Μπορεί οι γειτονιές να έχουν ρημαχτεί, μπορεί οι οικογένειες να κατοικούν σε ερείπια ή να στριμώχνονται σε όποια συγκροτήματα σχολείων του ΟΗΕ έχουν μείνει όρθια, όμως η μόρφωση εξακολουθεί να είναι πρώτη προτεραιότητα για τους Παλαιστίνιους.
Τα σχολεία στήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ με ό,τι μέσα υπήρχαν διαθέσιμα. Συνήθως με πρόχειρα υλικά στα προαύλια ή αναστηλώνοντας πρόχειρα κάποιες αίθουσες που δεν είχαν γκρεμιστεί. Τσίγκινες σκεπές, νάιλον και μουσαμάδες αντί για τοίχους.
Και οι δασκάλες και οι δάσκαλοι ανέλαβαν έργο. Αυτοί πρέπει να μορφώσουν τις νέες γενιές. Και παράλληλα να διατηρήσουν άσβεστο το πνεύμα της αγάπης για τη λευτεριά της Παλαιστίνης και της αντίστασης.
Οι δάσκαλοι θεωρούν τους εαυτούς τους αντιστασιακούς. Η Κατοχή θέλει μια αγράμματη γενιά, αλλά εμείς αντιστεκόμαστε με τον τρόπο μας, λέει μια δασκάλα. Δε θα θα σταματήσουμε, παρά τους βομβαρδισμούς και την πείνα, συμπληρώνει μια άλλη. Καθήκον μας είναι να χτίσουμε μια μορφωμένη γενιά που θα ξέρει ότι η γνώση είναι ένα ισχυρό όπλο.
Το ρεπορτάζ των τεσσεράμισι λεπτών γύρισε στην Πόλη της Γάζας και μετέδωσε δορυφορικά η Seraj TV που κάνει σπουδαία δουλειά μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, κρατώντας ψηλά το ηθικό του άμαχου πληθυσμού και αναδεικνύοντας πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης της κοινωνικής ζωής στη Λωρίδα. Δείτε το κι ας μην καταλαβαίνετε τα λόγια (όπως κι εμείς, άλλωστε). Αρκούν οι εικόνες.
Στον αντίποδα, μια ακόμα σκηνή βαρβαρότητας. Mια έγκυος Παλαιστίνια χρειάζεται να μεταφερθεί σε ιατρικό κέντρο με ασθενοφόρο. Σιωναζιστές στρατιώτες πυροβολούν για να αποτρέψουν το πλήρωμα του ασθενοφόρου να την προσεγγίσει. Βλέπουν ότι κάποιος βιντεοσκοπεί τη σκηνή και δεν ολοκληρώνουν το έγκλημα, καθώς οι διασώστες επανέρχονται μετά τις προειδοποιητικές βολές και βάζουν γρήγορα την έγκυο στο ασθενοφόρο.
Πώς να σχολιάσεις την επιτομή της βαρβαρότητας. Σε όλους τους λαούς της γης, σε όλες τις θρησκείες, μια γυναίκα που κυοφορεί είναι ιερό πρόσωπο. Για όλο τον κόσμο, εκτός από τους σύγχρονους ναζί.