Αρθρα

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν υπογράφει «Λίβανο-Καζέρτα-Βάρκιζα» (πρωτοφανές video)

Ο σιωναζιστικός στρατός διέρρευσε βίντεο που αποθεώνει την Παλαιστινιακή Αντίσταση

Διεθνή 13 Ιούλ 2025, 12:07

Aνάς Αλ-Σαρίφ: «Δεν θα σωπάσω. Δεν θα σταματήσω. Η φωνή μου θα παραμείνει μάρτυρας για κάθε έγκλημα»

Διεθνή 13 Ιούλ 2025, 10:09

Δε σας σώνει το Ταλμούδ

Διεθνή 12 Ιούλ 2025, 14:51

Κότα λειράτη και μακροπουπουλάτη ήταν ο σιωναζιστής… «ήρωας»

Διεθνή 11 Ιούλ 2025, 21:50

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος: Συγκλονιστικό μήνυμα από τους γιατρούς του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιούνις

Διεθνή 11 Ιούλ 2025, 18:49

Le Monde: Οι απώλειες του ισραηλινού στρατού τροφοδοτούν θέσεις υπέρ του τερματισμού του πολέμου

Διεθνή 11 Ιούλ 2025, 11:28
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν υπογράφει «Λίβανο-Καζέρτα-Βάρκιζα» (πρωτοφανές video)

Ο σιωναζιστικός στρατός διέρρευσε βίντεο που αποθεώνει την Παλαιστινιακή Αντίσταση

13 Ιούλ 2025, 12:07
Διεθνή

Aνάς Αλ-Σαρίφ: «Δεν θα σωπάσω. Δεν θα σταματήσω. Η φωνή μου θα παραμείνει μάρτυρας για κάθε έγκλημα»

13 Ιούλ 2025, 10:09
Παιδεία

109η Σύνοδος Πρυτάνεων: Μέσα «ναι στη Λισαβόνα» και παζάρια για τις διαγραφές «αιώνιων», έξω ξύλο και χημικά

13 Ιούλ 2025, 09:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Ιούλη

13 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Δε σας σώνει το Ταλμούδ

12 Ιούλ 2025, 14:51
Εργατικά

Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΚΠΑ: Αθλιότητα στο Συγκρότημα «Εύριπος» στα Ψαχνά

12 Ιούλ 2025, 11:38
Αγροτικά

ΣΕΚ για ευλογιά αιγοπροβάτων: Προτείνουν υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ ξέρουν ότι θα επιφέρει καταστροφή

12 Ιούλ 2025, 11:14
Πολιτισμός

«Αν θέλεις χερσαία μάχη»: ένα προφητικό τραγούδι του 2017

12 Ιούλ 2025, 06:24
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

12 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούλη

12 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Κότα λειράτη και μακροπουπουλάτη ήταν ο σιωναζιστής… «ήρωας»

11 Ιούλ 2025, 21:50
Διεθνή

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος: Συγκλονιστικό μήνυμα από τους γιατρούς του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιούνις

11 Ιούλ 2025, 18:49
Διεθνή

Le Monde: Οι απώλειες του ισραηλινού στρατού τροφοδοτούν θέσεις υπέρ του τερματισμού του πολέμου

11 Ιούλ 2025, 11:28
Παιδεία

Ο Μητσοτάκης έστησε τη λαιμητόμο των διαγραφών φοιτητών

Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

11 Ιούλ 2025, 06:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

11 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Χαμάς: Συμφωνία μόνο με τους όρους της Αντίστασης

Tα τελευταία νέα από τις διαπραγματεύσεις της Ντόχα

10 Ιούλ 2025, 20:17
Πολιτική

Βόλος: Ξεσαλωμένοι σιωνιστές, έβρισαν και χειροδίκησαν κατά πολίτισσας που είπε «Free Palestine»

Εξαλλοι οι Βολιώτες με τον Μπέο που εκτόπισε τα παιδιά από το κολυμβητήριο για να το παραχωρήσει σε σιωνιστικές ομάδες

10 Ιούλ 2025, 17:46
Διεθνή

Βίγκο: Τον πούλο, πουτάνας γιοι σιωνιστές

10 Ιούλ 2025, 17:31
Η παπάρα

Αρχοντιά και Ορθοδοξία

10 Ιούλ 2025, 07:35
Πολιτισμός

Φεστιβάλ Αβινιόν: «Εμείς, γυναίκες και άνδρες του θεάτρου, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας προς τον παλαιστινιακό λαό»

10 Ιούλ 2025, 06:19
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Ιούλη

1924: Τρεις χιλιάδες νεκροί στο Σάο Πάολο σε σύγκρουση επαναστατών με στρατεύματα.

1925: Κατάργηση της ελευθεροτυπίας από τον δικτάτορα Πάγκαλο λόγω “κομμουνιστικού κινδύνου“.

1946: Δολοφονική απόπειρα κατά του Μιλτιάδη Πορφυρογένη με χειροβομβίδες στο σπίτι του.

1991: Η τουρκική αστυνομία σκοτώνει έντεκα μέλη της παράνομης οργάνωσης «Ντεβ Σολ» σε επιδρομές σε διαμερίσματα της Κωνσταντινούπολης.

1997: Η σορός του Τσε Γκεβάρα μεταφέρεται και ενταφιάζεται στην Κούβα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

[…] Η Δικαιοσύνη την οποία υπηρετούμε, δεν είναι απλώς μία από τις τρεις εξουσίες. Είναι το σώμα των λειτουργών που με το δικαιοδοτικό τους έργο καλούνται να εξασφαλίζουν την ειρηνική συμβίωση των πολιτών, την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των συναλλαγών και με τον τρόπο αυτό η Δικαιοσύνη αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα για την κοινωνική και οικονομική ευημερία και ανάπτυξη της χώρας. […] Θυμίζω ότι η ανεξαρτησία δεν αποτελεί κάποιου είδους προνόμιο, ούτε συνδέετε με αλαζονικές συμπεριφορές, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά και μόνον ως εγγύηση των πολιτών για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Η ανεξαρτησία του Δικαστή αφορά εν πρώτοις τη σχέση του δικαστή με τις άλλες εξουσίες, την εκτελεστική και τη νομοθετική. Οχι όμως μόνο με αυτές: νοείται απέναντι και στη δυναμική που αναπτύσσουν φορείς οικονομικής, κοινωνικής και επικοινωνιακής ισχύος προς επηρεασμό της δικαιοδοτικής κρίσης, ακόμη και απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στις προσωπικές μας πεποιθήσεις, αντιλήψεις, ιδέες, επιλογές, προτιμήσεις, ώστε, όταν ο δικαστής ασκεί το δικαιοδοτικό του έργο να είναι μονάχα η ζώσα ψυχή του νόμου. […] Με την ανεξαρτησία συναρτάται και το ζήτημα, που κάθε τόσο επανέρχεται στο προσκήνιο, της άσκησης κριτικής των δικαστικών αποφάσεων και ο σχολιασμός των δικαστικών ενεργειών. Οι ενέργειες της δικαιοσύνης αναμφίβολα είναι και αυτές αντικείμενο του δημόσιου, δημοκρατικού διαλόγου. Ζήτημα δημιουργείται όταν επιχειρείται, ή φαίνεται ότι επιχειρείται (και εδώ ας θυμηθούμε τη θεωρία των φαινομένων του ΕΔΔΑ), αθέμιτος επηρεασμός των αρμοδίων δικαστικών οργάνων. Κυρίως όταν ο σχολιασμός αφορά εκκρεμή υπόθεση. Ο κίνδυνος αφορά την απονομιμοποίηση του συστήματος που κλονίζει τις βάσεις του κράτους δικαίου. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείτε το φαινόμενο εξωδικαστικά πρόσωπα, καθ’ υπέρβαση των ακροτάτων ορίων μιας καλοπροαίρετης ιδιάζουσας κριτικής, να αμφισβητούν επικριτικά, ως υπερδικαστές το πόρισμα των δικαστικών ερευνών επί της ουσίας και μάλιστα με κριτήρια εξωδικαστικά, επιχειρώντας τη χειραγώγηση και τον επηρεασμό έξωθεν ή τον αυθαίρετο σφετερισμό της συνταγματικά κατοχυρωμένης, ως αδέσμευτης, δικαστικής κρίσης, παραγνωρίζοντας ότι κατά το σύνταγμα η συνείδηση του ίδιου του δικαστικού κριτή πρέπει να συνιστά το μοναδικό παράγοντα σχηματισμού της δικανικής πεποίθησης. […]

Αναστασία Παπαδοπούλου
Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

(Στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σε όλα τα μίντια, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η εκλογή της νέας προέδρου του Αρείου Πάγου, η Αναστασία Παπαδοπούλου φοράει στο λαιμό της ένα κολιέ από πέρλες και έναν ευμεγέθη χρυσό σταυρό. Αρχοντιά και Ορθοδοξία, ο ιδανικός συνδυασμός. Στην ψηφοφορία των συναδέλφων της η Α. Παπαδοπούλου ήρθε τέταρτη, ενώ στην ψηφοφορία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ήρθε πρώτη. Και οι δύο αυτές ψηφοφορίες είναι ενδεικτικές. Δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση, αλλά έγινε φανερό ποια ήταν η «γραμμή» του μεγάρου Μαξίμου. Αλλωστε, η ίδια η εκλογή της από το υπουργικό συμβούλιο έγινε… διά περιφοράς! Παλιά, κάποιος «κούριερ» θα γύριζε τα υπουργεία και θα μάζευε υπογραφές υπουργών. Πλέον οι υπογραφές μπαίνουν ψηφιακά. Συζήτηση, φυσικά, δεν έγινε. Αυτό έλειπε, να τίθενται προς συζήτηση οι αποφάσεις του αυτοκρατορίσκου. Τα όσα περιέλαβε στη φλύαρη -τρισέλιδη- δήλωσή της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι οι συνήθεις παπάρες που λένε οι διοικούντες το δικαστικό σύστημα και οι διοικούντες τις κυβερνήσεις. Τις διαβάζει ή τις ακούει ο κόσμος και σκάει στα γέλια: «Καλά, δε βαρεθήκατε τόσα χρόνια να αυτοδιαψεύδεστε;» Οχι, δε βαρέθηκαν, ούτε θα βαρεθούν. Μήπως έχουν κάτι άλλο να πουν; Προσέξτε, όμως, το διαχωρισμό που κάνει η Α. Παπαδοπούλου. Τα «κονέ» με την κυβερνητική εξουσία και με τους δυνατούς του κεφαλαίου είναι αόρατα. Δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν. Οταν καμιά φορά εντοπίζονται και αποκαλύπτονται, έχουμε ένα σκάνδαλο στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ομως η κριτική στους χειρισμούς και τις αποφάσεις του δικαστικού μηχανισμού είναι πάντοτε δημόσια. Και γίνεται κατά κανόνα ευθαρσώς. Αυτή την κριτική έβαλε στο στόχαστρό της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Διεκδικώντας -τι πρωτότυπο!- το «υπεράνω κριτικής» των δικαστών. Τυχαίο; ΥΓ. Δε θα σχολιάσουμε ένα κραυγαλέο ορθογραφικό λάθος στη γραπτή δήλωση της κας Παπαδοπούλου. Είναι απ’ αυτά που συμβαίνουν. Συνήθως τα διορθώνει μια δεύτερη ανάγνωση…)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

    • Εφετείο 17Ν

      Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

  • ΕΛΑ

    Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

      Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

      Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

      Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

      Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

    Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

  • Επικοινωνία

    Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

    Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

  • Όροι χρήσης

    Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

    Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

  • Ποιοι είμαστε

    Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

    Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

  • Επικοινωνία

    Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

    Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

  • Όροι χρήσης

    Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

    Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έτσι κι αλλιώς δεν είχε να φοβηθεί κάτι

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo