Είχαμε συνηθίσει ως τώρα τους κάθε είδους νεοφασίστες να παρουσιάζονται σαν κοινωνικά ευαίσθητοι, χρησιμοποιώντας άφθονη δημαγωγία δήθεν υπέρ των αδύνατων. Τα ίδια έκαναν και οι πρόγονοί τους στο Μεσοπόλεμο. Μέχρι που ανήλθαν στην εξουσία σε κάποιες χώρες και οι λαοί αυτών των χωρών γνώρισαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει φασισμός, ως η πιο άγρια μορφή της αστικής διακυβέρνησης. Οχι μόνο δικτατορική στη διακυβέρνηση, αλλά και με τη μέγιστη επιθετικότητα για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.
Το πρώτο ανοιχτά νεοφασιστικό κόμμα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση στη σύγχρονη Ιταλία είναι οι «Αδελφοί της Ιταλίας» της Μελόνι (μαζί με τη Λέγκα του Σαλβίνι και τη Φόρτσα Ιταλία του -μακαρίτη πλέον- Μπερλουσκόνι. Οσο τα δύο άλλα ακροδεξιά κόμματα συμμετείχαν σε συμμαχικές κυβερνήσεις με άλλα κόμματα (Δημοκρατικό Κόμμα, Κίνημα 5 Αστέρων), η Μελόνι δημαγωγούσε ασύστολα, εμφανιζόμενη σαν η προστάτιδα των φτωχών και των αδύναμων. Μόλις έγινε πρωθυπουργός και πέτυχε την αποδοχή της από ολόκληρο το ευρωσύστημα, άρχισε να δείχνει τα δόντια της σ’ αυτούς που υποτίθεται ότι θα υπερασπιζόταν.
Τελευταίο κατόρθωμά της είναι το κόψιμο του κοινωνικού επιδόματος από 169.000 οικογένειες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εγκατεστημένες στο φτωχό ιταλικό νότο. «Η αίτηση για το κοινωνικό εισόδημα από το κράτος αναστέλλεται, όπως προβλέπεται από το άρθρο 28 του νόμου 20/2023», έγραφε το SMS που έλαβαν οι δικαιούχοι αυτού του επιδόματος.
Το επίδομα κόπηκε από εκείνους που η κυβέρνηση Μελόνι θεωρεί «απασχολήσιμους». Δηλαδή, είναι μεταξύ 18 και 59 ετών, δεν έχουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία ή ανήλικα παιδιά και έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ένα επίδομα για επαγγελματική κατάρτιση, ύψους 350 ευρώ το μήνα.
Οσοι έχουν ανήλικα παιδιά ή άτομα με αναπηρία και όσοι είναι πάνω από 60 ετών θα εξακολουθήσουν να παίρνουν το κοινωνικό επίδομα μέχρι τον Δεκέμβρη. Μετά θα κοπεί και από αυτούς! Μόνο στη Νάπολη έφτασαν SMS σε 21.500 οικογένειες.
Προκλήθηκε, φυσικά, σάλος. Ομως η Μελόνι και οι σύμμαχοί τους έχουν έτοιμη τη σκληρή νεοφιλελεύθερη απάντηση: δεν μπορούμε να δίνουμε μόνιμα βοηθήματα σε άτομα που είναι ικανά για εργασία. Να προσπαθήσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας!